^

Здраве

Плосък епител в урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Епителният слой се нарича един слой клетки, който линизира лигавиците на урогениталната, дихателната система и храносмилателния тракт. От епителните клетки се състоят основно от всички жлези на човешкото тяло. Епителните клетки се разделят на няколко вида, единият от които е плоският му вид. При извършване на общ анализ лекарите могат да открият плосък епител в урината. Това е норма или патология? Каква е причината за този факт? Нека се опитаме да разберем тази статия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Към кого да се свържете?

Нормата на плоския епител в урината

При провеждането на общ анализ на урината медицинският работник изследва няколко свойства на урината. Тези параметри могат да се различават леко, но за здрав организъм тези индекси трябва да попадат в определени граници на физиологичната норма. Ако параметрите надхвърлят признатите физиологични интервали, се установява патологично отклонение на параметъра от нормата, което показва наличието на някаква болест. Редовният сравнителен анализ на конкретен показател ви позволява да прецените степента на прогресиране на заболяването и да предприемете подходящи мерки във времето.

Норма плоскоклетъчен епител в урината на пациенти от мъжки пол - е липсата на епителни клетки в окуляра на микроскопа, че е площта, която следи лаборатория, провеждане на изследвания, или те могат да бъдат три - пет единици, но не повече. При жените тази форма на епитела в урината трябва да липсва или да е в едно количество. Ако тези клетки са повече от нормални, лекарят обикновено предписва втори анализ, тъй като резултатът може да е ненадежден поради недостатъчната подготовка на жената за събиране на урина.

Урината се събира в стерилен контейнер, специално проектиран за такъв анализ. При липса на такъв контейнер, контейнерът за бъдещия анализ трябва да се измие и дезинфекцира в края на краищата с вряща вода. Непосредствено преди събирането на урината една жена трябва да измие външните си гениталии добре. Само след преминаване през всички тези процедури можем да говорим за събиране на урина за провеждане на правилен, надежден анализ. Трябва да се помни, че е необходимо да се събере само средната част от урината, тъй като тя е най-информативна. 100 мл ще бъдат достатъчни за изследването.

Най-правният анализ се получава в рамките на един час след приемането на урината.

Причините за появата на плосък епител в урината

Наличието на епителни клетки в урината може да говори за възпалителния процес, който се намира в тялото на пациента. Причините за появата на плосък епител в урината може да са няколко.

  • Циститът е възпаление на пикочния мехур, причинено от бактериална, вирусна или гъбична инфекция.
  • Нефропатията (заболяване на бъбреците, при което е нарушено функционирането) е дисметаболизиращо. Болестта, свързана със структурни и функционални нарушения на бъбреците, развиваща се на фона на метаболитни нарушения, придружени от кристалурия.
  • Нефропатия с медицинско естество. Структурни и функционални промени в бъбреците, които се развиват на фона на фармакологичната терапия.
  • Други уретрити с различна етиология.
  • Простатит при мъжете.

В същото време лекарите знаят, че наличието на малко количество плосък епител в урината на жената може да не показва заболяване, докато същата цифра при мъжете ясно показва наличието на уретрит.

Дешифриране на плоския епител при анализа на урината

Епителните клетки покриват почти всички повърхности и кухини на системите и органите на човешкото тяло. В човешката урина има три вида клетки - плоски, бъбречни и преходни. От коя от тези структури присъстват в утайката, зависи коя посока ще бъде предложена от лекуващия лекар.

Човешката урина преминава през пътищата и органите, свързани с пикочната система. И ако в урината в лабораторните изследвания са епителните клетки на един вид (или няколко наведнъж), тя ви позволява да определите броя на опитен уролог патология и е по-насочено да назначи допълнителни изследвания.

Тъй като клетъчната структура на различните органи е различна един от друг - това дава основание да се говори за определена болест. Това е точно обяснението на плоския епител при анализа на урината.

Чрез извършване на общ анализ на урината, лабораторният асистент определя не само количеството на епителните клетки, но и ги класифицира според трите налични вида. То е колко и какви са клетките на епитела в урината и как зависи предварителната диагноза, от която лекуващият лекар ще достави на пациента.

Ако плоският епител в урината се разпознае, тогава количеството му "говори" за наличието или отсъствието на патологични процеси в човешкото тяло. Ако лабораторният асистент няма повече от три единици плосък епител в урината в полето на зрението, тогава можем да заявим липсата на някакви урологични патологии. Ако въпросните клетки се наблюдават повече, лекарят може да постави като предварителна диагноза - уретрит. Това е най-честата патология при мъжете - възпаление на уретрата (уретрата), което се причинява от различни патогени (бактерии или вируси). При жените наличието на голям брой от тези клетки може да не е признак на някаква болест. В този случай е необходима реанализа, извършена в съответствие с всички необходими препоръки.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Клетки от плосък епител в урината

Клетките от плосък епител са представени в човешкото тяло от ендотелиум, мезотелиум и епидермис. Също така има разделение на еднопластови и многослойни структури.

Мезотелиумът и ендотелът принадлежат към еднопластовия плосък епител. Ендотелиумът обхваща вътрешните стени на съдовете, както и сърдечната кухина. Ендотелните клетки съдържат малко количество органели. Те имат високо ниво на обменни процеси. Ако ендотелиалното легло е счупено, такива промени водят до образуване на кръвни съсиреци и, съответно, до тромбоза или блокиране на артерията. Образуването на тези клетки е от мезенхима.

