^

Здраве

ЯМР на гръбначния стълб

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диагностичната техника на магнитно-резонансното изобразяване се признава за една от най-разкриващите и информативни инструментални процедури. Например, ЯМР на гръбначния стълб ще помогне да се оцени състоянието му като цяло или в определени области: в областта на лумбалната област, кръста, врата, гръдния кош. Този метод се основава на ефекта на магнитно поле и се счита за безопасен за човешкото здраве.

Какво е по-добре да изберете: ЯМР или ултразвук на гръбначния стълб?

Ултразвукът може да диагностицира заболявания не само вътрешните органи, както мислят мнозина, но и гръбначния стълб. Трябва да се отбележи, че този метод има своите неоспорими предимства:

 • евтиността и наличието на процедурата;
 • няма нужда от дълго неподвижно състояние;
 • възможността за директна комуникация с лекаря по време на изследването;
 • абсолютна безвредност.

Въпреки това, ЯМР на гръбначния стълб все още се счита за по-информативен, точен и чувствителен метод. Снимките, получени по време на проучването, могат да бъдат полезни в бъдеще, ако лекарят ще има въпроси относно състоянието на гръбначния стълб на пациента.

Някои лекари препоръчват първо да се направи ултразвук, а след това (ако информацията не е достатъчна) - ядрено-магнитен резонанс.

Дали MRI на гръбначния стълб е вредно?

Много хора се съмняват в безвредността на някои диагностични методи, включително ядрено-магнитен резонанс, тъй като процедурата се основава на ефектите от магнитните вълни. Как могат тези вълни да засегнат човешкото здраве? Възможно ли е вредата да се прояви не веднага, а във времето - например в месеци и дори години?

В действителност, магнитен поток с достатъчно висока честота се използва за провеждане на ЯМР, който не може да провокира развитието на заболявания при хората. И нито по време на процедурата, нито след това. Учените повече от веднъж проведоха съответните експерименти и тестове - първо върху животни, после върху хора. Фактът за безопасност на ЯМР беше напълно потвърден.

Разбира се, някои предпазни мерки все още няма да се намесят. Например, не трябва да изпълнявате процедурата "за всеки случай", "за себе си". Диагнозата обаче трябва да назначи лекар, който има за целта някои причини.

Какво представлява ЯМР на гръбначния стълб?

Диагностиката на магнитен резонанс включва производството на серия от изображения от различни ъгли и равнини на съответната част на гръбначния стълб. Всяка отделна снимка показва пластова картина на изследваните тъкани на задната зона.

Снимките могат да се получат под различни склонове и ъгли. Обикновено лекарят внимателно проучва предварителната диагноза и след това ясно определя коя част от сайта трябва да вземе предвид.

След като получи снимките, специалистът започва да ги декодира - описание. Поради детайлни изображения е възможно да се открият и характеризират херния на гръбнака, възпалителни елементи, гръбначни нарушения, абсцеси, травматични наранявания, тумори и др.

Показания за процедурата

Процедурата за ЯМР може да бъде зададена:

 • за диагностициране на наранявания, наранявания на гръбначния стълб, както и за оценка на динамиката на лечебния процес след операции по гръбначния стълб;
 • да се изключат първичните и вторичните туморни процеси;
 • за диагноза и характеристики на междуведомствени хернии;
 • да се оцени динамиката на гръбначния стълб;
 • за предоперативно проследяване;
 • с интеркостална невралгия с неизвестен произход;
 • с клинични симптоми, показващи увреждане на гръбначния стълб.

Процедурата на ЯМР на гръбначния стълб не е евтин метод за диагностика, така че пациентът самостоятелно взема окончателното решение след предварителна медицинска консултация.

Възможно ли е да се извърши ЯМР на гръбначния стълб по време на бременност?

Обичайният диагностичен тест по време на бременност е ултразвук. Всеки знае за това и има няколко въпроса за това. Но дали е възможно да се извърши ЯМР в различно време на бременност?

Магнитен резонанс, както казахме по-рано, се счита за безопасен метод. По време на бременност това е особено важно, защото при определени обстоятелства жената може да се нуждае от такава диагноза. Разбира се, ако изборът е между рентгенови и MRI изследвания, тогава приоритетът на ЯМР ще бъде недвусмислен.

Обикновено се смята, че периодът на носене на бебе не е противопоказание за процедурата. Независимо от това, някои експерти съветват да се въздържат от извършване на изследвания през първия триместър, когато полагането на най-важните органи и системи на бъдещия организъм.

