^

Здраве

Болка в областта на раменете

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Както и при диагностицирането на много други патологични състояния, диагностичния алгоритъм в рамото болка опростено чрез предварително разделяне на възможни патологични състояния в две групи, в зависимост от естеството на началото на заболяването (остра, прогресивна).

I. Sharp началото:

 1. Синдром на замразеното рамо
 2. Неврологична раменна амиотрофия
 3. Странична херния на цервикалния интервертебрален диск
 4. Метастатична афекция на цервикалния гръбначен стълб
 5. Възпалителни заболявания на гръбначния стълб
 6. Херпес на херпес зостер
 7. "Увреждане на колана"
 8. Спинален епидурален кръвоизлив.

II. Постепенно начало:

 1. Дегенеративни и други заболявания на гръбначния стълб на шийката на матката
 2. Екстрамедуларен тумор на цервикално ниво
 3. Pancoast тумор
 4. Сирингомиелия и интрамедуларен тумор
 5. Артроза на раменната става
 6. Нарушения на брахиалния сплит
 7. Постгерпетическая невралгия
 8. Тунелният нерв на суфратния нерв
 9. Регионална психогенна болка

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Постепенно настъпване на болка в рамото

Дегенеративни и други заболявания на гръбначния стълб на шийката на матката

При дегенеративни процеси на цервикалния гръбнак, рядко се наблюдават очевидно ограничена коренна болка и чувствителни нарушения; същото важи и за моторни симптоми на мускулна слабост или загуба на рефлекси. Това е така, защото симптоматиката, по правило, не е следствие от компресирането на гръбначните корени; Източникът на болка е по-често междузвездни стави, които са богато интензивни от сетивните влакна. Има отражение на болка в областта на рамената - тази болка е по-дифузно разпространение, като няма сегментни сензорни или двигателни нарушения (симптоми на загуба). Движението на врата е ограничено, но те не предизвикват непременно болка. В плевралните движения са свободни; ограничаването на движенията в рамото може да възникне при вторичното набръчкване на ставната капсула поради имобилизирането на проксималното рамо.

Източникът на болка може да бъде и други заболявания на гръбначния стълб: ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, остеомиелит.

trusted-source[6], [7]

Екстрамедуларен тумор на цервикално ниво

В дегенеративни гръбначния стълб патология контраста на екстрамедуларни тумори са склонни да се увреди съответния нерв корен при сравнително ранен етап на заболяването, тъй като повече от половината от които - невринома произход от корена дорзалната. Менингиомите се появяват главно при жени (95%) и често се локализират на задната повърхност на гръбначния мозък. В рамото има радикална болка, която е по-лошо при кашлица. Чувствителните нарушения и промените в рефлексите се появяват в ранните стадии на заболяването. Изключително важно е да се идентифицира участието на един или два корена на нервите, тъй като диагнозата трябва да бъде установена преди да има признаци на увреждане на самия гръбначен мозък, което може да бъде необратимо. Необходими са сериозни умения и опит за провеждане на електрофизиологични изследвания. При рогенгеография патологичните промени не могат да бъдат разкрити. Необходимо е да се изследва цереброспиналната течност, да се извършат изследвания на невроизображението и CT-миелографията.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Pancoast тумор

Болката в зоната на подхранване на долния багаж на брахиалния плексус, т.е. По унната повърхност на ръката до ръката, възниква в доста късен стадий на заболяването. Ако пациентът има ipsilateral Горнър синдром, тогава обикновено няма алтернатива на диагнозата "Pancost тумор" (с изключение на syringomyelia).

Сиригомиелии и интрамедуларни пухоли

Първоначалната симптом сирингомиелия може да бъде кореновата болка в областта на рамото, като кухина в гръбначния мозък упражнява натиск върху двете странично рог на гръбначния мозък (т.е. - от preganglionaruyu част от периферната симпатична път) и задната рога (т.е., - при настъпването на зона на сегментна сензорна информация в гръбначния мозък). По правило болката не се ограничава до един или два сегмента, но се разпространява в цялата ръка. На този етап на заболяването може да бъде в центъра на ипсилатералния синдром на Хорнер и парализа на пот на ипсилатералния лезия страна на лицето, ипсилатералния рамото и проксималните ръце.

Друга възможна диагноза е интрамедуларен тумор, обикновено доброкачествен. Ключовият фактор определяне прогнозата като в сирингомиелия, и в интрамедуларния тумор е ранна диагноза: когато двете заболявания увреждане на гръбначния мозък са необратими ако е направена диагноза, когато пациентът вече е сегментна мускулна атрофия поради лезии на предната рог или спастична параплегия поради нараняване пирамидална тракт или напречна лезия на гръбначния мозък с характерен загуба на болка и температура чувствителност. Невровизуализиращите проучвания са задължителни, е желателно да се комбинира невроизследването с миелография.

