^

Здраве

Сменяеми зъбни протези

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В случай, че един или няколко зъба не могат да бъдат заменени от мостове и коронки, се използва подвижна протеза. Много такова предложение може да изплаши, паметта веднага привлича фалшивата челюст на баба или дядо в чаша с вода. Но днес стоматологията е подобрила не само материалите, от които се прави протезата, но и техниката. Съвременните ортопедия в състояние да предоставят качествена грижа, както при възрастни пациенти, при които по-голямата част от проблемите със зъбите произхожда от нехайното отношение към работата на съветските зъболекари и младежите, които са загубили зъбите, например, в резултат на нараняване.

Сваляемата протеза се прави според индивидуалните измервания, поради което осигурява минимални неудобства. В същото време, възстановяване не само естетическа функция, но също така и за дъвчене, което е важно, тъй като е добре известно, недобре сдъвкана храна причинява повреда на целия стомашно-чревния тракт. Модерните протези, благодарение на издръжливия материал и подобрените техники за производство, са не само красиви на външен вид, но също така имат висока здравина, имат добро фиксиране, лесни за инсталиране и отстраняване, не изискват специални грижи.

Качествено произведената подвижна протеза е практически неразличима от действителните зъби. Освен вас и вашия зъболекар, никой няма да познае тайната на вашата усмивка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Индикации за премахване на зъбната протеза

Основната индикация, при която е необходима сменяема стоматологична протеза, е дефектът на редица зъби. Такива дефекти включват загуба - частична (когато коренът е запазен) или пълни дъвки (в резултат на унищожаване чрез кариес, травма и т.н.). Отсъствието на повече от 3 зъба в зъба означава, че трябва да се инсталират подвижни протези. В допълнение, индикациите за инсталирането на протезата са различни патологични състояния на пародонталното заболяване. Сменяемите протези за зъби ще бъдат най-добрият вариант за пациенти, които са склонни към пародонтит в тежка форма. В стоматологията досега сменяемите протези са идеална техника, базирана на съотношението красота, качество и цена. Във всеки конкретен случай зъболекарят ще ви помогне да определите и изберете най-добрия вариант, като вземете предвид устната кухина на пациента, неговите предпочитания и желания, както и финансови възможности.

Към кого да се свържете?

Предимства на подвижната протекция на зъбите

Към днешна дата сменяемите зъбни протези имат редица предимства в сравнение с протези от близкото минало. Развитието на нови технологии, появата на нови материали, подобряването на професионалните умения предполага, че модерните сменяеми ортопедични структури имат естетически, трайни и хигиенни свойства. Сменяемите протези нямат възрастова граница, докато производството отчита характеристиките на челюстта на пациента, т.е. Производството е строго индивидуално, за да се сведе до минимум дискомфорта при използване на подвижна протеза.

Сменяемите протези от настоящето не изискват специални грижи, лесни за работа, освен че имат почти перфектно съотношение на параметрите естетика, качество и цена.

Най-често срещаните са следните видове подвижни протези: 

  1. В случай на пълна липса на зъби се инсталират протези с пълна плоча. Протезата е серия от изкуствени зъби, които се намират върху табела (оттук и табелката с данни). В своята форма и цвят плаката е напълно идентична с дъвката. Предимството на протезните пластини е именно тяхната твърдост, тъй като разпределението на натоварването в устната кухина е еднакво. 
  2. Протези с частична плоча се монтират, когато зъбите липсват частично в зъбния ред и няма възможност за тяхното възстановяване с подвижни конструкции (мостна протеза, коронка). 
  3. Защитната протеза е инсталирана с частично изпуснати зъби, ако е невъзможно да се възстанови зъбката с фиксирани протези. Bryugelny протеза в неговата структура има лек метал дъга (вместо широк непрекъснат лист), във връзка с това, че е фиксирана перфектно като поддържа зъбите и венците, дължащи се на оптимално разпределение на натоварването между венците дъвкателната и опорните зъби. Протезата Brugel се носи по-удобно от плочата, така че няма нужда да я сваляте през нощта. Адаптирането към тази протеза става малко по-бързо. Протезите Brugel се намират в два вида: със заключващи и затягащи заключващи системи. Протезата със закопчалки се закрепва към опорните зъби с помощта на метални куки - закопчалки. 
  4. Протези върху телескопични коронки. Такива протези се държат върху зъбите с помощта на корона, която се състои от две части: метална капачка, която е прикрепена към поддържащия зъб и корона, разположена върху самата протеза. При фиксиране на подвижната структура двете части, които се прилепват плътно заедно и осигуряват максимално фиксиране на протезата, се комбинират. Протези с телескопични коронки могат да бъдат направени върху поддържащ зъб или върху импланти.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Недостатъци на подвижната протекция на зъбите

