^

Здраве

Audiometriya

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Този научен термин произлиза от две различни думи - аудио - чувам (латински) и метрео - мярка (гръцки). Тяхната комбинация много точно определя самата същност на тази техника. Аудиометрията е процедура, която ви позволява да оцените нивото на остротата на слуха.

В крайна сметка, колко добре чуваме, се дължи на наличието или отсъствието на аномалии в анатомичната структура или биофункционалната чувствителност на слуховия анализатор. Определяйки прага на чувствителност, експертът оценява колко добре чува пациентът.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Кога се извършва аудиометрия?

Индикацията за провеждане на аудиометрия е:

 • Състоянието на остра или хронична глухота.
 • Отитът е възпаление на средното ухо.
 • Проверете резултата от лечението.
 • Избор на слухов апарат.

Аудиометрия на слуха

Проста реч или шепот - обикновен човек с нормално слушане го чува, като го приема за даденост. Но поради различни причини (поради нараняване, професионална дейност, болест, вроден дефект), някои хора започват да губят слуха си. За да се оцени чувствителността на слуховия орган към звуци с различни тоналности, използвайте такъв метод за тестване като слухова аудиометрия.

Тази техника е да се определи прагът на звуковото възприятие. Предимството на тази процедура е, че не е необходимо да се използва допълнително скъпо оборудване за нейното провеждане. Основният инструмент е апаратът на лекаря. Използвани като аудиометри и тунинг вилки.

Основният критерий за слуховия стандарт се счита за възприятието на ухото на шестимата изследователи, чийто източник е на шест метра. Ако аудиометърът се използва в тестовия процес, резултатът от проверката се отразява в специална аудиограма, която дава възможност на специалиста да получи представа за нивото на чувствителност на слуховото възприятие и местонахождението на лезията.

И така, как се прави аудиометрия? Процедурата е съвсем проста. В ухото за тест лекарят дава сигнал с определена честота и сила. При слушане на сигнала пациентът натиска бутона, ако не чуе - бутонът не е натиснат. По този начин се определя прагът на чуваемост. При компютърна аудиометрия субектът трябва да заспи. Преди това електросъпротивителите са фиксирани върху главата му, които определят промените в мозъчните вълни. Свързаният компютър, чрез специални електроди, независимо контролира реакцията на мозъка към звуков стимул, изграждайки диаграма.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Тонална аудиометрия

За да се определи прагът на възприемане на звука, лекарят тества пациента в честотен диапазон от 125 до 8000 Hz, като определя от каква стойност човек започва да чува нормално. Тоналната аудиометрия позволява да се получат както минималните, така и максималните стойности (нивото на появяване на състоянието на дискомфорт), които са присъщи на конкретно изследвано лице.

Тоналната аудиометрия се извършва с медицинско оборудване, като аудиометър. С помощта на слушалки, свързани към устройството, към ухото на изследователя се изпраща звуков сигнал от определен ключ. Веднага след като пациентът чуе сигнал, той натиска бутона, а ако бутонът не бъде натиснат, докторът повишава нивото на сигнала. И така, до момента, в който човек го чуе и натисне един бутон. По същия начин се определя максималното възприятие - пациентът просто след като определен сигнал престане да натиска бутона.

Подобно тестване може да се направи и за малки пациенти, но в този случай играенето на аудиометрия ще бъде по-подходящо. Резултатът от тази процедура е аудиограма, отразяваща истинската картина на патологията, изложена на езика на фигурите и кривите.

Прагова аудиометрия

Това изследване се провежда с помощта на аудиометър. Пазарът на медицинско оборудване за днес може да предложи достатъчно широк избор на това оборудване от различни производители, малко по-различно един от друг. Това устройство ви позволява да променяте досадния звуков сигнал от минималната честота от 125Hz до 250, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 6000 и 8000Hz. Някои производители разшириха този мащаб на 10 000, 12 000, 16 000, 18 000 и 20000 Hz. Стъпката на превключване обикновено е 67,5 Hz. Праговата аудиометрия, с използването на такова медицинско оборудване, дава възможност за извършване на тестове, както с използването на чисти тонове, така и с тясно фокусирана шумова завеса.

