^

Здраве

Анестезиолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

От древни времена, медицината се опитва да направи операция безболезнено за пациента, и почти до средата на XIX век, много от тези, които се оказа на операционната маса, е починал от шок ... Днес операции анестезия ангажирани специални лекари - анестезиолози.

Целта на общата анестезия е да се осигурят най-благоприятните условия за операцията. Това означава, че пациентът не трябва да изпитва болка, а мускулите му трябва да са в състояние на релаксация (мускулна релаксация). В съвременната анестезиология се приема основният принцип: анестезията не може да застраши живота на пациента и да намали защитните сили на тялото, така че след операцията те да му помогнат да се възстанови.

Тези задачи и анестезиологът решава - квалифициран специалист с висше медицинско образование и съответна медицинска специализация.

trusted-source[1]

Кой е анестезиолог?

От анестезиолога, както е в операция, тя е огромна отговорност за успешното завършване на всяка операция, извършена под обща анестезия. Всъщност, докато хирургът си върши работата, анестезиолог ли - координира жизнените функции на човешкото тяло, потопени в анестезия. Ето защо, анестезиолог (или анестезиолог) трябва да бъде прекрасно да знаят не само основите на медицината, анатомия и физиология, но също и върху фармакодинамиката на лекарства, използвани при анестезия - да бъде в състояние да се идентифицират правилно най-малкото отклонение в работата на органите по време на операция и да се предприемат навременни действия.

Трябва да се отбележи, че обща анестезия и регионална анестезия чрез епидурална или спинална упойка (в която напълно блокира болката на мястото на работа) може да се извърши само анестезиолог. Местната анестезия по всички други методи се извършва от лекари по профила на заболяването - зъболекари, отоларинголози, ортопедисти, офталмолози и др.

Кога трябва да отида при анестезиолог?

За съвет към добър анестезиолог, трябва да се свържете с Вас, ако имате операция, която включва обща анестезия и имате някакви притеснения за това.

Например, някои трудности при провеждането на анестезия могат да бъдат открити при хора с алергии. И за да се сведе до минимум рискът от потенциални алергии, препоръчително е да се обърнете към анестезиолог, който ще извърши анестезия, за да разберете списъка с лекарства за анестезия. След това можете да се свържете с алерголог, за да проведете тестове за алергия за тези лекарства. Въпреки че, както казват опитни експерти, тези тестове за 100% гаранция за липсата на алергия по време на анестезия не дават ...

Моля обърнете се към анестезиолога, а когато след провеждане на общото човешко упойката страдат от главоболие, гадене, слабост, объркване, частична парализа (след епидурална анестезия). Обяснителният лекар-анестезиолог ще Ви даде препоръки и ще ви посъветва до какъв тесен експерт ще се обърнете за помощ.

Какво прави анестезиологът?

Какво прави анестезиолог при извършване на хирургично лечение за определена болест? При планираните операции - преди да се качат на операционната маса - пациентите се срещат не само с хирурга, но и с анестезиолога.

Като диагностиката и знаейки характеристиките, възложени на пациента операцията, анестезиологът оценява физическото състояние и намира: всяко хронично заболяване сте човек, какво операции той е страдал и как да се реагира на анестезия (упойка история), което той имаше контузия, какви лекарства той наскоро е взел и не е в него или той е алергия към всякакви препарати.

Въз основа на тази информация, като се вземе предвид естеството на предстоящата операция и нейната продължителност, анестезиологът избира оптималния метод за анестезия, както и вида и дозировката на медикаментозния анестетик.

Между другото, на въпроси като "какво заболяване лекува анестезиолог?" Или "какви изследвания трябва да премине чрез позоваване на анестезиолога?" В този случай е безсмислено, тъй като можете да си представите, анестезиолози лечение, тъй като такова не е включен. Но в случай на развитие в работата на някои усложнения - например, нарушения на сърдечния ритъм - анестезиолог прибягват до спешни мерки, като например провеждане на темпото. И с кървене, зависи от него да избере лекарството, необходимо за попълване на обема на циркулиращата кръв.

Що се отнася до тестовете, преди операцията анестезиологът се нуждае от данни за кръвната група (и резус) на пациента, общия кръвен тест, общия тест за урината, резултатите от ЕКГ.

След това се изготвя план за анестезия. Обикновено, богат интракухинално операция се извършва с помощта на комбиниран ендотрахеална анестезия WFFL индуциране на анестезия анестезиолога провежда директно ларингоскопия и интубация на трахеята или бронхите, и се свързва с анестезия ендотрахеална тръба и апарат за дишане (от механична вентилация). Операция vnepolostnyh малък обем (часа не повече от един и половина) изпитва при вдишване обща анестезия упойка машина чрез маска - за спонтанно дишане оперирания пациента.

В допълнение, лекарството се подготвя за анестезия - премедикация. Като се имат предвид такива фактори като състоянието на пациента, възрастта, телесното тегло, естеството на операцията и избрания метод на анестезия, анестезиологът предписва прилагането на редица лекарства. Тези лекарства са предназначени да облекчат умствения стрес в навечерието на операцията, да осигурят нормален сън на пациента и да улеснят въвеждането на анестезия. Също така някои лекарства, предписани от анестезиолог, помагат да се предотвратят евентуални нежелани реакции на тялото към анестезия и да се намали рискът от странични ефекти на използваните анестетици.

Какво прави анестезиолог по време и след операцията?

След въвеждане на пациента в състояние на анестезия анестезиолога е постоянно по време на операцията в близост до пациента и следи за неговото състояние. За тази цел апаратура, която осигурява обективна информация за сърцето и белите дробове, което води наблюдение централен венозен налягане кръвно налягане, хиперемия на тъкани, съставът газ на вдишване и издишан смес (или концентрацията на лекарства се прилагат интравенозно кръв) следвайки газ и киселина алкален състав на кръвта.

Анестезиологът също така контролира цвета и влагата на кожата на лицето, което се използва, размера на неговите ученици и тяхната реакция към светлината.

След приключване на операцията анестезиологът спира доставката на анестетици, но работата му не свършва. В следоперативния период с помощта на специално оборудване тя следи състоянието на пациента: В зависимост от вида на общата продължителност анестезия от него е различна, и анестезиолога, заедно с лекаря наблюдава как процесът се случва - навреме, за да се предотврати усложнения. В крайна сметка не съществуват абсолютно безобидни методи на обща анестезия и всички лекарства-анестетици по някакъв начин действат върху черния дроб, което ги отстранява от кръвта.

Съвет на анестезиолог

При диабет и коронарна болест на сърцето преди операцията, трябва да продължите да приемате лекарства, предписани от Вашия лекар.

Преди всяка операция не можете да приемате аспирин (може да увеличи кръвотечението) и поне една седмица не трябва да пиете алкохол (допълнително натоварване на черния дроб ще предотврати отстраняването на токсични вещества от тялото).

Не яжте животински мазнини, по-добре е да ядете пиле, риба и кисели млечни продукти.

При пациенти в старческа възраст, в резултат на операция при обща анестезия, може да се появи бронхит или дори пневмония.

Между другото, всяка година - 16 октомври - Международен ден на анестезиолог се празнува. На този ден през 1846 година Харвард професор Джон Колинс Уорън прилага обща анестезия с етер по време на операция за отстраняване на тумор в подчелюстната региона болница в Бостън пациент - 20-годишният художник Едуард Абът. Анестезията е извършена от стоматолог Уилям Мортън.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.