^

Здраве

Парентерално хранене

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

На практика, парентерално хранене се използва редица термини: пълно парентерално хранене, частично, допълнително. Някои автори вярват, че парентералното хранене трябва да е адекватно и може да се комбинира с естествено или сондиране.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Какво представлява парентералното хранене?

С недостига на храни изчерпани защита нарушени функции на епителната бариера на кожата и лигавиците, функцията на Т-клетки се намалява синтеза на имуноглобулин, бактерицидно функция се влошава левкоцити, което води до повишен риск от инфекциозни заболявания, сепсис. Хипоалбуминемията оказва неблагоприятно влияние върху лечението на рани и увеличава риска от оток (белодробен и мозъчен), рани под налягане.

В дефицит на етерични мастни киселини (линолова, линоленова, арахидонова) развива особен синдром, който проявява забавяне на растежа на деца, лющене на кожата, намаляване на резистентност към инфекция. Този синдром може да възникне дори при кратко (5-7 дни) парентерално хранене на деца, без да включва мастни емулсии.

На хранителни разтвори за парентерално хранене трябва да представят същите основни съставки (и в същите пропорции), и че при нормално хранене: аминокиселини, въглехидрати, мазнини, електролити, микроелементи и витамини.

Успехът на лечението на пациентите до голяма степен зависи от баланса на въведените хранителни вещества, внимателното изчисление на всички компоненти. При сепсис, тежка диария, токсикоза, състояние на хиперметаболизъм, при което се увеличава смилаемостта на мазнините и въглехидратите намаляват. В тези случаи въвеждането на голям брой въглехидрати може да доведе до задълбочаване на стреса с увеличаване на броя на катехоламините, увеличаване на необходимостта от кислород и излишък от въглероден диоксид. Натрупването на последната допринася за развитието на хиперкапния и свързаните с недостиг на въздух дихателна недостатъчност (ДВ).

При назначаването на парентерално хранене да се вземе предвид фазата на стрес реакцията:

 1. адренергични (през първите 1-3 дни);
 2. кортикоидно, обратно развитие (на 4-ия 6-ти ден);
 3. преход към анаболната фаза на метаболизма (на 6-10-ия ден);
 4. фазата на натрупване на мазнини и протеини (от 1 седмица до няколко месеца или години след развитието на шок, стрес реакция).

Организъм I фаза създава допълнителна защита за оцеляване, което е съпроводено с повишен тонус симпатоадреналното система, включваща голям брой хормони (хипофизата, на надбъбречните жлези и др.) рязко увеличава изискването на енергия, което е изпълнено от разпадането на собствени протеини, мазнини, гликоген, ВЕО е нарушена (задържане на вода и натрий в организма и се отделя в урината в повишени количества калий, калций, магнезий и фосфор).

По време на фаза II отговора стрес contrainsular намалени нива на хормони, катехоламини, глюкокортикоиди, повишава диуреза, намаляване загубата на азот, намален катаболизъм, която е клинично отразява в намаляване на телесната температура, вид на апетита, подобряване хемодинамика и микроциркулацията.

В III-та фаза започва протеиновият синтез, характерен е хипокалиемията. Тук, адекватен прием на храна на пациента е важен независимо от неговите варианти (ентерално или парентерално), както и допълнително прилагане на калиеви и фосфорни соли.

Във IV фазата, натрупването на МТ е възможно само при повишена консумация на пластмасов материал с храна. За да се използва 1 g протеини (аминокиселини), се изисква 25-30 kcal енергия. Следователно, колкото по-тежък е стресът, толкова повече енергийни материали се нуждаят от пациента, но при задължителното отчитане на периода на възстановяване от стресовата реакция и поносимостта на парентералното хранене.

Показания и противопоказания за парентерално хранене

Индикации за парентерално хранене:

 • чревна недостатъчност, включително персистираща диария;
 • механична чревна обструкция;
 • синдром на "тънкото черво";
 • тежък панкреатит (панкреатична некроза);
 • външна фистула на тънките черва;
 • предоперативен препарат като част от инфузионно-трансфузионна терапия.

Противопоказания за парентерално хранене:

 • непоносимост към отделни хранителни вещества (включително анафилаксия);
 • шок;
 • gipyergidratatsiya.

