^

Здраве

A
A
A

Синдром на червените очи

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдромът на червените очи е микроциркуларно разстройство, причинено от повърхностно уголемяване на склеровата васкулатура и е най-честият симптом при офталмологията.

Има много причини, които причиняват появата на червени очи. Този симптом съпътства различни физиологични състояния или е знак за патологични общи и очни заболявания. Зачервените очи, причинени от физиологични причини, не изискват консултация с медицински специалисти. Зачервяването, причината за което е патологичен процес, се нуждае от спешно лечение за медицинска помощ.

Обикновено чрез прозрачната конюнктива на визуалния орган се вижда бяла склера. Зачервяване се проявява поради увеличаването и увеличаването на пълненето на кръвта на съдовете, захранващи окото, поради дразнене или различни заболявания. Интензитетът на съдовия модел не е свързан с тежестта на заболяването. Ако има зачервяване на очите, трябва да се разтревожат следните фактори: болка в областта на очите, нарушение на зрителната острота.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини синдром на червени очи

Появата на синдром на червени очи може да предизвика следните фактори:

 • физиологичен характер;
 • на околната среда;
 • патологични процеси, възникващи във визуалния орган;
 • заболявания, които нямат връзка с офталмологичната патология.

Физиологични причини. Основната отличителна черта е липсата на процеса на възпаление. Зачервяването се случва без усложнения и негативни последици при отстраняване на физиологичните ефекти. Зачервяването може да се случи с прекомерно физическо натоварване, кихане, продължителна кашлица, продължителен плач, липса на сън, рутинна упорита работа, алкохол, дразнене на очите не са отстранени по подходящ лещи или очила не са точно съвпадение.

Екологични фактори. Те имат физическо или химическо естество. Възпаление при излагане на ярка слънчева светлина, силни ветрове, носещи прах или песъчинки, продължително излагане на силен мраз, слаба светлина, промяна на метеорологичните условия, очите чужди тела (пясък, косми, прах).

Синдромът на червените очи причинява травма на зрителния орган с тъп обект или дразнещ химикал. Химическите фактори включват - дразнене на очите с цигарен дим или смог, вода, различни аерозолни вещества, почистване и детергенти.

Патология на окото. Патологичните процеси, настъпващи в зрителния орган, са разделени на инфекциозни и асептични.

За инфекциозни включват:

Асептични процеси, придружаващи синдрома на червените очи:

 • кератопатии,
 • кератотонус,
 • изтъняване и улцерация на роговичния слой,
 • хеморагични лезии на очните тъкани,
 • тумори в ларинкса,
 • синдром на бавен век,
 • трихиаз,
 • отделяне на лигавиците на очите, глаукома и др.

При наличие на патологични очни процеси с инфекциозен или неинфекциозен произход се наблюдава зачервяване на различна интензивност и локализация, в зависимост от причините за причините за тях. Всяко офталмологично заболяване в допълнение към червените очи е придружено от специфична симптоматика. Синдромът на червеното око сигнализира както за не-опасни заболявания, така и за тези, които водят до пълна загуба на зрение.

Патологии, които не са свързани с очни заболявания. Тъй като визуалните органи имат тясна връзка с всички телесни системи, някои патологични процеси предизвикват синдром на червени очи. Синдромът на червени очи, свързан с остри или хронични заболявания на други органи и системи, присъства от много дълго време и не е последица от възпалителни процеси в структурите на окото. Най-често синдромът на червените очи причинява заболявания, които засягат съдовия тонус, употребата на антикоагуланти, преки и косвени ефекти и нарушения на системата за коагулация на кръвта.

Болести, които често причиняват зачервяване на очите:

 • Хипертонично заболяване.
 • Алергични състояния (алергичен ринит, полиноза, бронхиална астма), хронични заболявания, възникнали с нарушена кръв изтичане от орбитата на очите, диабет, артрит, системен васкулит, сухи мукозни мембрани, болест Besnier-Boeck-Schaumann, грануломатоза на Вегенер, продължително организъм отравяне ( пушене, алкохолизъм, токсемия време на бременността).
 • Предозирането на антикоагуланти (хемофилия, тромбоцитопенична пурпура), заедно с зачервяване, предизвика склералната инжектиране (или малки петехиални кръвоизливи на склерата).

