^

Здраве

ЯМР на млечните жлези

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Магнитен резонанс на гърдата или магнитно-резонансно изображение (MRI) е изследване, което значително помага да се диагностицира болестта и да се лекува.

В основата на магнитното резонансно изображение е използването на компютърна система, магнитни полета и високочестотни импулси, които позволяват да се получи изображение на органите в детайли. В резултат MRI произвежда изображения, които могат да се видят на монитор, отпечатан или предаван на носител.

Трябва да се отбележи, че рентгеновите лъчи не се използват за магнитно-резонансно изобразяване.

Точното детайлно представяне на изображения на определени органи или вътрешни системи значително улеснява процеса на идентифициране на болестта, ако други видове изследвания не са ефективни и не дават пълна картина.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания за ЯМР на млечните жлези

Има някои индикации за ЯМР на млечната жлеза:

 • Получаване на подробности за характера на формациите, идентифицирани в мамографията;
 • Диагнозата на раковите тумори в ранните стадии, която е почти невъзможна за откриване чрез други методи на изследване. Това важи особено за жените, изложени на висок риск от това заболяване;
 • Проверете целостта на съществуващите гръдни имплантанти;
 • Диагностика на съединителната тъкан след операция за идентифициране на белези или рецидиви на заболяването;
 • Определяне на степента на рак на гърдата преди и след операцията;
 • Получаване на информация за успеха на химиотерапевтичните сесии;

Подготовка за ЯМР на млечните жлези

На всички, на които е възложено това проучване, трябва да извършите някои действия преди диагностицирането. Подготовката за ЯМР на млечните жлези има няколко точки:

 • Преди да направите MRI, трябва да сте сигурни, че нямате метални части върху дрехите си или да си купите специална риза за изследване;
 • Преди магнитно-резонансно изобразяване е необходимо да се поиска от лекуващия лекар да назначи диета или ограничение при вземането на определени лекарства, които могат да повлияят на резултатите от диагнозата;
 • В някои случаи лекарите с MRI могат да използват контраст, който се прилага интравенозно. Поради това медицинските служители трябва да предоставят цялата информация за наличието на алергии към наркотици, както и за извършените операции, съществуващите сериозни заболявания или бременност;
 • В присъствието на страх от затворени помещения е необходимо да информирате лекаря за това, който на свой ред може да предпише седативни медикаменти;
 • Препоръчва се да оставите всички декорации у дома, които могат да започнат да взаимодействат с магнита. Към тази група лични неща си струва да добавите мобилни телефони, часовници, кредитни карти и т.н.

Как се извършва MRI на гърдата?

Разбира се, всеки, на когото е дадено това изследване за първи път, се интересува от въпроса: как се извършва MRI на млечните жлези?

Обикновено този тип диагностично проучване се провежда на амбулаторно ниво и не изисква хоспитализация. Пациентът се поставя на подвижна маса. Използването на ремъци и ролки не е необходимо, но е възможно в случаите, когато е важно да се запази една позиция за цялото време на магнитно-резонансно изображение.

За ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези се използва положението на пациента, лежащ на корема, а гърдите му по това време свободно висят в специални отвори. В тези дупки има меки ролки и спирала, която участва в получаването на добър образ. Когато въпросната жена е правилно поставена на масата, той ще влезе в магнита за ЯМР.

Изображението с магнитен резонанс продължава средно от 30 минути до 1 час и може да се състои от няколко цикъла.

След края на MRI, от пациента се изисква да остане, за да вземе допълнителни снимки, ако е необходимо.

ЯМР за рак на гърдата

Диагнозата на рака на гърдата винаги започва с посещение на онколог. В този случай пациентът трябва да разполага със себе си всички налични резултати от изследванията, които бяха направени по-рано, и записи от приеми на бозайници. Лекарят провежда изследването и, ако е необходимо, назначава допълнителни изследвания, като биопсия или ЯМР.

