^

Здраве

Мази за брадавици

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако брадавиците, доброкачествените неоплазми по кожата не причиняват дискомфорт или естетически дискомфорт, е по-добре да не ги докосвате. Освен това, с времето, брадавиците могат да изчезнат сами.

Обикновено обаче тези формации създават неудобства и дори болезнени усещания, по-специално плантарни брадавици. Навяхването на кожата на лицето и ръцете не удовлетворяват и техните собственици, особено големите, или когато има няколко. В тези случаи е по-добре да премахнете брадавиците.

Съвременните методи за унищожаване на брадавици са различни - от алтернативни средства до радикални интервенции. Все пак е по-добре да започнете с употребата на конвенционални аптеки от брадавици, много е вероятно, че преди хирургическата намеса няма да дойде.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Показания Мазила от брадавици

Индикации за използването на мехлеми от брадавици са обикновени (вулгарни) и юношески брадавици по всички части на тялото, генитални брадавици, папиломи.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Формуляр за освобождаване

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Антивирусен миро от брадавици

Радикалните методи за премахване на брадавици не са толкова ефективни, колкото овлажнените антивирусни средства, които почистват не само самите образувания, но и причината за тяхното появяване. При особено големи и болезнени брадавици, разположени на места, които причиняват неудобства и поради това изискват незабавно отстраняване, се използват антивирусни лекарства след операция за предотвратяване на рецидиви.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Оксолинова маз

Активният компонент на мехлема е виксосид оксолин. Той е предназначен за приложение върху кожата и лигавиците.

Oxolin разрушава вирусите и предпазва клетките от проникване в тях на вируса, предотвратявайки свързването на вируса с покритието на клетъчната мембрана.

Лекарството няма токсични свойства, не се концентрира в тъканите. При прилагане върху кожата се абсорбира приблизително 5% от препарата. Изхвърля се в урината в рамките на 24 часа.

Предлага се в туба - 30 гр.

Употребата на Oxolin маз по време на бременност и лактация е разрешена.

Противопоказан с непоносимост към оксолин.

Страничните ефекти след употреба на оксолинов маз са изключително редки. Това е един случай на алергичен дерматит, както и повърхността на кожата от мехлема може да придобие син оттенък (лесно се измива с вода).

Начин на употреба: смазвайте брадавиците и здравата кожа около 3% oksolinovoy маз преди изчезването на натрупването (курс на лечение от 2 седмици до 2 месеца). Може да се използва на всяка част от тялото. Когато се лекуват плантарни брадавици, се препоръчва да се нагорещят краката и да се отстрани некротичната тъкан за по-ефективно лечение.

Ефективността на този мехлем все още не е доказана, има по-ефективни средства. Положителното му качество е безопасността поради ниска абсорбция и липса на общ ефект върху тялото.

Не съхранявайте повече от три години в оригиналната опаковка, като спазвате температурния режим не по-висок от 10 ° C, на тъмно място. Пазете от деца.

Виферон мехлем

Активната съставка на мехлем интерферон алфа-2 човек, имуномодулатор, потиска растежа на телесните тъкани и развитието на вирусите в клетките им. Сред спомагателните съставки на токоферола маз е ацетонът и масло от праскови, антиоксиданти, които облекчават възпалението и възстановяват нормалния баланс на кожата.

Системното влияние върху тялото практически липсва поради ниската абсорбция на мехлема с локално приложение.

Произведени в банката - 12 грама, туба - 6 грама и 12 грама.

Употребата на Viferon маз по време на бременност и лактация е разрешена.

Противопоказан при кърмачета и непоносимост към неговите съставки.

Нежеланите реакции от употребата на Viferon практически липсват, в случаите на лигавична обработка може да има слаб ринит, кихане, изгаряне, които сами по себе си изчезват, когато лекарството бъде оттеглено.

Маз се прилага върху брадавицата и областта около нея три или четири пъти на ден. Продължителност на лечението от пет дни (до постигане на ефекта).

