^

Здраве

Болки в гърба: причини, лечение

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в гърба е належащ медицински проблем. Наред с факта, че болката в гърба е една от най -честите причини за търсене на медицинска помощ, много аспекти на този проблем остават слабо разбрани и има много малко лечения със силна доказателствена база.

През живота си 70-80% от населението поне веднъж страда от болки в гърба. Според епидемиологичните проучвания разпространението на болката в долната част на гърба достига 40-80%. При 10-20% от пациентите в трудоспособна възраст острата болка в гърба се трансформира в хронична. Тази група пациенти се характеризира с лоша прогноза по отношение на възстановяването и тя представлява 80% от всички разходи за здравеопазване за лечение на болки в гърба.

Болките в гърба са познати на всички. Дори тези, които дори не са знаели за лекарите, понякога изпитват болезнени усещания, които възникват както при ходене, така и в покой, в градския транспорт, на работа, дори докато спят. По правило първите прояви на дискомфорт в гърба се дължат на умора, преумора и прекомерни физически натоварвания. Всъщност болките в гърба често изчезват сами след няколко часа почивка. Хроничните болезнени усещания обаче са обезпокоителни. И за добра причина. В крайна сметка това може да се превърне в един от първите сигнали за заболявания на гръбначния стълб или други вътрешни органи.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Какво причинява болки в гърба?

По правило нараняванията или просто нараняванията водят до този характер на неприятни усещания, а именно:

 • Фрактури;
 • Сколиоза;
 • Спазми;
 • Навяхвания на мускулите;
 • Болести на сърцето, бъбреците;
 • Херния;
 • Остеохондроза.

При момичетата болки в гърба, придружени от умора, показват бременност. Болката в гърба е често срещана при хора, които се движат малко, работят дълго време пред компютър или извършват физически труд, свързан с носенето на тежки предмети. Също така допринасят за появата на болезнени усещания, нездравословна диета, пушене, прекомерна консумация на алкохол.

Как се проявява болката в гърба? 

Клиничните прояви на вертеброгенна патология са компресионно-исхемични синдроми, главно радикулопатия (от 5 до 10%) и мускулно-тонични рефлексни синдроми, които съпътстват радикулопатията или се наблюдават изолирано (90%).

Всеки локален болков стимул предизвиква преди всичко рефлекс в съответния му сегмент. В тази зона наблюдаваме зона на кожна хипералгезия, мускулно напрежение, болезнени точки на надкостницата, ограничаване на движението в съответния сегмент на гръбначния стълб и (вероятно) дисфункция на вътрешен орган. Рефлексният ефект обаче не се ограничава до един сегмент. Дистрофичните промени в един сегмент на гръбначно движение провокират реакция на значителен брой сегменти, което причинява напрежение в мускулите на екстензора на гърба. Патологията в периферията предизвиква централна реакция; това води до промяна в стереотипа на движение като начин за защита на увредената структура. Така възниква променен тип движение, което може да продължи дори след елиминирането на периферния процес, който го е причинил.

Болката в гърба се характеризира не само с локален болков синдром, но и със значителни психологически прояви. В разгара на болката се развива изразено чувство на тревожност, чак до депресия. В същото време се отбелязва емоционална нестабилност при оценката на болката, както и преувеличаване на външните прояви на болка или, напротив, необосновано прекомерна предпазливост в движенията. В същото време аспектите на здравето и работата са тясно комбинирани, комбинацията им с икономически показатели, опасността от загуба на работа. Само общопрактикуващият лекар може да вземе предвид цялото разнообразие от фактори при лечението на пациент.

Дългосрочната болка в гърба, която ви принуждава да посетите лекар, се причинява от увреждане на самите прешлени, междупрешленните дискове и стави, лигаментната или мускулната рамка на гръбначния стълб. В този случай заболяването, довело до появата на болка, може да бъде както относително благоприятно по отношение на лечението и прогнозата (например остеохондроза), така и фатално (метастази в гръбначния стълб, миелом).

В допълнение, болките в кръста могат да бъдат придружени от заболявания на вътрешните органи, като пиелонефрит, заболявания на вътрешните генитални органи, долните черва.