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Рискови фактори

Рисковите фактори, предизвикващи появата на синдром на червени очи, включват:

 • климатични неблагоприятни условия (ярко слънце, остър вятър, тежки студове);
 • наличие на автоимунни заболявания;
 • химическо дразнене (вода в басейна, пръскане на аерозоли);
 • алергични състояния;
 • продължително непрекъснато напрежение на очите (работа на компютър, гледане на телевизия, работа при лошо осветление);
 • механични наранявания (драскотини, чужди тела, удари с тъпи предмети);
 • наличието на смущения в ендокринната система (захарен диабет, тиреотоксикоза);
 • нарушаване на правилата за носене на очила и контактни лещи;
 • хипертония;
 • ксерофталмия (сухота на очната мембрана);
 • хронична умора;
 • прекомерно физическо натоварване;
 • използването на нестандартни козметични продукти (маскара, сенки, очна линия);
 • контактуване с мръсни ръце;
 • наличие на инфекциозни заболявания.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Патогенеза

Склерата, мукозната мембрана на окото и окото на окото се доставят изобилно с кръв чрез разклонена мрежа от кръвоносни съдове. Зачервяването на окото е следствие от разширяването на съдовата стена, изтъняване и запълване с голям обем кръв, отколкото обикновено. Съдовата структура се появява на бялата повърхност на склерата и става ясно видима.

Когато целостта на съдовата стена се счупи, възниква малък кръвоизлив. Промяната в баланса на кръвния поток и напрежението на съдовата стена се провокира от нарушение на изтичането на кръв от визуалния орган. Причини, които причиняват дисциркулация, могат да бъдат застоящи, възпалителни или алергични. Зачервяването може да покрие цялата повърхност на склерата или да се локализира в отделни области.

Зачервяването на очите може да се осъществи без външна намеса или да изисква спешна помощ от специалисти. Консултация с офталмолог е необходима, ако процесът е дълъг, болезнен и придружен от гнойно или серозно изхвърляне.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Симптоми синдром на червени очи

Синдромът на червени очи не възниква като независима проява на болестта. Обикновено има комбинация от няколко симптома с зачервяване на очите. Жалбите на пациентите зависят от основната причина, която е причинила заболяването. По-долу са симптомите на някои заболявания, които се появяват при зачервяване на очите.

Червени, възпалени очи - конюнктивални заболявания

Алергичен конюнктивит - тежко сърбеж на очите, зачервяване и подуване на конюнктивата, както и сълзене, придружено от ринит, кихане или дразнене в носа.

Инфекциозен (бактериален) конюнктивит - има гноен излив, оток на конюнктивата и понякога само век, жълто-сиви петна по конюнктивата.

Вирусни - подуване на конюнктивата, сърбеж и усещане за чуждо тяло, изразяване на съдов модел в окото.

Химически конюнктивит - се появява, когато е изложен на потенциални химически стимули (прах, дим, аерозоли, хлор, фосген).

Хипофагмата (кървене от конюнктивалните капиляри) - протича асимптоматично, локализира малък хеморагичен субконюнктивално.

Синдромът на сухото око е усещане за "пясък в очите", образът се замъглява и мъгли, се забелязва тежестта на клепачите. Болестта засяга хора, които прекарват много време пред компютърен монитор, телевизия, в стаи с климатик с недостатъчно производство на сълзотворен флуид.

Тумори на конюнктивата - проявява се от сърбеж леко издигнат над повърхността на формата, червени очи, замъглено виждане, усещане за парене.

Червени, възпалени очи - болест на роговицата

Вирусни кератит - роговицата с грапава повърхност, зачервяване на очите, тежка болка в очите, придружено от усещане за парене и изтръпване, тежък оток на конюнктивата, сълзене, фотофобия, чужд усещането на тялото в очите.

Епидемия (аденовирус кератоконюнктивит) - зачервяване на очите, сълзене, фотофобия, подути лимфни възли в предната част на ушите и пръстеновидния подуване на конюнктивата.

Кератит. Поради продължителната употреба на контактни лещи, се появяват гастрити, червени очи и оток на роговицата. Това води до изтъняване и улцерация на роговицата.

Къркална язва. Има дефект на язва, подобен на кратер, с непрозрачност на роговицата. Това може да се случи при хора, които не премахват контактните лещи през нощта, с инфекция на роговицата от различни патогени.

