^

Здраве

Болка в рамото

, Медицински редактор
Последно прегледани: 29.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в рамото може да възникне на фона на цялостно благосъстояние и показва патология.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за болка в рамото

Раменната става има уникална структура и, за разлика от други стави на човешкото тяло, има голямо функционално натоварване. Високото ниво на физическа активност, нарушенията на позата и условията на труд често водят до възпаление на съединението, което води до нарушаване на функцията на ставата. Патологията е усложнена от локален оток, изливане на съединителната торбичка, увреждане на мускулите и ставите на сухожилията и е придружено от болка от различно естество.

Болката в рамото може: 

 • разпространява се по цялата дължина на ръката и причинява скованост на ръката или нарушение на чувствителността (с междуведомствена херния в цервикалната област); 
 • придружени от ограничено движение (капсулит); 
 • да бъде при движение и вдигане на ръка (повреда на въртящ се маншет); 
 • да бъде остър и силен в ставата, с нарушение или ограничаване на двигателната активност (с изместване и фрактури) и др.

Във всеки случай, болката е патологичен признак и показва увреждане на раменната става. Ако не диагностицирате причината за синдрома на болката навреме, мобилността на раменната става ще бъде много трудна за възстановяване.

Причините за болка в рамото могат да имат различна етиология. Но съществуват основните причини, обясняващи механизма на синдрома на възникване на болка. Болката в рамото има различни характеристики на интензивност и честота. 

 1. Болката в рамото може да бъде предизвикана от тежко физическо натоварване и се характеризира с възпаление и дразнене на мускулните сухожилия (тендонит). 
 2. Причината за болка в рамото може да бъде физическа травма - натъртване, изкълчване, разкъсване на връзки. Също така възниква след прекомерно физическо натоварване, небрежност. 
 3. Междуцесната невралгия е сериозно заболяване, придружено от пробождане с честа болка, движение на ръката е ограничено, дишането може да стане трудно. Причината - посттравматично притискане на нервите, междузвездна херния и др. 
 4. Подохлаждане, което води до миозит (възпаление на мускула). 
 5. Причината за внезапна, внезапна болка може да бъде инфекция, туморни заболявания, травми, водещи до неврит (възпаление на нервите).

За да идентифицирате причините за болката в рамото и да разберете патологията на коя посока доведе до това, трябва: 

 • ясно идентифициране на симптомите, здравния статус;
 • не забравяйте да видите лекар, който да диагностицира; 
 • ако синдромът на болката е слабо изразен и има непостоянен характер, е възможно да се управлява симптоматично лечение и да се прави без да се посещава поликлиника.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Как се проявява болката в рамото?

Симптомите на болката в рамото, или по-скоро интензивността и честотата, природата на болката ще помогне да се установи приблизителна специфичност на заболяването.

Болезнените усещания в раменната става може да показват редица заболявания. Това може да се наблюдава, когато: 

 • Тендинит - възпалителен процес на периартикуларните сухожилия. Болката е остра, нараства по време на движение и по време на палпация; 
 • Бурсит - възпаление на съединителната торбичка. Болката е хронична, със средна интензивност, но с ръката, удължена настрани, тя става по-силна; 
 • Периартрит - тежко възпаление на раменната става. Болката дава в ръката, врата, укрепва по време на движение, по характер - изгаряне, болка, засилване през нощта. Нарушава чувствителността на рамото и развива атрофия на съседните мускули; 
 • Артроза и артрит - болката е остра, понякога болки, ограничени движения, скованост; 
 • Миокарден инфаркт и ангина пекторис, пневмония, чернодробна патология, гръдни тумори, цервикален радикулит. При такива заболявания болката е от редовна природа и с различна интензивност и се отразява в рамото; 
 • С отлагането на калциевите соли. Кристалните съединения проникват в съединителната торбичка и причиняват болезнени усещания, подобни на обострянето на подагра. Солените отлагания могат да съобщават за сухожилията и сухожилията под нокътя и ключицата. Болката възниква внезапно, по-често при хора на възраст от 30 до 50 години, е болезнено да се отдръпне рамото от тялото; 
 • С наранявания. В такива случаи има много силна и остра болка, например когато съединението излезе от капсулната става и разкъсва сухожилията.

Болка в рамото

Болката от болки в рамото е позната на много хора - неприятните болезнени усещания затрудняват нормалния живот и водят до много дискомфорт.

Болката в рамото може да показва много заболявания. Само след като се свържете с невролог или травматолог, можете да установите окончателна диагноза и да разберете причината. Много често причината за болката може да бъде: артроза на раменната става, остеохондроза на шийните и гръбнака на гръдния кош, възпаление на нервните коренчета, инервиращи нараняването на ръката, физическо претоварване на мускулите. Не е необичайно случаи, когато болки в рамото могат да бъдат причинени от соматични заболявания. Това може да бъде инфаркт на миокарда, езофагит.

В случай на болка е по-добре незабавно да се консултирате с невролог или остеопат. Тези специалисти лесно разграничават нервната патология от ставните и предписват ефективно лечение.

Също така болезнената болка в рамото може да се прояви в патологията на челюстта и дъвченето на мускулите. Тези мускулни групи се инервират от същите мускулни групи в зоната на темпорамандибуларната става. Нарушаването на натоварването върху тази група причинява рефлексна промяна в тона на мускулите, като в резултат се променя и тонусът на мускулите на раменния пояс. В края на краищата, нервните пътища, инервиращи и двете мускулни групи, се намират много близко един до друг. Единственият лекар може да определи истинската причина.

Тежка болка в рамото

Силната болка в рамото показва много патологии, чиято истинска причина не винаги може да бъде установена самостоятелно. Синдром на силна болка може да се наблюдава със следните патологии: 

 1. Увреждане на рамото - фрактура, навяхване, изкълчване. Причината може да е небрежност при носене или вдигане на тежести, неудобно поведение по време на сън, в резултат на инсулт. Болката обикновено е остра и утежнява, когато засегнатата ръка се движи.
 2. Тежка болка в рамото може да бъде наблюдавана при възпалителни процеси в общата торбичка - бурсит или възпаление на сухожилия - тендинит. Също така, болката в рамото е съпроводена с проблеми с гръбначния стълб - нарушение на нерва. При артрит, междувертебрална херния, болката може да се окаже и на рамото, врата и лицето.
 3. Ако няма нараняване, болка и се увеличава раменете движение, но паралелно има силна кашлица, остра болка в гърдите на дишане и болки в областта на корема, това свидетелства за чернодробна патология, белия дроб, жлъчния мехур. Болката в рамото вляво показва увреждане на белия дроб или далака.

