^

Здраве

A
A
A

Измръзване

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Измръзнало - увреждане на тъканите, причинено от локално излагане на студ, което води до дълъг спад на температурата, увреждане на анатомичните структури, до некроза на органи.

Код по МКБ-10

 • X31 Изключително ниска естествена температура.
 • Т33.0-9 Повърхностно измръзване.
 • Тромбит с тъканна некроза.
 • Т35.0-7 Измръзване, което поглъща няколко участъка от тялото и причинява замръзнала измръзване.

Симптоми на измръзване

При развитието на патологични промени в засегнатите области водещата роля принадлежи на спазмите на артериите. При кратко действие на студа, реагират само повърхностни съдове, има измръзване от степен I-II. При по-продължително и интензивно охлаждане се наблюдава продължителен спазъм на всички артериални съдове, което води до смърт на меки тъкани и кости.

По време на измръзване се идентифицират два периода: латентен (предварително реагиращ) и реактивен, преди и след затопляне на пациента. През първия период районът на измръзване е бледо, студен на допир, нечувствителен. Пациентът се оплаква от чувство на скованост, "скованост", "студени крака". По-рядко се нарушава болката в краката и телето мускулите. В малък брой наблюдения измръзванията не са съпроводени от никакви усещания. В пред-активния период диагнозата не е трудна, но дълбочината и степента на увреждане на тъканите не могат да бъдат определени.

В реактивния период след затоплянето на матираната област основното оплакване на пациентите става болка. Това се случва веднага след загряването на пациента, е доста интензивно и е характерно за всички жертви. Пациентите изпитват усещане за парене, топлина, "скованост" в областите на измръзване. В полза на края на "латентния период" са доказателства за подуване и обезцветяване на кожата от бял до цианотичен.

В 95% от случаите крайниците са предмет на измръзване, най-често по-ниски; лезията е ограничена до пръстите и не се простира отвъд ставите на глезена или китката. Такова локализация поради лошия притока на кръв към периферните крайници в сравнение с други части на тялото, те са по-изложени на студа, те бързо се развива хемодинамични смущения. В допълнение, ръцете и краката са по-малко защитени от излагане на студ. Слабостите на други локализации (уши, нос, бузи) се наблюдават много по-рядко. В по-голямата брой наблюдения измръзване възникне под действието на замръзване при температура на въздуха от -10 ° С или по-ниска. Въпреки това, при висока влажност и силни ветрове и измръзване възможно при по-високи температури, приближаващи 0 ° С Frostbite най-често засяга хората в състояние на безсъзнание (в силна алкохолна интоксикация, сериозно нараняване, пристъп на епилепсия). В такива ситуации по правило се появяват измръзвания от четвърта степен.

Атипични форми на измръзване

За разлика от описаните "класически" форми измръзвания заделят част от техния вид, се характеризира с особена и клинично протичане срещащи се в различни от описаните условия, - perfrigeration и "окоп полите".

Festering е патологично състояние на кожата, което се развива в резултат на продължително излагане на ниска температура и висока влажност на въздуха и се характеризира с подуване, блясък, болезнена чувствителност и сърбеж. Счита се за хронично измръзване от първа степен, отстраняването на повтарящото се охлаждане допринася за отстраняването на треска. Често треската се появява под формата на дерматит или дерматоза. Хората, които поради естеството на работата си постоянно се излагат на въздействието на студа с висока влажност (рибари, моряци, греди на гората), отказът се счита за професионална болест.

Крака на краката - краката на измръзвания в резултат на продължителното умерено охлаждане; възниква при температура на въздуха около 0 ° С и висока влажност, главно във военно положение. Това е форма на местно студено нараняване, описано за първи път по време на Първата световна война в масовото поражение на краката на войници, които отдавна са били в окопи, пълни с вода. Болестта се характеризира с нарушения на тактилната, чувствителност на температурата и болката, появата на болка, появата на усещане за "скованост" на краката. Отокът се развива, кожата придобива бледо сянка с области на хиперемия, студени на допир; след това се образуват мехурчета с хеморагично съдържание. Финалът е некроза на краката с развитието на влажна гангрена. При двустранно увреждане се характеризира с изключително тежък ход на заболяването при висока температура и тежка интоксикация.

