^

Здраве

Адреналин и норепинефрин в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.07.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Референтни концентрации (норма) в кръвната плазма: адреналин - 112-658 pg / ml; норепинефрин - по-малко от 10 pg / ml.

Адреналинът е хормон на надбъбречната медула. От надбъбречната медула влиза в кръвообращението и действа върху клетките на далечни органи. Съдържанието му в кръвта зависи от тона на симпатиковата система. При хепатоцитите, епинефринът стимулира разграждането на гликоген и по този начин увеличава нивото на глюкозата в кръвта. При адрипозна тъкан адреналинът активира липазата и процеса на разцепване на TG. Адреналин също активира гликогенолизата в мускулните клетки. Увеличава сърдечните контракции и увеличава честотата им, увеличава кръвното налягане главно поради систоличното. Адреналинът разширява съдовете на мускулите и сърцето и стеснява съдовете на кожата, лигавиците и коремните кухини. Той играе важна роля в реакцията на тялото на стресови ситуации. Под неговото влияние се увеличава производството на ACTH и следователно на кортикостероидите. Повишава чувствителността на щитовидната жлеза към действието на TSH. Концентрацията на адреналин в кръвта характеризира хуморалната част на симпатиковата нервна система.

За разлика от адреналина, норепинефринът навлиза в кръвната плазма главно от симпатиковите нервни окончания (повечето от тях отново се абсорбират от неврони и 10-20% влизат в кръвта). В надбъбречната медула се образува само много малка част от кръвта норепинефрин. Действието на норепинефрин е свързано с преобладаващ ефект върху алфа-адренергичните рецептори, докато адреналинът действа върху алфа и бета-адренергичните рецептори. Концентрацията на норепинефрин в кръвта характеризира активността на невроните в симпатиковата нервна система.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Определение адреналина и норадреналина

Дефиницията на епинефрин и норепинефрин се използва в клиничната практика главно за диагностициране на феохромоцитома и диференциална диагноза на артериална хипертония.

При пациенти с феохромоцитом концентрацията на катехоламини в кръвта се увеличава 10-100 пъти. Съответствието между размера на тумора, концентрацията на катехоламините в кръвта и клиничната картина не съществува. Малки тумори могат да синтезират и отделят в кръвта големи суми на катехоламините, докато при големите тумори метаболизират катехоламини в собствените си тъкани и отделят само малка част от тях. Повечето феохромоцитоми първо отделят норепинефрин в кръвта. При хипертония концентрациите на катехоламините в кръвта са в горната граница на нормата или се повишават с 1,5-2 пъти. Ако в покой концентрация катехоламин в плазмата е по-голяма от 2000 мг / л, е необходимо да се подозира присъствието на феохромоцитом. Концентрациите на 550-2000 мг / л трябва да съмнителни за наличие на тумор, в такива случаи, допълнителни изследвания, по-специално klonidinovoy проба. Пробата се основава на способността за намаляване на клонидин тон на симпатиковата нервна система и по този начин намаляване на концентрацията на норепинефрин в кръвта. Кръвта се приема два пъти: на празен стомах и 3 часа след перорален прием на 0,3 mg клонидин. Пациенти с феохромоцитом норепинефрин концентрация след прием на лекарството не се променят значително, или намаление с по-малко от 50% от изходното ниво, при пациенти с хипертония от друг произход, и по-здрави хора норепинефрин концентрация намалява с над 50%.

Трябва да се помни, че надбъбречните феохромоцитом в кръвта се увеличава концентрацията на адреналин и норадреналин, extraadrenal феохромоцитом обикновено причиняват повишени нива на норепинефрин самостоятелно.

Изследването на концентрацията на катехоламини в кръвта и тяхното отделяне в урината е важно не само за диагностицирането на феохромоцитома, но и за мониторинг на ефективността на лечението. Радикалното отстраняване на тумора се придружава от нормализиране на екскрецията на тези вещества, а туморният рецидив води до неговото повторно увеличаване.

Чувствителността на методите за определяне на концентрацията на адреналин и норепинефрин в кръвта за диагностициране на феохромоцитома е по-ниска, отколкото за определяне в урината.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.