Към кого да се свържете?

Препарати за парентерално хранене

Лекарствата, използвани за парентерално хранене, включват глюкоза и мастни емулсии. Разтворите на кристалните аминокиселини, използвани в парентералното хранене, също служат като енергийни субстрати, но основната им цел е пластмаса, тъй като различни аминокиселини синтезират организма на организма. За аминокиселините, за да се постигне тази цел, е необходимо тялото да се снабдява с достатъчна енергия, дължаща се на глюкоза и мазнини - небелтъчни енергийни субстрати. С липсата на така наречените небелтъчни калории аминокиселините се включват в процеса на неглюкогенеза и се превръщат само в енергиен субстрат.

Въглехидрати за парентерално хранене

Най-разпространеното хранително вещество за парентерално хранене е глюкозата. Неговата енергийна стойност е около 4 kcal / g. Делът на глюкозата в парентералното хранене трябва да бъде 50-55% от действителния разход на енергия.

Рационално скорост на доставяне на глюкоза в парентерално хранене без риск глюкозурия намери 5mg / (кг х мин) [0.25-0.3 г / кг (х)], максималната скорост - 0.5 грам / кг х часа). Дозата на инсулин, чието добавяне е необходимо за инфузията на глюкозата, е показана на Таблица. 14-6.

Дневното количество на приложена глюкоза не трябва да надвишава 5-6 g / kg х ден). Например, при телесно тегло от 70 кг, се препоръчва да се инжектират 350 грама глюкоза дневно, което съответства на 1750 мл 20% разтвор. В този случай 350 g глюкоза осигурява доставяне на 1400 kcal.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Мастни емулсии за парентерално хранене

Мастните емулсии за парентерално хранене съдържат най-енергийно интензивните хранителни мазнини (енергийна плътност 9,3 kcal / g). Мастните емулсии в 10% разтвор съдържат около 1 kcal / ml, в 20% разтвор - около 2 kcal / ml. Дозата на мастните емулсии е до 2 g / kg x дневно). Скоростта на прилагане е до 100 ml / h за 10% разтвор и 50 ml / h за 20% разтвор.

Пример: възрастен с телесно тегло от 70 кг се предписва 140 грама или 1400 мл 10% разтвор на емулсия на мазнина на ден, което трябва да осигури 1260 ккал. Този обем при препоръчваната скорост се излива в продължение на 14 часа. При прилагане на 20% разтвор, обемът се намалява наполовина.

Исторически се разграничават три поколения мастни емулсии.

 • Първото поколение. Мастни емулсии на базата на триглицериди с дълга верига (интралипид, липофундин 5 и т.н.). Първият от тях, intralipid, е създаден от Arvid Vretlind през 1957.
 • Второто поколение. Мастни емулсии на базата на смес от триглицериди с дълга и средна верига (MCG и LCT). Съотношението MCT / LCT = 1/1.
 • Третото поколение. Структурирани липиди.

Допълнителни липиди в последните години, придобили широко препарати, съдържащи съ-3 мастни киселини - eykozopentoevuyu (ЕРА) и dekozopentoenovuyu (ДПА), съдържащи се в рибеното масло (Omegaven). Фармакологичното действие на ко-3 мастни киселини в фосфолипидът се определя чрез заместване на структурата на клетъчната мембрана арахидонова киселина за EPA / ДПА, като по този начин се намалява образуването на про-възпалителни метаболити на арахидоновата киселина - тромбоксани, левкотриени, простагландини. Омега-3-мастни стимулира образуването на ейкозаноиди, притежават противовъзпалително действие, да намали емисиите на мононуклеарни цитокин (IL-1, IL-2, IL-6, TNF) и простагландин (PGE2), намаляване на случаите на инфекция на рана и продължителност на престой в болница.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Аминокиселини за парентерално хранене

Основната цел на аминокиселините за парентерално хранене е да осигурят на организма азот за пластмасови процеси, но с недостиг на енергия, те също се превръщат в енергиен субстрат. Следователно е необходимо да се спазва рационалното съотношение на небелтъчните калории към азота - 150/1.