Един от основните недостатъци на сменяемите зъбни протези може да се отдаде на необходимостта от отстраняването им всеки ден, за да се поддържа хигиената на устната кухина и протезата. Също така си струва да се отбележи периодът на свикване на протезата. Във всеки конкретен случай всичко се случва поотделно, тук не можете да кажете точното време, един човек ще свикне с няколко дни, друг ще се нуждае от няколко месеца. В периода на адаптация трябва допълнително да посетите зъболекаря, който ще извърши подходяща корекция на протезата. Всеки тип сменяема протеза има своите недостатъци.

При използване на протезни пластини може да възникне атрофия (свиване) при натиск върху подлежащите тъкани. Също така, тяхното използване може да доведе до възпаление поради непрекъснат ефект върху устната лигавица или кариозния процес на мястото, където скобата и основата залепват към зъбите. За това съставните компоненти на протезата могат да причинят алергични реакции в устната кухина (особено основната част, изработена от оцветена пластмаса и почти непрекъснат контакт с лигавицата в устата). В този случай се препоръчва използването на протези от безцветна пластмаса.

Заклещите зъбни протези имат значително по-малко недостатъци в сравнение с пластините. Това се постига чрез появата на конструкцията на опорна скоба, фиксиране на протезата върху съществуващи зъби, брави, по-малка основна площ, разделена на части, които са свързани с лека метална дъга.

Разпределението на маскиращото натоварване от брутални протези се осъществява между смолата и поддържащите зъби. Тези протези се използват в първите етапи на унищожаване на зъбната арка, когато няма риск от функционално претоварване. Протезната рамка отговаря колкото се може по-точно на протезното легло и се състои от много тънки части, като същевременно поддържа твърдост.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Сменяема протеза за зъбни протези

Сменяемите стоматологични протези се извършват от ламеларни, частично сменяеми, закопчани, найлон, непосредствени протези.

Благодарение на производствените технологии зъбните протези са силни, лесни за отстраняване (облекло), добре фиксирани, естетически привлекателни.

Плетообразните протези не се различават външно от онези, които бабите ни държат в чаша, но при тях сходството им свършва. Такива протези са изработени от модерна пластмаса, набор от зъби, куки, маса за впечатления и др. Базовата пластмаса сега е не само розово, но може да има съдово-капилярен шаблон, като максималната точност повтаря настоящата лигавица на устната кухина. Изкуствените зъби имат висока износоустойчивост, като същевременно външният им вид е практически неразличим от реалните.

Монтирането на протеза с пълна плоча често е единственият начин да се възстанови пълната липса на зъби. Фиксацията в устната кухина се дължи на способността да се суче (изглежда, че привлича един към друг две мокри стъкла). Долната челюст, за съжаление, няма толкова силен ефект, тъй като минималната площ на подкрепа и по-голяма мобилност не позволяват на изкуствената челюст да се прилепи добре, особено след като тясно разположеният език прави задачата почти невъзможна. Следователно, долната челюст се нарича "плаващ", защото плува и не е плътно прилепнала и свикването с такава протеза продължава много по-дълго.

Монтирането на частична плоча протеза е възможно със загубата на един или повече зъби. Тази протеза е изцяло изработена от пластмаса (с изключение на металните закопчалки). Протезата е достатъчно лека, но заема много място в устната кухина, а опората напълно стига до венците, което го прави краткотрайно. Страхотна възможност за временни протези. Частична протеза може да бъде прикрепена не само към скобите, а към прикрепващите елементи - закрепващи структури, които практически не се забелязват при фиксиране в устната кухина. Това фиксиране значително увеличава цената на протезата.