Промяна на аудио показатели започват да 0db (нормален праг на чуваемост) и стъпка 5 db интензитет на звука натоварване постепенно започва да се увеличава, достигайки 110 db показатели, някои модели на устройството позволяват да отседнете в 120 db. Апаратите от последно поколение позволяват да се постигне по-малък обхват на стъпката от 1 или 2 dB. Но всеки модел на аудиометъра е снабден с ограничение на интензивността на стимула на изхода на три параметъра: 125Hz, 250Hz и 8000Hz. Има устройства с гласови слушалки, представляващи два отделни въздушни телефона, има и уши, които се вкарват директно в ушния канал. Устройството също така включва костен вибратор, използван за анализ на костния звук, както и микрофон и бутон за изследваните пациенти. Към устройството е свързано записващо устройство, което дава резултатите от теста на аудиограмата. Възможно е да се свържете оборудването за възпроизвеждане (касетофон), използвано за реч аудиометрия.

В идеалния случай стаята, където се провежда тестването, трябва да бъде шумоизолирана. Ако случаят не е такъв, при анализа на аудиограмата аудиометърът трябва да отстъпва от факта, че външният шум може да повлияе на данните от теста. Обикновено това се изразява в нарастването на диференцираната граница на звуковото разпознаване. Поне частично за решаване на такъв проблем телефоните в ухото са способни. Използването им позволява да се увеличи точността на аудиометричните изследвания. Благодарение на това устройство, общият естествен шум може да бъде намален с тридесет до четиридесет dB. Този вид аудиометър за аксесоари има и редица други предимства. При използването му се намалява необходимостта от маскиране на звука, което се дължи на нарастването на релаксацията между ушите до ниво от 70-100 dB, увеличавайки комфорта на пациента. Използването на телефони в ушите позволява да се изключи възможността за срив на външния слухов канал. Това е особено вярно, когато работите с малки деца, а именно с новородени. Благодарение на такова оборудване степента на повторяемост на резултатите от изследването се увеличава, което показва надеждността на получените резултати.

Отклонението от нулевата стойност не е повече от 15-20 dB - този резултат е нормален. Анализът на диаграмата на въздушната проводимост дава възможност да се направи оценка на нивото на функциониране на средното ухо, докато диаграмата за пропускливост на костта позволява да се получи представа за състоянието на вътрешното ухо.

Ако се установи пълна загуба на слуха - глухота - е трудно да се локализира сайта незабавно. За да прецизирате този параметър, допълнително се правят допълнителни изпитвания. Такива техники на усъвършенстване включват изследвания на шума, тестове на Langenbeck или Fowler. Такъв анализ ще позволи да се разбере дали засяга ухото на лабиринта, клетките на слуховия или вестибуларния нерв.

Компютърна аудиометрия

Най-информативният и надежден метод за изследване в тази област може да се нарече процедура като компютърна аудиометрия. При провеждането на това проучване, използвайки компютърно оборудване, няма нужда активно да се използва пациентът, който се проучва. Пациентът може само да се отпусне и да изчака края на процедурата. Медицинското оборудване ще направи всичко автоматично. Поради високата точност на диагностиката, ниската двигателна активност на пациента и високата степен на безопасност на метода, използването на компютърна аудиометрия е разрешено и при необходимост от това изследване при новородени.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Reçevaya audiometriya

Този метод за диагностициране на нивото на слуха е може би най-старият и най-простият. В края на краищата, за да определите как човек чува, нямате нужда от нещо друго освен от нормалното говорещо устройство на аудиометъра. Но не е толкова странно да звучи, точността на изследването зависи не само от състоянието на теста за слухов апарат, точността на неговото възприемане на звука, но и от нивото на интелекта му и широта на лексиката.