Една особена форма на студена травма е "спиране на потапяне" ("потопени крайници"). Тази патология се развива с дългосрочното присъствие на крайниците в студена вода и се проявява почти изключително при моряци или при пилоти в бедствие в моретата при температура на водата от 0 до +10 ° С. Два, три, а понякога и четири крайниците са засегнати едновременно, а измръзването възниква 2-3 пъти по-бързо, отколкото на сушата.

"Спирането на височина" се получава при пилотите, летящи на високи височини, при изключително ниски температури на въздуха (-40 до -55 ° C) и високи скорости при условия на ниско съдържание на кислород.

Понякога контактните измръзвания се развиват от контакта на голи ръце с метални предмети, охладени до -40 ° С. Тези измръзвания като правило са повърхностни и са ограничени.

Усложненията, произтичащи от измръзване, се подразделят на местни и общи. Най-често срещаният местен - лимфангитис, лимфаденит, тромбофлебит, еризипел, целулит, абсцеси, артрит, остеомиелит. В по-късните етапи развиват неврити, endarteritis, трофични язви, белег деформация и контрактура, постоянно увеличаване на студена чувствителност. От честите усложнения, наблюдавани в ранните етапи на интоксикация, пневмония, сепсис, полиорганна недостатъчност; в по-късно - миокардиална, нефро- и енцефалопатия.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Класификация

Измръзванията се класифицират според дълбочината на увреждане на тъканите до 4 градуса:

 • Измръзване I. След затопляне, кожата на областта на измръзване е цианотична, често с пурпурен оттенък, лек оток, възможно е да се получи мъркане на цвят. Измръзналите I степен преминават през 5-7 дни консервативно лечение, като отокът изчезва напълно, кожата придобива нормален цвят. Скоро има сърбеж, цианоза, свръхчувствителност към студ.
 • Измръзване II. Той се придружава от некроза на горната зона на папиларния епителен слой, образуването на блистери, пълни с прозрачна серозна течност (понякога няколко дни след затоплянето). Дъното на пикочния мехур е папиларният слой на кожата, представляващ повърхност от розов или бледо червен цвят, чувствителна към механично дразнене. В тази степен растежният слой на кожата не се уврежда, поради което в кратко време (8-14 дни) се наблюдава пълна епителизация на повърхностите на раната под влияние на консервативно лечение. Остатъчните прояви са подобни на първата степен.
 • Измръзване III. Кожата на засегнатата област е смъртоносно бледо или синьо-пурпурно! Отокът на тъканите се изразява. Мехурчета пълни с хеморагичен течност след това откриване и отстраняване на изложени девитализирана епидермален папиларен слой на повърхността на кожата, нечувствителен към механично дразнене (например, убождания с игла или докосне топката с алкохол). Некрозата се простира до цялата дебелина на кожата. Самовъзпроизвеждането на такива рани е невъзможно във връзка със смъртта на всички епителни елементи на кожата. Лечението е възможно благодарение на развитието на гранулации и белези. Изгубените нокти често се развалят. Обширните дефекти на раната изискват пластмасово затваряне с автоложни трансплантации.
 • Измръзване IV. Проявява се с най-продължителното действие на студения агент и продължителен период на тъканна хипотермия, придружен от некроза на всички тъкани, включително костите. 8-10 дни след увреждането се развива сухата гангрена на пръстите или пръстите на краката и влажната гангрена на близко разположените области. Демаркационната линия се появява в края на второто - началото на третата седмица. Процесът на спонтанно отхвърляне на некротична тъкан отнема няколко месеца.

С измръзване от III-IV степен, има четири зони на патологични промени (в посока от периферията към центъра):

 • тотална некроза;
 • необратими дегенеративни промени (където впоследствие могат да се появят трофични язви и язвени язви);
 • обратими дегенеративни процеси;
 • възходящи патологични процеси.
 • В последните две зони е възможно развитието на персистиращи съдови и невротрофни нарушения.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Как се разпознават измръзванията?

