^

Ампули от загуба на коса и растеж на косата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Cosmeceuticals - ампули от загуба на коса и растеж на косата - когато се прилага съдържанието им върху скалпа и се втриват в корените на косата, действат директно върху космените фоликули.

Поради простотата на употреба, тези продукти са в голямо търсене: според Американската академия по дерматология, от 16% за мъже на възраст 18-29 години и до 53% от мъжете на възраст 40-49 години страдат от проблеми с косопад. [1]Как да определим най-добрите ампули от косопад, най-ефективните и бързодействащи? В крайна сметка, всички производители - въпреки наличните аналози - осигуряват ненадминати и дори уникални качества на своите продукти.

Селективното тестване на медицинска козметика (което не е равностойно на клинични изпитвания) се извършва в няколко десетки потребители, което не гарантира тяхната ефективност за всички. Вярно е, че в ЕС съществуват общи правила за регламента за козметичните продукти, уреждащи етапите на разработване на продуктите (включително избора на съставките), както и определянето на отговорността на производителите за неговото качество и безопасност.

Но дали си струва да се фокусираме върху ревюта, които са пълни със сайтове на съответния предмет, решавате сами: най-често те са част от рекламата и са предназначени за липса на осведоменост и доверчивост на клиентите.

Показания за употреба

Сред веществата, които съдържат ампули от загуба на коса и растеж на косата, има и двете

Естествени, от растителен произход и синтезирани; Различните им комбинации се създават в лабораториите на козметичните компании, но повечето от описанията не съдържат такива характеристики като фармакодинамика или противопоказания за употреба - защото те не са лекарства.

Въпреки че индикациите за използване на всички тези инструменти включват:

  • бавен растеж на косата по главата, изтъняване и / или увеличена загуба (поради отслабване на космените фоликули);
  • андрогенна алопеция, свързана с агресивните ефекти на дихидротестостерон върху рецепторите на андроген-зависими космени фоликули в фронто-теменната зона на скалпа);
  • гнездене или  фокално плешивост ; кръгова алопеция (Alopecia areata);
  • Сезонна и стресираща загуба на коса или хормонално разреждане (по време на менопауза, с поликистозни яйчници, тиреоидна болест) или по време на бременност (поради дефицит на биотин, който се дължи на увеличените му разходи в процеса на бързо клетъчно делене на развиващия се плод);
  • загуба на коса след химиотерапия.

Все пак, трябва да се има предвид, че тези средства не дават ефект при загуба на коса на диенцефалично-инфекциозна или автоимунна етиология, както и при нарушена симпатична инервация на скалпа.

Между другото, такава форма на производство като ампули позволява да се увеличи концентрацията на разтворите и да се сведе до минимум добавянето на консерванти към тях (което, разбира се, подобрява тяхната дифузия на кожата) и осигурява точна еднократна доза. Въпреки различията в състава на ампулите, е необходимо да се спазва препоръчителната продължителност на употребата им, начина на употреба и дозата (обяснено в приложените инструкции). По-специално, съдържанието на една ампула се нанася директно върху скалпа и се разпределя равномерно чрез масажиране в корените на косата.

Имена на ампули за косопад, топ продукти с аминексилом

Ние не само ще изброяваме имената на ампули от косопад, а най-горните - в най-многобройните им списъци, но ще се опитаме да въведем пълния състав на съдържащите се в тях течности и принципа на действие на отделните вещества. Малко вероятно е това да бъде рейтинг, но информацията за компонентите ще помогне да се направи избор в полза на най-ефективните средства.

Какво съдържат ампули от косопад и растеж на косата?

Да започнем с аминексил (2,4 диаминопиримидин оксид), който съдържа като главна активна съставка:

  • Ампули Derkos - Dercos Aminexil Pro и Dercos Aminexil Clinical - от Vichy French company (Vichy Laboratories);
  • ампули за косопад Loreal amineksil - Aminexil Advanced L`Oreal лаборатории:
  • Kerastaz (Kerastase Specifique Aminexil Force R) - ампули за косопад при мъже и жени (търговска марка L `Oreal);
  • Ампули Revivexil (Концентрат за лечение на загуба на коса), Revlon Anti-Hair Loss, индийска ампула Matrix (MATRIX Biolage ScalpSYNC) и др.

Аминексил, който има международен патент, но все още не е одобрен от FDA (САЩ), е вазодилататор, който активира кръвообращението в космените фоликули и по този начин възстановява тяхната жизнеспособност, предотвратявайки прекомерното образуване на колаген около тях (перифоликулярна фиброза). Въпреки това, аминексил може да предизвика нежелани реакции под формата на хиперемия, пилинг и сърбеж на кожата в области на приложение, подобно на алергичен дерматит. [2]

Също така в ампулите Dercos (Vichy) има: патентовани молекули SP94 (които проникват в корените на косата и се трансформират в керамиди - основните липопротеини на косата); [3] аминокиселината аргинин (чрез стимулиране на калиевите канали на клетките разширява съдовете на кожата, допринасяйки за по-доброто трофизиране на тъканите). Витамините за космените фоликули, които подобряват храненето на космените фоликули от изпадане в ампули Vichy (Dercos Aminexil Pro) са представени от ниацин (витамин В3) и пиридоксин (витамин В6).