Плещите протези са технологично напреднали, изработени от висококачествени съвременни материали, въпреки че на външен вид има малко разлики от предишните "братя".

Найлоновите протези имат скоби, които са почти невидими за околното закрепване, които са направени от същия материал като протезата (а не метални, както при другите протези). Тези протези изглеждат много правдоподобни за сметка на транслуцентността под цвета на устната кухина. Найлоновите протези са здраво закрепени в устната кухина, имат малък обем, така че процесът на привикване се осъществява по-бързо. При фиксирането на протезата поддържащите зъби се поддържат възможно най-много, тъй като по време на монтажа на протезата те не се смилат и по време на процеса на износване те не се разхлабват. От време на време протезата трябва да се почиства със специално решение.

Предимствата на тези протези могат да включват по-висока якост, в сравнение с други еластични, стабилно фиксиране, лекота, лекота на чорапи максимална хигиеничен (не абсорбира влагата в устната кухина, и поради това не се размножават бактерии), красив външен вид, дори след дългосрочната работа, процесът на свикване на протези е минимален. Найлоновите протези служат както за коригиране на малък недостатък в устната кухина (един или два зъба), така и за по-значителни дефекти. Има протези, подобни на найлон: от квадроти (гъвкава пластмаса) и полиуретан (имат по-ниска цена).

Протезата на закопчалка или дъга е коренно различна от протезата на плаката. Те имат по-деликатна структура, заемат много по-малко пространство в устата, което ги прави много по-удобни и способни на гъвкаво и сигурно закрепване в устната кухина благодарение на скобите. Обикновено закопчалката изисква няколко опорни зъба, в противен случай камерите няма да бъдат поставени. Това е този нюанс, който прави възможно да се направят много по-точни по обем. Има обаче няколко точки: поддържащите зъби трябва да се подбират много внимателно, тъй като се прилага достатъчно голям товар. Хората с протези за закопчаване се препоръчват да не натоварват тежко челюстта, в противен случай поддържащите зъби бързо ще се разхлабят. Методът на закрепване се осъществява чрез краммер или прикачени устройства. Във втория случай, протезата става почти невидима, но и с порядък по-скъпа.

Пълна сменяема стоматологична протеза

Пълна сменяема стоматологична протекция - включва възстановяването на зъбни редици в устата, когато естествените зъби (по каквато и да е причина) не могат да бъдат спасени. Сменяемата протеза е прикрепена към венците поради неговата всмукателна способност. Пълната протеза има формата на извита пластмасова пластина, която покрива небцето и челюстта (за горната челюст), върху чинията са закрепени изкуствени зъби. Зъбите, използвани върху подвижни протези, се произвеждат в заводи и се доставят в комплект. Цветът и формата могат да бъдат избрани въз основа на индивидуалните нужди и желания на пациента.

Сменяемата протеза е дъвка от изкуствен материал (основа), върху която са фиксирани зъбите. Оптимално за всеки пациент изборът на зъби може да бъде избран от готови комплекти и цветът на дъвката е избран възможно най-близо до естествения. При производството на основата се използва розова пластмаса, в случай на прояви на алергични реакции се използва основа безцветна пластмаса. Пълната протеза се извършва при отсъствие на вашите собствени зъби по някаква причина или когато няколко зъба остават в челюстта в сравнително добро състояние. Такива зъби се използват като един вид "брави". Фиксирането на протезата се осъществява в резултат на сцепление с венците, поради което основната площ е доста голяма и самата протеза изглежда впечатляваща. На горната челюст протезата е фиксирана (пръчки) в горната част на небцето.

Като материал за протези използвайте твърди пластмаси, като акрил или меки (найлон). Твърдите (акрилни) зъбни протези създават равномерно разпределение на натоварването върху смолата, което позволява дъвченето на храната. Меките протези, направени от найлон, са твърде гъвкави, така че употребата им в пълна протеза не е често срещана.