Изисквания на СЗО за аминокиселинни разтвори за парентерално хранене:

 • абсолютна прозрачност на решенията;
 • съдържанието на всичките 20 аминокиселини;
 • съотношение на есенциални аминокиселини към заменяеми 1: 1;
 • съотношението на есенциалните аминокиселини (d) към азота (g) е по-близо до 3;
 • съотношението левцин / изолевцин е около 1.6.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Аминокиселини за парентерално хранене с разклонена верига

Включване на разтвор на кристални аминокиселини, незаменими аминокиселини в разклонена верига (валин, левцин, изолевцин-VLI) създава различни терапевтични ефекти, проявяват особено по време на чернодробна недостатъчност. За разлика от ароматните разклонени аминокиселини предотвратяват образуването на амоняк. Групата VLI служи като източник на кетонни тела - важен енергиен ресурс за пациенти в критични състояния (сепсис, множествена органна недостатъчност). Увеличаването на концентрацията на разклонени аминокиселини в съвременните разтвори на кристални аминокиселини е оправдано от способността им да се окисляват директно в мускулната тъкан. Те служат като допълнителен и ефективен енергиен субстрат за състояния, при които абсорбцията на глюкоза и мастни киселини е бавна.

При стрес, аргининът става незаменима аминокиселина. Също така служи като субстрат за образуване на азотен оксид, влияе положително върху секрецията на полипептидни хормони (инсулин, глюкагон, хормон на растежа, пролактин). Допълнителното включване на аргинин в храната намалява хипотирофията на тимуса, повишава нивото на Т-лимфоцитите, подобрява заздравяването на раните. В допълнение, аргининът разширява периферните съдове, намалява системното налягане, стимулира освобождаването на натрий и подобрява миокардната перфузия.

Фармаконутриентите (хранителни добавки) са хранителни вещества, които имат лечебни свойства.

Глутаминът е най-важният субстрат за клетките на тънките черва, панкреаса, алвеоларния епител на белите дробове и левкоцитите. В състава на глутамина около 3% азот се транспортира в кръвта; Глутаминът се използва директно за синтеза на други аминокиселини и протеини; също така служи като донор на азот в продължение на урея синтез (черен дроб) и ammoniogeneza (бъбрек), антиоксидант, глутатион, пурини и пиримидини, участващи в синтеза на ДНК и РНК. Тънкото черво е главният орган, който консумира глутамин; със стрес се увеличава използването на глутамин, което увеличава недостига му. Глутаминът, който е основният източник на енергия за клетките на храносмилателните органи (ентероцити, колоноцити), се депозира в скелетните мускули. Намаляването на нивото на свободния глутамин на мускулите до 20-50% от нормата се счита за признак на увреждане. След хирургични интервенции и други критични състояния, интрамускулната концентрация на глутамин се намалява с фактор 2 и дефицитът му продължава до 20-30 дни.

Въвеждането на глутамин предпазва лигавицата от развитието на стресови стомашни язви. Включването на глутамин в хранителната подкрепа значително намалява нивото на бактериална транслокация чрез предотвратяване на атрофия на лигавиците и стимулиращи ефекти върху имунната функция.

Най-широко използваният дипептид е аланин-глутамин (дипептин). В 20 g дипептивен съдържа 13,5 g глутамин. Лекарството се прилага интравенозно заедно с търговски разтвори на кристални аминокиселини за парентерално хранене. Средната дневна доза е 1,5-2,0 ml / kg, което съответства на 100-150 ml дипептивен на ден за пациент с телесно тегло 70 kg. Наркотикът се препоръчва да навлезе поне 5 дни.

Според съвременните проучвания инфузията на аланин-глутамин при пациенти, получаващи парентерално хранене, позволява:

 • подобряване на азотния баланс и протеиновия метаболизъм;
 • поддържат вътреклетъчен глутамин басейн;
 • Коригирайте катаболната реакция;
 • подобряване на имунната функция;
 • защитава черния дроб. Многоцентровите проучвания отбелязват:
 • възстановяване на функцията на червата;
 • намаляване на честотата на инфекциозни усложнения;
 • намалена смъртност;
 • намалена продължителност на хоспитализацията;
 • намаляване на разходите за лечение за парентерално приложение на глутамин дипептиди.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Парентерално хранене

Модерната технология за парентерално хранене се основава на два принципа: инфузия от различни способности ("бутилка") и "всичко в едно", разработена през 1974 г. От К. Соласол. Технологията "всичко в едно" е представена от две възможности: "две в едно - две в едно" и "три в едно - три в едно".