Артроза на раменната става

При артроза на раменната става, може да има отражение на болка в областта на рамото, в близките части на рамото, без да се нарушава чувствителността или двигателния дефект. Характерна особеност е постепенното ограничаване на мобилността в раменната става и болката, която настъпва при отдръпване на рамото.

Други състояния (подобна патогенеза): синдром на раменната четка, епикондилоза на рамото.

trusted-source[18], [19], [20]

Нарушения на брахиалния сплит

Травма, туморна инфилтрация, радиация плексит и други заболявания, които могат да бъдат придружени с болка в областта на рамото състоят синдром разностранен мускул (четири ниски цервикални гръбначни нерви, които формират брахиален плексус на изхода на междупрешленните изрезки са разположени първо в interscalene пространство между предната и средната разностранен мускул ), синдром на горната стволови лезия (V и VI цервикални нервите), синдром сплит нараняване средната багажника (VII цервикален нерв), нисш синдром на стволови лезия (VIII цервикален и п rvy гръдни нерв) и други синдроми pleksopaticheskie.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Постгерпетическая невралгия

Невралгия често е погрешно за симптоми на болка, свързани с дегенеративни гръбнака патология, подпомогнати от пациентите старост и провеждане на рентгеново изследване не е след клиничен преглед, както е трябвало да се направи, а пред него. При постеперетична невралгия болката е много по-интензивна и изтощаваща в сравнение с болката при остеохондроза и не се променя по време на движения или кашляне. Като правило е възможно да се открият последиците от съществуващите херпесни изригвания под формата на зони на хиперпигментация, разположени в зоната на съответния сегмент.

Тунелният нерв на суфратния нерв

Този рядък синдром обикновено се свързва с травма или се развива спонтанно. Той се характеризира с дълбока болка в близост до горния ръб на върха. Оставянето на рамото увеличава болката. Слабостта m се разкрива. Infraspinatus m. Супраспинатус. Типична болезнена точка се намира в мястото на компресията на нервите.

Регионална психогенна болка

И накрая, пациентът може да има локална регионална болка в областта на рамената с психогенен характер. Това състояние е доста често, но такава диагноза трябва да бъде направена с повишено внимание, както при психогенните болкови синдроми на друго локализиране. Липсата на каквито и да било отклонения от данните на неврологичните и допълнителните изследователски методи не може напълно да гарантира липсата на неврологична или соматична причина за синдрома на местната болка. Ето защо, успоредно с назначаването на антидепресанти, които имат аналгетичен ефект, е целесъобразно да се проведе динамично наблюдение; Не пренебрегвайте редовното преразглеждане и изследване, анализ на психическото състояние и обективната история, т.е. Анамнеза, събрана от близките роднини.

Болка в рамото, са също възможни в пекторалис на синдром на предния разностранен мускулна синдром малка задната цервикален симпатична синдром, дисекция на каротидната артерия, karotidinii, тумори в югуларни отвор, инфекция ретрофарингеален пространство, кожни и подкожни мастни заболявания, хемиплегия (въплъщение синдром замразени рамото ); както и някои други заболявания (полимиозит, ревматична полимиалгия, остеомиелит, фибромиалгия, оклузия на артерия субклавиална). Въпреки това, тези заболявания са значително различен релеф на синдрома на болка са характерни други клинични прояви, които позволяват да ги разпознае.

Остра болка в областта на раменете

Синдром на замразеното рамо

Терминът "замръзнало рамо" обикновено се използва за описание на симптомния комплекс, който по-често се формира в последния етап на постепенно развиване на патологията на рамената (синдром на периартропатия на рамото и рамото). При рентгенография на хумарална става в такива случаи е определена артроза и / или калциеви отлагания в страничните отделения на артикулатна капсула. Обаче понякога този синдром се развива рязко: има болка в рамото и отражение на болка в ръката, която принуждава пациента да избягва движенията в рамото. Движението в шията не оказва влияние върху болката или я укрепва само леко; увеличаването на цереброспиналното налягане също не влияе на интензивността на болката. С отстраняването на ръката има интензивна болка и рефлекторно свиване на мускулите на раменния пояс. В това състояние е много трудно да се разгледат функциите на двигателя. Дълбоките рефлекси не се намаляват, няма чувствителни нарушения. Такава клинична картина често се основава на миофасиален синдром.

