^

Здраве

Рентгенолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Радиологът е лекар, който практикува рентгенови лъчи за точна и правилна диагноза.

Рентгеновото изследване е едно от най-популярните диагностични изследвания в наше време. Рентгеновите лъчи се използват за получаване на стандартни рентгенови изображения на костната система, както и някои органи. Флуорография, томография, ангиография - всички тези процедури са невъзможни без рентгеново лъчение.

Рентгеновият специалист участва в извършването на тези изследвания с помощта на рентгенови лъчи.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Кой е рентгенолог?

Навсякъде по света професията на рентгенолог се смята за един от най-реномените и уважавани. Квалифицираните представители на тази специалност имат богат опит в използването на различни медицински уреди, като стандартни радиологични устройства и магнитен резонанс и компютърни томографи, както и ангиографски томографи. Специализацията на рентгенолог включва способността да се диагностицират заболявания, използващи ултразвукови и радионуклидни техники, да се визуализират данни, достатъчни за определяне или изясняване на диагнозата на пациента.

За да може напълно и адекватно да овладее тази сериозна и необходима професия, бъдещият специалист трябва безусловно и задълбочено да разбере всички системи и органи на човешкото тяло, за да може да представи всички сектори и специализации на това медицинско направление.

Кога трябва да отида при радиолог?

Пациентът може да бъде отнесен до рентгенолог на съветите и посоката на широка гама от медицински специалисти: травматолози, хирурзи, интернисти, кардиолози, педиатри, гръбначния стълб, ортопедия, урология. Причините за изследването могат да бъдат:

 • болки в корема с неизвестен произход;
 • зъбна и максиларна болка;
 • чужди тела в храносмилателния и дихателния тракт;
 • подозрение за възпалителни процеси или развитие на неоплазми;
 • необяснима причина за хипертермия;
 • подпухналост на повърхността на тялото;
 • травма, ограничаване на подвижността на ставите, необяснено зачервяване на кожата и други признаци.

Счупвания, натъртвания, главоболия от неразбираем произход, съдови нарушения, патологии на средното ухо, храносмилателната система и дихателната система - причините за приложението на радиолозите могат да бъдат изброени безкрайно. Такива и много други симптоми могат да станат сигнал за допълнителна диагноза, включително рентгеново изследване.

Какви тестове трябва да предприема, когато се обадя на рентгенолог?

Рентгеновото изследване е диагностична процедура, поради което не се изискват допълнителни тестове. Лекарят може да попита за наличието на сезиране от специалист, за да разбере същността на проблема и методите за търсене на причините за патологията. Освен това често снимките и описанието на резултатите се изпращат директно до лекуващия лекар, който освен радиографията може да възложи няколко допълнителни проучвания по свое усмотрение. Тя директно зависи от клиничната картина, тежестта на състоянието на пациента, както и от предполагаемата диагноза.

Какви диагностични методи използва радиологът?

Методи на рентгеновата диагностика:

 • метода на рентгенография (филм или цифров) - придобиване на образи, дължащи се на различна плътност на телесните тъкани, които са излъчени с рентгенови лъчи. Изображението може да се показва на снимка или на екран на компютъра;
 • метод за флуороскопия - получаване на флуоресцентно изображение с по-нататъшно прехвърляне на него на екрана на компютъра. Този метод ви позволява да инспектирате органите по време на тяхното естествено функциониране. Недостатъкът на тази диагностична процедура е, че радиационната доза, получена от пациента, е много по-висока, отколкото при стандартната радиография;
 • методът на линейна томография - рентгеново изследване, което позволява да се направи оценка на всеки слой от тъканта на диагностицирания орган, със системно увеличаване на дълбочината на сканиране;
 • метод на рентгеновата компютърна томография - позволява да се определи плътността и пропускливостта на тъканите. Това е особено важно при оценката на сложни органи и тъкани, пълни с патологични вещества (серозна течност, гной, кръв).

Какво прави рентгенологът?