Метод на инфузия от различен капацитет

Техниката предполага отделно вкарване на глюкоза, разтвори на кристални аминокиселини и мастни емулсии. Представена е техника на едновременна трансфузия на разтвори на кристални аминокиселини и мастни емулсии в режима на синхронна инфузия (капка по капка) от различни флакони в една вена чрез адаптор с форма на Y.

Метод "дву в едно"

За парентерално хранене се използват препарати, съдържащи разтвор на глюкоза с електролити и разтвор на кристални аминокиселини, обикновено се произвеждат под формата на двукамерни торбички (nutriflex). Съдържанието на опаковката се смесва преди употреба. Тази техника позволява да се наблюдават условията на стерилност по време на инфузията и позволява едновременно въвеждане на компоненти на парентералното хранене, предварително балансирани в съдържанието на компонентите.

Методика "три в една"

Когато се използва техниката, и трите компонента (въглехидрати, мазнини, аминокиселини) се въвеждат от една торба (кабина). Чанти "три в едно" са проектирани с допълнителен порт за въвеждане на витамини и микроелементи. С помощта на тази техника се въвежда напълно балансиран хранителен състав, който намалява риска от бактериално замърсяване.

Парентерално хранене при деца

При новородените нивото на метаболизъм в преизчисляването на МТ е 3 пъти по-високо от това на възрастните, докато около 25% от енергията се изразходва за растежа. В същото време енергийните резерви са значително ограничени при децата в сравнение с възрастните. Например, при недоносено бебе с телесно тегло от 1 кг при раждането, мастните запаси са само 10 грама и затова бързо се изхвърлят в процеса на метаболизма при отсъствие на хранителни елементи. Съставът на гликоген при малки деца се използва за 12-16 часа, по-възрастният - за 24 часа.

При стрес до 80% от енергията се образува от мазнини. Резервът е образуването на глюкоза от аминокиселини - гликоеогенеза, в която въглехидратите идват от протеините на тялото на детето, главно от мускулния протеин. Разпадането на протеина осигурява хормони на стрес: GCS, катехоламини, глюкагон, соматотропни и тиротропни хормони, сАМР и глад. Същите тези хормони имат контрастни свойства, така че при остра фаза на стрес, усвояването на глюкозата се влошава с 50-70%.

Когато патологичните състояния и гладът при децата бързо развият загуба на МТ, дистрофия; за тяхното предотвратяване, навременното прилагане на парентерално хранене е необходимо. Също така трябва да се помни, че през първите месеци на живота мозъкът на детето се развива интензивно, нервните клетки продължават да се разделят. Недохранването може да доведе до намаляване не само на темповете на растеж, но и на нивото на психическото развитие на детето, което не се компенсира в бъдеще.

За парентерално хранене се използват 3 основни групи съставки, включително протеини, мазнини и въглехидрати.

Протеин (амино киселина) смес: протеинови хидролизати - "Aminozol" (Швеция, USA), "Amigo" (САЩ, Италия), "Izovac" (Франция), "Aminona" (Германия), gidrolizina-2 (Русия), както и разтвори на аминокиселини - на "полиамини" (Русия), "Levamin-70" (Финландия), "Vamin" (САЩ, Италия), "Moriamin" (Япония), "Friamin" (САЩ) и др.

Мастни емулсии: Интралипид-20% (Швеция), Липофундин-С 20% (Финландия), Липофундин-S (Германия), Липозин (САЩ) и др.

Въглехидрати: обикновено се използва глюкоза - разтвори на различни концентрации (от 5 до 50%); фруктоза под формата на 10 и 20% разтвори (по-малко дразни интимата на вените, отколкото глюкозата); инвертоза, галактоза (рядко се използва малтоза); Алкохоли (сорбитол, ксилитол) се добавят към мастни емулсии, за да се създаде осмотичност и като допълнителен енергиен субстрат.