Офталмологичен лишей (очен зостер) - обрив в посока на първия клон на тригеминалния нерв, оток на клепачите, зачервяване на очите, силна болка, рядко двустранна.

Червени, възпалени очи - болести на склерата

Епислититът е по-често едностранно, локализирано зачервяване, леко дразнене и лакиране.

Склеритът е заболяване на зрителния орган, което се съпровожда от силна болка, фотофобия и лакримация. Може да се появи като червеникаво или синкаво петно под бълбовата конюнктива. Склерата е подута, компресията на очната ябълка е болезнена. Често се случва автоимунен произход.

Остра глаукома атака - има силна болка в очите, цефалгия, гадене, цвят "ореоли" около светлини (ореоли), помътняване на роговицата (оток), намален зрителната острота.

Предният увеит е болка в очите, фотофобия, клетъчни епидемии, се изразява съдов модел (зачервяване на конюнктивата, главно на роговицата). Често се свързва с автоимунни заболявания, травма на очни очи. Може би влошаване на остротата и яснотата на зрението или наличието на ексудат в предната камера на окото (зачервяване).

Етапи

Има три етапа на синдром на червени очи:

Повърхностно - най-голямото зачервяване се забелязва в периферната област на конюнктивалната торбичка. Този тип хиперемия се проявява чрез разширяване на кръвоносните съдове в конюнктивата, което показва възпалителен процес, развиващ се на повърхността на очната ябълка. Тук се нуждаете от специализирана консултация, но не и спешна (можете да посетите офталмолог в рамките на 1-2 дни).

Дълбоко (цилиарно) - около крайника има яркочервена граница. Това показва възпаление в окото. Има такава ситуация с болести на роговицата, ириса, цилиарното тяло. Това условие изисква спешна консултация.

Смесена - съществува като хиперемия на съдовете на конюнктивата и съдовете на склерата около лимбуса. Това условие изисква спешна професионална консултация.

Струва си да се прецени кой от симптомите е доминиращ.

trusted-source[19], [20]

Форми

В зависимост от причината, която е причинила синдрома на "червени очи" и локализирането на процеса, се различават следните типове:

 1. Инфекциозни (причинени от вирусни, бактериални, гъбични или хламидиални патогени).

С придружаващия синдром на червени очи, усещане за парене в очите, усещане за пясък под клепачите, фотофобия, много вероятно е причината за проблемите да е конюнктивит, причинен от различни патогени. Необходимо е да се прекратят допълнителните хигиенни мерки и възпалението. Когато гноен депозит започне да се появява на клепачите, това означава, че има бактериална инфекция и медицинска консултация е необходима.

 1. Алергични.

Симптоматологията е много подобна на горния конюнктивит, но с преобладаване на парене и сърбеж, оток на клепачите, лакримация и съпътстващи алергични симптоми. Основната разлика между конюнктивит (независимо от етиологията) - остротата и яснотата на зрението остава непроменена и няма остра болка.

 1. Причинени от офталмологични патологии.

Остра атака на навита глаукома. В случай на внезапно появяване на синдром на червени очи, придружен от остра болка, мъгливо виждане, гадене и повръщане, е по-вероятно диагнозата да е атака на глаукома с затворена ъгъл. Това е състояние, при което има рязко увеличение на налягането в очите, което може да доведе до пълна загуба на зрение. По този начин това условие изисква незабавна консултация с офталмолог.

Наличието на автоимунни състояния, хронични или заболявания в острия стадий, нарушения, свързани с коагулацията на кръвната система и т.н., също ще предизвика синдром на червени очи. Но симптоматиката на основното заболяване ще преобладава.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Усложнения и последствия

Последствията и усложненията зависят от основното заболяване, което е причинило синдрома на червените очи. В различни случаи прогнозата ще зависи от навременността и ефективността на започналото лечение. Игнориране на зачервяване на очите, траен, повече от два дни не си заслужава. Необходимо е да посетите офталмолог. Ако се появят допълнителни симптоми на синдрома на червените очи (болка в областта на очите, патологично откъсване, влошаване на зрението, усещане за парене и чуждо тяло в очите). Не се нуждаете от медицинска помощ само в случай на физиологична проява на синдром на червени очи. Достатъчно е да се елиминира причината и съдовете постепенно ще се нормализират, без да предизвикват никакви усложнения.

