^

Здраве

Рентгеново изследване на белите дробове

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Белите дробове са един от най-честите обекти на радиационното изследване. Важната роля на рентгенолог в изследването на морфологията на дихателната система и признаването на патологични процеси се доказва от факта, че, приет класификацията на много заболявания, като например пневмония, туберкулоза, саркоидоза, пневмокониоза, злокачествени тумори, до голяма степен се основава на данните на рентгеновата. Също така е известно, че латентните белодробни лезии се откриват, като се използват флуорографски тестове на популацията и рентгенови лъчи на белия дроб.

С развитието на компютърната томография, значението на рентгеновите лъчи при диагностицирането на белодробни заболявания се е увеличило още повече. С негова помощ е възможно да се идентифицират най-ранните промени в органите на гръдната кухина. Важно място в оценката на функционалната патология на белите дробове, по-специално нарушенията на капилярния кръвен поток в тях, е взето чрез радионуклидния метод.

Показанията за рентгеновите лъчи на белите дробове са много големи: треска, кашлица, храчки, задух, болка в гърдите, хемоптиза и много други патологични състояния.

Радиационно изследване на белодробната функция

Функционалната система на дишането се състои от много връзки, сред които системите на белодробно (външно) дишане и кръвообращението са от особено значение. Усилията на дихателните мускули предизвикват промени в обема на гръдния кош и белите дробове, които осигуряват вентилацията им. Вдишвания въздух, който се разпространява през бронхиалното дърво, достига до алвеолите. Естествено, нарушенията на бронхиалната проходимост водят до разпадане на механизма на външно дишане. В алвеолите се получава дифузия на газовете през алвеоларно-капилярната мембрана. Процесът на дифузия се нарушава както при поражение на стените на алвеолите, така и при нарушаване на капилярния кръвоток в белите дробове.

Рентгеново изследване на белодробната функция 

Радиационна анатомия на белите дробове

На изследваната рентгенография в пряка проекция, почти всички по върха 5-6 двойки ребра се появяват. Всеки от тях може да се отличава с тяло, предна и задна страна. Долните ребра са частично или напълно скрити зад междинната сянка и органите, разположени в субдиафрагменото пространство. Изображението на предните краища на ребрата завършва на разстояние от 2-5 см от фудината, тъй като крайбрежните хрущяли не дават видима сянка върху снимките. При хората на възраст над 17-20 години в тези хрущяли се появяват отлагания на вар под формата на тесни ивици по ръба на реброто и островчета в центъра на хрущяла. Те, разбира се, не трябва да се използват за уплътняване на белодробната тъкан. Рентгеново изображение показва кост рамото лента (ключицата и лопатки), меките тъкани fudnoy стена, млечните жлези и органи, разположени в fudnoy кухина ( бели дробове, медиастинума органи).

Нормален рентгенов анализ на анатомията на белите дробове 

Радиационни синдроми на белодробно заболяване

Радиационната диагностика на наранявания и белодробни заболявания е много трудна. Не е случайно, че афоризмът е формулиран: "О, тези дробове не са лесни!" Стотици заболявания в различни фази на тяхното развитие създават редица рентгенови и радионуклидни снимки и техните безкрайни вариации понякога изглеждат невъзможни. Независимо от това, опитен лекар, разчитащ на резултатите от изучаването на историята и клиничната картина, знанието за нормална и патологична анатомия, със завидна лекота разбира типичните ситуации и стига до правилното заключение. Това е така, защото той се е научил да определя морфологичния субстрат на радиологичните симптоми, използвайки рентгеновото изследване на белите дробове в практиката си. Разбира се, рентгенографски данни на белодробна патология множество, но между тях има три основни затъмняване белодробна област или част от нея, белодробна осветление област или част от него, промени в белодробна и корен модел.

Затъмняване на белодробното поле или част от него

Повечето белодробни заболявания се придружават от уплътняване на белодробната тъкан, т.е. Намаляване или липса на неговата лекота. Запечатаната кърпа абсорбира рентгеновите лъчи по-силно. На фона на леко белодробно поле се появява сянка или, както е обичайно, затъмнение. Позицията, размерът и формата на потъмняването зависи, разбира се, от размера на щетите. Има няколко вида опции за потъмняване. Ако патологичният процес е уловил всички бели дробове, тогава на рогенгенограмата цялото белодробно поле е затъмнено до известна степен. Този синдром се обозначава с термина "широко потъмняване на белодробното поле". Не е трудно да го откриете - тя хваща окото ви, когато за първи път погледнете картината. Въпреки това, трябва незабавно да определите нейния субстрат. Затъмняването на цялото белодробно поле е най-често причинено от запушване на главния бронкус и ателектаза на съответния белодроб.

Затъмняване на белодробното поле или част от него

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Просветление на белодробното поле или неговата част

Повишена прозрачност белодробна област или част от нея може да бъде причинена или от присъствието на въздух в плевралната кухина (пневмоторакс) или намаляване на количеството на мека тъкан и по този начин увеличаване на размера на въздух в белите дробове или част от него. Такова състояние може да бъде причинено от подуване на белодробната тъкан (емфизем) или намален приток на белия дроб (белодробен анемия), която се наблюдава най-вече в някои вродени дефекти на сърцето.