Мезотелиумът също е еднопластов плосък епител, произхождащ от мезодерма. Мезотелиалният слой покрива вътрешните и външните слоеве на всички серозни мембрани. Мезотелиалните клетки имат полигонален контур, свързващ се с други клетки с неравномерни лица. Мезотелиумната клетка има едно или две сърцевини и мембраната има къси микроскопични вили. Тези особености на мезотелиалния слой позволяват на вътрешните органи да се плъзгат свободно по повърхността на съседния орган, без да нарушават нормалното му функциониране.

В тялото има и многослоен плосък епител, разделен на:

  • Ектодерма - некоронарни клетки от плосък епител, покриващи лигавицата на окото на роговицата, лигавицата на храносмилателния тракт в местата на аналната и предната част.
  • Епидермис - кератинов плосък епител, който е кожата на човек.

Ето защо възниква въпросът какво означава, ако клетките на плоския епител се появяват в урината?

Ако клетките на плоския епител се откриват в урината при преминаване на общия анализ от жената, това в повечето случаи е норма и по-нататъшна, по-задълбочена диагноза не изисква. Процесът на екскреция на епителни клетки от този тип се дължи на факта, че този епител е разположен на вътрешната облицовка на матката и на големите и малки лакти. Ето защо, появата на плосък епител в женската урина може да покаже, че тя не е добре подготвена за това изследване. Жените в областта на окуляра на микроскопа трябва да получат не повече от три единици, тогава можем да кажем, че е здравословно.

Възниква въпросът: може ли да има плосък епител в урината на жените и ако "да", тогава това е норма? В този брой лекарите са единодушни: при извършване на общо изследване на урината на здрав човек, дори единични клетки от плосък епител не трябва да бъдат откривани. Ако се намират в урината на човек - това показва наличието на уретрит на първо място.

Диагнозата зависи от броя на клетките в зрителното поле. Урологът ще анализира резултатите от общия анализ на урината и ще направи препоръки, а ако има нужда, той ще даде среща за допълнителен преглед. Само след като получим пълна картина на патологичните промени, можем да говорим за конкретна болест.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Кога е плоският епител в урината издигнат?

Ако урината се събере правилно, резултатът от анализа ще бъде с висока надеждност. Ако плоският епител в урината е повишен, най-вероятно има инфекция на урогениталната система, която трябва да бъде идентифицирана и лекувана.

Кога е много сплескан епител в урината?

Много плосък епител в урината на жените може да бъде дори ако няма урологични патологии. В края на краищата този тип клетки е лигавица на влагалището, но някои от тях могат да навлязат в уретрата и от пикочния мехур и уретрата.

При мъжете положението е малко по-различно, ако в урината има много плосък епител, то може да влезе в урината само от долната трета от уретрата.

Ако се открие голям брой плоски епителни клетки, урологът е склонен да диагностицира инфекцията на човек с пикочните пътища. След това се назначава допълнителен преглед на пациента и само тогава диагнозата се определя.

Единичен плосък епител в урината

Въпреки многобройните иновативни методи за диагностициране все още се изисква общ анализ на урината. Правилното провеждане на материалите за изучаване и специалистът получават сравнително информативен резултат. Като може да анализира всякакви отклонения от нормата, квалифициран лекар може да приеме наличието на патология и по-конкретно да назначи по-нататъшен преглед.

Но ако анализът показва единичен плосък епител в урината, тогава незабавно опитът не си заслужава. Незначителното му присъствие в урината е индикатор за нормата, тъй като в нея постоянно могат да присъстват единични клетки. Основното нещо е да се подготвите правилно за анализа, следвайки всички препоръки на лекаря.

Плосък епител в урината на бебето

В статията вече е повдигнат въпросът за присъствието в урината на възрастен човек на плоски епителни клетки. Също така беше постигнато съгласие, че при момичетата и жените тази утайка е почти винаги налице, тъй като епителът на матката се променя доста често и също толкова често ексфолираните клетки се отделят от тялото на справедливия пол. Докато при мъжете тяхното присъствие показва най-вероятно инфекциозна инфекция на пикочните пътища.

Може да се определи плосък епител в урината на бебето. Например, новородените бебета в урината могат да имат не само плоски, но и бъбречни и / или преходни епителни клетки, но тяхното присъствие изобщо не показва заболяване. За новородено това е норма. И това се обяснява с адаптирането на пикочната система на детето към нова извънтуморна среда на съществуване.

Тъй като те остаряват, тези критерии за оценка на нормалната промяна. При по-голямо дете наличието на плосък епител в урината може да показва възпалителен процес на инфекциозна етиология, която засяга пикочо-половата система на бебето.

Този показател в урината на детето обикновено трябва да бъде намален до отсъствие на епителни клетки или не трябва да има повече от един или три от тях в полето на зрението. Но децата, както и възрастните, трябва да бъдат подготвени за този анализ, в противен случай резултатът от изследването може да бъде изкривен. Ето защо, преди да предадете урината на детето си, трябва да го измиете добре. Контейнерът, където ще бъдат дадени тестовете, трябва да е стерилен. Само в този случай може да се вярва резултатът от това проучване.

Наличието на плосък епител в урината и невежеството на нормите може да разстрои човека и да го накара да се паникьосне. Но се оказва, че клетките от този вид не носят специална диагностична стойност. Но тяхното пълно присъствие в урината не трябва да се пренебрегва. Ако анализът показва голям брой от тях в урината, това може да означава възпалителен процес в човешката пикочно-половата система. Затова, за да не се притеснявате напразно, по-добре е да потърсите съвет от специалист. Само квалифициран лекар може да разсее всички ваши съмнения и, ако е необходимо, да даде препоръки или да предпише допълнителен преглед и ефективна терапия. Не забравяйте ранната диагноза - това е възможност да се отървете от болестта с по-малко загуби и усложнения за тялото си.

trusted-source[24], [25], [26]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.