Жертвата показва продължително пребиваване в нискотемпературен въздух. Диференциалната диагноза на измръзване се извършва с гангрена на пръстите на краката при случаи на диабетна ангиопатия или заличаване на ентериртрит.

Показания за консултиране с други специалисти

Нуждаете се от ангиохирург, терапевт.

Пример за формулиране на диагнозата

Измръзване на двата крака от степен III-IV.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Лекуване на измръзвания

Основната цел на лечението е затопляне и възстановяване на нормалния кръвоток в засегнатите части на тялото.

Показания за хоспитализация

Измръзване от III-IV степен на всяка област и локализация; широко повърхностно измръзване.

Първа помощ с измръзване

За да се предотврати по-нататъшно охлаждане и възстановяване на температурата в засегнатите части на тялото, жертвата трябва да бъде отведена в топла стая, преместена в сухи дрехи и обувки. Обичайните дейности включват даване на засегнат горещ чай, кафе, храна, 50-100 мл водка. С измръзване на ушите, бузите, носа, лесно можете да разтривате замърсените области с чиста ръка или мека кърпа, докато се появи розовият цвят на кожата.

Необходимо е да се изключи преждевременно затопляне от външната страна, когато жертвата вече е в стаята: топлината трябва да излиза "отвътре" поради кръвообращението. По този начин границата за затопляне на тъканта постепенно се премества в периферията, където циркулацията се възстановява по-рано от метаболизма, който предпазва тъканите от исхемия. За да се постигне този ефект, се полага топлинна или топлоизолационна превръзка възможно най-бързо в засегнатата зона. Сменя се 5-6 слоя марля и памучна вата (вата, вълна, каучук от пяна, синтепон), като между тях два или три пъти между тях се компресира хартия (полиетилен, метално фолио). Дебелината на този дресинг е 5-6 см. Преди превръзката не се манипулират превръзки с матирани участъци. Превръзките на засегнатата област се оставят най-малко 6-12 часа, докато се възстанови чувствителността.

След хоспитализацията на жертвата се предприемат мерки за постепенно затопляне на тъканите "отвътре навън". Това се постига чрез инфузионно системно и регионално лечение, чиято цел е да се елиминира вазоспазма, да се възстанови микроциркулацията, да се предотврати тромбоза в съдовете с малък и голям диаметър.

Приложение НЛО, UHF лечение, инфрачервено облъчване и горещ въздух от вентилатора през първия етап на зарастване на рани в otmorozheniyah III-IV степен насърчава превод мокро некроза сухо.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Лечение

За подобряване на кръвообращението в засегнатите крайници по време на първата седмица след нараняване интравенозно 2 пъти дневно се прилагат следните препарати: разтвори на декстран (reopoliglyukina) 400 мл 10% глюкоза - 400 мл, прокаин (новокаин) 0.25% - 100 мл, витамин B 5% - 2 мл никотинова киселина 1% - 2 мл аскорбинова киселина 5% - 4 мл, дротаверин (shpy) 2% - 2 мл папаверин 2% - 4 мл; натриев хепарин (хепарин) 10 000 IU, пентоксифилин (trentala) 5 мл или дипиридамол (curantyl) 0.5% - 2 мл, 100 мг хидрокортизон. Инфузиите се произвеждат със скорост от 20-25 капки в минута. Терапията трябва да продължи в ситуацията, ако в рамките на 2-3 дни не беше възможно да се нормализира температурата и трофизма на тъканите. В този случай е необходимо да се намали зоната на тъканна некроза.