Viferon маз може да се използва едновременно с всички средства, използвани за лечение на инфекции с кожни и лигавични вируси.

Съхранявайте в съответствие с температурния режим от 2-8 ° C, в тъмна стая за една година.

Панавир маз

Активното вещество на гела Панавир е екстракт от картофени леторасти (хексозен гликозид), антагонист на човешкия папиломен вирус.

Хексозният гликозид има имуномодулиращ ефект, активирайки синтеза на интерферон. Прекъсва процеса на биосинтеза на дъщерна ДНК молекула в заразените клетки, което има вредно въздействие върху развитието на вируси.

Тя има способността да решава белези и белези, се използва в комплекс от терапевтични мерки след хирургическа интервенция за отстраняване на брадавици, за да се предотврати рецидивите.

Предлага се в епруветка - 3g, 5g, 10g и 30g.

Изследванията на лекарството върху лабораторни животни не показват негативен ефект върху репродукцията и образуването на фетуса. Употребата на Панавир по време на бременност е разрешена, при условие че ползата за майката надвишава възможния риск от патологични състояния в плода. Тъй като фармакокинетиката на гела не е адекватно проучена, когато кърмещите майки са предписани по време на употребата на това лекарство, кърменето се преустановява.

Противопоказания за употреба е сенсибилизация на гелни съставки и възраст от 0 до 17 години.

Когато се използва Panavir, може да има леко зачервяване и леко сърбеж в областта на приложение на гела.

Той се използва два пъти дневно от пет до десет дни. Не са известни случаи на предозиране на този мехлем от брадавици и отрицателните последици от взаимодействието с други лекарства.

Да се съхранява в продължение на три години при температура 2-25 ° C на сухо, тъмно място, недостъпно за деца.

Интерферон мехлем

Включва две активни съставки: интерферон алфа-2 човешки и комплексни имуноглобулинови препарати, комбинирани на базата на ланолин.

Антивирусният ефект на човешкия интерферон алфа-2 е да проникне в клетките и да синтезира там протеин, който спира развитието на вируси на всеки етап. Активира собствения си имунитет срещу бактерии, вируси, протозои.

Втората съставка е лиофилизатът на протеиновия колодон на имуноглобулини IgG, IgM, IgA, извлечени от човешка кръвна плазма. В комплексния имуноглобулинов препарат част от IgM и IgA е от 15 до 25%, което повишава неговата ефективност при локално приложение.

Взаимодействието на съставките на мехлема осигурява добър антимикробен ефект вътре в клетката и извън нея поради директното унищожаване на вирулентни организми и активирането на собствения им имунитет. Поради значително увеличаване на протеиновата маса в мехлема, интерфероните остават резистентни към агресивна среда в местата на инфекция.

Произвежда се в тръби и кутии - 5g, 10g, 30g.

Противопоказано за непоносимост към съставките. Употребата на интерферон мехлем по време на бременност и лактация е разрешена.

Използвайте веднъж или два пъти дневно в продължение на една до две седмици. В случай на голям брой генитални брадавици и папиломи, мехлемът може да се комбинира с разрушителна манипулация, използвайки както преди, така и след тях, за да се предотврати рецидивите.

Съвместното използване на мехлема заедно с антибиотици и други лекарства е приемливо.

Съхранявайте при спазване на температурен режим от 4-10 ° C на тъмно място за не повече от една година.

Ацикловир Маз

Монопрепаратиране със същата активна съставка, синтетичен аналог на пурин нуклеозид дезоксигуанидин, естествен елемент на дезоксирибонуклеаза.

Сходството на ацикловир с оригинала му позволява да взаимодейства с вирусни ензими, като прекъсва процеса на възпроизвеждане на вируса. В инфектираните клетки се появява реакцията на добавяне на остатъка от фосфорна киселина и образува ацикловир монофосфат. Гуанилатна циклаза катализира реакцията на трансформиране монофосфат дифосфат и няколко клетъчни ензими - в активен трифосфат ацикловир, който е интегриран в филиал деоксирибонуклеаза вируса, той спира процеса на възпроизвеждане.