Ако очите са засегнати от химикали, прогнозата зависи от естеството на увреждащия реагент и продължителността на контакт с очните структури.

При конюнктивит прогнозата е благоприятна. Навременното започване на лечението продължава от 5-7 дни (вирусен конюнктивит) до 1-2 седмици (бактериален). Конюнктивит на алергичен произход изчезва, когато алергенът е елиминиран. Но по-сериозни последици са възможни (кератит, заплашвайки загуба на зрение), затова не си заслужава да се пренебрегва лечението на конюнктивит.

Giposfagma. Прогнозата е благоприятна. В допълнение към козметичните дефекти на друг дискомфорт, пациентът не преживява. Само хеморагиите изчезват до края на втората седмица.

Синдром на сухо око. Ако настроите режима на работа и почивка на компютъра навреме или започнете да използвате специални капки, не се появяват усложнения. Стартираният процес е опасен от белези, амблиопия, развитие на конюнктивит.

Кератитът е неблагоприятна прогноза. Без подходящо лечение това води до значително увреждане или пълна загуба на зрение.

Епискрилит. Прогнозата е благоприятна. В 60% от случаите възниква самолечение, но консултацията с офталмолога не боли.

Скроли. Прогнозата зависи от причините и тактиката на терапията. Усложнения: кератит, иридоциклит, белег деформация на очната ябълка, вторична глаукома, и ендо- панофталмит, помътняване на стъкловидното тяло на окото, ретината излъчване.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Диагностика синдром на червени очи

Подробна история и подробен офталмологичен преглед ви позволяват да установите точна диагноза.

След като събере анамнеза, лекарят проверява окото. Инспекцията включва:

 • оценка на зрителната острота на лявото и дясното око отделно,
 • изследването на движенията на очите в различни посоки,
 • око изпит биомикроскоп, като особено внимание се обръща на клепачите, конюнктивата, промяната на роговицата (повърхността плавност, яснота, наличие на патологични секрети), форма на учениците и тяхната реакция към светлина,
 • изследване на вътреочното налягане,
 • преглед на фонда.

За определяне на причинителя на патологията на зрителния орган (конюнктивит, улцерация на роговицата, кератит) се използва бактериологичен анализ, включващ културна култура и нейното изследване. При комбинирана глаукома, томометрия и гониоскопия са показани. Склеритът се диагностицира с помощта на специализирано офталмологично оборудване.

Инструментална диагностика

Най-често офталмолозите използват срязана лампа, с помощта на която лекарят ще може да оцени структурата на окото, конюнктивата и състоянието на роговицата. За да се диагностицира синдром на сухо око, трябва да се извършат специални тестове.

Процесът на Шимер. Тя се основава на проверка на броя на сълзите с помощта на ленти от специална хартия, които се поставят в долната част на конюнктивата. Отнема пет минути. Представена е оценка за степента на навлажняване на лентите. Размерът на лентата, навлажнена със сълзи, се измерва. Преди да започнете процедурата, използвайте анестетик, за да предотвратите сълзене поради дразнене на конюнктивата с хартия.

Био микроскопия на окото. Изследването на структурите на визуалния орган чрез безконтактни методи на изследване с увеличаване. Диагнозата се извършва с помощта на специален апарат (очен микроскоп) и лазерен прорез.

Гнойоскопия. Визуален метод, който позволява да се разгледа структурата на предната камера на окото, скрита зад крайника. За да изпълните процедурата, се изисква специална офталмологична леща (гониоскоп) и лампа с прореза. В резултат на това проучване е възможно да се оцени степента на откритост на ъгъла на предната камера, да се открият неоплазми, патологично сливане на слоевете и структурите на зрителния орган.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

Най-честите очни заболявания, при които има зачервяване:

 • Конюнктивит. Това е най-честата болест на очите. То може да бъде причинено от бактерии, вируси, но също така може да се появи и при алергии.
 • Кератит. В много случаи това се дължи на външни фактори (плуване с отворени очи под вода без защита на очите, продължително пребиваване в ярко интензивно слънце без слънчеви очила).
 • Възпаление на роговицата. Тя се случва в резултат на инфекция, най-често херпетична.
 • Синдром на сухо око. Тя възниква поради липсата на слъзна течност, която засяга правилното функциониране на окото. Той захранва роговицата и конюнктивата. Сълзите измиват повърхността на окото, отстраняват прах и малки частици от чужди тела. Притежаващи антисептични свойства, сълзите предпазват очите от възпаление.
 • Причините за синдрома на сухото око включват: замърсяване на околната среда, озон, цигарен дим.
 • Остра атака на глаукома. Глаукома е заболяване, което се развива многократно в продължение на много години. Повечето пациенти не забелязват тази болест в ранните стадии на заболяването. Той не причинява болка или други симптоми.

trusted-source[38], [39]

Към кого да се свържете?