Мониторингът на тази техника показа, че говорната аудиометрия може да покаже някои отлични резултати, ако лекарят говори отделни думи или говори с изречения. В последната ситуация прагът на възприемане на аудио сигнала е по-добър. Следователно, за да бъде диагностиката по-обективна и точна, аудиометърът използва в своята работа универсален набор от прости изречения и думи.

До този момент тази техника практически не се използва за определяне на чувствителността на слуховите рецептори. Но методът не е забравен. Реч аудиометрия в съвременната медицина намери своето приложение при подбора и тестването на болен слухов апарат.

Целева аудиометрия

Тази техника е особено в търсенето в съдебната област или за определяне на прага на чувствителност при новородени и малки деца. Това се дължи на факта, че обективната аудиометрия се основава на анализа на условни и безусловни рефлекси на човешкото тяло, предизвикани от звукови стимули с различна интензивност. Предимствата на този метод са, че отговорът се определя независимо от волята на тестващия.

Некондиционираните рефлекси на звуковия стимул включват:

 • Кохлеарно-зенитната реакция е разширение на зеницата на окото.
 • Ауропалпебрален рефлекс - затваряне на клепачите с внезапно въздействие на звуковия стимул.
 • Инхибирането на кърмачетата засмуква отражения върху децибели с различни тоналности.
 • Мигащият рефлекс е свиването на кръгообразния мускул на окото.
 • Кожната галванична реакция - измерването на електрическата проводимост на тялото през кожата на дланите на ръцете. След звуковия ефект тази реакционна реакция продължава дълго време, постепенно избледнява и няма големи проблеми при измерването. Болезненото въздействие е още по-трайно. Прилагайки заедно болка (студена или някаква друга) и звукови стимули, судрологът прави условна кожа-галванична реакция при тествания пациент. Такова отзоваване на организма също прави възможно диагностицирането на нивото на слуховата граница.
 • Реакция на съдовата система - оценка на посоката и тежестта на промените в изходните хемодинамични параметри (сърдечен ритъм и кръвно налягане). Чрез плетизмография аудиометърът може да измерва степента на стесняване на съдовете - като реакция на звука на различни тоналности. Измерването трябва да се извърши веднага след аудиосъобщението, тъй като тази реакция избледнява много бързо.

Медицината не стои неподвижна, а съвременните учени, заедно с лекарите, разработиха нови, по-прогресивни методи и оборудване, използвани за определяне на звуковата чувствителност на човек, неговия праг на възприятие. Съвременните методи за обективна аудиометрия включват:

 • Акустичното измерване на импеданса е набор от диагностични процедури, които се извършват, за да се оцени състоянието на средното ухо. Тя включва две процедури: тимпанометрия и регистрация на акустичен рефлекс. Провеждане тимпанометрията може едновременно да се оцени степента на подвижност на тъпанчето (тимпан-системата ossikulyarnoy средното ухо) и компонент на костите на веригите на слуховия апарат (заедно с мускулите и сухожилията тъкани). И също така дава възможност да се определи нивото на въздушната възглавница противодействие на тимпан в различни лекарствени микровибрации инжекция във външния слухов канал. Акустичният рефлекс е запис на сигнал от ушите на ухото, най-вече в стапедала, като отговор на тъпанчето.
 • Електрохлографията е диагностицирането на ушни заболявания, извършено с изкуствено електрическо стимулиране на слуховия нерв, което предизвиква активирането на кохлеята.
 • Електроенцефалаудиометрия, когато се извършва тази процедура, се записва избраният потенциал на слуховата зона на мозъка.

Този метод на изучаване на слуховия праг на възприятие (обективна аудиометрия) се използва широко в съвременната медицина. Особено е в търсенето в тези случаи, когато тестваните не могат (или не искат) да общуват с лекар-аудиолог. За такива категории пациенти е възможно да се носят новородени и деца на малка възраст, психично болни пациенти, лишени от свобода (при преминаване на съдебен преглед).