Ако силна болка в рамото е съпроводено с ограничаване на движението на ставите, висока температура, подуване, зачервяване, съвместно деформиран, има травма, кървене и болка не може да бъде толерирано, че е необходимо да се консултирате с лекар незабавно или се обадете на "Бърза помощ".

Остра болка в рамото

Остра болка в рамото е тревожен признак и може да се наблюдава при невралгична амиотропия (идиопатична плексипатия на рамото). Такова състояние няма ясна патогенеза, понякога се случва след въвеждането на ваксини, понякога се предава чрез наследяване. Изразява се като остра, едностранна поражение на раменните нерви, в които са засегнати къси клони.

Развива се на възраст 20-40 години. Болката се появява внезапно, в рамото и предните крака. След кратко време болката отшумява, но започва да се развива мускулна слабост и атрофия - предна предавка, мишниците, супраспинатус, infraspinatus, ромбоидна, стерноклейдомастоидалния, бицепс, трицепс, brachioradialis, разгъватели Карпи. Понякога се засягат няколко мускула. Потвърдена диагноза на клиничния ход на патологията. Подобна картина се наблюдава, когато болката от камъни в жлъчката, заболявания на раменната става, дискова херния в шийните прешлени и други.

Острата силна болка в рамото може да доведе до повикване на лекар, ако причинява нараняване, е придружена от обрив, подуване, висока температура, продължава дълго време и не отслабва след прилагане на анестезия.

Остра болка в рамото

Остра болка в рамото се получава при неправилно разпределение на натоварването, умора след физическо натоварване. Това води до възпаление на ставите и ottenchnosti, което води до частично или пълно нарушение на функцията.

Също така, вероятната причина за остра болка е междузвездната херния на гръбначния стълб и гръбначния стълб. Когато лигаментите се счупят, образува се сферичен тумор на мястото на нараняването. Също така, причината за остра болка може да бъде възпаление на раменната става - бурсит или възпаление на сухожилията - тендонит.

Ако при опит за вдигане на ръката започне атака с остра болка в рамото, причината може да е отлагането на соли, което усложнява работата на сухожилията и води до артроза и това заболяване изисква дългосрочно лечение.

В допълнение към тези заболявания се наблюдава болка в рамото при остеохондроза, стенокардия, тумори в съседни зони, чернодробни заболявания и миокарден инфаркт.

Остра болка в рамото, придружена от треска, продължителен синдром на болката, който не намалява след приемане на болкоуспокояващи, е причината за незабавно лечение на невролог или остеопат. Тези специалисти ще могат да идентифицират естеството на патологията и да предпишат ефективно лечение на профила.

Рязка болка в рамото

Рязка болка в рамото често се проявява в усложненията на остеохондрозата - периартрит (периартрит).

Болезнени усещания възникват без специални причини, в покой. По-често болката се усеща през нощта, болката има неизяснена интензивност, но зависи от степента на пренебрегване на болестта. Болестта се развива в рамките на няколко седмици или месеци. Болката се усилва, интензивността се увеличава с движението на засегнатата ръка, с ръцете, поставени зад главата, оловото, движението нагоре. Ако ограничите движението на засегнатата ръка или я фиксирате неподвижно, атаките на болката намаляват и изглеждат много по-рядко.

Ако заядлив болки в рамото, която съпътства тази патология, не предизвиква пациентът желае да отидеш на лекар и не получават адекватно лечение и грижи, с времето вероятно да развият скованост в раменната става. В този случай човек просто не може да вдигне ръката си над хоризонталната позиция и това причинява дискомфорт не само в ежедневието, но и прави пациента недееспособен. Периодът на възстановяване и лечение в пренебрегван случай може да отнеме от няколко месеца до една година, като превантивна мярка показа лечебна физическа подготовка и масаж.

trusted-source[9], [10]

Постоянна болка в рамото

Постоянната болка в рамото има няколко често срещани причини: 

 1. Възпаление на торбичката около ставата. Тази патология се нарича тендонит и се изостря след прекомерно физическо натоварване, в резултат на което триенето на сухожилията около костта причинява болка в рамото.
 2. Ако болката е постоянна и е придружена от нараняване на рамото, това може да означава разкъсване, навяхване или фрактура.
 3. Ако болката непрекъснато се проявява, когато се работи с ръце - повдигане, олово, установяване зад главата, това е първият признак на артроза на раменната става.
 4. Болка в рамото може да се наблюдава при туморна патология. Рядко с наследствени заболявания, характеризиращи се с анатомични аномалии или малформации. Също така, това състояние може да бъде наблюдавано в резултат на старо ранено нараняване, което не доведе до корекция на лечението.
 5. Често причината за постоянна болка в рамото могат да бъдат болестите на вътрешните органи, които дават на рамото - заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, белите дробове, сърцето (инфаркт на миокарда).
 6. Основната причина за постоянната болка в рамото е хумаропарната периартроза. В началото болката расте постепенно, след това има постоянен характер, влошава се през нощта. През този период движенията на засегнатата ръка са ограничени - всеки опит за промяна на позицията е придружен от изгаряща болка, която се разпространява до цялата ръка. Болестта може да премине без лечение и може да доведе до мускулно изтощение и ограничаване на движението в раменната става.

trusted-source[11]

Скучна болка в рамото

Слабата болка в рамото може да бъде причинена от редица патологии и заболявания. Ако болката не се изразява, усилва само когато натоварването върху засегнатата рамото (след обичайните движения на работата) това означава, тендинит - възпаление на сухожилията, обгръща главата на раменната става. Това се дължи на факта, че по време на натоварването сухожилията търкат непрекъснато костта.

Причината може да е соматични заболявания - патологии на черния дроб, далака, белите дробове, притискането на междубвертебралната херния в гръдния или цервикалния участък.