Действието на ацикловир е насочено селективно към биосинтезата на вирусната дезоксирибонуклеаза. Ацикловирът не повлиява аналогичните процеси в човешките клетки.

Мазната маска, приложена върху здравата повърхност на кожата, не се открива в кръвта и урината, върху заразената кожа - има леко абсорбиране. Изхвърля се чрез бъбреците (до 9,4% от приложеното количество).

Предлага се в епруветки с тегло 10 грама.

Противопоказани за непоносимост към съставките, бременни и кърмещи жени, деца под две години.

Причинява нежелани реакции под формата на раздразнения и подуване на кожата и лигавиците, които изчезват след спиране на употребата на мехлема. При продължителна употреба, кожата може да е люспеста.

Приложението е еднакво за всички възрасти - прилага се върху заразената повърхност на интервали от 4 часа от пет до десет дни.

Незначителната абсорбция на мехлема на практика премахва възможността от предозиране.

Едновременната употреба с имуномодулатори увеличава антивирусната активност.

Мехлемът не се прилага върху лигавиците на устата, носа, очите, вагината.

Съхранявайте в съответствие с температурния режим от 8-15 ° C, на сухо тъмно място, недостъпно за деца, не повече от две години.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Мази за отстраняване на брадавици

Салициличен мехлем

Този мехлем е добре известно средство за отстраняване на брадавици. Активният компонент на мехлема е салициловата киселина, която премахва възпалението, дезинфекцира области на приложение, премахва кератинизираните частици на кожата.

Издаден в банката - 25 гр.

По време на бременност, салициловият маз може да обработва малки участъци от кожата в обем не повече от 5 ml (1 g). Преди да започнете лечението, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Салицилият мехлем се разпределя върху брадавици веднъж на всеки два до три дни с дневен обем от 10 ml (2 g), стерилна превръзка се прилага върху третираната област и се фиксира. Преди всяко третиране повърхността на брадавиците се освобождава от некротичните кожни частици и се дезинфекцира. Използвайте мехлем, докато пълното изчезване напълно изчезне. Плантарните брадавици се третират след омекотяването им в топла вода.

Противопоказан при бъбречна дисфункция, чувствителност към аспирин, в ранна детска възраст. Тя не се използва за отстраняване на къртици, брадавици по лицето и гениталии, брадавици, на които космите растат.

Салицилият мехлем може да предизвика дразнене на кожата в областта на приложение, леко повишаване на телесната температура.

Салициловата киселина, когато се използва заедно с други агенти, за външна употреба увеличава тяхната абсорбция, остри странични ефекти на метотрексат и противодиабетни агенти, сулфонилурея. Мехлемът не е подходящ за използване във връзка с резорцинол (топене реагират за образуване на смес) и цинков оксид (реагират за образуване на неразтворим цинков салицилат).

Съхранявайте при температура не повече от 20 ° C за не повече от две години. Пазете от деца.

Цинк маз

Активното вещество на мехлема е цинковият оксид, а неговата суспензия във вазелин има антимикробни, стягащи, омекотяващи и едновременно сухи свойства. Защитава повърхността на кожата от нежелани ефекти, намалява ексудацията.

Променя естествените свойства на протеините, формирайки връзките им с цинк. Подпомага процеса на синтез на колаген, като дава сила и еластичност на кожата.

Предлага се в кутии, в епруветки - 20 гр.

Използването на бременни и кърмещи жени е напълно приемливо.

Противопоказно в случай на остри гнойни лезии на повърхността на кожата и / или свръхчувствителност към компонентите на мехлема.

Не оставяйте маз в очите, първа помощ - изплакнете добре с вода.

В случаи на продължителна употреба може да има сърбеж, зачервяване, обриви и изолирани случаи на алергия.