Аудиометрия на играта

Тази техника е най-търсена, когато се занимавате с деца. Много е трудно за тях да седят дълго време на едно място и просто да тактират да натискат грозни бутони. Където играта е по-интересно. Аудиометрията на играта се основава на разработването на условен моторен рефлекс, който се основава на основните движения, които детето използва в живота си. Основното в техниката е да се интересува малък пациент не само с тривиално средство (играчки и цветни снимки). Сурдологът се опитва да стимулира моторната рефлексология на бебето, например с превключвател, да запали лампата, да натисне яркия бутон, да премести мънистата.

При извършването на аудиометрията на играта конкретно действие, например натискане на ярък клавиш, който осветява екран с определена картина, е придружен от звуков сигнал. На този принцип на диагностика практически всички съвременни методи за определяне на прага на звуковата чувствителност на човешкото ухо се основават.

Един от най-често използваните методи е техниката, разработена от Ян Лесак. Той предложи да използва бебешки тонален аудиометър. Това устройство е представено под формата на детска играчка за играчки. Комплектът включва оперативни мобилни елементи: хора, животни, птици, транспортни средства. Този тест отнема 10-15 минути, за да не уморите бебето.

Високопрецизното оборудване позволява да се диагностицира бързо достигането на прага на слуховото възприятие. Сигналът се фиксира, когато се комбинират съответните тонове и свързаните с тях смислени стойности на елементите на играта. Малък мъж на две или три години получава дръжка в дръжките, направена под формата на гъба. Детето е обяснено, че ако натиснете клавиш, той като супергерой може да освободи от плен различни животни и малки мъже. Но можете да го направите, само след като го попитат за него. Изслушване на алармата (звуков сигнал, излъчван от телефон аудиометър) дете, трябва да натиснете бутона, затваряне на контакта, създание оставя - един audiometristu сигнал, че детето е чул гласа на предоставения ключ. Също така има опция, че ако звукът не се подава на устройството и бебето натиска клавиша - малкото животно не се освобождава. Интересувате се от бебето и сте направили няколко контролни теста, можете да получите сравнително обективна картина на болестта с дефиницията на звукова проходимост в ушния канал и да определите прага на чувствителност.

Честотата на тестваните тонове се измерва в диапазона от 64 до 8192 Hz. Тази техника е по-приемлива, за разлика от развитието на Dix-Hallpike, тъй като тестването се провежда в светла стая, за да не плаши бебето.

Достатъчно активно използвана и техника на АП Косачев, която е идеално адаптирана за определяне на слуховия праг при деца от две до три години. Мобилността и компактността на инструментите позволяват провеждането на изследвания при условията на стандартна поликлиника. Същността на техниката е подобна на предишната и се основава на условната моторна реакция на тялото на бебето до електрическите играчки, които му се предлагат. В този случай комплектът от такива играчки е многопълнен, което позволява на лекаря - сурдолог да избере точно комплекта, който ще представлява интерес за конкретно бебе. Като правило, отнемат се 10-15 опита да се развие реакцията на детето на конкретна тема. В резултат на това всичко (да се научиш за бебето, да изработиш реакцията и да проведеш теста директно), не стига до два-три дни.

Трябва да се обърне внимание на донякъде различаващите се, но въз основа на подобен рефлекс, методи на А. Р. Кангесен, VI Любовски и Л. Н. Нейман.

Всички тези разработки позволяват да се диагностицира дефект на слуха при малките деца. В края на краищата те не изискват вербален контакт с тестваното дете. Цялата трудност на тази диагноза се състои преди всичко във факта, че при децата със загуба на слуха често има забавяне в развитието на говорния апарат. В резултат на това малък пациент не винаги разбира какво иска от него, като пренебрегва предварителните инструкции.