Много е важно да се обърне внимание на това, какви други симптоми се съпровождат от скучна болка в рамото - температура, обрив, недостиг на въздух, стомашна болка, сърце. Често с миокарден инфаркт, болката излъчва до лявото рамо. Природата на болката в рамото е постоянна, болезнена.

Също така, скучната болка в рамото може да се дължи на развитието на неврогенна патология, разстройство на чувствителността, недостатъчен трофизъм на мускулната тъкан. Често болката с периартрит се усеща през нощта, характерът на болката е тъп, не се изразява, а зависи от степента на пренебрегване на болестта. Болестта се развива в рамките на няколко седмици или месеци. С течение на времето болката се усилва, интензивността се увеличава с движението на засегнатото рамо, с ръцете, поставени зад главата, оловото, движението нагоре.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Шиене в рамото

Свиването в рамото сигнализира за развиваща се патология, така че това състояние изисква медицински съвети и по-нататъшна коректна терапия и специалисти.

Може да има няколко причини за болката. Най-често синдромът на болката се проявява, когато: 

 • Ниска физическа активност.
 • Нелекувани наранявания и навяхвания.
 • Неправилна поза.
 • Голямо натоварване на рамото.

Шиенето на болката в рамото при хора на възраст около 50 години показва процесите на деформация на раменната става - артроза. Хрущялният слой на ставата губи своята еластичност, става груб и се появява болка, когато се движи.

Също така причината може да бъде не само заболявания на костната и мускулната система, но и възпаление на инфекциозна природа - хламидия, стрептококова инфекция, туберкулоза, кандидоза и др.

Тези, чиято професия е свързана с продължително натоварване на рамото (когато стои с повдигнати ръце, преса за пейка), често има болки в рамото. В някои случаи може да се развие артрит, бурсит.

Във всеки от изброените случаи, не забравяйте, че появата на болка в раменната става е предшествана от причината. Лечението трябва да започне само след диагностициране и отказът от самолечение ще помогне да се предотвратят тежки усложнения.

Изгаряне на болката в рамото

Изгарянето на болката в рамото е един от симптомите на цервико-брахиалния синдром. Болката настъпва без причина и може да даде в ръката, през нощта усещанията за болка се увеличават. Болката може да расте с вдигането на ръката, установяването зад главата, но с определена фиксация на болната му ръка постепенно отслабва.

Постепенно прекъсва трофията в съседство със ставните мускули, ставите на ставите стават твърди. Разстройства на чувствителността също могат да бъдат наблюдавани - заедно с пиърсинг изгаряща болка, чувствителността на кожата е нарушена. Кожата е цианотична, влажна, ставата на ръката може да се подуе. Палпацията на паравертебралните точки в цервикалната област е болезнена.

Ако основната причина за патологията е появата на допълнително ребро, горящата болка в рамото може да промени характера - болката може да бъде зачервена, стрелба, изгаряне, натрупване вечер. Има парестезия, хиперестезия на горния крайник. Когато главата се накланя към възпалената страна и лакътът се издига, болката намалява. Силата на ръката значително намалява, процесът на мускулна атрофия се прогресира поради вегетативно разстройство. На този етап си струва незабавно да се свържете с лекаря, за да възстановите двигателната и нервната дейност на ръката.

trusted-source[16], [17]

Стреля болка в рамото

Записването на болки в рамото най-често показва нарушение в областта на неврологията. Те могат да възникнат поради компресиране на хумарния нерв. Тази патология може да бъде представена чрез радикулулогия, невралгия, дизестезия и / или миалгия. Всяко от тези заболявания има своя собствена симптоматика.

С радикулията на рамото се нарушават острите болки, които могат да придобият характера на стрелец, се появява мускулна слабост и чувствителността се нарушава.

При невралгия болката става болезнена, продължителна. Болезнените усещания се увеличават с движение, но в покой се спират. При дизестезия, болката има характер на шиене или горяща повърхност, болката се увеличава по време на движението на засегнатото рамо. При миалгия, болката е постоянна, дълбока, нараства, когато се прилага натиск върху засегнатия мускул или когато той е опънат. Във всеки от тези случаи чувствителността на кожата се нарушава.

Неврологичните нарушения при неправилно лечение или на пренебрегван етап водят до атрофия на раменните мускули и загуба на способността на лицето да действа. Когато се появят тези симптоми на болка, консултирайте се с лекар без колебание.

Болка в раменете и врата

Болка в раменете и врата може да се случи с такива заболявания: 

 1. Артрит.
 2. Раменно-скополен периартрит.
 3. Цервикална остеохондроза.
 4. Остеоартрит на раменната става.
 5. Миалгия.
 6. Плексит.

Артритът на раменната става е основната причина за болка в рамото и врата. С тази патология ставата се възпалява и може да има две форми. В случай на първичен артрит, ставата е засегната главно, а вторичната - в резултат на травма или фрактура, лупус, ревматизъм, склеродермия. Болката е остра, ставата е подута, кожата е червена, движението се крещи и кликне.

Периартрит на раменния клапан - възпаление на сухожилията в капсулата на ставата. Развива се след травма, отстраняване на гърдата след сърдечен удар. Движението в ставата става ограничено, болката се увеличава с движение, през нощта. Ако заболяването започне на ранен етап, то придобива хроничен ход. В резултат на това се развива мускулна дистрофия, а articulation артикулира.

Кръвната остеохондроза е вид артроза, в която са засегнати шийните прешлени. Сред причините за нараняване, сколиоза, заседнала работа, метаболитни нарушения. В допълнение към болката в рамото и врата, се наблюдават виене на свят и главоболие. Болката се изгаря, пулсира, засилва, когато главата се движи.

Остеоартрит на раменната става - дегенеративни промени в хрущяла на раменната става и костите. Курсът е почти безсимптомен, със синдром на неизяснена болка. Това води до необратима деформация на ставите и увреждане.

Миалгия - възниква в резултат на продължителен мускулен спазъм, след наранявания, високо физическо натоварване, с неправилно разпределение на натоварването върху раменете, след грип, ARVI, лептоспироза. Болката се притеснява с натиск, движение.

