^

Здраве

Ендоскопия на стомаха

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Най-често здравните проблеми започват във време, когато човек дори не мисли за това. Особено се отнася до заболявания на стомаха и други органи, които съставляват човешката храносмилателна система. За да се предпазите по някакъв начин, за да защитите и забележите патологиите на стомашно-чревния тракт във времето, е важно да направите ендоскопия на стомаха. Към днешна дата лапароскопският преглед на вътрешните органи може да се направи в почти всеки амбулаторно отделение.

Самият термин "ендоскопия" ("ендон" и "skopeo") от гръцки език се превежда като "вътре" "разследва". С помощта на лесно огъващи тръби, които са оборудвани с осветителни и оптични системи, може да се изследват органите на стомаха. Това помага в кратко време да се разследват дори най-маловажните нарушения. Ендоскопията на стомаха може да се счита за един от най-благоприятните и най-често използваните методи за диагностика. Лекарите няма да предписват никакви хирургически интервенции без най-крайните случаи.

Ендоскопията е модерен метод за визуална и инструментална диагностика, благодарение на който можете да видите заболявания на вътрешните органи. Ендоскопът е основният инструмент за изследване, с който да се извърши такава процедура. В единия край на неговия окуляр се намира, което ви позволява да наблюдавате картината на засегнатия район, а от друга - камера, която предава визуализираното изображение. Квалифицираните специалисти могат лесно да открият проблема в най-ранния стадий на заболяването и по време на предписване на подходящо лечение.

Ендоскопия на стомаха (ендоскопия, езофагогастродуоденоскопия, гастроскопия) - тип ендоскопия, в която изследва дванадесетопръстника, на лигавицата на стомаха и хранопровода, използвайки ендоскоп. Това устройство е представено под формата на гъвкава тръба, вътре в която е разположена оптичната система. Тя е благодарение на нея, че лекарят може да види пълната картина на вътрешните органи на стомаха на монитора, в резултат на което той може да отпечата получените данни на принтера.

Такова проучване е много важно, за да се знае в какво състояние се намира дуоденума, стомаха в случай на предполагаем рак. Освен ендоскопия на стомаха ви помага да научите лумена на хранопровода, отбеляза стомашно-чревно кървене, гастрит, езофагит, гастродуоденит, задайте язва на дванадесетопръстника или стомаха, ако има такива, в тялото на пациента. Ендоскопията на стомаха също се извършва за допълнително изследване на някои заболявания, за да се изясни отново диагнозата.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Подготовка за ендоскопия на стомаха

Това изследване обаче може да се извърши само въз основа на свидетелство на лекар, което трябва да има всички основания да извърши ендоскопия на стомаха, което наистина ще помогне за по-нататъшното лечение. В допълнение, лекарят трябва да е наясно с алергичните реакции към лекарства и съпътстващи заболявания, ако е налице в обикновения живот на човек.

Но преди това трябва да се подготвите за ендоскопия на стомаха. Не яжте няколко часа. Ендоскопията трябва да се извършва само на празен стомах, така че оставащите храни да не усложняват изследването, което по-късно може да бъде подложено на всякакви съмнения. Следователно, последното хранене преди ендоскопията на стомаха би било добра идея да прекарате осем до десет часа преди изследването, не по-късно. За да се извърши ендоскопия на стомаха, се назначава специална ендоскопска стая и се прави изключително за тази цел от обучен ендоскоп.

Ако има такава нужда, тогава ендоскопията може да се осъществи под въздействието на успокояващи лекарства и чрез пръскане на анестезиращо лекарство, при което се прави локална анестезия на фаринкса и корена на езика. Анестезията също може да се използва, но се прави изключително рядко, в изключителни случаи.

Какво трябва да направи пациентът при извършване на ендоскопията на стомаха? Първо, той трябва да се държи спокойно, равномерно, дишайки дълбоко. Ако е необходимо, разпространете гънките на лигавицата. След това лекарят натиска малко въздух и наблюдава дуоденума, стомаха и хранопровода. Той може да извърши биопсия или ендоскопски измервания на pH, да спре кървенето или да премахне полипи, малки тумори и да приложи лекарства, ако човек има нужда от това и има подходящи симптоми за това. Ендоскопията може да продължи само няколко минути. Но само след един ден всички неприятни усещания, свързани с тази процедура, напълно изчезват.