Болките в гърба при различни дегенеративно-дистрофични лезии на гръбначния стълб имат общи патогенетични особености. В момента са разпознати  три основни патофизиологични механизма на болки в гърба. Първият механизъм е свързан с периферна сенсибилизация, тоест с повишаване на възбудимостта на периферните рецептори за болка (ноцицептори) поради травма, инфекция или други фактори. Ноцицепторите, отговорни за появата на болки в гърба, се намират във фиброзния пръстен на междупрешленния диск, задния надлъжен лигамент, супраспинозните, междузърнестите и междупречните напречни връзки, областите на твърдата мозъчна обвивка, фасетните и сакроилиачните стави, корените на гръбначния стълб. Нерви, в гръбначния мозък, параспинални ганглии. Прешлените и лигаментният флав обикновено нямат ноцицептори. Централната част на междупрешленния диск съдържа голямо количество ензима фосфолипаза А 2, който участва в метаболизма на арахидоновата киселина, което води до образуването на медиатори на болка като простагландини и левкотриени. В допълнение, неврогенни медиатори на болка като вещество Р, вазоактивен чревен пептид (VIP) и пептид, регулиран от гена на калцитонин, които причиняват болка, могат да бъдат освободени от сензорните влакна, заобикалящи задния рог на гръбначния мозък. Вещество P и VIP допринасят за повишаване на ензимната активност на протеази и колагенази и могат да засилят дегенеративните процеси в триставен комплекс (междупрешленния диск, прешлен и фасетна става). Сенсибилизацията на рецептора възниква в резултат на увреждане на мускулно-скелетните тъкани на гърба и освобождаване на изброените провъзпалителни вещества. В резултат на това дори слабите механични стимули активират ноцицепторите и причиняват болка.

Вторият патофизиологичен механизъм - невронна ектопия - се причинява от увреждане на корена, нерва или гръбначния ганглий по време на травма, компресия или исхемия. Прагът на възбудимост на сензорните неврони намалява, появяват се извънматочни източници на спонтанни импулси, което води до невропатична или радикуларна болка, която е трудна за лечение. Друг потенциален източник на радикуларна болка е гръбначният ганглий.

Третият механизъм е свързан с централната сенсибилизация, характеризираща се с увеличаване на броя на функциониращите структури в гръбначния мозък и мозъка, когато в периферията настъпи ноцицептивна стимулация. Винаги, когато се появи болезнено дразнене, то се засилва в гръбначния мозък, което води до усилване на болката. В същото време дори слабата стимулация на аферентите допринася за появата на така наречената централна болка. Директните мозъчни увреждания (гръбначни травми, инсулт) също могат да провокират централна сенсибилизация.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Каква е природата на болките в гърба?

По правило болките в гърба са болезнени, дърпащи, концентрирани в определена част на гръбначния стълб. Има обаче и остри, неочаквани атаки, така нареченото лумбаго. Възможна е и излъчваща болка в гърба с разпространението й към крайниците, шията, раменете. По този начин са възможни различни прояви на заболявания на гърба, което показва вниманието, което трябва да се обърне на определянето на стадия на заболяването и неговия вид.

Как да разпознаем болки в гърба?

За да определят необходимото лечение, лекарите, като правило, първо говорят с пациента, питайки се за симптомите, които са причинили болки в гърба, както и за състоянието на други органи. Може да са необходими и изследвания на кръв и урина и директен преглед.

Сред съвременните диагностични методи се използват следните:

 • Рентгенов;
 • Магнитен резонанс;
 • CT сканиране.

Как се лекува болката в гърба?

За съжаление е невъзможно напълно да се отървете от състояние като болки в гърба, но вероятността за свеждане до минимум на дискомфорта е голяма. За да направите това, използвайте медицински методи, както и методи на консервативна медицина.

И така, от най -често използваните лекарства:

 1. Противовъзпалителни лекарства;
 2. Хондопротектори;
 3. Мускулни релаксанти;
 4. Болкоуспокояващи.

Не забравяйте обаче, че прекомерната консумация на всички тези лекарства може да доведе до странични ефекти, затова ги купувайте и използвайте само със съвета на Вашия лекар.

Методите на консервативната медицина обикновено са безболезнени и не причиняват усложнения, но те също трябва да се използват според указанията на лекар, който ще вземе предвид болките в гърба ви. Например, при предишни сърдечни заболявания, хернии, проблеми с кръвоносните съдове и кръвообращението, методите на мануална терапия могат само да навредят. Сред немедикаментозните методи, широко използвани в различни клиники, може да се откроят:

 • Масотерапия;
 • Физиотерапевтични процедури;
 • Методи за ръчна терапия;
 • Акупунктура;
 • Лазерна терапия;
 • Електрофореза и др.

Не забравяйте, че всяка от тези дейности трябва да се извършва само от професионалисти!

Курсът на лечение, като правило, продължава около две до три седмици, а за да затвърдите резултата, можете да свържете лечението в санаториум.

Как да предотвратим болки в гърба?

За да може болките в гърба да ви притесняват рядко, следвайте тези правила:

 • Поддържайте стойката, не се навеждайте;
 • Не работете на едно и също място дълго време;
 • Опитайте се да седите по-малко с кръстосани крака;
 • Правете по -малко резки движения;
 • Спете на твърдо легло;
 • Хранете се правилно, откажете се от тютюнопушенето и алкохола;
 • Занимавайте се със спорт, ходете на фитнес или басейн, посещавайте секции по аеробика или йога;
 • Не носете високи токчета за дълги периоди от време.

Болките в гърба са доста неприятни, особено с хроничните си прояви и остри пристъпи, но правилното лечение и активен начин на живот лесно ще ви помогнат да се справите с този проблем!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.