Производство на детето условен рефлекс отговор на слуховия стимул, специалист не само определя прага на чувствителност на детето, но също така и на индивидуалните характеристики на асимилация uslovnodvigatelnogo рефлекс, стойността на така наречения латентен период. Той също така установява силата на възприятието, продължителността на стабилната памет на детето за стимулиране на звука и други характеристики.

Надромговая аудиометрия

Досега са предложени доста методи за определяне на горната прагова аудиометрия. Най-приложимата е техниката, разработена от Лустер. Благодарение на неговата употреба, експертът получава диференциална прага на възприемане на интензитета на звука, които са лекари, посочени като индекс на малки стъпки на интензивност (IMPI), в международни кръгове, този термин звучи лимец Кратко увеличава индекса чувствителност (СИСИ). Подпраговата аудиометрия води до баланса на звуковата мощност, използвайки техниката Fowler (ако загубата на слух засяга едната страна на слуховия апарат), първоначалната граница на дискомфорт е фиксирана.

Структурирането на слуховата граница се диагностицира по следния начин: субектът получава звуков сигнал с честота 40 dB над слуховия праг. Модулацията на сигнала възниква в диапазона на интензитета от 0,2 до 6 dB. Проводими загуба на слуха е нормално състояние човешкото ухо, в която нарушена проводимост на звукови вълни по пътя от ушната мида на тъпанчето, където дълбочината на модулация е 1.0 до 1.5 db. В случай на кохлеарна глухота (неинфекциозни заболявания на вътрешното ухо), по време на подобна последователност от действия ниво разпознаваем модулация е значително намалена и съответства приблизително 0,4dB фигура. Аудиометърът обикновено провежда многократни проучвания, като постепенно увеличава дълбочината на модулацията.

Над праговата аудиометрия, която извършва тест Sisi, започва да определя този параметър, като настрои ръчката на устройството на 20dB над прага на слуха. Постепенно интензивността на звука се увеличава. Това се случва на интервали от четири секунди. За кратко време се получава печалба от 1 dB за 0,2 s. От пациентите, които се изследват, се изисква да опишат чувствата си. След това се определя процентът на правилните отговори.

Преди тестването, привеждайки индексите на интензитета на 3-6 dB, аудиометърът обикновено обяснява същността на теста, само след като изследването се връща към стартовото 1 dB. При нормални условия или в случай на дефект на пропускливост, пациентът може действително да различи до двадесет процента от увеличението на интензивността на звуковия тон.

Загубата на слух поради заболяване на вътрешното ухо, поражение на неговите структури, нервна система (сензоневрозна слухова загуба), се появява заедно с неуспех в коефициента на силата на звука. Възникнаха случаи, когато с увеличаване на прага на чуваемост с приблизително 40 dB имаше увеличение на обема функция с фактор две, т.е. Със 100%.

В повечето обем подравняване тестване Фаулър извършва, ако се предполага, болест развитие на Meniere (вътрешна болест ухо, което води до увеличаване на количеството течност (ендолимфата) в неговата кухина) или акустична неврома (доброкачествен тумор, който се развива от клетките на вестибуларния част на слуховия нерв). Предимство е, че по-горе праг аудиометрия Фаулър извършва в съмнение за едностранно загуба на слуха, но наличието на двустранна частична глухота не е противопоказание за използването на тази техника, но само тогава, когато разлика (разлика) от двете страни на слуховите прагове имат не повече от 30-40 децибела. Тест точка е, че при всяко ухо аудио сигнал се подава едновременно, което съответства на прага за слуховия апарат. Например, 5 dB вляво и 40 dB на дясното ухо. След сигнала доставени до ухото, приглушен направи повече в 10db, а на здравословен ухото избран интензивност и за двете сигнали за възприятието на пациента са били един и същ ключ. Тогава интензивността на цветовете върху засегнатото ухо на устройството се увеличава допълнително от 10 db, и отново предвидя обем изравняване и в двете уши.