Така точката за превключване често се открива в първия мускул subscapularis, а след това - в малки и големи мускули гръдни, широк гръбен мускул на в триглав мишничен мускул (най-малко - в други мускули). Ограничавайте движението в болката в рамото и мускулния спазъм, което в този случай е част от аналгетичната реакция. Има възможни вторични промени в сухожилията и тъканите на спастичните мускули.

Неврологична раменна амиотрофия (синдром на Persononeja-Turner)

Болестта възниква рязко. По правило се включва водещата ръка (в повечето случаи дясната ръка). Повечето мъже в напреднала възраст са болни. Основният симптом е интензивна болка в рамото и проксималните ръце, които могат да се разпространят на радиалната повърхност на предмишницата до палеца на ръката. Няколко часа или на втория ден от заболяването има ограничение на движенията в рамото поради слабостта на мускулите на раменния пояс и болката, която се увеличава с ръчни движения. Важен важен критерий за диференциална диагностика, който позволява да се изключи херния на междузвездния диск, е липсата на усилване на болката при движение в шията.

Степента на мускулна слабост може да бъде определена до края на първата седмица на заболяването, когато болката е зачервена. При неврологичния статус се разкриват симптомите на увреждане на моторните влакна в горната част на брахиалния сплит. По-голямата част от пациентите имат пареза на делтоидни, предни и зъбни мускули. Възможно участие на мускула на бицепса. В редки случаи се определя изолирана пареза на един мускул, например назъбена или диафрагма. Характерно е бързото развитие на мускулната атрофия. Рефлексите като правило се запазват, в някои случаи рефлексът с бицепса на рамото може да намалее. Сензорни нарушения не (с изключение на преходна болка) или са ниски, поради факта, че засегнатата част на плексус брахиалната съдържа предимно моторни влакна (с изключение на аксиларна нерв област, която инервация е разположен върху външната повърхност на горната част на рамото и от областта сравнима с площта палмово).

Когато се изследват скоростите на проводимост по нервите, се разкрива забавяне на възбуждането на брахиалния сплит. До края на втората седмица на заболяването ЕМГ показват признаци на денавация на засегнатите мускули. Обикновено няма промяна в цереброспиналната течност с това заболяване, поради което при наличието на характерна клинична картина лумбалната пункция не е необходима. Прогнозата е благоприятна, но функционалното възстановяване може да отнеме няколко месеца. Патогенезата не е напълно ясна.

Странична херния на цервикалния интервертебрален диск

За да се образува херния интервертебрален диск на шийката на матката, не е необходимо прекомерно натоварване. Влакнестият пръстен, участващ в дегенеративния процес, е много тънък и разкъсването му може да се появи спонтанно или по време на производството на най-често срещаното движение, например - с удължаване на ръката. Пациентът има радикална болка. Най-важната диагностична стойност е фиксираната позиция на главата с леко наклон напред и в болната гръдна кост. Движение в шията, особено - разширение, по-болезнено от движенията в ръката.

Изследването на рефлексите от ръката в острия стадий на заболяването (когато пациентът все още не е способен поне частично да се адаптира към острата болка) обикновено няма много информация; същото важи и за изследването на чувствителността. При проучването EMG няма отклонения. При рентгенография не могат да бъдат разкрити дегенеративни промени на гръбнака; не е задължително във всички случаи да се очаква намаляване на височината на междузобеларната пукнатина. При методите на невроизобразяване (CT или MRI), проучванията могат да разкрият изпъкналост или пролапс на междузобедрения диск. Изключително важно е да се идентифицират компресията на шийните прешлени в постеролатералната ъгъл на цервикалния канал или притискане на гръбначния мозък, които клинично се проявява с увеличени дълбоки рефлекси с крайници под очакваното ниво на унищожение и нарушаване на чувствителността на багажника. Някои пациенти развиват клинична картина на синдрома на Brown-Sekar.

Метастатична афекция на цервикалния гръбначен стълб

При метастазирането в шийния гръбнак рядко се наблюдава остра коренна болка в областта на рамената без предхождащ достатъчно дълъг период на локална болка. Ако има анамнеза за предишна локална болка, тя обикновено погрешно се тълкува като проява на дегенеративната патология на гръбначния стълб (честа грешка).