Съвременната технология прави възможно извършването на ендоскопски изследвания абсолютно безопасно и без затруднения. Изключение от правилата може да са някои усложнения след процедурата. Но такива примери са малък процент. Те включват перфорация на стените на изследвания орган, психични разстройства, увреждане на стените с развитието на кървене.

Подготовка за ендоскопия на стомаха

Как да се подготвим за ендоскопия на стомаха?

Ранните правила за поведение преди и след ендоскопията, които пациентът просто трябва да знае, вече са описани. Сега тя ще бъде по-конкретна.

За да направите това, трябва да знаете следните правила:

 • Ендоскопията се извършва на празен стомах през първата половина на деня;
 • Ако проучването е направено следобед, важно е да не ядете 7 часа преди да донесете ендоскопията на стомаха;
 • Позволява се да се пие вода без газове в малки количества - не повече от 50 ml;
 • Подготовката на пациента за ендоскопия също има свои особености, в зависимост от общото състояние на пациента и от естеството на изследването. Тя може да бъде както планирана, така и спешна.

Ако човек предварително знае за ендоскопия на стомаха, той няма право да яде поне 4 часа преди изследването. Времето на последното приемане може да бъде различно, то е индивидуално определено от лекаря. 3 часа преди процедурата, пациентът трябва да изпие една таблетка Seduxen или друг успокоител. Половин час преди ендоскопията, премедикацията се извършва с холинолитични средства (0,5-1 ml от 0,1% разтвор на атропин сулфат се комбинира с метацин или 0,2% разтвор на платифилин). За пациенти, които са лесно възбудими, се предписва доза от 2,5% разтвор на дипиразин в количество от 30-50 mg и местната анестезия се извършва 5 минути преди ендоскопията. Пациентът седи за това на стол, след което трябва да отвори дълбоко устата си и да издърпа езика си. След това лекарите се занимават с измиване на задната стена на фаринкса и корена на езика и обработват 1-2% разтвор на лидокаин. Направете това под формата на изплакване или напояване. След това той е помолен да направи поглъщане, за да го накара да анестезира хранопровода. След няколко минути пациентът изпитва скованост в гърлото, някои затруднения при преглъщане. Тези симптоми и усещането за чуждо тяло вътре в него разясняват, че анестезията работи и затова дава сигнал, че пациентът вече е готов за изследване на стомаха. Многократно е въпросът за стомашния лаваж, тъй като той докосва лигавицата, а съдържанието на стомаха може да предостави допълнителна информация.

Ето защо лекарите в този случай препоръчват измиване на стомаха в следните случаи:

 1. При стеноза на вратаря. Един ден преди ендоскопията сутрин и вечер, стомаха се измива, докато съдържанието стане буквално чиста вода.
 2. При кардиоспазъм от 2 и 4 градуса.

Най-успешното местоположение на пациента с ендоскопия на горния стомашно-чревен тракт е позицията отляво. Понякога е необходимо пациентът да промени позицията на тялото си (например преврат на стомаха, от дясната страна и т.н.). За да направите това, в допълнение към отделно помещение трябва да се определи специална маса, в която краката на краката и краката да могат да се коригират, да се повдигат или спускат, както и да се обърне пациентът в една или друга посока.

Така че човек, който иска да направи ендоскопия, се поставя на маса или диван, от лявата му страна. Левият му крак трябва да бъде изправен, а десният крак се огъва в колянната става, след което се довежда до стомаха. Вторият вариант на правилното положение на тялото с ендоскопия на стомаха трябва да бъде, както следва. И двата крака трябва да бъдат огънати и затегнати, ръцете да натискат багажника. Гумената възглавница обикновено се поставя под главата. Кабинетът задължително е потъмнен.

Аварийната ендоскопия се извършва, ако е необходимо веднага да се идентифицират причините за стомашно кървене или да се отстранят различни чужди тела на стомаха. За да се извърши диференциална диагностика на стомашни заболявания, да се идентифицират остри хирургични заболявания, да се установи естеството на пилорудоуденалната органична или функционална стеноза, също предписват гастроскопия.

