^

Здраве

Стоматологичен терапевт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъболекар-терапевт е медицинска специалност в областта на стоматологията, която включва медицински действия, насочени към лечение на зъбни заболявания.

Тези заболявания се считат за най-честите човешки заболявания: те страдат от над 90% от населението на нашата планета. Излекуването на зъбите и помагането им да се поддържат здрави е задачата на всеки зъболекар.

trusted-source[1], [2]

Кой е зъболекар-терапевт?

Зъболекарският терапевт е известен зъболекар, на когото мнозинството от хората отиват с голямо нежелание. Но днес, благодарение на новите техники, техническите нововъведения и методите на анестезия, модерната стоматология стана почти безболезнена.

За по-голямата част от лечебните процедури зъболекар-терапевтът използва различни видове анестезия, съвременни материали се използват за запълване на зъбите. И задълбочените познания в областта на стоматологичната анатомия, фармакологията и хигиената позволяват на зъболекарите да предотвратяват зъбните заболявания и успешно да се справят със своите усложнения. Основното нещо е да се обадите на квалифицирани специалисти навреме.

Кога трябва да отида при зъболекар-терапевт?

За зъболекар-терапевт без дълго обсъждане е необходимо да се обърнете, когато при вас:

 • цветът на зъбния емайл се промени;
 • На зъбите се появиха белезникави и жълти петна или ленти, както и области с потъмняване на емайла;
 • има краткотрайни болезнени усещания с използването на кисели, сладки или студени храни и напитки;
 • в определен зъб няма болка, болка, която става по-силна с леко потупване върху зъба или с натиск върху него;
 • има кухини в зъба (често с омекване на значителни количества дентин) и страдат от продължителни болки - спонтанни или от каквито и да е стимули;
 • на венците, на устната лигавица или на езика има оток, зачервяване, болезнена стягане или улцерация.

Това са основни, но не всички симптоми, които служат като сигнал за кога да се свържете с зъболекар-терапевт.

Какви тестове трябва да предприема, когато се обадя на зъболекар-терапевт?

По въпроса за тестовете, които трябва да преминат, когато се обръщате към зъболекар-терапевт, самите зъболекари отговарят по различни начини. Мнозина казват, че е необходимо да се направи общ кръвен тест, тестове за левкоцити, ESR. Но - на първо място - кръвни тестове за хепатит C и B, ХИВ и сифилис. И това е необходима превантивна мярка, която ще помогне за предпазване на денталните процедури колкото е възможно повече. В края на краищата никой не е тайна, че когато третира зъбите днес, съществува реална заплаха за улавянето на хепатита ... И резултатите от предварително тестваните тестове ще помогнат на пациента да докаже факта на инфекция.

Но клиничните анализи обикновено се извършват не преди лечението на зъбите, а преди сложни протези, по-специално с помощта на зъбни импланти.

Обаче зъболекарският терапевт със сигурност ще предпише бактериологичен анализ (бактериоскопия) с болести на устната лигавица или кръвен тест за тромбоцити с тежки кървещи венци.

Какви методи на диагностика използва стоматолог-терапевтът?

Подобно на всеки друг лекар, зъболекар-терапевтът не може да диагностицира без да изследва пациента, т.е. Визуална проверка на устната кухина.

Естеството на патологията и степента на нейната тежест зависи от това какви диагностични методи използва стоматолог-терапевтът, за да избере правилния начин на лечение. И за потвърждаване на предварителната диагноза и за лечението, необходимо за изясняване състоянието на кореновия канал, алвеолите и дълбочината на увреждане на зъбните тъкани. За тази цел е задължително рентгеново изследване.

Нормално дентална рентгенография (интраорална почти фокус или цел) ви позволява едновременно да се получи изображение на не повече от три или четири зъба и проучва състоянието на техните твърди тъкани, кореновите канали и челюстта тъкани около зъбите. Получавайте панорамно изображение на двете челюсти наведнъж, което дава възможност за преглед на рентгенограма на зъбите - ортопантомография.

За диагностика може да се използва и:

 • луминисцентна диагностика (за определяне на състоянието на твърдите тъкани на зъбите);
 • Електродонодиагностика (за определяне степента на чувствителност на пулпа и нейното увреждане);
 • термично тестване (за определяне на степента на чувствителност на нервите);
 • стоматология (изследване на устната лигавица с помощта на оптични инструменти, което води до многократно увеличаване на изображението).

