^

Здраве

Кислороден апарат

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Решаване на сложни проблеми за възстановяване на загубени или временно функциите на дихателната система и сърцето, както и поддържане на тяхната "оперативна" състояние с помощта на специално оборудване, участващи в реанимация.

Реанимацията се отнася до спешна медицина или медицина за критични състояния. Тя се занимава с факта, че други клинични специалности не са под въздействието на силата - в спешното отделение със заплахата от жизнените функции на организма, спестявайки си човешки живот и много често, всъщност нейното възстановяване в случай на клинична смърт.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е реаниматорът?

Когато дихателната система спира и контракциите на сърдечния мускул престават, човешкото тяло не дава външни признаци на живот, лекарите посочват първия етап от процеса на умиране - клинична смърт. Това състояние е обратимо, защото за още няколко минути - въпреки спирането на кръвообращението и спирането на доставката на кислород - метаболитните процеси в тялото продължават.

Това беше по време на тези няколко минути, за да спаси пациента се взема intensivist - лекар, който старателно знае как човешкото тяло, и учи всички на терминала състояние на организма, което е, анормални функционални промени, които се случват в резултат на увеличаване на мозъчна хипоксия и цялата тъкан ацидоза (ненормално киселина алкален дисбаланс на тялото) и интоксикация.

Кога трябва да отида в интензивното отделение?

Най-често случаите, когато трябва да отидете в отдела за интензивно лечение, са свързани с шоковото състояние, което е характерно за много наранявания и определени заболявания и има няколко разновидности. В зависимост от причината на шок може да бъде травматичен, кардиогенен, хиповолемичен (когато голяма загуба на кръв), инфекциозно-токсичен (когато бактериално-вирусни лезии), септичен (при сепсис и тежки гнойни възпаления), неврогенно (след увреждане на гръбначния мозък), анафилактична ( за алергии) или комбинирани.

И ренаматологът ще може да помогне правилно в случай на кардиогенен шок в случай на миокарден инфаркт и с болка, съпроводена с перфорация на стомашната язва.

Но, както отбелязват самите синдици, травматичният шок е най-разпространеният случай.

Какви тестове трябва да взема, когато отида в интензивното отделение?

Пациентите, които влизат в болницата - в интензивното отделение - вземат кръв за откриване на кръвна група и Rh фактор, общи и биохимични кръвни тестове. Извършва се и тест за коагулация на кръвта (хемостазиграма), общ протеин, креатинин, урея, алкални фосфатази, билирубин и други.

кислороден апарат

Какви тестове трябва да се борави при контакт с реаниматора зависи от конкретната болест или нараняване, при които е необходимо да се предприемат действия срещу животозастрашаващи патологични симптоми и състояния.

Какви диагностични методи използва реаниматорът?

Резистентите използват различни диагностични методи, като започват с лабораторни тестове на кръв и урина и електрокардиография, ултразвук, компютърна томография и ЯМР.

Контролът на основните функционални параметри - пулс, налягане, дишане, температура, киселинност и газообразен състав на кръвта - се извършват денонощно, а резултатите от всички измервания се наблюдават от ренаматолози на монитори.

В допълнение, пациентът може да бъде свързан с апарат за реанимация, който поддържа живота (изкуствена белодробна вентилационна апаратура, кислороден концентратор, пейсмейкър, система за падане). Всички процеси също постоянно се наблюдават.

Какво прави реаниматорът?

Във вашата клиника resuscitator няма да видите, тъй като работата му не е за лечение на специфични заболявания. Неговата дейност е да навременна идентифицира и предотврати такива състояния на пациенти, при които има нарушение на най-важните функции на тялото, което може да доведе до фатални последици.

Работейки в интензивното отделение на клиничната болница, реаниматорът знае какво да прави в такива ситуации. Лекарят започва да извърши всички необходими мерки за реанимация - с помощта на дефибрилация шок (електрически разряд в района на сърцето), медикаменти, както и използването изкуствено сърце бял дроб, както и че предоставя на кръвообращението подкрепа и механична вентилация.

Освен това лекарите от тази специалност работят в екипите за интензивно лечение на линейката.

