^

Здраве

Докторът на първа помощ

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарят по линейка е почти най-трудната и отговорна професия в списъка на всички налични медицински специалности. Нейната прерогатива е да се ориентира перфектно в теоретичните медицински знания, както и да има много практически умения в служба.

Всеобхватни са ситуациите, при които възможно най-скоро лекарят по линейката трябва да диагностицира, което често засяга живота на пациента.

В същото време лекарят по линейка не разполага с необходимите лабораторни или инструментални диагностични методи и няма възможност за консултиране с колеги в случай на съмнения. Той трябва да бъде напълно запознат с терапията, неврологията, хирургията, гинекологията, акушерството, ревматологията, патологията на органите за ОНГ и органите за зрение.

Кой е линейка?

Лекарят по спешна медицинска помощ осигурява спешна, квалифицирана медицинска помощ, когато пациентите развият внезапни заболявания или състояния, както и инциденти на сцената. Практикуващият линейка практикува използването на съвременни диагностични методи, а също и лечение.

Кога трябва да отида на линейка?

Лекарят за линейка излиза за обаждане в следните случаи:

 • пациентът е в състояние, което пряко застрашава живота му, когато се нуждае от незабавно медицинско обслужване;
 • няма опасност за живота на пациента, но ако не се даде спешна помощ, са възможни усложнения, които застрашават живота и здравето.
 • жената е имала раждане или пренатално състояние, когато жената при раждане трябва спешно да бъде отведена в болницата;
 • за облекчаване на страданието на пациент, който е крайно болен, когато се нуждае от прилагане на болкоуспокояващи лекарства (например пациенти с рак);
 • в ситуации на обостряния при психично болни хора, които се държат неадекватно и потенциално могат да навредят на хората около тях и да представляват опасност за живота им.

Какви диагностични методи използва лекарят по линейка?

Възможностите за извършване на задълбочени мерки за диагностициране чрез линейка са ограничени. Основните му методи са:

 • палпация на корема (когато усеща стомаха за болезнени усещания);
 • аускултация (аускултация) на сърцето и белите дробове с помощта на стетоскоп;
 • също лекар на линейка измерва кръвното налягане и телесната температура;
 • премахва електрокардиограмата.

Какви заболявания лекува линейката?

Домът за медицинска помощ осигурява медицински грижи за всички сериозни, животозастрашаващи пациенти или техните здравословни патологии. За да се осигури най-ефективна помощ, лекарският авариен екип (бригада) е разделен според видовете грижи. Ако в бригадата няма линейка, то се нарича парамедик. Когато един лекар за линейка е едно - това е линейна бригада. Специализиран екип за линейки е този, който работи с определена патология и може да помогне с болести или наранявания от определено естество.

Какви органи и заболявания върши линейката?

Видове специализирани бригади (по естеството на заболяванията или нараняванията, с които работят):

 • реанимация, специализирана в реанимация;
 • Педиатрична, специализирана в предоставянето на спешна и спешна помощ на пациенти в детска възраст;
 • Кардиологична, специализирана в грижата за сърдечно-съдови заболявания;
 • травматологична, специализирана в оказване на помощ и извършване на транспорт на жертви с травми и политрамус;
 • Психиатрични - работи с пациенти с психиатрични патологии.

Какъв вид лечение се използва от линейка?

Когато линейка пристига в къщата до пациента или пристига на мястото, първото му действие е да оцени състоянието на пациента или ранените. Ако той установи, клинична смърт, неговата задача е да провежда реанимация - дефибрилация, изкуствено дихателната функция, сърцето помпена функция, за да уточни дози помощник, необходими за въвеждане на момента.

В съзнателното състояние на пациента лекарят по линейката първоначално се занимава с първична диагноза. Ако пациентът е пострадал, повредените части на тялото трябва да бъдат обездвижени. След това лекарят по линейка въвежда необходимата медицинска апаратура, след което линейката доставя жертвата в болницата за медицинско лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.