Плекситът на брахиалния нерв е патология, която се развива по време на компресия, увреждане или разрушаване на хумарния нерв. То е придружено от болка в областта на врата и рамото, намаление на чувствителността на кожата по външната страна на рамото и парезата на определени мускулни групи.

В какви случаи болката се дава на рамото?

Болката се получава най-често в рамото със съпътстващи патологии на сърцето. Това може да бъде атака на ангина или инфаркт на миокарда. В този случай си струва да се обърне внимание на всички симптоми и интензивността на тяхното проявление. 

Причините за болката, причинена на рамото, могат да бъдат в резултат на: 

 • Ударение на синдрома (синдром на свиване).
 • Рязане на наклона - разкъсване на ротационния маншет.
 • Калцификация на предмишницата.
 • Възпалителен процес на раменната става.
 • Неврогенна патология, проявена под формата на пареза, загуба на мускули, нарушения на чувствителността. Наблюдавани при цервикална радикулопатия, на шийката на матката-брахиален плексит, невропатия, комплексни регионални болкови синдроми, невралгична amyotrophy, миелопатия.
 • Протруструални или хернизирани междупрешленни дискове от цервикални, гръдни части.
 • Болката може да се окаже на рамото, когато мускулът е ранен. Myofascial синдром се характеризира със заплитане на сухожилието в капсулата на ставата. 
 • Артроза, артрит на рамото.

Кога болката се дава на лявото рамо?

Болката дава на лявото рамо главно сърдечни заболявания - пристъпи на ангина пекторис, инфаркт на миокарда. При стенокардия се наблюдават притискащи болки зад гръдната кост, като се поставят в областта на раменната става, под лявата скапаула, врата и долната челюст. Инфаркт на миокарда болка в гърдите, зад гръдната кост, в перикарда силен остър и след страдащи инфаркт често болката излъчва към лявата ръка или рамото - поради съдов спазъм.

Също така, причината за болката, която дава на лявото рамо, може да бъде разкъсване на връзки или тяхното разтягане, нараняване на мускулите на горния крайник. Причината за болката може да бъде нарушение на инервацията, изразяваща се в мускулна хипотрофия и нарушаване на тактилната чувствителност. Това състояние се наблюдава при цервикална радикулопатия, цервикална плевропатия, невропатия, миелопатия.

Винаги си струва да обръщате внимание на придружаващите симптоми, защото всяка болка има причина. Ето защо, ако болката е дадена на лявото рамо, тя може да бъде симптом при патологични промени в черния дроб, далака, белите дробове. Дори ако болката не причинява особен дискомфорт, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да установите диагноза, да изключите възможни усложнения (перитонит, пневмотор и т.н.) и да предписвате лечение.

Кога болката се влива в дясното рамо?

Болката дава дясното рамо с някои патологии на вътрешните органи, например деструктивни промени в черния дроб, далака, пневмонията, цервикалния радикулит, туморните заболявания на органите в гръдния кош.

При бодене на периартроза, болката може не само да се концентрира в областта на раменната става, но и около нея, сякаш се дава на рамото. Освен това, болката може да се окаже не само в рамото, но и в ръката и ръката и да има постоянен характер. Ако не потърсите медицинска помощ навреме, двигателната активност в рамото може да бъде нарушена.

Причината за облъчване на болката в рамото може да бъде възпаление или увреждане на някои сухожилия или връзки.

Ако болката възниква, когато движите ръката си настрани и напредвате, това е знак за поражение на суперспиналната сухожилие.

Ако болката настъпи, когато външното манипулиране се притисне към лакътя в областта на лактите, това означава, че сухожилието на сухожилието е повредено.

Ако болката настъпва, когато предмишницата е обърната навътре, това означава лезия или нараняване на дългата бицепса.

Също така може да има и други причини за болка, даващи дясното рамо - фрактура на костите на увреждане на нервните влакна в предмишницата или тяхното компресиране в тумори, дислокации, наранявания.

Болка в рамото и ръката

Причините за болка в дясното рамо и рамото може да са различни, но във всеки случай е повод да се консултирате с специалист, за да предотвратите развитието на по-сериозни усложнения.

Ако рамото боли в горната част, но все още има изтръпване в цялата ръка, това означава междузвездна херния. Поради свиване на нервните корени и болезнени усещания.

Една от възможните причини за силна болка в рамото и рамото може да бъде възпалението на сухожилията на раменната става. Причината за това - интензивни прекомерни натоварвания на раменния пояс. При възпаление на сухожилията на бицепса се развиват хронични болки в рамото, засилващи се с натиск и двигателна активност.

Ако към болезнените усещания се добави и подпухналостта на хумаралната става е бурсит. Тя може да нарани не само рамото, но и врата, предния крайник. Причината за болка в дясната ръка и рамо, особено изразена при вдигането на ръката, може да бъде отлагането на соли.

Най-честата причина за болка в рамото и рамото е холероскопска периартроза. Болката постепенно се развива, болката е по-изразена през нощта. С пареза и мускулна хипотрофия болката е неврогенна.

Правилната диагноза и ефективното лечение на болката в рамото и ръката ще ви помогнат да установите лекарски-остеопат. Лекарят ще идентифицира и елиминира причината, независимо дали става дума за мускулно напрежение, запушени нервни окончания, които причиняват ставни заболявания.

Болка в ставите на рамото

Болката в ставите на рамото е една от най-често срещаните оплаквания. Често болката предхожда още ограничените движения на рамото в рамото, мускулната дистрофия на ръката.

Често такива промени в работата на ръката се случват с възрастта. Причината за това - редовното високо натоварване на ръката или по-скоро на раменната апаратура на сухожилията и супорта. В резултат на това има дегенеративни и дистрофични промени в ставното articulation на рамото.

Също така, причината може да бъде покрита с нараняване на рамото - изкълчване или фрактура, тежко натъртване. Всичко това води до травмиране на ставата и мускулите на сухожилията. Освен това може да възникне болка и след време след нараняване и особено често да се тревожи след физическо натоварване. Такова нарушение засяга спортисти, поддръжници или тези, чиито условия на работа включват редовно висока физическа активност - хронична микротраума на рамото.

Болка в ставите на рамото се наблюдава и при периартрит на рамената, остеохондроза на цервикалния гръбначен стълб. Когато хомероскопският периартрит засяга и двете стави, но в една от ставите промените са по-изразени и по-тежки.

