^

Здраве

Детски анестезиолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Детският анестезиолог е един от най-търсените и необходими специалитети в цялата медицина. Той включва не само основите на анестезиологията, но и ресуситационните аспекти. Тази важна научна и практическа медицинска специалност заема специално място в хирургията, акушерството, терапията и много други области на медицината.

Анестезиологията в педиатрията поема огромна отговорност за живота на децата от всички възрасти. Благодарение на нея, много деца могат да отложат хирургическата интервенция и да се измъкнат от анестезията от практически здрав човек. Освен това, управлението на ранния постоперативен период се поставя и на раменете на анестезиолога, от което зависи до голяма степен възстановяването.

Кой е детският анестезиолог?

Хирургическата манипулация не е възможна без наличие на анестезиолог. Разбира се, в зависимост от обхвата на хирургията, може да се премахне общата анестезия, но въпреки това дори местната анестезия трябва да бъде проведена с познаване на нейните правила и изисквания.

Сега е необходимо да се разбере кой е детски анестезиолог? Това е висококвалифициран специалист, който след внимателен преглед на детето позволява оперативна намеса. Освен това, ако има някакво състояние, което пречи на операцията, трябва да я елиминира, така че по време на анестезията нищо не застрашава живота на бебето. Също така детският анестезиолог се смята за един от най-важните специалисти в оперативната единица. В крайна сметка тя осигурява оптималните условия за операцията, както за хирургичния екип, така и за самия пациент.

Кога трябва да се свържа с детски анестезиолог?

Кога трябва да се свържа с детски анестезиолог? Основната разлика между педиатрията е фактът, че дори провеждането на диагностична интервенция изисква контролирано успокояване. Това, разбира се, не е хирургическа интервенция, но въпреки това от детска анестезиолог е необходимо да се обездвижва пациентът и да се осигури спокойно разследване.

В допълнение, важен принос е моралната подготовка на детето преди операцията. Децата имат такава развита връзка с майката, че когато тя разкъсва, дори и за кратък период от време, детето става неконтролируемо. За да се избегне това, е необходимо да се проведе разговор с детето, да се опита да го завладее с това, което се случва, да излезе с едно вълнуващо пътешествие, което той ще направи по време на сън. Разбира се, не винаги е възможно да се успокои бебето, но в този случай има специални медикаменти.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при педиатричен анестезиолог?

За да има възможно най-малко неприятни изненади по време на операциите, детският анестезиолог трябва предварително да знае за здравето на бебето преди операцията. В случай на някаква патология трябва да се проведе задълбочено проучване на тази област.

Предоперативният преглед включва запознаване с историята на заболяването на детето. След това се изследват черния дроб, сърдечно-съдовите и пикочните системи. Необходимо е също така да се научат за алергични състояния за медикаменти, травми, операции и наличие на някаква хронична патология. Ако се открие патология, която не е свързана с предложената хирургична намеса, се препоръчва по-тясно да се изследва болестта, за да се избегне развитието на усложнения по време на или след операцията.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при педиатричен анестезиолог? Първо, трябва да проведете клиничен кръвен тест и да направите общ тест за урина. С помощта на тези анализи можете да видите картина на цялостното здраве на бебето. Например, за наличието на възпалителен или алергичен процес, както и за подозрение за патология на пикочната система. Освен това, в присъствието на съпътстващо заболяване, е необходимо да се изследва тази система на тялото. Ако има подозрения за проблеми с бъбреците, тогава се препоръчва да се направи тест за урина за Nechiporenko или Zemnitskiy. Ако има съмнение за дисфункция на чернодробната и жлъчната система, се препоръчва да се направи биохимичен кръвен тест с изследването на билирубина, ALT и AST. В допълнение, значението на глюкозата в кръвта, уреята, креатинина, както и параметрите на острата фаза.

Какви диагностични методи използва детето анестезиолог?

Какви диагностични методи използва детето анестезиолог? Задължителна за диагностика преди операцията е електрокардиографията. Останалите методи за изследване се определят според указанията. В случай на съпътстващо заболяване на дихателната система, препоръчително е да се осигури рентгеново изследване, спирография или други диагностични методи. С патологията на пикочната система е желателно да се извърши ултразвуково изследване на бъбреците и пикочния мехур. Болестите на репродуктивната система изискват консултация със специалист с последващото му заключение за здравословното състояние. Сърцето се изследва с помощта на ехокардиография, което позволява да се прецени контрактивността на миокарда, сърдечния дебит, състоянието на клапната система и дебелината на стените. При наличие на диабет е необходимо да се проведе изследване на глюкозата с натоварване. Това е необходимо, за да се определи оптималната доза инсулин, необходима преди операцията и в постоперативния период.

