^

Здраве

Главоболие в областта на гърба: причини, лечение

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в областта на ноктите е една от най-коварните болки, защото никога не можем да кажем със сигурност дали е самата глава или дали има проблеми с шийните прешлени. Често силното напрежение в шийния разширител, което се намира точно над задната част на главата, може да причини главоболие. Болката в тилната част на шията може да се прояви чрез накланяне, завъртане на главата, докосване. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Какво причинява главоболие в задната част на главата ви?

Най-честата причина за болка в областта на шията - болестта на шийните прешлени: спондилит, subluxations в малките междупрешленните стави, пост-травматичен напрежение, болки в кръста. Такива главоболия в тилната част обикновено взимат цялото гърло и стават по-силни, когато главата се движи.

Не по-малко често пациентите са жертви на цервикална спондилоза - това е хронично заболяване на гръбнака, при което короидните и гръбначните остеофити растат по краищата на гръбначните тела. Много погрешно се отнасят до симптомите на болестта като "отлагане на соли", но това е подвеждащо. Всъщност има деформация на сухожилията в цервикалната област, главно в хиподинамията. Първите симптоми на спондилоза - главоболие в задната част на главата, очи, уши, дори в покой. Болката е особено изразена, когато главата се движи. Когато кликнете върху "болната" точка или отклоните главата назад, се усеща тихо главоболие.

Миелоелозата на цервикалния участък често може да се открие и при пациенти. Това обикновено се случва поради затягането на мускулите. На свой ред болезнените процеси в областта на врата и шията могат да се проявят след дълъг престой в течение или неправилна поза, с неправилна поза, със силно физическо натоварване. Определянето на симптомите е главоболие в областта на врата, болка в рамото, ограничаване на подвижността на раменната става и болка при преместване на раменете, замаяност.

Често причината за болка в областта на ноктите може да бъде не само заболяване, но и голямо количество умствено и физическо усилие. Така че, вероятно е, че след стрес или продължителен психологически стрес в областта на болката може да се появи. Всъщност същите симптоми се проявяват и при продължителен ментален стрес. За дълго време да седнете в неудобно положение, лекарите също не препоръчваме.

Невралгията на тилната нерва причинява спонтанна и остра болка в областта на ноктите. Неприятните усещания могат да се влеят от врата до гърба, ухото и дори долната челюст, докато в областта на шията може постоянно да се усеща натиска. Това се вижда най-ясно, когато главата се завърти или остри движения. При продължителна невралгия може да се образува хиперстазия (свръхчувствителност) в цялото гърло. Можете да спечелите невралгия с шийни прешлени, остеопороза, спондилоартроза, хипотермия или настинки.

Що се отнася до горепосочената хипертония, тя може също така да затрудни болката. Артериалната хипертония най-вече тревожи жертвите си сутрин.

Туберкулозната мигрена, може би, като цяло, е една от най-честите болести на нашето време. Когато човек се чувства бодливата мигрена болка в областта на шията, храмовете, челото, има усещане за мъгла и пясък в очите, не можете да се концентрирате, шум в ушите, световъртеж, гадене и дори. Да не се бърка с шийката на матката мигрена хемикрания просто трябва да се окаже натиск върху гръбначния артерия в точката на кръстовище на мастоида и гръбнака на първия шиен прешлен. По-добре е лекарят да направи това. С нарастващата болка може да сте сигурни, че това е цервикална мигрена.

Стартирана остеохондроза може да доведе до по ertebrobazilyarnomu синдром, който ще донесе със себе си, и болката в задната част на главата с шума в ушите и тъмни очи. Сред другите симптоми: гадене, изкълчване, бледо, влошаване на координацията на движението. Ако имате тази болест, трябва да бъдете много внимателни с движенията на главата, в противен случай рязкото внезапно движение може да доведе до внезапно падане без загуба на съзнание.

Болка в задната част на главата може да възникне, ако упражнението е неправилно. Постоянното натоварване, особено ако се извършва без да се вземат предвид физическите възможности на дадено лице, може да доведе до постоянно главоболие в областта на шията. Ослушвателното главоболие може да се появи дори в състояние на почивка, по време на четене, седнало на масата, по време на гимнастика. Понякога има усещане, че на главата му е поставена шапка, въпреки че няма шапка. Обикновено, като болка в задната част на главата не е мигрена пулсиращо природата, но в допълнение към болката директно в задната част на главата, пациентът може също се оплакват от болки в мускулите на врата, челото, слепоочията и задната част на главата. Докосването на болните мускули обикновено е неприятно и като цяло допълнителният натиск върху тези мускули може само да увеличи болката. По-лошо е, когато болката се прояви в състояние на почивка. При такива симптоми лекарите съветват да се движи врата възможно най-рядко, така че главоболието в тилната част да не се увеличава.

Симптоми на болка в гърба на главата

Ако пациентите са загрижени за болката в носовата част, те често се оплакват от следните съпътстващи симптоми:

 • шум в главата и ушите,
 • чувство на натиск върху гърба на главата,
 • Пулсиращата болка, която тече от врата до шията, се проявява по време на оргазъм или упражнение,
 • сутрешна стрелба болка в шията, когато се движи главата,
 • виене на свят,
 • изтръпване на крайниците,
 • потъмняване в очите,
 • "Gags" в ушите,
 • нокът боли цяла седмица,
 • усещане за натиск върху главата,
 • "Пиян" състояние,
 • не можеш да се концентрираш,
 • дискомфорт в горната челюст,
 • изглежда, че ушите ми са подпухнали.

Към кого да се свържете?

Как се лекува болката в тилната част на главата?

Лекарите препоръчват няколко полезни упражнения, които ще помогнат за отслабване и след това напълно да се отървете от някои от причините за болка в областта на ноктите или най-малкото да облекчите болката.

болка в ноктите

Най-лесният начин да се облекчи болката в тилната част на главата, особено когато се появи на фона на психическо, физическо или психологическо пренатоварване, е да се отпусне механично и да се разтегли хлътналият мускул. За да направите това, се нуждаете от мрежа на стол с облегалка, която не се опира на него. Вземете буквално и фигуративно главата си в ръцете си. В същото време палецът докосна скулите, а другите пръсти трябва да са на гърба на главата. Сега трябва да наклоните главата си назад, ръцете ви не трябва да оставят главата ви да падне. Изпълнете упражнението е достатъчно за около седем секунди, след което трябва да се отпуснете и постепенно да се наведете назад в стола. Упражнението може да се повтори, ако не стане по-лесно, но трябва да сте много внимателни, че по време на изпълнението му в областта на врата нямаше хрускания.

Лекарите казват, че болката в ноктите, особено ако трае продължително време, може да бъде индикатор за по-тежко заболяване, може би дори за системно, което изисква пълно изследване и разкриване на истинските причини за болестта. Може да се наложи хапче за главоболие или високо кръвно налягане. Ето защо, за всякакви усложнения и интензификация на болката в тилната част на главата, трябва да се консултирате с лекар. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.