Ако пациентът страда от езофагеални заболявания, които включват невъзможността да се поддържа ендоскоп в стомаха, това проучване е противопоказано. В случаите, когато е налице повишен риск от перфорация (например, хранопровода изгаряния, белег структура, аортна аневризма, и т.н.) и да аварийно ендоскопия на стомаха не се препоръчва. Относително противопоказание може да се отдаде на сериозно състояние на пациента като цяло, което задължително е свързано с наличието на някои съпътстващи заболявания. Въпреки това, дори при остър инфаркт или цереброваскуларни инциденти, есофагогастроскопията може да бъде оправдана, защото е свързана с тези заболявания, които могат да представляват самата заплаха за живота на пациента.

В момента има само две абсолютни противопоказания за анестезия при гастроскопия: това е смъртното състояние на пациента и отказът на пациента да учи.

Много пациенти са предпазливи по отношение на тази процедура. Те обаче нямат причина за безпокойство. Използването на модерни ендоскопи може да гарантира относителната безопасност на ендоскопията. Единственото нещо, което трябва да се страхуваме, са най-страшните усложнения, при които стените на изследваните органи или перфорацията на хранопровода са засегнати от гастроскопия. Но те се наблюдават основно, както вече беше споменато по-горе, при пациенти в старческа възраст или пациенти с нестабилна психика, както и при неадекватна анестезия и слаба видимост. Заслужава да се отбележи и увреждането на стомашната лигавица и гастроезофагеалния възел. Има дори кървене от тези наранявания, но те не са толкова ужасни. Те могат да бъдат спрени самостоятелно или с помощта на ендоскопска хемостаза. Не съвсем добри усещания в пациента могат да доведат до принуждаване на значително количество въздух в стомаха. Но е приятно, че такива неприятни ситуации са изключително редки, повечето от които не представляват голяма заплаха за живота и здравето на пациентите.

Индикации и противопоказания за ендоскопия на стомаха

Ендоскопия на стомаха за деца

Децата също имат болка в стомаха, от която често получават болезнени усещания. В допълнение, всички заболявания на стомашно-чревния тракт водят до забавяне на растежа и развитието. Един от най-често срещаните проблеми е преглъщането на чужди тела от детето, както и гастроинтестинални заболявания, характерни за ранна възраст.

В такива случаи специалистите вярват, че диагнозата и консултирането на бебета, недоносени бебета и пациенти с различни хронични заболявания е просто необходимо. Проблемите на храносмилателната система, острата и хронична диария, периодични коремни болки и т.н., които обикновено се намират при деца, могат да бъдат избегнати и предотвратени. По същия начин, както във времето, за да се осигури лечение, диагностика и наблюдение на много проблеми. Те включват болест на човечеството, панкреатично заболяване, хронично възпаление и инфекциозни заболявания на храносмилателната система, възпалително чревно заболяване (IBD).

Съвременното оборудване помага на лекарите да идентифицират и лекуват различни заболявания. Можете да направите това с:

 • гастроскопия;
 • колоноскопия;
 • импеданс на хранопровода;
 • разширяване на хранопровода;
 • отстраняване на чужди тела, полипи в храносмилателната система;
 • биопсия на черния дроб и червата;
 • ендоскопия на горния стомашно-чревен тракт.

Капсулната ендоскопия е един от най-безопасните и лесни начини за получаване на резултатите от теста. Както вече бе споменато по-горе, с капсулна ендоскопия на стомаха, децата не трябва да се страхуват от нищо. Това изследване не причинява болезнени усещания не за времето, нито след това.

Когато капсулната ендоскопия, деца от 5 и повече години поглъщат видеозаписа самостоятелно. Ако децата са по-млади, на възраст от 1 до 5 години, те ще имат нужда от ендоскопска помощ за поглъщане на видео капсулата. Но, по един или друг начин, ендоскопията на стомаха за деца се препоръчва, ако е необходимо, дори и по препоръка на лекарите.

trusted-source[8], [9], [10]

Капсулна ендоскопия на стомаха

За тези, които не искат да поставят дълъг хлъзгав "маркуч" в тях, може да се предложи алтернативна процедура. Той е много по-хубав от първия и се нарича "капсулална ендоскопия на стомаха". Предписва се, когато пациентът трябва да изследва хранопровода и тънките черва. За да направите това, пациентът трябва да поглъща само малка пластмасова капсула, която е предварително оборудвана с всичко важно за изследването. Това включва специална микро-видеокамера, микропредавател, антена и батерии, проектирани за 8 часа работа.