Бременната жена в никакъв случай не трябва да настоява независимо за преминаването на ЯМР. Посоката на изследването трябва да бъде направена от лекаря, въз основа на съответните указания.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Дали MRI се извършва в здравословен гръбначен стълб?

Ако лекарят подозира, че има някакво нарушение, той може да предпише изследване със сравнително здравословен гръбначен стълб. Е, ако страховете на лекаря не са потвърдени. В противен случай ще бъде предписано подходящо лечение на проблема.

Разбира се, ако пациентът няма оплаквания относно състоянието на гръбначния стълб, няма да е необходимо да се назначават изследвания за превенция.

Подготовка

Процедурата за ЯМР включва използването на значително магнитно поле. Това трябва да се вземе предвид при определяне на предпазните мерки преди теста.

Веднага преди MRI на гръбначния стълб, пациентът отнема всички метални неща:

 • вериги, обеци, пръстени;
 • дрехи с метални копчета, ципове, декор.

Отделно добавете други метални елементи: ключове, метални пари, магнитни карти и т.н.

Характерът на храната и времето на прием на храна не влияят върху резултатите от изследването. Въпреки това, не се препоръчва да се пие много течност преди процедурата: по време на MRI пациентът е в специална капсула за известно време и няма да е възможно тази капсула да се остави по-рано, за да отиде в тоалетната.

Продължителността на диагностичната сесия е от 15-20 минути до един час.

Възможно ли е да се извърши ЯМР на гръбначния стълб с голямо телесно тегло?

Пациентите с голямо телесно тегло също се разболяват и понякога се нуждаят от проучване като ЯМР. Но какво да направите, ако наднорменото тегло е противопоказание за процедурата и защо?

Всъщност, устройството за ЯМР има някои ограничения. На първо място, това е растежът, обемът и теглото на пациента. Практически всички съществуващи томографи са предоставени за преглед на хора с телесно тегло до 200 кг. Въпреки това, все още има ограничения за диаметъра, т.е. Човек с големи обеми просто не може да се побере удобно в капсулата.

Въпреки това, има изход: има томографи от отворен тип, които нямат затворена капсула и са подходящи за изследване на пълни хора, включително. Вярно е, че е необходимо да се изясни дали има такъв апарат в клиниките и диагностичните центрове във вашия регион.

trusted-source[6], [7]

Към кого да се свържете?

Техника ЯМР на гръбначния стълб

ЯМР на гръбначния стълб не причинява дискомфорт на пациента. Единствената необходимост е строго фиксирана хоризонтална позиция за целия период на процедурата. Понякога се препоръчва особено чувствителни пациенти да приемат седатив преди тестването.

В допълнение, ЯМР е свързано със значителен шум ефект, така че пациентът може да предложи специални ушни капачки.

След подготовката изследователят се поставя на оборудваното легло, което след това се вкарва в капсулата. В капсулата магнитните пластини са оформени, по които се движи леглото с пациента. По време на сесията устройството произвежда необходимия брой изображения - томограми.

В края на проучването човек може да отиде за своя бизнес - дом или работа.

Колко дълго е ЯМР на гръбначния стълб?

Самата процедура на ЯМР продължава около 40 минути, понякога малко повече или по-малко. Образът на ЯМР на гръбначния стълб с транскрипт може да бъде готов в рамките на един час: той се дава на пациента на ръка или се изпраща до лекуващия лекар.

ЯМР на лумбосакралния гръбнак

ЯМР на лумбалния гръбнак се счита за по-голямо търсене за диагностициране на заболявания, свързани с дегенеративни и дистрофични разстройства. Обикновено се извършва в следните случаи:

 • с остеохондроза;
 • с издатини и хернии;
 • травматично нараняване;
 • с дефекти в развитието;
 • с първични и вторични тумори на лумбалната област.

За да се изясни някой от тези проблеми, един невролог може да назначи MRI на лумбосакралния отдел. Картините се правят на няколко проекции в засегнатата зона, по-често напречно и сагитално. Най-оптималният размер на рязането е от 3 до 4 милиметра без пропуски. Снимка на T² с най-малка дебелина на пролуката е напречна. Нарязването трябва да бъде под ъгъл спрямо мястото на прешлените.

Често MRI на сакралния гръбнак се извършва чрез контраст - специална субстанция, която се прилага интравенозно. ЯМР на гръбначния стълб с контраст ви позволява да визуализирате характеристиките на кръвообращението и пълнотата на кръвоносните съдове.