Радиологът по някакъв начин е диагностичен експерт в областта на използването на техника за рентгеново изследване с последваща интерпретация на резултатите от изображенията. Представители на тази професия работят в лечебни заведения за болнични и амбулаторни видове, в диагностични структури (радиологични помещения).

Един квалифициран рогентлог диагностицира заболявания с помощта на рентгеново оборудване. В този случай се изследват възможни заболявания на белите дробове, костната система, гръбначния стълб, зъбите и др.

Притежавайки широки познания в областта на лъчевата физика, специалистът непрекъснато подобрява квалификацията си чрез изучаване на методи за лъчева диагностика, дешифриране и оценка на резултатите, получени след изследването. Комплексните устройства, с които работят рентгенолозите, изискват колосални познания и опит в боравенето с оборудване, както и добра визуална памет, способността да се съсредоточава върху малки неща, търпение и постоянство.

Професията на рентгенолог е невъзможна без пълно медицинско образование и сериозна практика: такива специалисти са обучени в кабинета по радиационна и радиационна диагностика в висшите медицински училища.

Какви заболявания лекува радиолозите?

Радиологът не изцелява, но признава болестите на много човешки системи и органи според резултатите от рентгеново изследване.

Рентгеновият метод за диагностика е разделен на няколко вида:

 • общ метод (описание на техники и техники);
 • частен метод (рентгенова патология на преките органи и системи: кости, стави, сърце, белодробна система, храносмилателен тракт и др.);
 • специализиран метод (използване на рентгенови лъчи при професионални патологии, гастроентерология, фтизиология).

Рентгеновият метод за диагностика се използва за следните заболявания и патологични състояния:

 • патология на зъбите и челюстите, ставите и костната система;
 • изследване на костите с комплексна конфигурация (те включват изследване на черепа, гръбначния стълб, тазобедрената става);
 • Диагностика на патологията на отделянето на жлъчката, гениталната и пикочната система чрез методи за контрастно приложение;
 • изследване на бронхите и белите дробове (откриване на тумори, туберкулоза, бронхиектазия, патология на бронхиалната проходимост, чужди тела в дихателната система;
 • Рентгеново изследване на сърцето и кръвоносната система;
 • Рентгеновата патология на храносмилателния тракт с помощта на контрастни вещества, дефинирането на туморните процеси, пептичната язвена болест, нарушенията на лигавицата.

Лекарят провежда проучване, описва резултата от изображението, сравнява картината на изследването с клиничните симптоми и формулира крайната диагноза.

Съвети от рентгенолог

Преди да се направи рентгеново изследване, пациентът трябва да съзнава някои от изискванията, които трябва да се спазват в изследването.

 • Преди да направите снимка, е необходимо да изложите частта от изследваното тяло.
 • Може да се наложи да премахнете всички метални пръстени, гривни, обеци, колиета и други бижута, слънчеви очила и с метална конструкция, тъй като тези елементи могат да повлияят на точността на изображението, което отразява рентгенови лъчи.
 • Може би ще бъде предложено да се носят защитни устройства, за да се предпазят органите на репродуктивната система от въздействието на радиацията.
 • Ако пациентът е бременна, тя определено трябва да каже на рентгенолога за това, тъй като радиацията може да бъде опасна за ембриона. Ако не може да се направи без рентгеново изследване, на жената ще бъдат предложени определени мерки за безопасност, за да се сведат до минимум възможните последици за плода.
 • Понякога изследванията включват използването на контрастна среда, която позволява изолиране на необходимите органи или кръвоносни съдове на тялото. Веществото може да се инжектира в тялото чрез вътрешен флуиден прием, както и чрез клизма или инжектиране. Преди въвеждането на контраста е необходимо да се определи наличието или липсата на алергии към това вещество.

Радиологът е преди всичко експерт по диагностика и съветник с висше медицинско образование. Не пренебрегвайте процедурата за радиологично изследване: опитът и познанията на рентгенолога понякога са незаменими при откриването, дефинирането и определянето на болестта, което е изключително важно за назначаването на компетентно и ефективно лечение.

trusted-source[7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.