Ckriningovaya audiometriya

Аудиометърът - еооларингологичен фокус на медицинското устройство за днес е представен от три типа апарати - е поликлиничен, скрининг и клиничен. Всеки вид има своя собствена функционална ориентация и неговите предимства. Скрининг аудиометърът е едно от най-простите устройства, за разлика от поликлиничния апарат, който дава на аудиометрите големи възможности за изследване.

Скрининговата аудиометрия дава възможност за извършване на тонална диагностика на слуховото състояние на ухото на пациента чрез въздушната проводимост. Устройството е мобилно и неговите възможности ви позволяват да създадете различни комбинации от силата и честотата на звуковата тоналност. Проучвателната процедура предполага както ръчно, така и автоматично тестване. Паралелно с теста, еотоларингологичното апарат анализира получените данни, определяйки нивото на чуваемост и звуковия комфорт.

Ако е необходимо, с помощта на микрофон, специалист може да се свърже с тестова личност, наличието на свързан принтер ви позволява да получите аудиограма на солиден носител.

Аудиометрията кабинет

За да се получат обективни резултати от тестовете, в допълнение към съвременното оборудване, е необходимо аудиометричният шкаф да отговаря на определени акустични изисквания. В края на краищата мониторингът на провежданата процедура показа, че общият външен звуков фон може значително да повлияе на крайния резултат от тестването. Следователно аудиометричната кутия трябва да бъде добре изолирана от външни акустични шумове и вибрации. Необходимо е да се защити това пространство от магнитни и електрически вълни.

Тази стая трябва да има определена свобода, особено тя е от съществено значение за говорната аудиометрия, където е необходимо свободно звуково поле. Анализирайки гореизложеното, може да се каже, че е проблематично да се изпълнят тези изисквания в обикновена стая. Ето защо за изследването се използват специални акустични камери.

Кабина за аудиометрия

Най-простият от тях е провалът на малка кабина (подобна на платена телефонна линия) с добре изолирани стени, в която се намира тестваният човек. Аудиометърът се намира извън това пространство, комуникирайки с обекта, ако е необходимо, чрез микрофона. Такава кабина за аудиометрия ви позволява да изключите външния фон с 50 или повече dB в честотния диапазон от 1000 до 3000 Hz. Преди да влезе в кабината, постоянно инсталирана в стаята, в експлоатация се провежда контролно изпитване на лице с известен нормален слух. В крайна сметка не само самата кабина трябва да бъде изолирана, но общият фон на стаята, в която се намира, трябва да бъде нисък, в противен случай е невъзможно да се вярва на резултатите от такива проучвания. Следователно, ако прагът на звуковата чувствителност на човек с нормално слушане е установен не по-висок от 3-5 dB от нормата, можете да използвате такъв щанд за аудиометрия.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Противопоказания за

Няма противопоказания за тази процедура. Това не е болезнено и продължава половин час.

trusted-source[24], [25], [26]

Аудиометрични стандарти

Резултатът от теста е аудиограмова лента, която представлява две сигнални графики: едната показва нивото на тежестта на слуха на лявото ухо, а другото - дясното ухо. Има аудиограми, на които има четири криви. Получавайки такава разпечатка, лекарят има възможност да оцени не само акустичната чувствителност на слуховите рецептори, но и да получи костна проводимост. Последният параметър прави възможно локализирането на проблема.

Разгледайте приетите норми на аудиометрия, благодарение на които експертът оценява степента на възприемчивост на слуховите рецептори, т.е. Нивото на глухота. Съществува международна класификация на този параметър.

 • Възприятието е на ниво от 26 до 40 dB - I степен на загуба на слуха.
 • От 41 до 55 dB - II степен на загуба на слуха.
 • От 56 до 70 dB - III степен на глухота.
 • От 71 от 90 dB - IV степен на загуба на слуха.
 • Фигурата над 90 dB е пълна глухота.

Контролните точки се приемат като прагови стойности за въздуха, определени за честоти от 0,5 хиляди, 1 хил., 2 хиляди. И 4 хиляди. Hz.

