^

Здраве

Общопрактикуващ лекар

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всеки ден научаваме все повече нови думи и дори имена на медицински професии. Доскоро никой не беше чувал за съществуването на такъв общопрактикуващ лекар. Кой е той? И като цяло, защо се нуждаете от много малко хора знаят.

Ако говорим с обичайните условия за нас, а след това общопрактикуващият лекар, един вид семеен лекар или терапевт, който третира цялото семейство, както и изучаване на историята на заболяването.

Накратко, грубо описахме новата концепция и сега ще разгледаме по-подробно предимствата на външния вид на този специалист.

Кой е общопрактикуващ лекар?

Фактът, че общопрактикуващият лекар е лице с медицински опит, е логично. Неговата квалификация ви позволява да се консултирате с всички членове на семейството за всеки въпрос в медицинската индустрия, докато той може да добави други по-тесни специалисти към делото, както и да контролира самата относителна терапия.

В първия момент на консултация един общопрактикуващ лекар напълно проучва медицинската история на пациента и след това назначава необходимата диагностика. Освен това целта на работата му е да намали или отстрани вероятността от появата на патологични явления, на които има тенденция към пациента.

Какви изследвания трябва да взема, когато виждам общопрактикуващ лекар?

Общопрактикуващият лекар трябва да знае подробно медицинската история и затова са необходими следните тестове:

 • общ анализ на кръвта и урината,
 • да предаде фекалиите на яйцата на червеи,
 • кръвен тест за HIV инфекция, реакция на Wasserman,
 • хормонален преглед и еякулация,
 • кръвни тестове, при които проверката на инфекции на TORCH, ESR, резус фактор, oncomarker и т.н.,
 • анализ на урогениталния тракт,
 • анализи на гинеколог: култури на кандидоза, флора, цитология, чувствителност към антимикотични агенти, антибиотици, биопсия, аспирация, bacterioscopy.

Какви методи на диагностика използва общопрактикуващият лекар?

Общопрактикуващият лекар трябва ясно да види състоянието, свързано със здравето на пациента, и само за това, някои тестове не са достатъчни, е необходимо да се прибягва до многобройни диагностични методи, които включват:

 • ЕКГ, ЕЕГ, ECHO, ECE, UZI,
 • Рентгеново и флуорография,
 • колпоскопия, CT, MRI, мамография.

Тази диагностична система ви позволява да видите състоянието на дихателната система, работата на сърцето и други органи. Подобна процедура е полезна, защото по този начин е възможно да се предупреждаваме за най-сериозните проблеми, например инфаркт.

Какво прави общопрактикуващият лекар?

Като общопрактикуващ лекар включва в обхвата на своите задължения лечение на различни заболявания, които включват:

 • атеросклероза,
 • онкологични патологии,
 • метаболитен синдром,
 • наднорменото тегло,
 • премахване на заболявания на съдовете на долните крайници.

Неговата задача е да идентифицира наличието на вероятни заболявания, както и причините за тяхното възникване. Това включва и избора на превантивни мерки за предотвратяване на риска от заболявания, които са пристрастени, включително генетичното предразположение на пациента. Трябва да се добави, че общопрактикуващият лекар не е просто окръжен лекар, а специалист, който участва във всички въпроси, свързани с лечението на определени заболявания.

Какви заболявания се лекуват от общопрактикуващ лекар?

Въпреки "широкото" име, общопрактикуващият лекар не третира всички заболявания, а контролира и привлича други лекари, ако компетентността му не се простира върху съществуващата болест на пациента.

По-горе казахме, че общопрактикуващият лекар третира онкологичните патологии, наднорменото тегло, атеросклерозата и т.н.

Що се отнася до затлъстяване, тук терапия има за цел не само да се изготви правилната диета и някои фактори, довели до това състояние, особено, че допълнително тегло - това е възможно заболяването, например, неправилен метаболизъм, хормонални нарушения, проблеми с щитовидната жлеза, психическо състояние и много повече.

Кога трябва да отида при общопрактикуващ лекар?

Общопрактикуващият лекар ще помогне при наличието на всякакви симптоми, дори на пръв поглед привидно незначителни, като усещане за тежест или умора. Понякога провокатор на главоболие, което на пръв поглед изглежда неразумно, може да се превърне в блок в шийните прешлени - също има пряка връзка със съдовите спазми, които нарушават изтичането на кръв от главата.

Но не само поради тази причина се препоръчва да се консултирате с общопрактикуващ лекар. Всъщност има много:

 • промени в теглото, въпреки факта, че диетата и начинът на живот не са се променили. Тези признаци са характерни за различни заболявания, например, за ракови заболявания или за нарушения на нервната система,
 • неестествено говорене, умора, парализа и ступор на крайниците могат да говорят за предстоящия инсулт,
 • черни изпражнения е възможно язва или подуване на стомаха или червата. Промяната в цвета на изпражненията в тази ситуация възниква въз основа на вътрешно кървене, което сама по себе си е опасен процес,
 • Менингитът се характеризира с главоболие, което преминава през врата, придружено от температура,
 • с кръвотечение в мозъка, има изтощително главоболие.

Общопрактикуващият лекар може да помогне с всички тези и други симптоми.

Съвети на лекар на лекар

Общопрактикуващият лекар съветва да спазва стандартните правила, които могат да удължат здравето и по този начин самият живот:

 • предпазвайте се от всякакви стресови ситуации, тъй като дори най-малкото натискане на отрицателна енергия може да бъде вредно не само за нервната система, но и за сърдечно-съдовата система. В допълнение, повечето заболявания се появяват на нервна основа,
 • трябва да предпазите сърцето и кръвоносните съдове и за това има един прост превантивен комплекс, състоящ се от правилното хранене и начин на живот: спорт, дневен режим, подходяща почивка,
 • любовта работи чудеса. Затова се любите един друг и бъдете щастливи.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.