^

Здраве

Болести на белите дробове, бронхите и плеврата (пулмология)

Видове плевропневмония

Пневмонията се разделя според степента на увреждане на белите дробове. Ако възпалителният процес обхваща само лобовете, без да се разпространява в съдовете и алвеолите, тогава се говори за плевропневмония или крупозна пневмония - инфекциозно заболяване, което може да бъде предизвикано от вируси, микроби или гъбички.

Лечение на плевропневмония

Протоколът за лечение на крупозно възпаление включва едновременната употреба на два антибиотика: единият интравенозно, другият интрамускулно. Обикновено терапията се провежда с лекарствата, описани по-долу.

Белодробна хематоцеле

При травматично увреждане на белодробната тъкан със запазена цялост на висцералната плевра може да възникне белодробна хематоцеле. Тази патология е придружена от болка в гърдите, затруднено дишане, а понякога и хемоптиза.

Фиброторакс

Болестите на плевралната кухина са често усложнение, което се развива след различни бронхопулмонални патологии. Едно от тези усложнения може да бъде фиброторакс - говорим за заличаващ фиброзен процес в плевралната кухина.

Симптоми на плевропневмония

Най-често се развива остра плевропневмония и почти от самото начало на такова възпаление или след два или три дни започват да се проявяват първите признаци на разпространение на бактериална инфекция от лобовия дроб до плеврата

Причини и патогенеза на плевропневмония

Lobar бактериална пневмония, или фокална несегментална пневмония, или остро лобарно възпаление на белите дробове, които засягат част от серозната му мембрана (плевра), може да бъде диагностицирана като плевропневмония, въпреки че тази дефиниция липсва в дихателната система клас ICD-10.

Спици в левия и десния дроб: плеврален, влакнест

Сериозно усложнение след респираторни заболявания е удар в белите дробове. Помислете за патогенезата и причините за появата, основните симптоми, методите на лечение и превенцията.

Синдром на уплътняване на белодробната тъкан

Общ обективен признак на развиващото се намаление на ефирността, съответстващ на затягането на белодробната тъкан, е асиметрията на гръдния кош, разкрита по време на изследването и палпацията.

Плеврален синдром

Натрупването в течност плевралната кухина (хидроторакс), който може да бъде ексудат, трансудат, гной (pyothorax, емпиема), кръв (хемоторакс) или смесен характер носене

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.