Използвайте два до шест пъти на ден, след като почистите мястото на приложение. Можете да прилагате бинтове с маз. Продължителността на терапията е индивидуална.

Знаци за предозиране от употребата на цинков маз не са известни.

Няма данни за ефекта от съвместното използване на мазила с други лекарства.

Цинковият маз се съхранява за не повече от пет години в тъмна стая с температура не повече от 15 ° C, недостъпна за деца.

Мазното е чисто

Соевият цвят от незапомнени времена премахва брадавици. Този инструмент обаче е налице само през лятото. По всяко време на годината можете да използвате балсама за почистване, който осигурява аналгетичен, лечебен, дезинфекционен ефект. Спира кървенето и възпалението, развитието на доброкачествени неоплазми.

Произвежда се в епруветка с обем 20 ml.

Чистотата е токсична, затова не използвайте мехлеми по време на бременност и лактация.

При повишена чувствителност към маландин маз е противопоказан.

Мехлемът може да причини изгаряния.

За да премахнете брадавици, нанесете балсам върху тях веднъж или два пъти на ден в продължение на два до три дни, като първо измивате с брадавици и ги обработвате със скрепер или пемза, за да премахнете грубата кожа.

Да не се съхранява повече от една година на хладно сухо място.

Мехлем на Вишневски

Активните вещества на мехлема са ксероби и катран в равни части, които имат дезинфектант, дразнещ и противовъзпалителен ефект. Той има лечебни свойства, стимулиращи процеса на кръвоснабдяване в тъканите.

Доставя се в кутии - 100 г, тръби - 40 г.

Не се препоръчва употребата по време на бременност и кърмене.

Противопоказно в случай на сенсибилизация на фенол и препарати на базата на него, както и на всяка съставка в мехлема.

Дългосрочното лечение с Вишневски мехлем може да доведе до алергични прояви на мястото на приложение, както и до фоточувствителност.

Мехлем Вишневски два или три пъти дневно намазка на брадавицата Над поставете превръзка, прави превръзки веднъж на всеки два-три дни. Лечението продължава до изчезването на брадавиците.

Не се препоръчва получаване на мехлем върху лигавиците, след превръзката трябва да си миете добре ръцете, за да предотвратите контакт с лигавиците.

Предозирането може да доведе до алергии.

Споделянето с други външни лекарства може да доведе до негативни последици.

Съхранявайте не повече от пет години при спазване на температурен режим от 8-15 ° C в помещение, защитено от светлина. Пазете от деца.

Ихтиол маз

Активната съставка е ихтиол (амониев битумен сулфонат), който има противовъзпалителен, дезинфекционен и аналгетичен ефект. В кръвоносната система с външно приложение не пада.

Произведени в епруветки - 30 мг, контейнери и кутии - 25 мг.

При бременност Ichthyol маз се използва само според указанията на лекар. Кърмещите майки трябва да гарантират, че мазът не се влива в устата на бебето.

Противопоказан е при свръхчувствителност към компонентите на мехлема и на възраст 0-11 години.

Понякога може да предизвика алергия.

Като правило, мехлемът се прилага върху брадавиците два или три пъти на ден, не се разтрива, се затваря с марля. След процедурата се препоръчва да си миете добре ръцете, за да избегнете контакт на мехлема с лигавиците.

Съвместното използване на Ichthyol маз с други външни средства, особено тези, съдържащи йод, тежки метали, алкалоиди, може да доведе до негативни последици.

Съхранявайте не повече от пет години, като спазвате температурен режим 15-20 ° C, в тъмна стая с ниска влажност.

Бетадин маз

Активното вещество - повидон-йод, има бактерицидно и фунгицидно действие. Активни срещу вируси и протозои. Получавайки се върху кожата или лигавиците, йодът се освобождава от свързващата йодоформ и се образува с протеините на клетките на патогенната микрофлора йодамини. Чрез увреждането на клетъчните мембрани на патогенните микроорганизми по този начин те допринасят за тяхното унищожаване. Има мощна антибактериална активност срещу Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии (с изключение на причинителя на туберкулозата).