Във всеки случай, болезнените усещания в рамото предизвикват призив към лекаря, поне за да се предотврати развитието на усложнения, които водят до нарушаване на функциите на раменния пояс.

Болка от лакът до рамо

Болката от лакътя до рамото повдига много въпроси. Важно е да се изясни каква е причината за възникването им и на кой специалист да потърси помощ.

Ако се появи болка, когато се качват на оръжие или ръчно, не са напълно премахнат, ако боли да се направи кръгово въртене на пациента лежи на засегнатата рамото и болките ми не спи през нощта, а след това най-вероятната причина е замръзнало рамо. Има патология на възпалението на тъканите около рамото, ставните връзки, сухожилията. Болката се простира от рамото до лакътя и мускулите набъбват и сгъстяване на нервите, което води до силна болка, и в допълнение, и нарушения на нервната - изтръпване ръка, отслабва силата.

Причините за периартрит могат да бъдат различни - това е остеохондроза на гръбначния стълб, наранявания на раменете и голямо натоварване. Освен това, ако има скрит източник на инфекция в тялото - хронично заболяване (тонзилит, бронхит, нефрит), тогава съществуващите инфекциозни елементи и причиняват остро възпаление. Ако има поне две конкретни причини, тогава вероятността за развитие на хомеопарален периартрит е много висока. Ако не отидете на лекар навреме, след това с течение на времето повърхността на ставата става неподвижна и това води до частична загуба на способност за работа.

Болка в раменете през нощта

Болката в рамото през нощта е първият признак на периартрит на бумеропатията. Не само мускулната тъкан страда, но и сухожилията на горния humeral колан. Болката от пиърсинг характер възниква не само в рамото, но и в цялата ръка, се засилва от движението. Болката се влошава през нощта, особено ако се опитате да лежите на болезнено рамо. Постепенно болката е принудена да ограничи движението на болна ръка, което води до мускулна атрофия и ставна неподвижност. Възможно е да има главоболие, болезнена болка в шията, депресивно състояние, нарушение на съня.

Друга вероятна причина за нощна болка в раменете е бурсит. Това е възпаление на ставната капсула, която има хронична форма. Постоянно се появява оток около ставата, не може да се спи на засегнатата страна. Болката е остра, пронизва се с оловото на ръката и се поставя зад задната част на главата. Причините за бурсит са разнообразни, често с голямо натоварване на ставата, травма, инфекция, проникващи в общата чанта.

Постоянната болка в раменете през нощта показва, че болестта придобива хроничен ход. При правилно лечение, бурситът може да бъде излекуван след 1-2 седмици. Основното правило е да се изключи травматичният фактор, а останалата част от лечението се избира индивидуално след потвърждаване на диагнозата при назначаване на лекар.

Болка в рамото, когато се движите

Болка в рамото при преместване на първия сигнал, че ставата започва да се свива. Причината може да бъде различна - трудни условия на труд, прекомерно физическо натоварване, възпаление, травма. Нарушаването на нормалната функция на ставата поради тези причини се изразява в синдром на болката.

При капсулит - възпаление на периартикуларната торбичка, трудно се движи в ставата. Трудно е да вдигнете ръката си, да я издърпате и да я вдигнете зад главата си, мускулната маса на раменния пояс намалява, но всички тези промени се увеличават постепенно.

С промените в ротационния маншет на рамото и натоварването върху него (боядисване на тавана, продължително задържане на товара над главата). Остра, възпираща болка се проявява на следващата сутрин, невъзможно е да вдигнете ръката си над главата си, мускулите са напрегнати.

При тено-бурсит, съединителната торбичка се задушава, в резултат на образуването на калцирания върху сухожилията. Болката в рамото е остра, тя се увеличава по време на движение, може да се разпространи до врата, предния крайник и ръката.

Болката в рамото, когато се движи, е един от онези симптоми, при които заслужава незабавно да се свържете с лекар, за да установите истинската причина за възпалението или дегенеративната промяна, която ще изключи развитието на тежки усложнения.

Болка в раменете и гърба

Болката в раменете и гърба е първият сигнал, че тялото не работи хармонично. Болката е реакцията на нервните клетки на човешкото тяло към наранявания, травми. Болката може да се появи в няколко случая: 

 1. Увреждане на мускулите. 
 2. Лайфстайл, правейки същия тип работа с постоянно натоварване, неудобна работна поза (при управление на автомобил, работа с компютър). 
 3. Продължително дневно натоварване на мускулните групи. 
 4. Компресиране на мускулите. 
 5. Мускулно напрежение, дължащо се на емоционален шок или стресова ситуация. 
 6. Подохлаждане на мускулите. 
 7. Атипична физическа активност.
 8. Наранявания, навяхвания.

Във всеки случай, при палпиране на мускула има повишен тонус и болезненост. Поради болката, мускулите се свиват и поради това нормалната циркулация и метаболизъм в засегнатата област е трудно. Поради това болката само се увеличава и трофичните разстройства се увеличават. В допълнение, постоянното напрежение води до мускулни спазми. Можете да изберете да се опитаме да масажирате засегнатите мускули, за облекчаване на спазми и възстановяване на притока на кръв, а след това се потърси квалифицирана медицинска помощ, тъй като болката в раменете и гърба му разкрие нарушение на функциите на опорно-двигателния апарат.

Болка в рамото с вдъхновение

В тези случаи, когато има болка в рамото по време на вдъхновение, по-добре е веднага да се консултирате с лекар, за да установите истинската причина за заболяването. В края на краищата, болката може да се почувства не само при наранявания на раменете и заболявания на опорно-двигателния апарат на горния humeral колан. Болката не позволява да водят обичаен начин на живот, окови.