Обикновено се смята, че парентералното хранене трябва да продължи, докато нормалната функция на храносмилателния тракт бъде възстановена. Често парентерално хранене е необходимо в много кратък период от време (от 2-3 седмици до 3 месеца), но за хронично чревно заболяване, хронична диария, синдром на малабсорбция, синдром на късите примки и други заболявания, може да бъде по-дълго.

Парентерално хранене на кърмачета могат да покриват основните нужди на организма (ако стабилна фаза чревно възпаление в предоперативна период дългосрочно парентерално хранене, а безсъзнание състояние на пациента), умерено повишени изисквания (в сепсис, кахексия, стомашно-чревни заболявания, панкреатит, рак пациенти), както и повишени изисквания (ако тежка диария след стабилизиране VEO, изгаряния на II-III степен - 40%, сепсис, тежка травма, особено черепа и мозъка).

Парентералното хранене обикновено се извършва чрез катетеризиране на вените на пациента. Катетеризацията (венепункция) в периферните вени се извършва само при очакваната продължителност на парентералното хранене по-малко от 2 седмици.

Изчисляване на парентералното хранене

Енергийното изискване на децата на възраст 6 месеца и по-големи се изчислява по формулата: 95 - (3 х възраст, години) и се измерва в kcal / kg * ден).

При деца, първите 6 месеца от живота на дневната потребност е 100 ккал / кг, или (според други формули): до 6 месеца - 100-125 ккал / кг * г), при деца на възраст над 6 месеца и до 16 години, тя се определя от изчислението: 1000 + (100 n), където n е броят на годините.

При изчисляване на енергийните нужди можете да се съсредоточите върху средната производителност с минимален (основен) и оптимален метаболизъм.

Ако температурата на тялото се повиши по ХС, тази минимална нужда трябва да се увеличи с 10-12%, с умерена двигателна активност с 15-25%, с изразена моторна активност или конвулсии - с 25-75%.

Необходимостта от вода се определя въз основа на необходимото количество енергия: при кърмачета от съотношението 1,5 ml / kcal, при по-големи деца - 1,0-1,25 ml / kcal.

По отношение на изискването за MT дневно вода при новородени от 7 дни и при кърмачета е 100-150 мл / кг, MT от 10 до 20 кг -50 мл / кг + 500 мл, повече от 20 кг -20 мл / кг + 1000 ml. При новородени на възраст от първите 7 дни от живота, обемът на течността може да се изчисли по формулата: 10-20 ml / kg х L, където п е възрастта, дни.

За недоносени и малки деца, родени с МТ по-малко от 1000 g, тази цифра е 80 ml / kg или повече.

Също така е възможно да се изчисли търсенето на вода съгласно номгограмата Aberg-Din, като се добави обемът на патологичните загуби. В дефицит на МТ, се развива в резултат на тежка загуба на течности (повръщане, диария, изпотяване), ние първо трябва да се премахне дефицита по стандартната процедура и едва след това да пристъпи към парентерално хранене.

Мастна емулсия (Intralipid, Lipofundin), повечето деца, с изключение на преждевременно прилагат интравенозно като се излиза от 2,1 г / kgsut) и увеличаване на дозата през следващите 2-5 дни до 4 г / kgsut) (с подходящ толерантност). При недоносени деца първата доза е 0,5 g / kg дневно), на кърмачета и на кърмачета - 1 g / kg дневно). Когато избледняване състояние на чревни деца токсемия първи полуживот с начална доза, изразена хипотрофия липид определи скоростта от 0.5 г / кг дневно), и следващите 2-3 седмици не превишава 2 г / кг дневно). Скоростта на прилагане на липидите е 0.1 g / kg-h), или 0.5 ml / (kg-h).

С помощта на мазнини 40-60% от енергията се доставя на тялото на детето и 9 kcal на грам липиди се освобождават, когато мазнината се изхвърля. В емулсиите тази стойност е 10 kcal, поради използването на ксилитол, сорбитола, добавен в сместа като емулсионен стабилизатор и вещества, които осигуряват осмоларността на сместа. В 1 ml от 20% липофундин съдържа 200 mg мазнини и 2 kcal (в 1 литър 20% от сместа съдържа 2000 kcal).

Липидните разтвори не трябва да се бъркат с нищо, когато се инжектират във вена; те не добавят хепарин, въпреки че е желателно да се прилага (интравенозно, в струя заедно с въвеждането на мастни емулсии) при обичайни терапевтични дози.