При използване на мехлем, йодът практически не се абсорбира.

Предлага се в епруветки - 20g.

Не трябва да се използват бременни и кърмещи жени.

Противопоказна при хиперфункция на щитовидната жлеза и нейния аденом;

Болест на Dühring; деца под 1 година; sesibilizatsii на йод и други компоненти на мехлема. При бъбречна дисфункция - с повишено внимание.

Може да провокира алергия.

Използвайте два или три пъти дневно, като нанесете тънък слой върху брадавиците.

Честото използване на голяма повърхност на кожата и лигавиците може да предизвика системна обратна абсорбция на йод и временно изкривяване на резултатите от тестването на функцията на щитовидната жлеза.

Не се използва заедно с други антисептици, особено алкални, ензимни и живачни; с препарати от радиоактивен йод.

Съхранявайте не повече от три години, спазвайки температурния режим от 15-25 ° C. Пазете от деца.

trusted-source[35]

Брадавици за деца

Неоплазмите в детето трябва да бъдат показани на лекаря, опасно е да се премахнат без диагностика. Обикновено децата имат брадавици и е по-добре да не ги докосват. Въпреки това, ако те правят детето неудобно, можете да се опитате да се отървете от брадавици с помощта на мехлем.

При отстраняване на брадавици у дома трябва да спазвате няколко прости условия. На децата не се препоръчва да обработват няколко зони на кожата наведнъж. Не можете да се отървете от брадавици по лицето на детето - да се избегне грозен белег е почти невъзможно. Също така е необходимо да се има предвид, че за отстраняването на брадавици трябва да мине известно време (приблизително две седмици). Трябва да имате търпение и да не експериментирате с различни средства. Въпреки това, ако за два месеца не са настъпили видими промени, мехлемът трябва да бъде отменен.

Мехлемът от брадавици за деца трябва да има лек ефект и към неговите компоненти детето не трябва да има алергии. Когато избирате мехлем, трябва внимателно да прочетете състава му. Препоръчително е да се консултирате с лекар. Нанесете мазта само в съответствие с инструкциите.

За да премахнете брадавици от деца, можете да използвате салицилов мехлем. Детската доза мехлем не е по-голяма от 1 ml на ден. Можете да третирате кожата с деца, по-големи от една година.

Oksolinovaya маз има също лек ефект и може да се използва за брадавици при деца над 2 години. Лечението ще бъде дълго, до три месеца.

Tebrofen маз се използва и за елиминиране на вулгарни брадавици при деца. Също така от антивирусни мехлеми за деца можете да изберете Viferon маз и интерферон маз.

В момента има много лекарства за брадавици, много от които могат да се използват у дома. Независимо от това се препоръчва да се консултирате с лекар преди да започнете лечението, независимо колко безвредно може да ви се струва, че избраното лекарство може да ви се струва.

Фармакодинамика

Мази от брадавици по пътя на действие са:

  • премахване на брадавиците, причинявайки некроза на тъканите, въпреки че не елиминира причините за появата му - човешкият папиломен вирус;
  • антивирусни мехлеми, които спират възпроизвеждането и растежа на HPV не само в повърхностните клетки на кожата, но и в по-дълбоките.

trusted-source[36]

Дозиране и администриране

Всички мехлеми от брадавици се прилагат директно към неоплазмата, антивирусно - и за здравата кожа около 2-4 пъти на ден (както е посочено в инструкциите). Мазните действат по-леко, отколкото течен каутерий. От прилагането на мехлеми няма белези и белези, с помощта на повечето от тях можете да почистите брадавици по лицето.

За по-ефективно действие на мехлема преди отстраняването на брадавици по подметките, те са предварително нагряти в баня.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Мази за брадавици" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.