^
A
A
A

Тийнейджърски алкохолизъм - как да защитите детето си?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Алкохолът е един от най-често срещаните методи за облекчаване на стреса за тийнейджъри. Бързо, лесно и евтино - това са основните причини, поради които тийнейджърите могат да вземат изстрел. Юношески алкохолизъм ... Изследванията показват, че около половината младежи и старши ученици пият алкохол всеки месец и 14% от тийнейджърите са в състояние на интоксикация поне веднъж месечно. Почти 8% от тийнейджърите, които пият алкохол, казват, че могат да пият пет или повече алкохолни напитки подред.

Какво представлява алкохолното отравяне?

Отравяне с алкохол е фатален резултат от консумацията на прекомерни количества алкохол за кратък период от време. Алкохолът в отравяне забавя много телесни функции (например, дишане, сърдечна честота и мога да понасям рефлекс), които могат да доведат до задържане на дишането, кома, спиране на дишането, спиране на сърдечната дейност и смърт. При алкохолно отравяне трябва незабавно да се обадите за линейка, да изпомпвате кислород в белите дробове и да вземате топла течност в големи количества. Тези и други мерки могат да бъдат предприети, за да се предотврати задушаване, както и спиране на дишането и палпитациите.

Какви са симптомите на злоупотребата с алкохол при юноши?

Някои от най-честите симптоми на злоупотребата с алкохол при подрастващите са лъжите на родителите, извиненията, нарушаването на родителските забрани. Когато е в стаята си, детето иска да не бъде разстроено. Той се превръща в словесна или физическа агресор, склонни към злоупотреба над другите, от такъв тийнейджър може да мирише на алкохол, той може да има сивкав кожата, зачервяване на очите, подтиска реакции, промени в настроението от радост за агресия и неоправдани атаки на гняв, негодувание, сълзливост.

Какви са опасните последствия от пиенето на алкохол в юношеството?

Ето само някои от опасните последствия от пиенето на алкохол в юношеството:

  • Алкохолът намалява способността на подрастващите да се концентрират.
  • Тийнейджърите, които са имали синдром на отнемане на алкохол, са склонни да имат проблеми с паметта
  • За разлика от възрастните, юношите са склонни да злоупотребяват с алкохол с други вещества, често това са леки наркотици.
  • Тийнейджъри момчета, които пият много, като правило, по-малко от една година започват да се учат по-зле от тези тийнейджъри, които не го правят.
  • Колкото по-младите са подрастващите, когато започват да пият, толкова по-големи са шансовете им да имат повече проблеми с алкохола.

Всяка година около 2 000 души на възраст над 21 години умират при пътнотранспортни произшествия, при които шофират в пияно състояние. Алкохолът - виновникът на почти половината от всички насилствени смъртни случаи, включващи тийнейджъри.

Според изследването повече от една трета от учениците от осми клас, които често консумират алкохол, заявяват, че се опитват да се самоубият в сравнение с момичетата в този клас, които не пият.

Интоксикацията е резултат от високото съдържание на алкохол в кръвта, което често се среща при юноши, които злоупотребяват с алкохол.

Юношите, които пият, са по-податливи на сексуална активност, незащитен секс, секс с непознати партньори или могат да бъдат жертва или извършители на сексуално насилие.

Прекомерното използване на алкохол може да предизвика или скрие много емоционални проблеми, като тревожност или депресия.

Първата употреба на алкохол обикновено започва на възраст около 13 години. Според проучвания, младите хора на възраст от 12 до 17 години казват, че по тяхно мнение, те пият много (пет или повече питиета наведнъж, както и повтаряне на тези "подвизи" в един месец), 77% от тийнейджърите са съчленени поне един сериозен проблем , свързани с употребата на алкохол през миналата година. Според проучванията, 63 на сто от тийнейджърите са преживели негативните ефекти от алкохола, 20 процента споделят, че имат психологически проблеми, свързани с питейна алкохолни напитки, и 12 процента споделят, че имат здравословни проблеми, свързани с алкохол.

Тийнейджъри, които често пият, прескачат училище, учат зле, рискуват да заразят болести, предавани по полов път, или са сексуално насилвани или са склонни да се самоубият. Пиенето увеличава вероятността от престъпност и агресивно поведение, включително бягство от дома, битки, вандализъм, разваляне на имущество, кражба.

Какво трябва да бъде лечението на алкохолна интоксикация?

На първо място, при интоксикация с алкохол детето трябва да получава толкова течности, колкото тялото, загубено в резултат на бързото уриниране. Лекарите често използват за тази цел напитки с глюкоза, например горещ чай.

Тийнейджър може да постави капкомер, който ще премахне признаците на интоксикация.

Как родителите могат да предотвратят употребата на наркотици?

Разговорите на родителите с деца за отрицателното въздействие на алкохола, както и техните очаквания за позицията на детето по този въпрос, могат значително да намалят консумацията на алкохол в юношеството. Адекватният надзор на родителите е добър възпиращ ефект за пиенето на алкохол в младежката среда. Социологическите проучвания са открили, че алкохолът и други вещества. Вредни за тийнейджърите, те използват между 3:00 и 7:00 часа, веднага след училище и преди родителите да се завърнат от работа.

Много е важно тийнейджърът да участва в различни дейности след училище, за да отдели своето време и да не го харчи за пиене на алкохол. Родителите също могат да помогнат на детето си от тийнейджърката, като предложат начини за справяне със стреса и депресията. В края на краищата повечето деца пият по тези причини, а когато разберат за други методи за отстраняване на стреса, алкохолът вече не е необходим.

Например, 15 до 16-годишни деца, които отиват за спорт и пътувания, за да се справят със стреса, обикновено използват алкохол много по-рядко и имат по-малко проблеми, отколкото техните връстници, които водят до заседнал начин на живот.

Юношеският алкохолизъм е истински феномен, но нежелан. Ето защо родителите трябва да отделят повече време на децата в тази възраст. Разбирането и любовта на родителите ще намали или дори ще премахне нуждата от юноши в алкохола.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.