^

Юношество

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Юношеството е период, започващ на около 10-годишна възраст и продължаващ до края на възрастта на училищна възраст или до 21-годишна възраст, през който децата са изложени на значителни физически, интелектуални и емоционални промени. Помощта на детето да мине през този период не е лесна задача както за родителите, така и за здравните специалисти.

За щастие, тийнейджъри имат добро физическо здраве, но психосоциални проблеми са широко разпространени, така че дори и един нормален човек се бори с противоречията в своята индивидуалност и самостоятелност, сексуалност, междуличностни отношения. "Кой съм аз, къде отивам, как се отнасям към всички тези хора в живота си?" - това са основните въпроси, които заемат умовете на повечето юноши. Много от поведенческите аномалии, които започват в юношеския период (например тютюнопушенето, употребата на наркотици, насилието), са възможни причини за смъртността на по-късна възраст.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Физическо развитие на подрастващите

Всички органи и системи, както и организмът като цяло, претърпяват най-голям растеж през периода на юношеството; най-поразителните промени настъпват при млечните жлези на момичетата, половите органи и косата при юноши и от двата пола. Дори ако този процес протича нормално, детето се нуждае от емоционална подкрепа. Ако времето е нарушено, особено при момчетата с късно развитие или при момичета с рано, е вероятно да се развие допълнителен емоционален стрес. Повечето момчета, които се развиват бавно, имат конституционно забавяне и впоследствие настигат своите връстници. Необходимо е обаче детето да бъде разгледано, за да се изключат патологичните причини.

Юношите се нуждаят от организиране на рационално хранене, физически упражнения, начин на живот, особено внимание трябва да се обърне на значението на различните дейности като спорт, изкуство, социални дейности и ролята на обществените услуги в живота на хората. Относителното изискване на организма за протеини и калории (g или kcal / kg телесно тегло) намалява прогресивно от края на първата година до края на юношеския период, докато абсолютното изискване се увеличава. В края на юношеския период, изискването за протеин е 0.9 g / (kg х ден); средното енергийно изискване е 40 kcal / kg.

Сексуалността на подрастващите

В допълнение към адаптирането към промените, които настъпват в тялото си, юношите трябва да свикнат с ролята на възрастни мъже и жени и да не се поддават на сексуално привличане, което може да бъде много силно. Необходимо е да се определи отношението към себе си, както и връзката с противоположния пол; Преди някои тийнейджъри има въпрос за сексуално самоопределение. Малко елементи от човешкия опит съчетават физически, умствени и емоционални аспекти дълбоко като сексуалността. Изключително важно е да се помогне на тийнейджъра в здравословното формиране на сексуалността, включително въпросите за морала и създаването на семейство.

Интелектуално развитие на подрастващите

Когато тийнейджърът среща по-трудни задачи в училище, той започва да определя по-лесно за себе си областите, които му се дават, и които са по-трудни. Тежестта на взимането на решения за бъдещата кариера се увеличава и много тийнейджъри нямат ясно определена цел, въпреки че постепенно определят сферите, от които се интересуват и в които са талантливи. Родителите и лекарите трябва да са наясно с наградата може да се наложи да му помогне да се формулира реалистични очаквания и да бъде готов да се идентифицират пречките пред ученето, които изискват корекция, като например проблеми с усвояването на знания, с внимание, напрегнатата обстановка в училището.

Емоционално развитие на подрастващите

Емоционалният аспект е най-трудното, често предизвикателно търпение на родителите, учителите и лекарите. Емоционалната лабилност е много разпространена, както и фрустрация, която се проявява поради опитите да се развие веднага по много начини. По-голямата част от конфликтите се развиват поради желанието на тийнейджър да има повече свобода, което е изправено пред най-силния инстинкт на родителите, за да защити детето си от неприятности. Комуникацията може да бъде трудна дори в стабилни семейства и се влошава, ако родителите са разведени или сами изпитват емоционални проблеми. Лекарите могат да помогнат много, като предлагат на юношите и техните родители разумна, реална помощ и подкрепа при изграждането на взаимоотношения в семейството.

trusted-source[14], [15]

Медицински проблеми в юношеството

Въпреки че юношите страдат от същите заболявания като по-малките деца, те обикновено са здрави групи. Юношите трябва да продължат да бъдат ваксинирани съгласно препоръчителната схема). Много от тези възрасти са загрижени за младото акне; Този проблем трябва да бъде решен, тъй като намалява самочувствието. Травмите са много често срещани в юношеския период, най-често при спортни или автомобилни наранявания. Насилието, понякога с използването на оръжия, е ежедневна заплаха при определени групи от юноши.

Затлъстяването е една от най-честите причини за посещаване на юношеските клиники. Повечето случаи на затлъстяване са свързани с прекомерна диета, често в комбинация със заседнал начин на живот. Генетичното предразположение също е обичайно и гените, отговорни за затлъстяването, вече са установени. Определението за индекс на телесна маса (ИТМ) се счита за важен аспект на оценката на физическото развитие. Първичните ендокринни (например хиперкортизъм, хипотиреоидизъм) или метаболитни причини за затлъстяване са редки. Хипотиреоидизмът като причина трябва да бъде изключен и може да се приеме със значително забавяне на растежа. Ако детето има малка височина и има хипертония, трябва да се приеме синдром на Cushing. Поради затлъстяването подрастващите често имат диабет тип 2. Въпреки големия брой съществуващи подходи, лечението на затлъстяването е един от най-трудните проблеми.

Инфекциозната мононуклеоза е особено характерна за юношеството. Важен проблем са болестите, предавани по полов път, инфекцията на пикочната система (IMS) е често срещана при момичетата. Някои нарушения на ендокринната система, особено патологията на щитовидната жлеза, често се срещат при юноши, както и при менструалната дисфункция. Дефицитът на желязо е относително често при юношите. Макар и рядко, но също така могат да се появят онкологични заболявания като левкемия, лимфом, тумори на костите, мозъка.

Психосоциални разстройства в юношеството

Лекарите трябва да запомнят високата честота на психосоциалните разстройства, които се появяват по време на този труден период от живота. Депресията е често срещана и трябва да бъде активно идентифицирана. Самоубийствени и особено суицидни опити са често срещани. Тревожно разстройство често се проявява в юношеството, както и емоционална лабилност. По време на юношеството дебютът на съществуващо психическо заболяване може да се прояви. Нарушаването на отношението към храната, особено при момичетата, е често срещано явление. Някои пациенти предприемат извънредни мерки за прикриване на анорексия или булимия.

Проблемите в училище, особено ако са свързани с трудности при изучаване на тема или проблеми с внимание, могат да бъдат решени от лекар, който трябва да работи в тясно сътрудничество с училищния персонал и родителите. Промените в околната среда, а понякога и медикаментите, могат значително да подобрят ситуацията при изпробването на учениците.

Постоянното безпокойство е злоупотребата с психоактивни вещества, което представлява психосоциална проблематика. Екстремна употреба на алкохол и пушене, последвана от марихуана и други наркотици.

Лекарят, който успя да изгради открита, доверителна връзка с тийнейджър, често може да идентифицира тези проблеми сами, да предложи подкрепа и практически съвети и може да получи съгласието на тийнейджъра за по-задълбочен преглед, ако е необходимо.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.