От професионализма на ренаматолога, от ефективността и коректността на неговите действия зависи човешкият живот. Тъй като при липса на реанимация след три, максимум пет или шест минути идва един биологичен смърт: мозъкът не само да спре, но и безвъзвратно губи способността си да изпълнява функциите си, както и всички физиологични процеси в клетките и тъканите на спирката на тялото ...

Какви заболявания се лекуват от реаниматора?

Има много заболявания, както и усложненията им (главно състояния след операция), при които има висок риск от смърт на пациентите и необходимостта от извършване на определени мерки за реанимация.

Resuscitators помагат на хората да оцелеят по време на клинична смърт, както и при тежки травми, придружени от заплахи за живота. Те включват увреждане на черепа и мозъка, термични и химически изгаряния (придружени от болезнено шок), проникващи рани, електрически шок, белодробен оток, или проникването на вода поради удавяне, анафилаксия (анафилактичен шок), тежка интоксикация (битови и промишлени отравяне) ,

Какви заболявания се лекуват от реаниматора? Списъкът от заболявания, при които специалистът по реанимация често изисква интервенция, включва инфаркт на миокарда и сериозни случаи на сърдечна аритмия; кома (диабетна, хипогликемична, чернодробна и т.н.); емболия на различни етиологии и тромбоза на артериите; инфекция на кръвта (сепсис), както и някои особено опасни инфекциозни заболявания като тетанус, бяс и др.

Съвети на реаниматор

Понякога се случва, че е необходимо спешно реанимация за човек, който е на улицата. Първото нещо - без забавяне - трябва да се обадите на линейка на номер 103.

Ако жертвата не се движи - проверете импулса (на каротидната артерия). При наличието на импулс и независимото дишане, човекът трябва да бъде поставен на негова страна и да изчака пристигането на линейката, като постоянно наблюдава наличието на пулса.

Ако пулса не е налице, преди да е необходимо да се приемат в света основни дейности за подпомагане на човешкия живот пристигането на медицински специалисти - редуване на механична вентилация (респиратор) и гърдите компресия (гръдна компресия).

Съвети на реаниматор за кардиопулмонална реанимация:

 • постави жертвата на гърба си, изправете главата си, вдигнете брадичката нагоре отново, за да се провери дъх - пулса на сънната артерия, движението на гръдния кош, шума по време на издишване, цвят на устните (но бързо!);
 • коленичи отстрани на жертвата, отвори уста, притисна ноздрите си с палец и показалец, наведе се, вдиша нормално и издиша въздуха в устата на жертвата (повтаря се два пъти);
 • наличието на така нареченото "пасивно изтичане" ще свидетелства за проходимостта на дихателните пътища на човека.

След това продължете да възстановите свиването на сърцето чрез неговия непряк масаж:

 • поставете дланите на двете ръце (едната върху другата, стопката - в основата на ръката) в центъра на гръдната кост на жертвата, ръцете в лактите се изправя;
 • да направят ритмичен натиск върху гръдната кост на жертвата, укрепвайки ги с горната част на тялото си;
 • Гръдната кост трябва да се снижи с 4 или 5 см, след като всяко натискане на гръдния кош трябва задължително да бъде в първоначалното му положение;
 • броят на стартовете е 30, а след това отново трябва да направите изкуствено дишане два пъти.

Ако неуспешни опити за възстановяване на функционирането на сърцето с помощта на техники за кардиопулмонална реанимация (и ако все още не спешен медицински случай е пристигнал) прибягва до прекордиална шок, чиято цел - "тече" нечуплив сърцето силно разклащане гърдите.

Техниката на удара е следната:

 • уверете се, че няма пулс на каротидната артерия;
 • xiphoid процесът на гръдната кост е покрит с два пръста;
 • гърба на плътно юмрук (лакът ръцете да се намира по протежение на гърдите на клетките на жертвите) от разстояние 20-25 см предизвика късо остър удар в долната част на гръдната кост - горния капак на мечовидни пръстите;
 • отново проверете импулса (на каротидната артерия), а в случай на отсъствие повтаряйте удара 1-2 пъти.

Трябва да се помни, че при наличие на импулс, прекордиалният удар не се прилага по никакъв начин. Респондерите казват, че при аварийни ситуации първата първа помощ в случай на клинична смърт (по-специално при токов удар) е точно въздействието върху гръдната кост, което е особено ефективно веднага след сърдечния арест.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.