^

Здраве

Стоматологични Техници

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кой е протетичен зъболекар? Това е лекар, специализиран в специална зъболекарска област - дентална ортопедия.

Ако общата ортопедия е насочена към лечение и рехабилитация на травми на опорно-двигателния апарат на човека, на стоматологични ортезите отстраняване на недостатъци, свързани с никненето на зъби увредени или липсващи зъби. Това е възможно благодарение на протезата - специална медицинска и техническа област на клиничната стоматология.

Така че отговорът на въпроса - какво прави протезният зъболекар? - е очевидно. Зъболекарският протезист се занимава с производството (отстраняване на формовани зъби за по-нататъшното производство на протези от протетични техници) и инсталирането на протези - изкуствени заместители на изгубени зъби.

trusted-source[1], [2]

Кога трябва да отида при протезен зъболекар?

Предвид всичко това, трябва да има почти изчерпателен отговор на въпроса кога да се свържете с протетичен зъболекар?

Услугите на този специалист по протетика на зъбите са единствената адекватна мярка с непълна "персоналност" на зъбите. На разположение на стоматологичните протези са много технологии и съвременни материали, които могат да решат този проблем.

Досега широко използвани видове протези, като закопчалки, мостове, подвижни, неподвижни, условно отстраняващи се, както и протези върху предварително имплантирани в венците на зъбни импланти. Но имплантацията е имплантирана от друг специалист - зъболекар-имплантолог, но изкуствен зъб върху имплантанта вече е инсталиран от зъболекарски протезист.

Обаче, зависи от зъболекаря, който решава кой начин да замени изгубените зъби е точно за вас.

Какви тестове трябва да взема, когато се обадя на зъболекар-протезист?

Протетичната стоматология изисква пълно възстановяване на устната кухина, т.е. Лечението на всички заболявания на устната лигавица и всички налични зъби. Всички участници в денталната терапевт, който ще изпрати на пациента да се направи кръвен тест за хепатит C (Anti-HCV), хепатит В (HBsAg), HIV (анти-HIV) и сифилис. Тези тестове са дадени, за да се гарантира безопасността на всички видове стоматологично лечение.

При увеличаване на кървенето на венците е необходим анализ на нивото на коагулацията на кръвта (за тромбоцитното съдържание). И ако имате диабет, може да ви е необходим кръвен тест за захар.

Ако пациентът реши да протестира с инсталирането на импланти, тогава зъболекарският протезист свързва хирурга-имплантолог. В този случай, списъкът на необходимите тестове ще бъде много по-дълъг, а доставката на тестове назначава имплантолог.

Какви диагностични методи използва зъболекарският протезист?

Основният диагностичен метод, използван от зъболекар-протези, е рентгеновото изследване. Ортопантомографията (обобщаваща рентгенография на зъбите) ви позволява да получите обзор както на горната, така и на долната челюст.

Но най-модерният диагностичен метод, който е оборудван със зъболекарски протезист на добра клиника, е зъбната компютърна томография, която дава снимка на зъби и челюсти в 3D формат.

Предимства на компютърна томография, че лекарят вижда в три измерения (обем) структурни характеристики на отделни зъби на пациента, състоянието на меките тъкани на устата, периодонтално и костната тъкан на челюстта, местоположението на нерви и други обичайни ухапване.

Какви заболявания лекува пациента от протеза?

Стоматологичен протезист третира не стоматологични заболявания, както и премахване на честата им вследствие на което е edentia или edentulizm - загуба на зъби. Най-честите причини необратима загуба на зъб или няколко зъби използвате кариес, гингивит, пулпит, периодонтит, хроничен периодонтит, както и диабет и дори ревматоиден артрит. Загубата на зъби може да доведе до нараняване на челюстта.

Намаляването на броя на зъбите има най-негативно въздействие върху храносмилателната система: храната, която не е достатъчно смляна в устата, е по-трудна за храносмилане и е по-лесно смилаема. Липсата на зъби прави артикулирането трудно при говорене.

В допълнение, частичният или пълен едентулизъм води до понижаване на споменатата костна тъкан на алвеоларната челюст, последствие от която е промяната на някои външни черти на лицето.

Подходящи негативни фактори от психо-емоционален характер, придружаващи рекламата, също са важни: намаляват не само качеството на живота на човека, но и нивото на самоуважението му.

Съвети зъболекар-протезист

За да запазите собствените си зъби възможно най-дълго, прочетете простия съвет на протеза зъболекар.

Така че, трябва да се грижите редовно за вашите зъби (почистване сутрин и вечер). Зъбите трябва да се лекуват своевременно. Ако не обръщате внимание на кариес и други заболявания на зъбите (и венците), можете да останете без зъби - частично или напълно.

Загубата на зъби води до тютюнопушене, консумиране на сладка храна и напитки, както и на храни с много въглехидрати и киселини. Често срещана причина за загуба на зъб е периодонтитът, който може да се развие поради захарен диабет, хронично недохранване (с тежки диети), намален имунитет и HIV инфекция.

Не забравяйте, че ако не отидете на редовен зъболекар навреме, може да се нуждаете от протетичен зъболекар.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.