Капсулата за еднократна употреба може да възпроизвежда повече от 50 хиляди ярки изображения, 2 снимки в секунда, предавани на специално устройство, което е закрепено към колана на пациента. Камерата показва снимки с високо качество и в резултат дава възможност да се определи и диагностицира възможно най-точно. С една дума, с капсулна ендоскопия на стомаха, капсулата, която пациентът поглъща, върви по същия начин, по който преминава погълнатата храна всеки ден.

Тази процедура не предизвиква абсолютно никакъв дисбаланс, болка или дискомфорт. Когато очаквате резултата, можете да направите всичко, с една дума, да проведете нормален начин на живот - да бягате, да ядете, да спите ... Единственото нещо, което не можете да направите, е злоупотребата с фитнес и тежката физическа работа.

За да разчете резултатите, лекарят трябва да види и анализира повече от 50 000 снимки. В резултат на получената картина, която се състои в показване на филма, който показва 24 кадъра в секунда. За целия период отнема 1,5-2 часа. Полето, на което се показват всички получени данни и след това се показват във формуляра.

Нежеланите противопоказания за изследване с помощта на капсулна ендоскопия на стомаха при човек са доста малки. Те включват: сложно състояние на пациента, чревна обструкция. Не е необходимо да се подготвяте за видеоклип часове. Достатъчно е да ядете за последен път 15-16 часа преди началото на проучването и човекът е готов за това.

Какви са предимствата на капсулната ендоскопия на стомаха? Той помага да се намери първопричината заболяванията, които са повтарящи се или постоянни огнища на заболявания, като например болки в корема, диария, кървене или анемия в случаите, когато всички други методи не работят. При някои хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, този метод помага да се определи до каква степен тънкото черво е засегнато или показва резултата от вече лекуваното лечение.

Техниката на ендоскопията на стомаха

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Описание на протокола за ендоскопия на стомаха

Когато ендоскопията на стомаха описание на протокола трябва да съдържа името на медицинския център, ендоскопския шкаф и / или разделянето. Трябва да се отбележат всички лични данни за пациента, включително: пол, възраст, разделение, отделение, категория. Освен това трябва да се посочи апаратът и времето на изследването, а понякога и датата. Броят на изследването, естеството на процедурата (планирана или спешна, първична или вторична), предложеният метод за премедикация, анестезия трябва да бъдат поставени. Ако са извършени трансендоскопски интервенции, е необходимо да ги опишем подробно. Ако ендоскопското изследване е проведено под обща анестезия, е важно да се посочи съставът на екипа за анестезия и използваният метод за анестезия.

При извършване на ендоскопско изследване за спешни показания, описанието на протокола задължително трябва да съдържа не само времето за започване на процедурата, но и датата и заключенията на протокола за ендоскопско изследване.

В описателната част всички разгледани отдели трябва да бъдат описани възможно най-пълноценно и обективно: хранопровод (включително сърдечен пулп), стомаха и дванадесетопръстника. "Важни" и "незначителни" елементи не трябва да бъдат. Освен това, параметри за оценка, например, орган лумен, неговото съдържание, състояние на вътрешната повърхност на стената, гъвкавост е много важен момент в стомаха по време описание ендоскопия протокол. Необходимо е също така да се даде пълно описание на двигателната активност на органа, за да се опишат промените, независимо дали са плоски или дълбоки, изпъкнали или не. Ако се открият фокални лезии, за който и да е от тях е необходимо да се цитират характеристиките на такива параметри като количество, местоположение, размер, характеристика на основата, ръб, заобикалящ лигавицата.

В описанието на протокола е необходимо да се използва единна терминология. Всички дефиниции и термини трябва да позволяват визуално установяване на това заболяване. В същото време описанията на протокола за ендоскопия на стомаха трябва да са прости и лесно да се четат.