Установяването на правилната диагноза само въз основа на изследването на анамнезата и оценката на неврологичния статус е практически невъзможно в началото (!). Симптомите са много сходни с проявите на дискогенния процес. Определена индикация за възможността от метастатични лезии може да бъде нивото на сегментните разстройства: херничните изпъкналости на дискове, разположени над шестия сегмент на маточната шийка, са изключително редки. Полезна информация може да се даде чрез лабораторни изследвания, но всеки лекар знае случаи на метастатичен стадий на туморния процес с нормални стойности на ESR. Най-информативните невроизображения и радиография, според резултатите от които, ако е необходимо, носят миелография, която е удобна за комбиниране с невроизобразяване. В случай, че пациентът няма пълна напречна лезия на гръбначния мозък, не трябва да губите време за търсене на първична локализация на туморния процес. Пациентът е показан хирургическа интервенция, която от една страна позволява декомпресията на гръбначния мозък и от друга страна да се получи материал за хистологично изследване.

Възпалителни заболявания на гръбначния стълб

Спондилитът е станал доста рядка патология. При спондилит има локална и отразена болка в областта на раменете. Диагнозата се установява чрез радиография или невроизображение. Интервертебралният дисцити може да бъде следствие от хирургично лечение на херния междузвезден диск. Пациентът има болка с всяко движение в гръбначния стълб и отразена радикуларна болка. При неврологичния статус обикновено няма промяна, с изключение на рефлексната имобилизация на засегнатата част на гръбначния стълб. Диагнозата се основава на рентгенографски преглед.

Приблизително 15% от всички епидурални абсцеси се появяват на цервикалното ниво. Клиничните прояви на епидуралния абсцес са много ярки. Пациентът изпитва остро нетърпима болка, водеща до имобилизиране на гръбначния стълб. Силно се развиват симптомите на компресиране на гръбначния мозък, които припокриват по-слабо изразените радикуларни симптоми. В лабораторните изследвания има изразени "възпалителни" промени, значително увеличаване на ESR. Извършването на изследвания на невроизображението е проблематично, тъй като нивото на локализация на лезията е клинично трудно да се определи клинично. Най-добрият метод е изчислената томография в комбинация с миелография, при производството на която е възможно да се вземе алкохол за изследване. В редките случаи, когато епидуралната компресия е причинена от тумор или лимфом, цитологичното изследване на CSF е важна информация.

Херпес на херпес зостер

През първите 3-5 дни от заболяването, когато няма везикулозен обрив в района на определен сегмент, е трудно или дори невъзможно да се диагностицира херпес зостер, тъй като на този етап единствената проява е радикулярната болка. Болката в областта на рамото обикновено има усещане за парене, сравнимо с усещанията при изгаряне на кожата; болката е постоянна и не се увеличава с движение или с увеличаващо се налягане на цереброспиналната течност (например с кашлица). До края на първата седмица диагнозата, причинена от кожни обриви, не е трудна. В редки случаи са възможни симптоми на пролапса в моторната сфера - пролапс на дълбоки рефлекси и сегментна пареза.

"Увреждане на колана"

Такава специфична травма на шийката на гръбначния стълб възниква, когато се случи автомобилна катастрофа, когато движеща се или стационарна кола се удари от кола, движеща се с по-висока скорост. Бавно движещата се машина първо получава рязко ускорение, след което рязко се забавя, което причинява съответно прекомерно износване на вратата на пътника (повреда при хиперекстезия), което бързо се заменя с прекомерната му флексия. Това води до увреждане на главно междувертебралните стави и връзки.

Няколко часа или ден след нараняването, болката настъпва на гърба, принуждавайки пациента да държи врата и главата си неподвижно; болката излъчва до рамото и ръката. Това болезнено състояние може да продължи няколко седмици. Рефлексите са запазени, няма чувствителни нарушения, не се разкриват електрофизиологични и радиологични изследвания на патологията. Диагнозата се прави, като се вземе предвид конкретна анамнеза. Обективната оценка на действителната продължителност и тежест на болезнените прояви е доста трудна.

Спинален епидурален кръвоизлив

Спиналната епидурална хеморагия е рядко заболяване, характеризиращо се с внезапно появяване на силна болка, често с радикален компонент, бързо развитие на по-ниска параплегия или тетраплегия. Най-честата причина е антикоагулантната терапия. В 10% от случаите има съдова аномалия (по-често кавернозна ангиома). Една трета от всички случаи на кръвоизлив се развиват на нивото между сегментите C5 и D2. MRI или CT сканирането се открива с хематом. Прогнозата зависи от тежестта и продължителността на неврологичния дефицит.

Диференциалната диагноза включва остър напречен миелит, оклузия на предна спинална артерия, остър субарахноиден кръвоизлив, аортна дисекция, инфаркт на гръбначния мозък.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.