^

Здраве

Травми и отравяния

Отравяне със сърдечни гликозиди

Сърдечноактивни стероидни съединения на редица растения - сърдечни гликозиди - са в основата на лекарствата, чието предозиране води до токсичен ефект, тоест причинява отравяне със сърдечни гликозиди.

Първа помощ при ужилване от оса

Когато едно насекомо ухапе или ужили, това е не само неприятно, но и болезнено, а понякога дори и опасно. Вероятно всеки човек е изпитвал това поне веднъж в живота си. На територията на нашата страна оса се счита за лидер по ухапване след комара.

Пукнатина или фрактура на костта: отличителни черти

Кое е по-лошо, счупване или пукнатина? Пукнатината, разбира се, заздравява по-бързо и се лекува по-лесно, но не всичко е толкова просто, тъй като фрактурата на малкия пръст

Отравяне с въглероден окис

Какво е отравяне с въглероден окис, само няколко хора знаят. Като чуя друго понятие - "отравяне с въглероден окис", което е абсолютно същото нещо. Подобна интоксикация е много опасна и често завършва със смърт, ако мерките не бъдат взети навреме.

Отравяне с пестициди

Пестицидите са химически агенти, предназначени за защита на културите от различни вредители и болести. Но дали са безопасни за хората? 

Отравяне с отрова за плъхове

Отравянето с отрова за плъхове е много опасно и трябва да знаете как се проявява и какви действия да предприемете за детоксикация. 

Фрактура на шийката на бедрената кост

Нараняванията са често срещани неприятности, които могат да ни очакват на всяка крачка: по пътя за работа, по време на свободното време или у дома.

Ухапване от пиявица

Директно моментът на ухапване от пиявица е придружен от усещане за парене, чиято интензивност варира по сходство от изгаряне от коприва до ухапване от мравка или комар. 

Хранително отравяне с месо

От гледна точка на микробиологията месото е добра среда за размножаване на нежелани микроорганизми, а месното отравяне се отнася до хранителни токсични инфекции с микробна етиология, които се причиняват от редица ентеропатогенни патогени.

Никотиново отравяне: остро, хронично

Производно на азотното съединение на пиридина, тютюневия алкалоид никотин, е мощен невро- и кардиотоксин. В допълнение към действителната вреда от тютюнопушенето, което причинява физическа и психическа зависимост, може да има директно никотиново отравяне както при възрастни, така и при деца.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.