От голямо значение е въвеждането на лекарства директно в регионалния кръвен поток на измръзвания крайник. Това се постига чрез пробиване на съответната главна артерия (радиална, ушна, раменна, бедрена). Обикновено се прилагат следните лекарства: разтвори на прокаин (новокаин) 0,5% - 8,0; никотинова киселина 1% - 2,0; хепарин натрий (хепарин) 10 000 единици; аскорбинова киселина 5% - 5,0; аминофилин (еупфилин) 2,4% - 5,0; Пентоксифилин (трентал) 5,0 [или дипиридамол (квагартил) 0,5% - 2,0]. Първият ден от инфузията се извършва 2-3 пъти, през следващите 2-3 дни и 1-2 пъти. Продължителността на курса на вазоактивна инфузионна терапия е най-малко 7 дни.

Извършва се в doreaktivnom или началото на реактивен период прокаин бъбрек, vagosympathetic, периневрално проводник и прост futlyarnoy блокада насърчаване на аналгезия, вазодилатация и намаляване на интерстициален оток, по този начин създаване на благоприятни условия за нормализиране на температурата в засегнатите тъкани.

Пациентите, приети в болницата в края на периода на струята, с ясно обозначени признаци на необратими увреждания на тъканта трябва да отговарят на целия комплекс от описаните по-горе лечебни и профилактични мерки, насочени към ограничаване на възможно степен и степен на увреждане на тъканите.

Хирургично лечение на измръзване

Свидетелство

Дълбоко измръзване от степен III-IV.

Методи за хирургично лечение

Локалното лечение на рани след измръзване се извършва съгласно общите хирургически правила за лечение на гнойни рани. Необходимо е да се вземе предвид дълбочината на лезията и фазата на процеса на раната.

Когато otmorozheniyah първо степен след тоалетна навита превръзка марля се прилага антибактериални кремове водоразтворими [хлорамфеникол / dioksometiltetragidropirimidin (levomekol) dioksometiltetragidropirimidin / sulfodimetoksin / trimekain / хлорамфеникол (Levosin) бензилдиметил-miristoilamino-пропиламониев (miramistinovaya мехлем) mafenid] хлорамфеникол (synthomycin) и други. Пълният епителизация появява за кратко време (7-10 дни) без козметичен или функционален дефект.

Когато otmorozheniyah III-IV степен консервативно лечение позволява засегнатата област да се подготвят за операция. Герой употребявали наркотици зависи от фазата на зарастване на рани. В първата фаза (остро възпаление, прекомерно освобождаване, отхвърляне на некротична тъкан) се прилагат антисептичен разтвор, хипертонични разтвори на натриев хлорид, антибактериален мехлем на водоразтворима основа, а също и препарати с некролитичен действие [трипсин, химотрипсин, terrilitina, prosubtilin (profezim), и т.н.]. , Превръзки правят ежедневно, засегнатия крайник се поставя на гуми Belair.

Във втората фаза на оздравяване на рани (след намаляване на възпалението, намаляване на оток и количеството на рана, изключване на нежизнеспособни тъкан) лигиране се провежда по-рядко (2-3 дни) с мастна основа мехлеми [C nitrofuralom (furatsilinovoy мехлем 0,2%)].

В третата фаза (епителизация и белези) е препоръчително да се използват растителни биогенни стимуланти (каланоки и сок от алое) и животински произход (15% прополис маз). За същата цел са използвани мехлеми с диоксиметил-тетрахидропиримидин (метилурацил) 10%, активгин 20% и др.

Съвременната тактика за хирургично лечение на дълбоко измръзване преследва целта за най-бързо отстраняване на нежизнеспособни тъкани, предотвратяване на развитието на тежки усложнения и максимално запазване на обема на жизнеспособните тъкани.

Както при лечението на дълбоки изгаряния, използва се некротична, некректоктомия, ампутация и кожни присадки без дерматом.

Възможни усложнения след операцията

Подтискане на постоперативни рани, топене на кожни присадки, омокряне на донорни рани.

Повече информация за лечението

Медикаменти

Каква е прогнозата за измръзване?

Повърхностните измръзвания имат благоприятна прогноза, пациентите се връщат на работа. Дълбоко измръзване при поражение на големи сегменти от крайниците води до трайно увреждане.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.