Въз основа на анализа на резултатите от всички диагностични процедури, стоматолог-терапевтът продължава лечение.

Какво прави лекарят по дентална медицина?

Списъкът на това, което терапевтът на зъболекар включва доста широка гама от специални медицински процедури, които да елиминират зъби на пациента от заболявания като кариес (наред с всички налични човешки заболявания - най-често срещаната), пулпит, пародонтални и др.

Зъболекарският терапевт извършва:

 • диагностика на зъбни заболявания;
 • анестезия на лечебния процес;
 • отстраняване на патологичните тъкани на зъба;
 • механично и антисептично третиране на кариесната кухина;
 • затваряне на кухината чрез запечатване.

Най-важната част от работата на зъболекаря е ендодонтката - лечението на зъбните (кореновите) канали, което се извършва в случаи на дълбоко проницателен кариес на зъбите. Коренният канал, през който се получава храненето и инервацията на зъба, трябва да бъде почистена, подходящо обработена и запечатана. И само правилното лечение на зъбните канали прави възможно запазването на зъба.

Какви заболявания лекува стоматолог-терапевтът?

Обърнете внимание на какви заболявания лекува стоматолог-терапевтът:

 • кариес;
 • стоматит (увреждане на лигавицата на устната кухина);
 • алвеолит (инфекция и възпаление на зъбната дупка);
 • халитоза (лоша миризма от устата);
 • клиновидни дефекти на зъбите (лезии на твърдите зъбни тъкани в цервикалния участък, несвързани с кариес);
 • пулпит (възпаление на целулозата на зъба);
 • пародонтит (абсцес близо до върха на зъбния корен - в пародонталната тъкан);
 • хиперестезия на зъбите (остра чувствителност на зъбните тъкани към дразнители - механични, химични или температурни);
 • флуороза (увреждане на зъбния емайл с излишък на флуорид в организма);
 • натрупвания върху повърхността на зъбите (зъбен камък);
 • бруксизъм (скърцане със зъби с неволно свиване на челюстите);
 • глосит (възпаление на лигавиците).

Трябва да се отбележи, че по принцип има отделен терапевтичен посока стоматологията - пародонта, която се фокусира върху възпалителни заболявания на венеца (катарален, хипертрофична и улцерозен гингивит), както и заболявания на тъканите около зъба - пародонтоза и периодонтит. Лечението на тези зъбни заболявания сега не се занимава с стоматолог-терапевт и специален лекар - пародонтолог.

Съвети на стоматолог-терапевта

Най-популярният съвет на зъболекар-терапевт се отнася до такъв важен въпрос като подходяща стоматологична помощ. И тук голямото значение е какъв вид макаронени изделия един човек избива зъбите си.

Всички съществуващи пасти за зъби - в зависимост от разрешените стоматологични проблеми - са разделени на три вида: хигиенни, терапевтични и терапевтично-превантивни. Ясно е, че хигиенната паста, която има почистващи и дезодориращи свойства, е подходяща за грижи за абсолютно здрави зъби (което за съжаление се случва не толкова често).

Лечебните, терапевтичните и препаративните пасти могат да допринесат за предотвратяване на кариеса, за което добавят флуорид и неговите съединения (флуориди).

Лечебно-профилактичните пасти за зъби могат да намалят кървенето на венците и да облекчат възпалението си. Като част от тези пасти представя разнообразие от лечебни растения екстракти, ензими, прополис и др. И такива пасти често използвани за гингивит и пародонтоза, и за предотвратяване на тези патологии.

За да се намали образуването на зъбен камък, трябва да използвате пасти за зъби, които съдържат пирофосфати или цинкови съединения. И за да се намали чувствителността на зъбния емайл, има пасти, съдържащи калиев нитрат, калиев цитрат или стронциев хлорид.

Редовната стоматологична помощ, изборът на подходящи продукти за стоматологична хигиена и внимателното отношение към състоянието на устната кухина ще ви помогнат да се уверите, че зъболекар-терапевтът няма нужда от вас толкова дълго, колкото е възможно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.