Просветление на белодробното поле или неговата част

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Промени в белодробните и кореновите модели

Промени в белодробния модел - синдром, често наблюдаван при белодробни заболявания. Често се комбинира с нарушение на структурата на белия дроб. Това е разбираемо: в края на краищата белодробният образец се образува предимно от артериите, излъчвани от корена, толкова много патологични процеси засягат както белодробния паренхим, така и корена му.

Промени в белодробните и кореновите модели 

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Радиационни симптоми на белодробни лезии

Увреждане на белите дробове и диафрагмата

При остра затворена или открита травма на гръдния кош и белите дробове, всички жертви се нуждаят от лъчетерапия. Въпросът за спешността на неговото прилагане и обхват се решава въз основа на клиничните данни. Основната задача е да се премахнат уврежданията на вътрешните органи, да се прецени състоянието на ребрата, гръдната кост и гръбначния стълб, както и да се открият възможни чужди тела и да се установи тяхната локализация. Значението на радиационните методи се увеличава поради трудностите при клиничното изследване на пациентите поради шок, остра респираторна недостатъчност, подкожен емфизем, кръвоизлив, тежка болка и др.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Остра пневмония

Остра пневмония се проявява чрез възпалителна инфилтрация на белодробната тъкан. В зоната на инфилтрация алвеолите се пълнят с ексудат, така че лекотата на белодробната тъкан намалява и абсорбира рентгеновите лъчи повече от нормалното. В тази връзка рентгеновото изследване е водещият метод за разпознаване на пневмония. Рентгеновият анализ на белите дробове позволява да се установи преобладаването на процеса, реактивните промени в корените на белите дробове, плеврата, диафрагмата, навременното откриване на усложненията и мониторинга на ефективността на терапевтичните мерки.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Тромбоемболизъм на клоните на белодробната артерия

Тромбоемболия клонове белодробни артерии възниква поради приплъзването емболия от вените на таза и долните крайници (особено често в тромбофлебит и флеботромбоза iliofemoral венозна сегмент система) тромбози ниска или горна празна вена на сърцето (за небактериален тромботична ендокардит). Клиничната диагноза не винаги е надеждна. Klasicheskaya триада от симптоми - задух, кръвохрак, болка отстрани - тя е маркирана само в 1/4 пациенти, така че има изключителна стойност радиологично изследване.

Хроничен бронхит и емфизем

Хроничният бронхит е група от често срещани заболявания, при които има дифузна възпалителна лезия на бронхиалното дърво. Има прост (неусложнен) и сложен бронхит. Последното се проявява в три форми: обструктивен, мукопурулен и смесен бронхит.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Хронична пневмония и ограничена неспецифична пневмосклероза

Рентгеновото изследване ви позволява да разпознавате всички форми и етапи на хода на хроничната пневмония. Снимките определят инфилтрацията на белодробната тъкан. Той предизвиква неравномерно потъмняване чрез комбиниране на порции инфилтрация и склероза, груби влакнести нишки, бронхите лумена, граничи с лента от перибронхиален склероза. Процесът може да улови част от сегмента, част от дял, цяла фракция или дори целия белодроб. В сянката на инфилтрацията могат да се видят отделни кухини, съдържащи течност и газ. Картината е допълнена с фиброзна деформация на белия дроб и плевралните слоеве около засегнатия бял дроб.

trusted-source[44], [45], [46]

Пневмокониоза

Със сегашното развитие на промишленото и селскостопанското производство проблемът с превенцията и ранното разпознаване на белодробните белодробни лезии - пневмокониоза - придоби изключително значение.

Белодробна туберкулоза

Основата на всички мерки за борба с туберкулозата е принципът за предотвратяване на инфекцията и ранното разпознаване на болестта. Целите на ранното откриване на проверката на рентгенови прожекции на различни контингенти от здрави хора, както и правилното и навременно диагностициране на ТБ диспансери, клиники и болници от общ медицински мрежа. В съответствие с тази класификация се разграничават следните форми на туберкулоза на дихателната система.

Първичен рак на белия дроб

Първичният рак на белия дроб в ранните фази на развитие не дава отличителни субективни симптоми и ясна клинична картина. Несъответствието на клиничните прояви на болестта и анатомичните промени е причината, поради която пациентът не се консултира с лекар. На пътя на болестта трябва да има бариера - масово изследване на популацията, използвайки флуорография или рогентография. Всяка година контингентите подлежат на ежегодно проучване, при което най-често се развива рак на белите дробове: пушачите са на възраст над 45 години, а хората, страдащи от хронични белодробни заболявания. При всички пациенти, при които рентгеновите лъчи на белите дробове са открили промени, е необходимо първо и преди всичко да се изключи рак.

Дифузно (разпространено) белодробно увреждане

Чрез дифузни (дисеминирани) белодробни лезии общите промени в двата белия дробове се разбират като разсейване на огнища, увеличаване на обема на интерстициалната тъкан или комбинация от тези състояния.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Plevrytы

В плевралната кухина на здрав човек съдържат 3-5 ml от "смазочна" течност. Това количество не се открива чрез радиотерапия. Когато обемът на течността се увеличи до 15-20 ml, той може да бъде открит чрез ултразвук. По този начин пациентът трябва да бъде в позиция, лежаща от болна страна: тогава течността се натрупва в най-ниската (външната) част на плевралната кухина, където се определя.

Рентгенови симптоми на белодробни лезии

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.