^

Здраве

Рентгенови лъчи (рентгенови изследвания)

Рентгенова снимка с барий: подготовка, какво показва

Рентгеновите изследвания се основават на факта, че човешките тъкани с различна плътност поглъщат по различни начини лъчите, излъчвани от рентгеновата тръба.

Облъчване с рентгенови лъчи

Рентгеновите лъчи са поток от електромагнитни трептения с дължина, която е в диапазона между ултравиолетовите и γ-лъчите. Тази вълнова разновидност има специфичен ефект върху човешкото тяло.

Рентгенова снимка на гръдната кост в 2 проекции

Обикновено за диагностични цели се прави рентгенова снимка на гръдния кош, но може да се наложи фокусирана визуализация на плоската гръдна кост в средата на предната й стена – рентгенова снимка на гръдната кост.

Рентгенова снимка на таза при жени, мъже и деца

Рентгенография на тазовите кости и тазобедрените стави може да се извърши в три проекции: предно-задна (AP), задна предна (AP) и странична (латерална).

Рентгенова снимка на турското седло: какво правят, какво показват

Рентгеновият анализ на състоянието на турското седло е сравнително разпространена диагностична процедура, включително в гинекологията.

Рентгенова снимка на ключицата в две проекции

В клиничната практика рентгеновото изображение остава един от водещите методи за инструментална диагностика на наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Рентгенова снимка на ребрата

При рентгенови лъчи на ребрата се визуализира състоянието на костния механизъм и частично се вижда гръбначният стълб. Степента на йонизиращо лъчение не се счита за опасна за човешкото здраве, така че рентгеновите лъчи могат да се считат за добра алтернатива на ултразвука.

Рентгенова снимка на лопатката

Тъй като не винаги е възможно веднага да се идентифицира причината за патологията, лекарите използват рентгенова снимка на лопатката. Говорим за неинвазивен, безболезнен и достъпен диагностичен метод, който освен това е доста информативен.

Цифров рентген

Какъв е новият диагностичен метод - цифров рентген? Всъщност това е обичайното ни рентгеново изследване с цифрово обработено изображение.

Рентгенова снимка на шийния отдел на гръбначния стълб с функционални тестове

Необходимостта от рентгенова снимка на шийния отдел на гръбначния стълб се оценява от лекаря във всяка конкретна ситуация. В повечето случаи този диагностичен метод позволява на медицински специалист бързо и точно да определи диагнозата и да започне адекватно лечение.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.