Първата степен на глухота се характеризира с факта, че пациентът обикновено чува нормален разговор, но изпитва дискомфорт в шумна компания или ако събеседникът шепне.

Ако пациентът има втора степен, тогава обикновената реч, който той разпознава, се равнява на радиус от два до четири метра, шепнещ не повече от един метър или два. В ежедневието такъв човек непрекъснато пита.

На третия етап от патологичните промени човек може да разбере разбираемата реч в радиус не повече от един метър - двама от себе си, а шепотът на практика не прави разлика. В тази ситуация събеседникът трябва да повиши гласа си дори докато стои до жертвата.

Пациент с диагностицирана четвърта степен на загуба на слуха може ясно да чуе думите на разговорно слово само ако неговият събеседник говори много силно, докато е близо. В такава ситуация, без използването на жест или използването на слухов апарат, е много трудно да се намери взаимно разбиране с респондента.

При пълната глухота на пациента комуникацията с околните светове без специално оборудване и спомагателни инструменти (например обмен на бележки) е невъзможно.

Но не е необходимо да се подходим недвусмислено към това разделение. В крайна сметка се прави сравнение между аудиограмата, като се започне от средноаритметичния брой, който определя началното ниво. Но за да се направи картината по-информативна за даден конкретен случай, е необходимо да се оценят формите на аудиометричните криви. Тези схеми са разделени в plavnoniskhodyaschie и възходящ, синусоидална и хаотично rezkoniskhodyaschie форма, която е трудно да включва една от горните видове. Според конфигурацията на линията експертът оценява нивото на неравномерност на падането на звуковото възприятие при различни честоти, определяйки кой от тях пациентът чува по-добре и кой не му е на разположение.

Дългосрочният мониторинг на аудиограмите при извършване на аудиометрия показва, че кривите са предимно гладко падащи, а максималната глухота пада върху високите честоти. Една нормална аудиограма на здрав човек е линия, която е близо до права линия. Тя рядко надвишава 15-20 dB.

Също толкова важен е сравнителният анализ на показателите, получени от въздуха и от костите. Това сравнение позволява на лекаря да определи локализацията на лезията, което води до загуба на слуха. Въз основа на данните му лекарите разграничават три вида патология:

 • Кондуктивни промени, когато има нарушения на звуковата пропускливост.
 • Сензорно-неврални дефекти, когато има нарушения на възприемането на звука.
 • И смесен тип.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Декодираща аудиометрия

Аудиограмата е две или четири графики, изобразени на равнина с две оси. Хоризонталният вектор е разделен на разделения, характеризиращи тоналната честота, определена в херц. Вертикалната ос определя нивото на интензитета на звука, определено в децибели. Този показател има относителна стойност в сравнение с стойността на приетия среден нормален праг на възприятие, която се приема като нулева стойност. Благоприятно, диаграмата означен с стъклото на кривата на дясното ухо звук възприемането характеристика (обикновено червен цвят, с наименование AD), и с кръстчета - ляв (изгодно крива син цвят наименование AS).

Международните стандарти определят, че непрекъснатата линия на аудиограмата се прилага към кривите на въздушната проводимост, прекъснатата линия към костната проводимост.

Анализирайки аудиограмата, си струва да помним, че оста на вектора е на върха, т.е. Цифровата стойност на нивото се увеличава отгоре надолу. Следователно, колкото по-нисък е индексът, толкова по-голямо е отклонението от нормата, което показва графиката, и следователно изследваното лице чува по-лошо.

Дешифрирането аудиометрия позволява на лекаря-аудиологът не само за определяне на прага на слуха, но също така и да се локализира мястото на патология, което предполага, заболяването, което предизвика спад на възпроизвеждане на звука.

trusted-source[34], [35]

Как да измамим аудиометрията?