Последната част от протокола трябва да съдържа кратък извод за резултатите от ендоскопията на стомаха. Струва си да се помни, че ендоскопското заключение не е окончателната диагноза. Освен това, винаги е важно да се напишат препоръки до отговорния лекар или до медицинския екип за по-нататъшното управление на пациента, както и необходимостта от допълнителни или повтарящи се процедури.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Цената на ендоскопията на стомаха

В резултат на анализа лекарят и пациентът получават необходимите данни за състоянието на целия храносмилателен тракт. Само тази процедура дава възможност за пълно установяване на съществуващите проблеми в стомаха. При ендоскопия на стомаха, цената ще варира в зависимост от самия медицински център. По принцип всички те са частни. Но в държавните поликлиники е възможно да се направи това. След извършването на това изследване човек получава не само резултатите от тестовете, но и подробни препоръки на лекаря, както и видеозапис от изследването.

С ендоскопия на стомаха, цената не плаши лицето, което реши да премине изпит. Той е достъпен и достъпен. Препоръчително е обаче да не се пушите, преди да започнете проучването, за да не отмените резултатите.

Заслужава си да кажете на тези, които искат да направят стомашна ендоскопия в бъдеще, че в момента има такива технологии, които позволяват извършването на ендоскопия на стомаха, когато човек спи. По време на тази процедура, човек просто заспива и събуждането не изпитва дискомфорт и неприятни усещания. Анестезиологът играе важна роля в този процес, който отвежда пациента до 10-минутен медикаментозен сън с помощта на специални медикаменти. Те не могат да бъдат приписани на наркотични аналгетици. В този случай, при ендоскопия на стомаха, цената ще бъде малко по-висока, отколкото при обичайната процедура. Тази сума ще включва както разходите за лекарства за анестезия, така и услугите на анестезиолог. В някои институции тази сума съвпада с цената на самата ендоскопия на стомаха.

Желателно е всеки човек, чиято възраст не превишава 40 години, да бъде подложен на ендоскопия на стомаха веднъж годишно, за да се предотвратят някои стомашни заболявания. Хора с езофагит, гастрит и др. Препоръчва се да се направи ендоскопия поне 2 пъти годишно. Съвременните лечебни заведения извършват ендоскопско изследване на стомаха. Цената му ще бъде от 200 до 1000 UAH. Различията ще зависят от оплакванията, оборудването, медицинския център и опита на лекаря, който решава да я доведе.

Отзиви за ендоскопията на стомаха

Без ултразвук, без рентгенови лъчи, може да се дадат толкова подробни и безспорни резултати като ендоскопията. Пулмология, урология, гинекология, гастроентерология - това са областите, където е широко използвана ендоскопията. Този метод помага да се разгледа хранопровода (езофагоскопия), стомаха (гастроскопия), дванадесетопръстника (duodenoscopy) и дебелото черво (колоноскопия). Устройството, ендоскоп дава възможност не само да видят щателна вътрешна картина на тялото, но също така и да се направи биопсия, която е анализа на парче от болната тъкан, което е взето, за да се разбере дали има тревожни сигнали, които застрашават човешкия живот, или не. Ако на ранен етап се открие опасната дегенерация на клетките, тогава е възможно да се избегнат тъжните последици. Основното нещо по това време е да се види лекар. При първите етапи с някое от тях може да се управлява дори най-страшното заболяване.

Следователно, с ендоскопия на стомаха, отзивите са само положителни. Заради здравето на човека човек няма да се страхува да го направи. Особено това не е толкова страшно, колкото изглежда отначало. Винаги страшно се случва за първи път. По-добре е да преживеете дългите подготвителни процедури в навечерието, вълнението, неприятните усещания при поглъщане на тръбата и след това, след това страдат от лечението на продължително заболяване. 5-10 минути тревога и всички, резултатите от вашето здраве вече имате във вашите ръце. Прегледите за ендоскопия на стомаха могат да бъдат различни, но всички са щастливи, че са го преминали и сега са спокойни за здравето си, защото могат сами да го управляват.

Основното условие е успешно да преминат ендоскопията на стомаха - това е настроението. Пациентите може да облекчи разследването, ако искат да дишате дълбоко и равномерно носа, отпуснете се и не се страхуват да погълне в тихо, но в същото време, не плюене, възможно най-бързо да се направи всички указания на лекаря. Това е като при изучаване на шофиране или по време на раждане. Слушайте лекаря и тогава всичко ще се превърне в най-добрия възможен начин. Като цяло, кой се страхува да прави ендоскопия на стомаха, обратната връзка може да помогне. Те съдържат впечатленията си и съветите си.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.