Най-честите патологии, които причиняват болка в рамото при вдишване: 

 • Остеохондроза. При изстискване на корените на нервите има болка, която не позволява пълно движение и нараства с движение и вдъхновение. 
 • Интеркостална невралгия. Тя е постоянна и периодична. Болката, обкръжаваща, изгаряща, втвърдяваща, може да даде в ръката, рамото, врата. Укрепва се с дишане, палпиране, внезапни движения. Провокира хипотермия, остеохондроза, физическа активност, неправилна работна позиция. 
 • Инфаркт на миокарда. Първият знак е крясък в гръдния кош, вдишване и издишване, разпространяващ се на цялата гръдния кош, гърба, врата, ръцете. Болката може да доведе до загуба на съзнание и ако болката не преминава, след като приемете Validol, незабавно се обадете на линейка. 
 • Стомашна язва. Болката се увеличава след хранене, се разпространява под нокътя, в областта на гръдния кош и зад гръдната кост. Първите признаци са киселини, слюноотделяне, гадене, гадене и повръщане. 
 • Психологически проблеми. Болката се появява внезапно, в различни части на тялото, придружена от чувство за тревожност, сериозност. Понякога има атаки на паника и липса на въздух в резултат на истеричен спазъм на ларинкса. 
 • Чернодробна колика. Наблюдавано с холецистит - жлъчнокаменна болест. Провокира обостряне на спазма на жлъчния мехур, причината за която е нарушение на диета, стрес, инфекция, нервно изтощение. Болката е остра, се разпростира до дясната ръка, хипохондриума, рамото, под нокътя. Пациентът се притеснява, променя позицията си, атаката се придружава от повръщане на жлъчката и треска.

Болка в рамото с изтръпване на ръката

Болка в рамото в същото време с изтръпване на ръката - първият знак за началото на възпалителния процес в ставата или последствие от сериозно нараняване. Причината може да бъде периартрит на бумеропатия, бурсит, разместване на рамото, междубвертебрална херния или тумор на гръдния кош. Първото нещо, което трябва да предупреждава и което говори за хомероскопския периартрит, е болката, която дава в ръката, придружена от пълна или частична изтръпване. Болката е силна, става по-честа през нощта, особено болезнено палпиране на сухожилията близо до рамото и върха. Вследствие на това ставата става неактивна и се втвърдява, трудно е да вдигнете ръката си, да държите тежестта си върху опънатата ръка. Има изтръпване на кожата на ръката, чувствителността намалява, което показва вегетаво-съдово разстройство.

Дислокациите също така показват силен синдром на болка и загуба на чувствителност, но предшествано от нараняване на раменния пояс, което води до дислокация или фрактура. Понякога фрактури увреждат нервите, което води до изтръпване на крайниците. По същата причина във всеки случай не можете самостоятелно да измествате изместването.

За болката в рамото и изтръпването на ръката не сте смутили, първо трябва да идентифицирате основната причина и да я премахнете правилно и затова трябва да се консултирате с лекар от остеопатията. Само след като е установена диагнозата, лечението може да започне и самолечението може да доведе до необратими последици, които увреждат цялото тяло.

Болка в ключицата и рамото

Ключицата е куха двойка кости, едната страна е закрепена към гръдната кост, а другата - към устието на нокътя. Болката в ключицата и рамото може да причини много проблеми и ако причината за болката не е нараняване, тогава си заслужава да се обръща внимание на ставите. Има няколко причини, поради които има болка в ключицата и рамото.

Fracture. С фрактура на ключицата костта се придвижва към рамото, придружена от разкъсване на сухожилията и мускулните влакна, придаващи силна болка на рамото. Предната част на ръката е визуално съкратена от засегнатата страна, но при затворена фрактура картината не е толкова силна, но човекът изпитва болка по време на движение, повдигане и изтегляне и завъртане на ръката.

Захващане на шийните корени. В този случай, болката ще бъде дадена на ключицата, шията и рамото. Лесно се определя от усещанията: подуване на езика и изтръпване на областта зад ухото, хълцане, колики в сърцето, сложно преглъщане. Ако тези признаци се открият, незабавно трябва да потърсите помощ от невролог.

Изместване на ставите. Тя се получава в резултат на нараняване, промените могат лесно да се определят чрез сондиране на ставите - в тази зона, изразени отоци и болезненост.

Невралгия на брахиалния плексус и интеркостална невралгия. Тези заболявания могат да причинят отразена болка в областта на ключицата и рамото.

Раменно-скополен периартрит. Възпалителният процес в ставната кухина причинява болка не само в рамото, но и болката, която излъчва до костната яка, гърдите на шията, особено болката се изразява през нощта.

Има много важни причини за болка в ключицата и рамото, но за да разберете причината за тях, трябва да посетите лекар.

Болка в рамото след тренировка

Болката в рамото след тренировка може да се тревожи след необичайно натоварване на ръцете и раменете. При тежко натоварване на раменния пояс, ставните повърхности на костите на рамото се търкат - това е основната причина за болката.

Друга възможна причина, независимо от товара, но проявявала се след тях - други заболявания в тялото. Това са проблеми с функцията на черния дроб, белите дробове, стомаха, може би дори това и туморните заболявания на гръдния кош.

За болката в рамото след тренировка не се напомня за себе си, струва си да се придържаме към прости правила. 100% гаранция няма, но вероятността от болка може да бъде намалена понякога. 

 1. Загрейте преди тренировка. Всички мускулни групи трябва да бъдат омесени, загряването трябва да е сложно. Това и движение, и въртящи движения на ръцете, краката, клякатите. 
 2. Приложение на мехлеми от тип затопляне. Не бъркайте с мехлемите от охлаждащ тип, които са по-добре да се използват след травма, когато трябва да намалите проявата на синдром на болката. Мехлемите от тип затопляне имат компоненти, които подобряват циркулацията в областта на приложение. Като опция - мехлем въз основа на отрова от пчели. 
 3. И най-простото нещо е да се наблюдава техническото състояние на изпълняваните енергийни системи.

Болки в рамото при бременност

През целия период на бременност една жена може да почувства болка от различно естество. Често болезнените усещания не носят опасност и са съвсем естествени с физиологичните промени в тялото. Но болката в ставите се отнася до тези промени, които не са напълно типични и които предизвикват известен дискомфорт.

Често болката в рамото по време на бременност показва липса на калций. За да се установи това, достатъчно е просто да се направи биохимичен кръвен тест. Това ще даде информация за химичния състав на кръвта. По този начин, лекарят избира необходимите витаминни добавки, прави диета. Това са не само кисели млечни продукти, но и риба от различни сортове, яйчен жълтък, черен дроб.