Лечение синдром на червени очи

В случай на лечение на синдром на червени очи, няма общ метод или лекарство за всички прояви, свързани с настъпването на това състояние. Трябва да се помни, че може да се отнася до всички очни заболявания и следователно - ще се препоръчват различни тактики за лечение.

При конюнктивит лечението се основава основно на премахване на раздразнението. Нанесете различни капки за очи, в зависимост от причината за възпаление на конюнктивата.

За да се премахне симптомите на конюнктивит вирусен произход, като се използва комбинация от топли компреси и изкуствени сълзи капки (изкуствени сълзи - овлажняващи капки за очи, например, "Sisteyn", "Oksial" и други лекарства от този фармакологичен група). Специфична лекарство разтвор при лечението на вирусен конюнктивит са капки за очи "Oftalmoferon" активна съставка се синтезира интерферон. Ако признаци на инфекции на бактериална етиология прилагат капки, съдържащи антибактериални вещества. При остър конюнктивит терапия бактериална извършва с помощта често вливане на окото (повече от 3 пъти на ден) офталмологични разтвори на лекарства (сулфацетамид 30%, 0.25% хлорамфеникол) и за мехлем състави, съдържащи антибиотици (тетрациклин мехлеми 1%). Преди да започне процедурата, вливането на капки за очи измиване дезинфектант бульон (бульон лайка чай листа от черен чай).

При подозрение за конюнктивит, причинен от херпесния вирус (офталмологичен зостер), се предписват лекарства с ацикловир.

За да се елиминират симптомите на конюнктивит, успешно се използват очни капки, съдържащи кортикостероиди. При лечението на алергичен конюнктивит се изключва контактът с провокиращия агент, хладните пакети се поставят в областта на очите, капките "изкуствени сълзи" се понасят 2-4 пъти на ден. Прилагайте антиалергични лекарства: азеластин, алергодил; левокабастин и октанол, които могат да се използват при деца над 3-годишна възраст. Тези средства могат да премахнат възпалението на очите, поради краткосрочните ефекти, които трябва да се използват до 4 пъти на ден. Пациентите с полиноми по време на периода на цъфтене не трябва да носят контактни лещи.

Когато терапията с глаукома се редуцира до приемането на инхибитори на карбоанхидразата, бета-блокерите, пилокарпин. Ако терапията не е успешна, прибягвайте до хирургичен лазерен метод на лечение.

Витамини

При синдром на червени очи е необходимо да се вземат витаминни и минерални комплексни препарати, антиоксиданти.

Ретинол или витамин А. Предписва се в доза от 100 000 IU дневно в продължение на 1 месец. Позволява засилване на имунната система.

Аскорбинова киселина или витамин С. Предписва се в доза 2000-6000 mg дневно.  Витамин С има лечебен ефект на раната.

Цинк. Дневната доза е 50 mg. Подпомага активирането на имунната система.

OPC е олигомерен проантоцианидин, мощен антиоксидант, получен от кора от кости и гроздови семена. Използва се за противовъзпалителна и антиалергична терапия. При еднократен прием с аскорбинова киселина, ефективността на това лекарство се увеличава. Препоръчително използване на 100 mg OPC 2 пъти на ден.

Физиотерапевтично лечение

Основната цел на физиотерапията е да осигури антифлогични, бактериостатични и анестезиращи ефекти. В комплекс etiopathogenetical лечение на често срещани заболявания, предизвикани червено синдром око терапия с използване на висока честота (UHF или микровълнова поле) и ултразвук diodinamoterapiyu премахване конюнктивална хиперемия.

В края на курса на антифлогична терапия, електрофорезата с антибиотици може да бъде предписана в зависимост от чувствителността на бактериалната флора към тях.