Чрез тропа Розенфелд, "мазнини изгарят в пламъка въглехидрати, така че по време на парентерално хранене на скандинавски схема трябва да се съчетаят администрация въглехидрати решение мазнини преливане. Въглехидратите (разтвор на глюкоза, по-рядко фруктоза) в тази система трябва да осигуряват същото количество енергия като мазнините (50:50%). Използването на 1 g глюкоза дава 4,1 kcal топлина. В глюкозните разтвори, инсулинът може да се прилага в количество от 1 единица на 4-5 г глюкоза, но това не се изисква при продължително парентерално хранене. При бързо повишаване на концентрацията на глюкоза при венозно приложени разтвори може да се развие хипергликемия с кома; за да избегнете това, трябва да го увеличите постепенно с 2,5-5,0% на всеки 6-12 часа инфузия.

Схемата "Дадрик" изисква приемственост при вкарване на глюкозни разтвори: дори едночасова почивка може да причини хипогликемия или хипогликемична кома. Концентрацията на глюкозата се редуцира бавно, успоредно с намаляването на обема на парентералното хранене, т.е. За 5-7 дни.

По този начин използването на високо концентрирани глюкозни разтвори създава определен риск, така че е важно да се спазват правилата за безопасност и да се следи състоянието на пациента чрез клиничен и лабораторен анализ.

Глюкозните разтвори могат да се прилагат в смес с аминокиселинни разтвори, като крайното съдържание на глюкоза в разтвора намалява и вероятността от развитие на флебит. При скандинавското парентерално хранене тези разтвори се прилагат непрекъснато в продължение на 16-22 часа всеки ден, като схемата на Dadric е 24 часа в денонощието, без прекъсвания, капково или със спринцовка. В разтворите на глюкозата добавете необходимото количество електролити (калций и магнезий не се смесват), витаминни смеси (витафузин, мултивитамин, интравити).

Аминокиселинните разтвори (левамин, морипром, амин и т.н.) се прилагат интравенозно от протеин: 2-2,5 g / kg дневно при кърмачета и 1-1,5 g / kg дневно) при по-големи деца , При частично парентерално хранене общото количество протеин може да достигне 4 g / kg дневно).

Точното описание на белтъка, необходимо за прекратяване на катаболизма, е по-добре да се проведе с обема на неговите загуби с урина, т.е. Върху амино азота на уреята:

Количеството остатъчен азот в ежедневната урина, g / l х 6.25.

В 1 ml от 7% смес от аминокиселини (левамин и др.) Съдържа 70 mg протеин в 10% от сместа (полиамин) - 100 mg. Скоростта на приложение се поддържа на ниво от 1-1,5 ml / (kg-h).

Оптималното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати за деца е 1: 1: 4.

Програмата за парентерално хранене на ден се изчислява по формулата:

Количество на аминокиселинен разтвор, ml = Необходимо количество протеин (1 -4 g / kg) х МТ, кг х К, където коефициентът К е 10 при 10% концентрация на разтвора и 15 при 7% концентрация.

Необходимостта от мастна емулсия се определя, като се вземе предвид енергийната стойност: 1 ml 20% емулсия дава 2 kcal, 1 ml 10% разтвор - 1 kcal.

Концентрацията на глюкоза на разтвора е избран, имайки предвид, освободен по време на използването му количество килокалории: в 1 мл 5% разтвор на глюкоза, съдържаща 0.2 ккал, 10% разтвор на 0,4 ккал, 0.6 ккал% 15, 20% - 0 8 kcal, 25% - 1 D) kcal, 30% - 1.2 kcal, 40% - 1.6 kcal и 50% - 2.0 kcal.

В този случай формулата за определяне на процентната концентрация на глюкозния разтвор има следната форма:

Концентрация на глюкозен разтвор,% = Количество килокалории / обем вода, мл х 25

Пример за изчисляване на пълна парентерална програма за хранене

 • MT на детето - 10 кг,
 • обем на енергия (60 kcal х 10 kg) - 600 kcal,
 • обем вода (600 kcal х 1,5 ml) - 90 ml,
 • обем на протеин (2 х 10 kg х 15) - 300 ml,
 • обем на мазнината (300 kcal: 2 kcal / ml) - 150 ml от 20% липофундин.