ЯМР на цервико-гръдния гръбнак

ЯМР на цервикалните и гръдните отделения се счита за една от най-търсените процедури при диагностицирането на заболявания на гръбначния стълб. Факт е, че увреждането на гръбначните дискове и последствията от остеохондрозата в тези области са относително чести. В някои случаи може да се определи наличието на малки хернии и остеофити, които се появяват асимптоматично.

ЯМР на цервикалния гръбнак често се състои от Т2 изображения, които се извършват сагитално и аксиално с обикновена дебелина на рязане 3 мм. Този вид изследвания е от значение:

 • за диагностициране на остеохондрозата;
 • с дефекти на развитието в цервикалната област;
 • за диагностициране на хернии и изпъкналости;
 • при травми и туморни процеси.

MRI на гръдната част на гръдния кош често се извършва във връзка с изследването на областта на шията, тъй като в много случаи патологиите на тези отделения са взаимосвързани.

При тежки и множествени наранявания на гърба, при многобройни туморни метастази, лекарят може да предпише MRI на всички части на гръбнака по едно и също време. Тази процедура изисква много време и търпение, както и значителни финансови разходи и това трябва да бъде подготвено.

ЯМР с метастази в гръбначния стълб

С разпространението на метастазите в гръбначния стълб, ЯМР е основният метод за диагностициране. Метастазата се открива като патологични включвания, които разрушават тялото на прешлените.

Най-често туморните частици се разпространяват от такива тумори като лимфом, рак на белия дроб, рак на простатата, миелом и карцином на гърдата.

Процедурата за ЯМР ще определи местоположението, размера, количеството и характеристиките на вторичните тумори.

Противопоказания за процедурата

Тъй като увреждането на MRI на гръбначния стълб не е доказано, тази процедура се счита за безопасна за тялото. Въпреки това, в списъка се състои от противопоказания, в която MRI е нежелателно или непрактично да се извърши:

 • с очевидно затлъстяване, прекомерно телесно тегло;
 • при фобия на затвореното пространство (методът означава намиране на пациента в затворената капсула);
 • ако постоянното хоризонтално положение на пациента не е възможно;
 • ако в тялото има метални структури и електронни устройства (стимуланти, фрагменти, импланти);
 • при очевидни нарушения на манталитета на пациента;
 • ако пациентът страда от епилепсия или конвулсивен синдром;
 • по време на бременност, особено през първата половина.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Нормална работа

Декодирането или оценяването на изображения, получени по време на ЯМР, се извършва веднага след процедурата.

Следните резултати могат да се считат за норма:

 • изображенията не отразяват значителна патологична пролиферация на тъканите;
 • Тъканите са светло, бяло или черно, което се променя по отношение на плътността на тъканта;
 • не бяха открити структурни и пълни щети.

Подозренията могат да доведат до такива описания:

 • изразена визуална промяна в плътността;
 • промяна на локализирането или унищожаването на части от прешлена.

В долната част на препина, лекарят обикновено предписва диагноза, основана на проучването. Впоследствие, въз основа на резултатите от MRI, лекуващият лекар ще предпише подходящо лечение.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Къде е ЯМР на гръбначния стълб?

Намерете клиника, в която можете да провеждате MRI сканиране, не е трудно. Като правило, устройства за този вид диагноза се предлагат в лечебните заведения на всеки регионален център, както и в някои областни диагностични институции.

В Киев има много клиники и дори има институции, в които не е проблем да се направи ЯМР на гръбначния стълб през нощта.

Предоставяме на вашето внимание няколко адреса, на които можете да се регистрирате за процедурата на ЯМР на гръбначния стълб:

 • Диагностичен център Киев Мед, ст. Ул. Лукяновская Baggovutovskaya 1, стая 9;
 • Център за ултразвук и MRI Med Гарант, Киевска клинична болница №8, ул. Kondratyuk 8;
 • Диагностичен център Медискан Груп, чл. М. Срети, ст. Рига 1;
 • Медицински център "Олдър", Пр. 119, ул. Василковская 28, ул. Vyshgorodskaya 67.

Цена MRI на гръбначния стълб в различните клиники е различен и приблизително може да бъде:

 • ЯМР на шийката на гръбначния стълб - от 550 UAH до 800 UAH;
 • ЯМР на гръдния стълб - от 550 UAH до 800 UAH;
 • ЯМР на lumbosacral отдел - от 550 UAH до 800 UAH;
 • ЯМР на зоната на кокций - от 550 UAH;
 • MRI с контрастно освобождаване - от 750 UAH без разходите за контрастно средство (за един отдел).

Точната цена на ЯМР на гръбначния стълб трябва да се посочи директно в диагностичния център на мястото на изследването.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.