^

Здраве

Изследване на храчките

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Слюнката е патологична тайна на дихателния тракт, която се отделя при кашляне и се причинява от увреждане на лигавицата на трахеята, бронхите и белодробната тъкан чрез инфекциозни, физични или химични агенти.

Анализът на храчките при пациенти с пневмония в много случаи (макар и не винаги) позволява:

 • определя естеството на патологичния процес;
 • да се изясни етиологията на възпалението на дихателните пътища и белодробната тъкан, по-специално за изолиране на патогена на възпалението;
 • определя основните свойства на патогена, включително неговата чувствителност към антибиотици;
 • да се оцени ефективността на лечението.

Анализът на храчките включва:

 1. Макроскопско изследване (определяне на характера на храчката, неговото количество, цвят, прозрачност, мирис, консистенция, наличие на примеси и различни включвания).
 2. Микроскопско изследване (определяне на клетъчни и други елементи на храчката, както и изследване на микробната флора в нативни и оцветени петна).
 3. Микробиологично проучване (идентифициране и изследване на свойствата на предполагаемия причинител на заболяването).

Химическото проучване на храчките все още не е намерило широко приложение в клиничната практика, въпреки че има и известно диагностично значение.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Слюнка за изследване

Слюноотделя за изследване се събира сутрин на празен стомах след предварително предварително старателно изплакване на устата и гърлото с варена вода. Понякога се препоръчва да изплакнете устата с 1% разтвор на алуминиев стипца.

Пациентът кашля храчки директно в чиста, суха стъклария с плътно прилягащ капак. Ако се очаква микробиологично изследване на храчките, то се изчиства в стерилна петриева чиния или друг стерилен контейнер. Важно е пациентът да бъде предупреден, че когато храчката се събира, поглъщането на слюнка в пробите, изпратени в лабораторията, може значително да промени резултатите от изследването. Само прясно слюнка се изпраща в лабораторията, тъй като продължителният стадий, особено при стайна температура, води до автолиза на клетъчните елементи и възпроизвеждане на микрофлора. Ако е необходимо, се разрешава краткотрайно съхранение на храчки в хладилника.

Към кого да се свържете?

Общи свойства на храчките

Брой на храчките

Количеството на храчките обикновено варира от 10 до 100 ml на ден. Малцина храчки отделя при остър бронхит, пневмония, стагнация в белите дробове в началото на атака на астма. В края на пристъпа на бронхиална астма количеството на храчките се увеличава. Голяма част от храчки (понякога до 0,5 литра) може да бъде освободен, когато оток на белите дробове, както и гнойни процеси в белите дробове, при условие, с мнения кухина бронхите (в абсцес, бронхиектазии, гангрена на белия дроб, с туберкулозен лек процес, придружен от разпадането на тъканите) , Трябва да се има предвид, че намаляването на количество слюнка с гнойни процеси в белия дроб може да бъде следствие на възпаление утихна и гноен дренаж от нарушение на кухината, която често е придружено от влошаване състоянието на пациента. Увеличаването на размера на храчки може да се разглежда като знак за влошаването на пациента, ако зависи от обострянията, например гноен процес; в други случаи, когато нарастването на броя на храчки, свързани с подобряване на дренаж кухина, тя се разглежда като положителен знак.

Цвят на храчките

Най безцветно храчки, свързване гноен компонент дава зеленикав оттенък тази, наблюдавана с белодробен абсцес, бял дроб гангрена, бронхиектазии, бял дроб актиномикоза. Когато примесите в слюнката на свежа кръв оцветени храчки в различни нюанси на червено (слюнка при пациенти с туберкулоза, хемоптиза, актиномикоза, рак на белия дроб, белодробен абсцес, белия дроб по време на миокарда, сърдечна астма и белодробен оток).

Слюнка ръждив цвят (в крупозен, фокална и грип пневмония с белодробна туберкулоза с случаен гниене застой в белите дробове, белодробен едем, белодробна антракс) или слюнка кафяв (инфаркт на светлина) показва съдържанието му не е прясна кръв но продуктите от нейното разпадане (хематин).

Мръсно-зелен или жълто-зелен цвят може да има храчка, която се отделя с различни патологични процеси в белите дробове, съчетани с наличие на жълтеница при пациентите .

Жълтеникаво-канарният цвят на храчките понякога се наблюдава при еозинофилна пневмония. Офталмологичното отделяне на храчки е възможно при белодробна сидероза.

Черен или сивкав храчки се появяват с въглищен прах и пушачи.

Слюнката може да бъде оцветена с някои лекарства, например, рифампицин оцветява изпускането в червено.

Мирис на храчки

Слюнката обикновено е без мирис. Появата на миризма допринася за нарушаване на изтичането на храчки. Гнил мирис го придобива в абсцес, гангрена на белия дроб, с гнил бронхит при присъединяването на гнил инфекция, бронхиектазии, рак на белия дроб, усложнена от некроза. За разкритата ехинококова киста се характеризира с особена плодова миризма на храчки.

Слюнка от храчка

Гнойната храчка при изправяне обикновено е разделена на 2 слоя, гниене - на 3 слоя (горната пенлива, средносерва, по-ниска гнойна). Особено характерна е появата на трипластов храчка за гангрена на белия дроб, докато появата на двупластови храчки обикновено се наблюдава при абсцеса на белия дроб и бронхиектазата.

Реакция на храчките

Слюнката обикновено има алкална или неутрална реакция. Разграденият в храчкия кислород реагира.

Природа на храчката

 • Мукозният храчки се екскретира при остър и хроничен бронхит, астматичен бронхит, трахеит.
 • Муко-гнойни храчки е характеристика на абсцес и гангрена на белите дробове, силикоза, гноен бронхит, остри екзацербации на хроничен бронхит, стафилококов пневмония.
 • Пурпурен-лигавичен храст е характерен за бронхопневмония.
 • Гнойна храчка е възможна с бронхиектазия, стафилококова пневмония, абсцес, гангрена, актиномикоза на белите дробове.
 • Серусната храчка се отделя с белодробен оток.
 • Серус-purulent слюнка е възможно с абсцес на белия дроб.
 • Кървавият храчки се екскретира в случай на белодробен инфаркт, неоплазми, пневмония (понякога), травма на белите дробове, актиномикоза и сифилис.

Трябва да се отбележи, че при всички случаи на белодробни инфаркти (при 12-52%) не се наблюдава хемоптиза и примес на кръв към храчката. Ето защо липсата на хемоптиза не дава основание за отказ от диагноза на белодробен инфаркт. Също така трябва да се помни, че не винаги се прави анализ на храчката с появата на обилна смес от кръв, дължаща се на белодробна патология. За да се симулира белодробно кървене, може да се получи например стомашно или назално кървене.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.