При наличие на възпалителен процес, който продължава дълго време след електрофореза след 1-1,5 месеца показва elekroforez витамини С и В да стимулират метаболизма на тъкани, запечатани капилярните стени, подобряване реактивоспособност тъкани, за отстраняване на болка.

За да се увеличи терапевтичния ефект, се препоръчва да се използва електрофореза с лекарства и UHF терапия.

Алтернативно лечение

Бързо и лесно премахвайте напрежението на очите, нормализирайте кръвообращението на кръвта през очните капиляри, елиминирайте подуване и зачервяване на клепачите, като използвате алтернативни средства:

 • хладни компреси с чиста вода или билкови инфузии от лайка или дъбова кора;
 • кубчета лед;
 • резенчета сурови картофи;
 • лосиони с черен чай.

Трябва да се помни, че се препоръчва използването на алтернативни лекарства, в случай че няма симптоми на сериозна офталмологична патология.

При синдром на червени очи се разрешава гимнастика за очите. Приблизителният комплекс на упражнението е, както следва:

 • Упражнение # 1

Ако погледнете внимателно монитора, всеки час след тежката работа трябва да направите следното - "очертайте" формите на различните предмети на масата и стената.

 • Упражнение 2

С упорита работа мускулите на очите изискват отпускане: за това е необходимо да отидете до прозореца и да погледнете на разстояние, а след няколко секунди да погледнете във всяка точка близо. Това упражнение ще стимулира очите ни да развият сълза течност, която овлажнява очите, така че те няма да бъдат сухи и червени.

trusted-source[40], [41], [42]

Билколечение

При синдром на червени очи, билковиците препоръчват следните рецепти.

Компресира с дива череша - алтернативно лекарство за гнойни очни заболявания.

Инфузия получава от цветовете на дива череша следва: 60 г 2 чаши изсипва гореща вода, на топло в продължение на 8 часа, след това се филтрува и се използват под формата на компреси окото няколко пъти на ден.

Вливане на билки и семена от резене за лечение на синдром на червени очи: 1 супена лъжица смляна суровина залейте 200 мл вряща вода след 1 час, изтичане. Използвайте компреси през нощта.

Капки за очи с кимион. Една чаена лъжичка семена от кимион изсипете 1 супена лъжица. Вряща вода. Настоявайте, охладете, след това изцедете и използвайте като лосион.

Хомеопатия

Хомеопатите препоръчват да се използва синдром на червени очи, за да се използват такива лекарства:

Arnica. Използва се за конюнктивит, причинен от травма.

Aconitum (Aconitum) - с заболявания на визуалния орган, които се появяват в резултат на механични увреждания, с катастрофа на очите, поради ARVI.

Hepar сяра (Gepar сяра) ще бъде полезно за червените, възпалени очи, векове, изобилие purulent discharge.

Оперативно лечение

При някои заболявания, придружени от синдром на червени очи, се предписва хирургично лечение.

При кератит, при тежки случаи на заболяване и неправилно лечение, е възможно образуването на белези, което води до лошо зрение. В този случай може да се наложи трансплантация на роговицата.

При глаукома е показана иридотомия - лечение, чиято цел е да се създаде връзка между предната и задната камера на окото, което води до намаляване на вътреочното налягане.

Предотвратяване

Трябва да се грижите за очите си през целия си живот от ранна възраст. Основни правила за грижа за очите:

 • Докато работите на компютъра и когато гледате телевизия, трябва да се грижите за осветлението (за светлина се предпочита зад екрана).
 • правилното разстояние на очите от монитора на компютъра е 40-50 см.
 • Използвайте защитен филтър, който поглъща някои от електромагнитните вълни, които са вредни за човешкото око.
 • Не търкайте очи с ръцете си.

В случай на инфекциозни заболявания трябва да се спазват и няколко основни правила:

 • Когато докоснете областта на очите, измийте добре ръцете.
 • Не използвайте обикновена кърпа (по-добре е да използвате хартиени салфетки) или легла.
 • не използвайте общи прибори и хигиенни продукти.
 • по време на инфекциозно заболяване, не носете контактни лещи.
 • Не се препоръчва употребата на очни капки и мехлеми със същите имена.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Прогноза

Прогнозата в повечето случаи е благоприятна, но зависи от основното заболяване, причиняващо синдрома на червените очи.

trusted-source[48], [49], [50]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.