В процеса на производство на пълна зъбна протеза от всякакъв вид пластмаса, първо направете отливки, изхвърлете основата, прикрепете зъбите от индивидуално избрания комплект към основата и след това се приспособявайте към челюстта на пациента. Техниката за производство на акрилна протеза е по-опростена - с помощта на добре познат метод сред зъболекарите, формоване чрез инжектиране. За гъста фиксация тази протеза заема широка площ в устната кухина. Ето защо процесът на свикване на протезата се забавя и хората с високи рефлекси понякога не могат да се адаптират към тази протеза и трябва да я изоставят, заменяйки я с друга. Найлонната протеза е много по-малка и по-удобна за носене, но в производствения процес се изисква сложно оборудване и квалифицирани служители.

В ортопедията, популярни са подвижните протези на пълен ред зъби от акрил. Основата тук изглежда като плоча, съответстваща на контура на дъвката, откъдето идва и съответната табелка. При производството на акрилни плочи протези са доста прости, те не струват много - което ги прави достъпни и широко използвани. Отскоро ортопедичната стоматология започна да използва пълни подвижни протези от найлон. Основите в тях са еластични, поради което са по-добре задържани върху челюстите. Но въпреки това повечето зъболекари предпочитат протези като плочки, които се справят с дъвчещата функция много по-добре, само заради тяхната скованост. Днес, в протезата на зъбите, подходите са се променили донякъде. Ако по-рано се смяташе, че протезата трябва да се прави само в екстремни случаи, сега високата сила и естетика на дизайна радикално променят възгледите на зъболекарите по този проблем.

За да подобрите закрепването на протезата, можете да използвате специалните средства, които днешният пазар изобилства днес и винаги има възможност за подходящо средство за вас.

Грижата за подвижните протези е същата като при естествените зъби. Необходимо е периодично да се изважда протезата и да се очистят остатъците от храната. В идеалния случай, трябва да направите това след всяка закуска, но това е достатъчно, ако го правите два пъти дневно - сутрин и вечер. Дали да напуснем подвижна протеза за нощта или да я вземем зависи от желанието на пациента, тук няма специални изисквания. Също така, пациентите с подвижни протези трябва да следват диетата: не яжте храни с вискозна структура, по-специално, намалете консумацията на твърди храни, откажете дъвка, карамел и други подобни. Необходимо е също така да се защити протезата от химически и механични повреди. В никакъв случай не можете да ги видите или полирате. Ако се открият дефекти (чипове, пукнатини), трябва да спрете да използвате протезата и да се свържете с зъболекаря. Не забравяйте, че трябва да преглеждате зъболекаря два пъти годишно, дори ако нямате никакви проблеми с протезата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Цени на подвижни протези за зъби

Образуването на цената на протезата включва цената на материалите (моливи, венци, зъби и др.) И сложността на работата. Например, подвижната стоматологична протеза от пластмаса ще бъде много по-евтина от найлон. Също така, две протези от един материал могат да имат различна цена - се вземат под внимание набор от зъби, видове закопчалки и т.н. Цената на протезата за импланти зависи от цената на винтовете, необходими за протезата, както и от работата на лекаря. Във всеки случай, само след предварителна консултация с зъболекаря и обсъждане на всички възможни варианти за протезиране, като вземем предвид състоянието на челюстта, вашите предпочитания и финансови възможности, можете да говорите за очакваните разходи.

Сменяемите зъбни протези понякога са единственият начин да възвърнат не само красивата усмивка, но и да възстановят дъвчещата функция, не по-малко важна за човешкото здраве. Ако поне един зъб липсва в устата, може да доведе до деформация на челюстта: съседните зъби започват да се запълват с празно пространство, като се припокриват един с друг. Към тази дъвчеща храна за лошо качество може да се стигне до разрушаване на стомаха, панкреаса, жлъчния мехур, черния дроб. Протезата не само възстановява естетиката и дъвченето, но също така предпазва челюстта от по-нататъшно разрушаване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.