Много анкетирани се интересуват от това как да заблудят аудиометрията? Трябва да се отбележи, че да повлияе на резултата от компютър аудиометрия е почти невъзможно, тъй като процесът се основава на климатик и безусловните рефлекси лице. В случая с диагноза с помощта на речта аудиометрия, когато лекарят, отиде си за определено разстояние, заяви тестови думи, и пациентът трябва да ги дублира, в такава ситуация, за да се симулира увреден слух е възможно.

Къде да се направи аудиометрия в Киев?

Ако човек трябва да се подложи на конкретно изследване, той се опитва да намери институцията, в която се намира, колкото е възможно по-близо до дома си, но отговаря на всички съвременни изисквания. Например, къде да се направи аудиометрия в Киев?

В столицата на Украйна, има много такива центрове. Ето някои от тях:

 • Медицинският център "DoctorLor", който се намира на ул. Ломоносов 56.
 • Частна клиника "Стомател", която се намира на ул. Димитрова 5-Б

Къде да направим аудиометрия в Москва?

Ако пациентът живее в руската столица, или е по-удобно за него да учи тук, тогава на въпроса къде да се направи аудиометрия в Москва? Можете да предложите такива клиники:

 • Многопосочният медицински център "Столица", който се намира в близост до метростанция Prospect Vernadsky на адрес: Leninsky Prospect, 90.
 • SM-Clinic, която се намира в близост до метрото Tekstilshchiki на адрес: Volgogradsky Prospekt, 42 korp. 1
 • Медицински център MEDSI, който се намира в близост до метростанция Paveletskaya на адрес: Derbenevskaya nab., 7

Къде да направим аудиометрия в Санкт Петербург?

Много подобни клиники в Северна Палмира, така че въпросът е къде да се направи аудиометрия в Санкт Петербург? За жителите на този красив град не си заслужава.

 • Център за корекция на слуха и реч "Мелфон-Санкт Петербург", намиращ се в близост до метростанция Московски Ворота на: Московска авеню, 117А.
 • SM-Clinic, която се намира в близост до метростанция Ladozhskaya на адрес: Udarnikov Avenue, 19, сграда 1.

Къде да направим аудиометрия в Нижни Новгород?

Отговарянето на въпроса къде да се направи аудиометрия в Нижни Новгород? Може да предложи:

 • Многофункционалната клиника Alfa - здравен център, разположена на улицата. М. Горки 48/50.
 • Медицински център "кв. Приволжски", адрес: жк. М. Горки, 113/30.

Къде да направим аудиометрия в Екатеринбург?

Медицински център "DOCTOR PLUS" дава утвърдителен отговор на въпроса къде да се направи аудиометрия в Екатеринбург? Намира се на: ул. Шийнкман, 90 г.

За преминаване на този изпит е възможно и в медицинския център "Панацея" на адрес: ст. Фабрика, 32/2.

Къде да направим аудиометрия във Волгоград?

Къде да направим аудиометрия във Волгоград? Това изпитване може да се извърши в Клинична болница за спешна помощ № 15 на ул. Андиджан, 1а.

Къде да направим аудиометрия в Казан?

Отговаряйки на въпроса, къде да направите аудиометрия в Казан? Може да предложи:

 • Медицински център за космонавти. Адрес: ст. Астронавти, 41b (офис център).
 • Медицински център "Март-М", адрес: жк. Адела Кутуя, 16/30.

Разходи за аудиометрия

Преди да отидете за тестване, не е излишно да изяснявате цената на аудиометрията. Цената на тази процедура е много различна и зависи от региона, града и нивото на клиниката, в която е планирано проучването. Например, ако в Казан тази процедура струва от 190 рубли, а след това в Москва това проучване ще струва от 1000 рубли.

За да сте сигурни, че слуха ви е винаги остър, е необходимо да се погрижите за слуховия апарат. Но ако сте забелязали, че често сте започнали да питате отново от събеседника, не е мързеливо да минете през диагностиката на слуха. Аудиометрията е безопасна, но информативна процедура, която ще отговори на мъчителния въпрос дали има патологични промени във вашия слухов апарат.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.