Също така, болката в ставите по време на бременност може да се появи поради действието върху лигаментния хормон релаксин. Релаксин прави лигаментите по-еластични, така че в процеса на доставяне на тазобедрените стави, които се движат отделно, правят раждането рани по-широки и не пречат на преминаването на плода. Съответно, релаксинът действа върху всички големи стави на скелета.

Също така, болката в рамото по време на бременност може да бъде възпалителен процес и трансферирана болест (студена, всякаква друга инфекция). При първите признаци е необходимо да се обърнете незабавно към лекаря и изобщо да не се занимавате със специална терапия.

Към кого да се свържете?

Диагностика на болка в рамото

Диагнозата на болката при рамото ще помогне за своевременното изготвяне на ефективен план за лечение. Когато има болка, за да се установи диагноза, се нуждаете от помощта на невролог или терапевт. Ако изследването разкрие, че причината за болката е в заболяването на вътрешните органи, трябва да се свържете с тясно специализиран лекар, за да елиминирате основния източник на болка, а не да се борите със симптомите.

Диагнозата и лечението трябва да се извършват на няколко етапа. Терапевтични мерки трябва да бъдат насочени към премахване на причините за болка, унищожаване на патогените, причиняват възпаление, елиминиране на симптоматични прояви на болестта и възстановяване на нормалната функция на засегнатата става. Ако медицинските мерки се вземат правилно, болката в ставите на рамото може да бъде без усложнения и в най-кратки срокове може да бъде отменена.

Невъзможно е да се диагностицират сериозните заболявания на раменните стави независимо, следователно е по-добре да се откаже самодиагностика и самолечение, за да не се справят със сериозни системни усложнения. Потърсете медицинска помощ, е необходимо не само защото тялото на всеки човек е различен и се лекува в зависимост от модела е невъзможно, и лекарят, винаги ще се намери професионален подход и диагностика на болки в рамото, както и правилното третиране няма да е за лекар, за да не е трудно.

При артрит се използват артроза, бурсит, нестероидни противовъзпалителни средства и хондропротектори. Когато по някаква причина болестта е започнала и тези лекарства вече не произвеждат резултати, трябва да прибягвате до хормони и наркотични аналгетици, за да намалите страданието на пациента. Такива лекарства се използват в прогресията на злокачествени тумори. Лекарствата се прилагат или орално, интравенозно и дори като интраартикуларни инжекции. Но доста често консервативното лечение на деформирането на артрозата на раменната става не е ефективно. Ето защо се предлага хирургично лечение, а най-ефективният метод за днес е съвместната замяна.

С натъртвания, разкъсвания на връзки, ледът се прилага върху мястото на лезията. След това можете да прибягвате до алтернативни средства: да направите оцетен компрес през нощта. Измийте засегнатото рамо с приготвената инфузия: 3 супени лъжици. Цветя от люляк, 1 супена лъжица. Натрошен корен от репей и 3 шушулки от лют пипер, смесени с 1 литър алкохол, вливан в продължение на три дни. Или мехлем: 100 грама несолена мастна тъкан, добавете 1 ч.л. Червен пипер, 3 ч.л. Натрошен сабленик и същия брой жълт кантарион.

Периартритът се лекува с аналгетици, противовъзпалителни лекарства, които се инжектират в интраартикуларната капсула, правят новокатинови блокади, акупунктура. Ако заболяването има много силен възпалителен характер, глюкокортикостероидните препарати се използват под формата на мехлеми и инжекции.

Добрите резултати с болка в рамото дават йога. Тя отпуска мускулния механизъм на тялото ни, което е много полезно за тялото и особено за врата и раменете. Използват се електрофореза и магнитотерапия, противовъзпалителни мазила и компреси от бисфофит.

trusted-source[18], [19], [20]

Лечение на болка в рамото

Лечението на болката в рамото е многостепенно и сложно. На първо място, е необходимо да се премахне причината за болка в рамото. Само чрез идентифициране на основната причина и отстраняването й можете да постигнете прогресивен резултат и да възстановите пълния обем на съвместните функции без възможни повторения на заболяването.

Докато диагнозата все още не е установена, е възможно да се подложите на симптоматично лечение, за да облекчите болката малко. За да направите това, засегнатата ръка трябва да бъде фиксирана в ставата и можете да анестезирате с лекарства или охлаждащи компреси.

За да се облекчи болката, се използват два вида аналгетици: наркотични и ненаркотични, както и противовъзпалителни средства. При възпалителния процес на рамото се използват нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен, индометацин, кетопрофен, нимезулид, мелоксикам. В по-тежки случаи, стероидни противовъзпалителни средства като хидрокортизон, дексаметазон, преднизолон. Лекарствата могат да се прилагат под формата на таблетки, мехлеми и интра-ставни инжекции могат да се прилагат, когато необходимата доза от лекарството се инжектира със спринцовка директно в съединителната торбичка.

Лечението на болката в рамото е сериозен процес, така че планът за лечение трябва да бъде предписан само от лекар и само след необходимите тестове и окончателна диагноза.

Алтернативи за болка в рамото

Алтернативните средства за болка в рамото се използват само стриктно след одобрението на лекуващия лекар. Причините за болката в рамото могат да се променят, така че няма единна схема за лечение на основната причина и не само вредно, но и опасно е, че не е само вредно да се впише в съветите на познати и роднини. Има няколко правила, които могат да облекчат болката и да укрепят раменния пояс, както и да облекчат състоянието.

 1. Правете упражнения за раменния пояс всеки ден. Това ще направи връзките по-еластични, а мускулите винаги ще бъдат тонизирани. 
 2. Поддържайте правилното положение. Неспазването на това правило може да повлияе на състоянието на раменната става, а не само. Достатъчно е просто да се правят упражнения за мускулите на гърба и корема. 
 3. След като получите нараняване на рамото, най-добре е незабавно да направите студен компрес и да масажирате насинената област. За да не се нарани кожата, върху засегнатата област, преди да се приложи лед, е необходимо да приложите превръзка или да поставите кърпа.