Образците на гърдата, получени в резултат на MRI, дават цялата необходима информация за тумора, неговия размер и степента на разпространение. Тази информация е изключително важна за целите на лечението или вземането на решение за операция.

Известно е, че без MRI преди операцията, един от петте пациенти има ракови фокуси в гърдите. В допълнение, използването на магнитно-резонансна томография предотвратява многократни операции.

Всички жени и млади момичета, които са изложени на риск, се приканват да направят MRI, за да знаят за здравето на гърдите.

ЯМР на млечните жлези с контраст

В медицинската практика има случаи на ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези с контраст. Контрастното вещество служи за да даде ясна представа за тъканите в гърдите. Магнитен резонанс с използване на контраст е в състояние да идентифицира патологичните образувания заедно с съдовете, които ги хранят, дава възможност да се прецени размерът и местоположението на тумора, да се определи неговата природа и т.н.

Използването на контрастна материя при магнитно резонансно изображение повишава информативната стойност на проучването и дефиницията на рак на гърдата до 95%. Ето защо онколозите често използват този тип диагноза, за да открият болестта на ранен етап от нейното развитие.

Противопоказания за ЯМР на млечните жлези

В медицинската практика има няколко противопоказания за ЯМР на млечните жлези.

Най-същественото от тях е бременността или наличието на период на кърмене при пациента. В допълнение жените с установена бъбречна недостатъчност, магнитно-резонансно изображение също не се препоръчват.

Освен това, винаги трябва да се помни, че при всяка форма на магнитен резонанс е забранено да се направи, ако пациентът имплантира метални фрагменти в тялото. Те могат значително да повредят качеството на изображението поради изкривяване на магнитното поле, а магнитът на скенера най-вероятно ще ги повреди.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Къде да се направи ЯМР на млечните жлези?

Само лекарят ви има избор от начини за диагностициране на заболяването. Той е, въз основа на подробно изследване на историята на вашето заболяване, решава за диагностични изследвания.

До момента магнитно-резонансният образ е разпознат като един от информативните инструменти за диагностициране на заболявания на гърдата.

Специалният дизайн за изследване на гърдата в магнитен резонанс създава светлинна компресия по време на процеса на изобразяване, което позволява на тъканта да се разширява и подобрява визуализацията на формациите.

Ако търсите правилния отговор на въпроса къде да направите MRI на гърдата, препоръчваме да разберете всичко за рейтинга на избраната от Вас болница или частна клиника. Посетете интерес към нивото на квалификацията на лекарите и прочетете прегледите на пациентите.

Отзиви за ЯМР на млечните жлези

Почти всички мнения на ЯМР на млечните жлези съдържат информация за изследванията и усещанията преди и след процедурата.

Най-често процесът на провеждане на магнитно-резонансно изображение е безболезнен. Има някои трудности с факта, че понякога е трудно пациентите да лежат на едно място по време на доста дълъг период на изследване. Някои хора се влошават от страхове, например като клаустрофобия.

Често пациентите казват, че изпитват топлина в областта на изследванията. Това е абсолютно нормално, но страшно много. В тези случаи медицинският персонал трябва да бъде уведомен за това, като използва вграденото комуникационно устройство вътре в ЯМР.

Цена ЯМР на млечните жлези

Разбира се, всяка жена, освен факта, че тя се интересува от самия процес на провеждане на магнитно-резонансно изображение, се тревожи за цената на този тип диагноза. След като проучихме цената на ЯМР на млечните жлези в различни болници и клиники, можем спокойно да кажем, че това изследване е доста скъпо и вероятно не всеки може да си позволи. Средната цена на един ЯМР на млечните жлези е 150-300 долара. Този факт може да ви спре, но отказвайки това проучване, помислете за това, което рискувате. В медицината все още не е намерен най-добрият начин за диагностициране на рака на гърдата при жените. Само магнитен резонанс, във връзка с други видове изследвания, може да разкаже за появата и развитието на нежелано заболяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.