Какви диагностични методи използва детето анестезиолог? При първоначалния преглед детският анестезиолог извършва аускултация на сърцето и белите дробове със стетофендроскоскоп. Освен това измерва натиска и пулса. Всички тези диагностични методи трябва да се извършват, за да се оцени състоянието на детето преди операцията.

Какво прави детето анестезиолог?

Какво прави педиатърният анестезиолог по време на операцията? Операцията е хирургичен начин за лечение на всякакви болести. Въпреки това, всяка хирургическа намеса или дори минимална болезнена манипулация причинява стресиращ отговор на тялото към стимула. Причината за това състояние може да бъде не само факторът на болката, но и промени в кръвоносната система, например поради загуба на кръв, нарушения на обмяната на газ или биохимични промени.

Отговорът на организма се обуславя от активирането на неврохурмозната система, в резултат на което се наблюдава спазъм на периферните кръвоносни съдове, което води до допълнително производство на катехоламини. По този начин кръгът се затваря и независимо от това дали причината продължава да действа или не, реакцията на тялото вече е обусловена от реакциите, които са били предизвикани.

Какво прави детето анестезиолог? Трябва да се избягва активирането на такива процеси, че е необходимо внимателно наблюдение и участие на детския анестезиолог. Неговите отговорности включват не само премахването на болката и детето разстояние на съзнание по време на операцията, но също така да се гарантира безопасността на живота си, както по време на операцията и малко след анестезия и следоперативния период.

Какви заболявания се лекуват от анестезиолог?

Анестезията и реанимацията в медицината най-често решават едни и същи въпроси, поради което в повечето клиники тези клонове са свързани. Основната задача на анестезиолога е моралната и медицинска подготовка на детето за операция, контрол върху състоянието на бебето по време на хирургическата намеса, както и задържането му в ранния следоперативен период.

Какви заболявания се лекуват от анестезиолог? Педиатричен анестезиолог подготвя детето за предстоящата операция. Освен това, при наличие на определено патологично състояние, анестезиологът се опитва да го превърне в неактивно състояние, за да предотврати хирургическа интервенция. Що се отнася до постоперативния период, в някои случаи децата се нуждаят от интензивно лечение. Това се дължи на характеристиките на тяхната анатомична и физиологична структура, така че в детството критичните състояния се срещат много по-често, отколкото при възрастните. Особено при извършване дори на незначителна хирургична манипулация, в повечето случаи се изисква анестезия.

Детският анестезиолог коригира нарушените жизнени функции и ги поддържа на необходимото ниво.

Съвет на педиатричен анестезиолог

Педиатричен анестезиолог трябва незабавно да проведе разговор с детето непосредствено преди операцията. Лекарят трябва да бъде консултиран относно приемането на някои лекарства, които могат да се приемат редовно. Някои трябва да бъдат отменени за периода на постоперативния период. Например, средства, които намаляват нивото на захарта, тъй като анестезиологът трябва независимо да следи тази цифра с помощта на инсулин и инфузионна терапия. Също така лекарства, които съдържат аспирин. Те могат да увеличат кървенето по време на или след операцията. Що се отнася до лекарствата за намаляване на кръвното налягане, е необходимо да се придържате към схемата на прием до момента на операцията. Лекарят ще може самостоятелно да контролира кръвното налягане по време и след операцията.

Съветът на детски анестезиолог е да забрани употребата на различни алкохолни и енергийни напитки 10 дни преди предложената операция. Това се дължи на токсичния ефект на алкохола върху черния дроб, което води до забавяне на процеса на детоксификация, като по този начин забавя токсичните вещества в организма. Освен това, под влияние на алкохола, сърцето започва да бие бурно, което може да доведе до разпадане на ритъма и аритмия. Също така, спонтанното повишаване на налягането е неприемливо в предоперативния период. Съсирването на кръвта може да се промени с по-нататъшното образуване на тромби с последваща тромбоза на големи и малки съдове или да предизвика кървене.

За да се избегне развитието на постоперативния период на пневмония или други възпаления в дихателната система, се препоръчва да се извършва дихателна гимнастика. Това допринася за интензивното функциониране на белите дробове и за предотвратяване на стагнацията на кръвта в малък кръг на кръвообращението.

Съветът на лекар по педиатрична анестезия включва препоръки за хранене преди операцията. Необходимо е да се яде храна, която дава енергия. Например, постно месо, пиле, риба, извара, кефир и много други. От храна, която е лошо усвоима и насърчава увеличаване на теглото, тя трябва да се изхвърли. За да се избегнат алергичните реакции, в навечерието на операцията е препоръчително да не се консумират екзотични плодове, да не се приемат нови лекарства или да се използват козметични средства. В допълнение, не консумирайте големи количества шоколад и други лесно смилаеми въглехидрати.

Придържайки се към горепосочените съвети и следвайки препоръките на детския анестезиолог, можете значително да намалите риска от усложнения по време на операцията и в следоперативния период. Останалата част е в ръцете на професионалист.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.