Останалият обем вода за разреждане на глюкоза (900 - 450) - 550 ml. Процентът глюкозен разтвор (300 kcal: 550 ml х 25) - 13,5%. Добавете натрий (3 mmol / kg) и калий (2 mmol / kg), или 3 и 2 mmol всеки за всеки 115 ml от течността. Електролитите обикновено се разреждат в целия обем глюкозен разтвор (с изключение на калций и магнезий, които не могат да се смесват в един разтвор).

При частично парентерално хранене, обемът на приложените разтвори се определя чрез изваждане на общия брой калории и съставки, идващи от храната.

Пример за изчисляване на програмата за частично парентерално хранене

Условията на проблема са еднакви. MT на детето е 10 кг, но той получава 300 грама млечна формула на ден.

 • Обемът на храната е 300 ml,
 • оставащият обем енергия (1/3 от 600 kcal) е 400 kcal,
 • останалият обем вода (2/9 от 900 ml) е 600 ml,
 • обем на протеин (2/3 от 300 ml) - 200 ml 7% левамин,
 • обем на мазнините (1/3 от 150 ml) - 100 ml от 20% липофундин (200 kcal),
 • обем вода за разреждане на глюкоза (600 ml - 300 ml) - 300 ml.

Процент разтвор на глюкоза (200 Kcal 300 мл х 25) - 15%, т.е. Детето трябва да се въведе 300 мл 15% разтвор на глюкоза, 100 мл 20% lipofundina и 200 мл 7% levamina ...

При отсъствие на мастни емулсии, парентералното хранене може да се извърши чрез метода на хипералминиране (според Dadric).

Пример за изчисляване на програмата за частично парентерално хранене съгласно метода Dadrik

 • Обемът на храната е 300 ml, обемът на водата е 600 ml,
 • обем протеин (1/3 от 300 ml) - 200 ml разтвор на 7% левамин,
 • обем на глюкозата: 400 kcal: 400 ml (600-200 ml) х 25, което съответства на 25% разтвор на глюкоза, който трябва да се използва в количество 400 ml.

Все пак трябва да се предотврати развитието на синдрома на дете на дефицит на есенциални мастни киселини (линолова и линоленова киселини), необходимо тяхното количество в това изпълнение, парентерално хранене може да осигури плазмена трансфузия в доза от 5-10 мл / кг (1 на всеки 7-10 дни). Въпреки това, трябва да се помни, че въвеждането на плазма при пациентите не се използва за попълване на енергия и протеини.

trusted-source[52], [53], [54]

Усложнения на парентералното хранене

 • инфекциозен (флебит, ангиогенен сепсис);
 • метаболитни (хипергликемия, хиперхлоремия, ацидоза, хиперосмоларен синдром);
 • мастна емболия на белодробната и церебралната артериална система;
 • инфекция с развитието на флебит (това се улеснява от хиперосмоларността на разтворите), емболия и сепсис;
 • ацидоза с развитието на хипервентилация;
 • осмотична диуреза (хипергликемия) с дехидратация;
 • хипер или хипогликемична кома;
 • нарушаване на баланса на електролитите и микроелементите.

При парентерално хранене е необходимо да се гарантира, че концентрацията на глюкоза в плазмата е в диапазона 4-11 ммол / л (кръвна проба, взета от пръст вместо вена, в която разтвор на глюкоза). Загубата на глюкоза в урината не трябва да надвишава 5% от приложеното количество през деня.

С въвеждането на липиди може да се използва визуална оценка: прозрачността на плазмата при пациент 30 минути след приложението (джет-бавно) / 12 дневна доза мастна емулсия.

Необходимо е ежедневно, за да се определи нивото на урея, креатинин, албумин, осмоларитет, електролити в кръвната плазма и урина, цифрите CBS, концентрацията на билирубин, както и да се следи динамиката на детето MT и наблюдава неговото отделяне на урина.

Продължителното парентерално хранене (седмици, месеци) е необходимо да се осигурят на пациентите микроелементи (Fe, Zn, Cu, Se), основни липиди, витамини.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.