Алтернативни средства за болка в рамото, което ще спомогне за облекчаване на общото състояние:

 • на засегнатата област на хумаралната става може да се приложи меден компрес. Кожата се размазва с тънък слой мед, компресната хартия е поставена на върха, рамото е обвито и компресът е фиксиран с превръзка. Дръжте го поне 12 часа, можете да направите процедурата през нощта. Процесът на 5-10 процедури.
 • е възможно да се направят иглолистни вани. За да направите това, накиснете в студена вода борови иглички и млади шишарки за 10 минути, след това ги варете и оставете да се варят в продължение на 12 часа. След това можете да вземете лечебни бани, от изчисляването на 1,5 инфузия до пълна вана. Можете да се къпете поне за 20 минути.

trusted-source[21], [22], [23]

Масаж с болка в рамото

Масажът за болка в рамото е особено необходим след предадените заболявания, наранявания и превенция. Ето защо, масаж на рамото трябва да се обърне внимание, като масаж на гърба.

Раменната става е анатомично разположена, така че постоянно да претърпява големи натоварвания и риск от нараняване. Болките в раменете могат да напомнят за неудобна работна поза или след интензивно физическо натоварване без подходяща подготовка.

Такива проблеми с раменната става като напрежението в мускулите, сухожилие разкъсване, увреждане на хрущял слой, изкълчване, фрактура, артроза и артрит изисква възстановяване, което се основава на не само премахването на основната причина, но също така намаляването масаж и физическа терапия.

Масаж с болка в рамото трябва да започне с група от мускули на предмишницата, масаж на ръката е по-добре огъване поставени на здраво рамо или обратно обратно - така че ще бъде по-лесно да се масаж на съвместни торба. Масажът трябва да бъде равномерно, с еднаква сила на делтоидния мускул и цяла форма на вентилатор. След това можете да започнете да разтривате предната и задната част на ставната торбичка в кръг и праволинейно. Триене трябва да се комбинира с потупване, за да не се създава допълнителен дискомфорт за пациента в засегнатата зона. Лимфните възли не могат да се масажират.

Упражнения за болки в раменете

Упражнения за болка в рамото трябва да се извършват ежедневно, особено ако преди това е възникнал случай на възпаление на раменната става. На първо място, физическият комплекс от упражнения има за цел да намали риска от скованост и скованост в раменната става и да възстанови функцията си.

Лечебна физкултура (физиотерапия) за периартрит, необходими, за да се намали болката в раменната става, за да се възстанови пълната функция, повишаване на мускулния тонус на съвместни раменните мускули, засегнати от болестта.

Да се премине към терапевтичен комплекс от упражнения е необходимо само след преглед в лекаря, определяне на диагнозата и началото на лечението с лекарства. 

 1. За да се направи в седнало положение, ротационните движения на лактите са напред и назад, 1 минута във всяка посока. Ръцете трябва да се поставят на раменете.
 2. Седнете на стол, за да поставите ръцете на кръста и да не откъсвате четките, за да направите коляното на лактите колкото е възможно по-напред и максимално назад. Изпълнявайте до 10 пъти във всяка посока. 
 3. Болната ръка се навива зад гърба, след което е хваната от ръката на здрава ръка и леко се простира. В максималната точка на разтягане е необходимо да заключите 10 секунди. Направете 4-5 пъти. 
 4. Ръката на болната ръка се полага на рамото на здрава и с тази ръка лакът на пациента се простира доколкото е възможно, лакътът се притиска плътно към гърдите. Да 6-8 пъти.

Мехлем от болка в рамото

Мехлем от болка в рамото се предписва само от лекуващия лекар, като се вземат предвид всички характеристики на тялото на пациента. На първо място, той трябва да бъде противовъзпалителен агент под формата на мехлем - да бъде по-лесен за прилагане върху засегнатата област, плюс това да трае по-дълго. За да се разтрива лекарствен мехлем, е необходимо не повече от 4 пъти на ден, върху почистената невредима кожа. Това може да бъде маз, целекоксиб, мелоксикам, ибупрофен и диклофенак - лекарството предписва лекаря въз основа на данните от изследването. Също така се препоръчва по-малко да нараните ръката - да поставите превръзка или да поставите болезнено рамо с кърпа, да седнете по-малко в неудобно положение, да не носите тежести.

Продължителността на лечението трябва да бъде най-малко две седмици. Дори след отслабване на болката в рамото, лечението не може да бъде прекъснато, в противен случай болестта може да се развие многократно и лекарството ще развие резистентност.

Ако причината за болката в спазма на мускулите на рамото и шията, трябва да използвате специални противовъзпалителни медицински мехлеми на основата на мускулни релаксанти. В редки, тежки случаи лекарствата се инжектират в съвместната торбичка. Това е крайна мярка, прибягната в тези случаи, ако мехлемът от болка в рамото не дава резултати.

Предотвратяване на болка в рамото

Предотвратяването на болки в рамото ще предпази от сериозни заболявания и ще помогне за поддържане на ставите в отлично състояние. И това е гаранция за пълен живот без ограничения и болка. Ето какво е важно за това: 

 1. Не спите на твърде твърда и висока възглавница. Най-добре е да спите с еластична възглавница, която трябва да бъде поставена под врата. 
 2. Ако е възможно, не носете раница или го правете нерядко. Не носете торба на рамото, разпределете гравитацията равномерно от двете страни. 
 3. Защитете позата си. Не седите в неудобно положение, работете на компютъра на правилното място. 
 4. Правете упражнения. Това ще ви помогне да запазите всички мускули на тялото в тон и да поддържате стойката и правилната позиция на тялото. 
 5. Да се изключи възможността за хипотермия. Облечи се топло, според времето. 
 6. Откажете от прекомерното физическо натоварване, загрейте преди тренировка. 
 7. Правилно и технически е да извършвате физически упражнения без зареждане на цервикалната част. 
 8. Наблюдавайте диетата и ядете правилно, яжте необходимото количество витамини.

Предотвратяването на болезненост в ръцете и неговото спазване винаги е много по-лесно, отколкото дълъг период на лечение и възстановяване. Ако болката в рамото се почувства, тогава е по-добре да не се забавя посещението при лекаря. С течение на времето предприетите мерки ще помогнат да се избегнат сериозни последици от пренебрегвани болести.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.