^

Здраве

Палпация на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Палпирането или палпирането на гърдата е най-простият, но най-информативен метод за изследване на гърдата, който може да бъде извършен от лекар или от самата жена. Целта на палпацията е да се открият възможните заболявания на жлезата във времето. В края на краищата, колкото по-рано се разкрива патологията, толкова по-оптимистична е прогнозата за възстановяване. Това важи особено за тумори, включително рак на гърдата.

Изследването и палпирането на млечните жлези се извършват много внимателно и внимателно. Палпацията започва от горния вътрешен квадрант, постепенно се премества към външния горна квадрант, след което сграбчва долните квадранти и района на парасана.

Ако има изпускане от млечните канали, трябва да обърнете внимание на техния цвят, консистенция, количество. Разпределенията са много ценен биологичен и диагностичен материал, който не може да бъде игнориран.

Всеки подозрителен симптом трябва да бъде оценен и е по-добре да го направите с лекаря.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Към кого да се свържете?

Изследване и палпиране на млечните жлези

 • Какъв е основният алгоритъм на палпацията на млечните жлези?

Една жена се разглежда от две пози: стои и лежи на дивана. При изследване на гърдата се обръща специално внимание на наличието на деформации, асиметрия, подуване, зачервяване, съдови звездички, места за отдръпване на кожата (wimplification). Уверете се, че имате предвид площта на зърната и ареолата, оценявайки цвета на кожата, прибиране или изпъкналост и други характеристики. След това продължете да изследвате областта на подмишниците, където най-близките до млечните жлези са лимфните възли.

 • Каква е основната техника на палпиране на гърдата?

Независимо палпиране (самостоятелно изследване) или медицинско изследване на млечните жлези се препоръчва да практикувате вече от 25-годишна възраст. Palpation се провежда най-добре веднъж месечно, за предпочитане на същия ден от месечния цикъл (за предпочитане на 7-10-ия ден от менструацията).

Непосредствено преди процедурата трябва внимателно да проверите бельото - има ли изхвърляне от зърното? След това трябва да разгледате жлезите пред огледалото за деформации, асиметрии и т.н. Ако всичко е наред, можете да продължите към палпиране:

 • внимателно изследва тъканите на кожата и жлезите, следвайки квадранта до квадранта и завършвайки с централния регион на зърната и аксиларните зони;
 • не забравяйте да обърнете внимание на най-малките уплътнения, нодули, ями, ерозия, подозрителни набръчкнали форми;
 • лявата жлеза трябва да бъде проследена с дясната ръка и обратно;
 • не натискайте силно върху гърдите - приплъзването трябва да е леко, като използвате три или четири пръста на ръката;
 • палпацията трябва да обхваща не само гърдите, но и ребрата, гръдната кост;
 • да се проведе палпация се препоръчва в различни позиции на ръцете и багажника.

Преди палпиране, ръцете и гърдите трябва да се смазват с питателна или масажна крем, за да се подобри комфорта на процедурата.

Универсално признат ефективен метод за палпиране на муковискуларни формации е приемането на променящата се позиция на жената на ръцете. Състои се от няколко етапа:

 • ръцете на жената са разположени на бедрата (това е най-доброто място за отпускане на мускулите на гръдния кош);
 • жената притиска бедрата си с ръце, натискайки мускулите на гърдите си;
 • повдига комбинираните продълговати ръце нагоре (за определяне на импулса - признак за злокачествено развитие на гърдата);
 • изправен, наклонен назад.

Усещането за жлезите се извършва, като се използват всички по-горе. Най-често те правят възможно откриването на функции, които не се откриват чрез стандартно палпиране.

 • Как да идентифицираме рак на гърдата при палпиране?

Визуално откриване на изместването на зърното, наличието на отдръпване или подпухналост, промяна в цвета и външния вид на кожата. Важен критерий е симптомът на приписването - това е появата на западяване в тъканта на органа, която се смята за един от признаците на инфилтративен рак. Също така за раков тумор е симптом на "лимонова кора" - това са специфични промени на кожата, които се намират над злокачествения фокус. Появата на кожата прилича на лимон или портокалова кора, което се обяснява с припокриването на лимфните ракови заболявания с раково образуване.

Очевидно можете да определите наличието на възли, плътни участъци, нишки и т.н. Такива печати често са безболезнени, имат неправилни контури, неравномерни граници, те изглеждат залепени към най-близките тъкани. В същото време може да се появи изхвърляне от млечните канали, което също е неблагоприятен симптом.

Болест като рака на Paget може да бъде идентифициран чрез наличието на люспи и корички в носната зона, както и чрез удебеляване на зърното.

 • Какви признаци показват, че жлезата е здравословна?

Здравите млечни жлези имат закръглена форма, те са симетрични. Кожата над жлезите е чиста, без видими промени. Консистенцията е мека еластична, без уплътнения и възлови образувания.

Млечните жлези могат да придобият различен вид в зависимост от месечната фаза, която често се тревожи за много жени. Това е нормално, ако непосредствено преди менструацията или по време на менструация, гърдата става чувствителна, увеличава размера и зърното става леко болезнено.

Между другото, нежност в палпацията на млечната жлеза в повечето случаи показва доброто качество на процеса: злокачествени тумори, като правило, не са придружени от болка. Ако желязото боли в палпация, това може да е признак на мастит, фибро-мускулна мастопатия и т.н.

 • Дали палпацията на млечните жлези се извършва в следродилния период?

През първите няколко дни след раждането, лекарят непременно упражнява контрол върху състоянието на родилката. В началото трябва да се следи последователността, размерът и контрактилността на матката, като се обърне специално внимание на вагиналното изхвърляне. В рамките на 4 часа след раждането, а също и през следващите няколко дни, лекарят определя състоянието на млечните жлези - дали са готови за хранене на бебето. Внимание се обръща на увеличаване на гърдите, липса на признаци на възпаление (зачервяване, повишена температура на място, болезнени уплътнения).

Обикновено по време на бременност повишено ниво на естрадиол, прогестерон и други хормони провокира ускореното развитие на жлезиста тъкан. По време на бременността, кърменето се инхибира от стероидни хормони, които се произвеждат в плацентата. В края на раждането броят им пада рязко и майчиното мляко започва да се освобождава под въздействието на пролактин. Ако една жена не кърми или детето не изсмуква необходимото количество мляко, може да се развие лактостаза - стагнация на млякото в гърдата. Палпаторът се намира под формата на остро болезнени уплътнения и повишаване на температурата на кожата в жлезите. Ако това се случи, е по-добре да не губите време и да се консултирате с лекар.

Ако палпацията на гърдата е довела до идентифициране на подозрителен печат или туберкулоза, не се страхувайте веднага. По-добре е да се консултирате с специалист, да преминете през необходимите етапи от проучването - най-често се оказва, че няма причини за безпокойство. Важно е обаче да не забравяме, че навременното обаждане до лекар често помага да се предотвратят сериозни здравословни проблеми.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.