Ако пиридоксин помага за предотвратяване на образуването на пърхот, то никотиновата киселина в ампули от косопад (синоними - ниацин, витамин В3, РР, никотинамид, ниацинамид) - разширява кръвоносните съдове, т.е. [4] Освен това, както предполагат трихолозите, ниацинът намалява натрупването на холестерол в себоцитите на скалпа, който се трансформира в ензима 5а-редуктаза, пряко свързан с увеличаване на дихидротестостерона (ДХТ) и загубата на коса при мъжете и жените. Виж още -  Алопеция андрогенна

В допълнение към аминексил, Loreal Aminexil - Aminexil Advanced L`Oreal ампули за косопад - имат комплекс от аминокиселини - меден трипептид-1, подобен на GHK-Cu комплекса, съдържащ се в биологичните течности на тялото. Този комплекс спомага за стимулиране на растежа на косата, като блокира превръщането на тестостерона в DHT. [5]

Kerastase Specifique Aminexil Force R ампулите имат две по-важни съставки. Първо, тя е рамноза - естествен дезоксисахар, стимулиращ растежен фактор на съдовия ендотел (VEGF), който от своя страна увеличава васкуларизацията на космените фоликули и увеличава тяхното хранене. [6]

На второ място, той съдържа фитостеролите, произведени от каустична (азиатска) киселина, известни от Ayurveda Centella Asiatica (Centella asiatica) - растения с антиоксидантни и липолитични свойства.

Вместо аминексил, новата патентована субстанция стемоксидин (stemoxydine), която събужда спящите стволови клетки CD34 + близо до повърхността на кожата, се въвежда в ампулите Vichy Dercos Neogenic и ампулите Kerastase Densifique (L'Oreal), което води до увеличаване на броя и плътността на космените фоликули. [7]

Ампули с плацента за косопад

Placent Formula (Италия), Placentrix (Farmagan, Италия) ампули за плацентарно косопад, ампули Dikson Polipant (Диксон), и техните аналози - Placenta Silhouette Plus Revitalizer (Schwarzkopf, Henkel Group, Германия), Placenta PLACO (UK) и други - съдържат биостимулиращ екстракт от животински плацентарни протеини (включително аминокиселини, хормони и растежни фактори). [8]

Храненето и оксигенацията на космените фоликули може да се подобри, поради образуването на допълнителни капиляри в кожата и последващ кръвен поток. Но резултатът ще бъде видим, ако тези средства се прилагат ежедневно и дълго време.

Ето защо, експертите предупреждават, че употребата им по време на бременност е противопоказана - поради риска от развитие на тумори на матката или млечната жлеза, а употребата при деца е неприемлива, тъй като съдържащите се в тях хормони могат да причинят преждевременно сексуално развитие.

Placentrix classic интензивен лосион (Farmagan, Италия) допълва действието на плацентата с ниацин, токоферол (витамин Е, който нормализира кръвообращението и укрепва корените на косата),  [9] стимулира растителни екстракти и цинк, който е кофактор на много ензими, които осигуряват биохимични процеси в дермата и косата. Фоликули.

Ампулите Dikson Polipant (Dixon) съдържат също емулсия от рициново масло и пшеничен зародиш; екстракти от коприва и червен пипер; ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина (витамин В5), инозитол (витамин В8).

Ампули с косопад, съдържащи джудже

Плодовете, които растат в югоизточната част на Съединените щати на джудже палма serenoa (Serenoa repens), според друга класификация, наречена Sabal serrulata, имат фитостероли - кампестерол, стигмастерол, β-ситостерол, които намаляват производството на себум и активността на 5α-редуктазата предишния раздел), т.е., са естествени анти-андрогени. Те също са богати на ненаситени мастни киселини. [10]

Плодовият екстракт от тази палма е част от концентрата на италиански ампули от косопад Rinfoltil (Rinfoltil), BioKap (Naturalforme, Франция), Phytolium 4 Concentrate (Phyto, Франция), а също така съдържа ампули от косопад за мъже Kemon Actyva P Factor System Uomo ( Италия).

В допълнение, Kemon Actyva ампули имат азелаинова киселина (също така инхибира 5а-редуктазата, има изразено противовъзпалително и антиоксидантно действие); [11] проантоцианидини от червени гроздови семена (с антиоксидантни свойства); [12],  [13] екстракти от водорасли  [14] и китайски камелия (т.е. Зелен чай богата на катехини елагова киселина и проявяващи свойства на фитоестрогени); [15],  [16] Витамини Е и В6; цинк и медни хелати.

А във флаконите Rinfoltil присъстват: кофеин (за стимулиране на растежа на косата); [17] екстракт от жен-шен (корени повишаване притока на кръв към фоликулите),  [18] чай листа и гинко билоба (за намаляване на оксидативния стрес на клетките)  [19],  [20] и латинка листа (богати на селен). [21]

Ампули от косопад италиански производители

Разпространението на андрогенната алопеция при мъжете е 67.1%, при жените - 23.9%. Разпространението и тежестта на андрогенната алопеция корелира с възрастта и при двата пола. [22] До 13% от жените в пременопауза имат някои признаци на андрогенна алопеция. Въпреки това, честотата на андрогенната алопеция при жените след менопаузата се увеличава значително и според един автор може да засегне 75% от жените над 65-годишна възраст. [23] Сред италианците разпространението на андрогенната алопеция се оценява от експерти на ниво 12.4% от общото население (по-високо в 12.8% само в Германия); за сравнение в други страни: САЩ - 11.8%; Великобритания и Швеция - по 11,7%; Канада - 11,5%; Испания - 11%; Австралия - 10.3%.

Така Италия произвежда ампули за косопад в големи количества и с различен състав.

Keranove ампули забавят загубата на коса, стимулират метаболизма на интерстициалната енергия и ускоряват телогенната фаза благодарение на 2-аминопентандиновата (глутаминова) киселина, която осигурява на клетките сяра, която активира растежа на косата. [24] Също така в състава е и комплексът Trichodyn, който включва изофлавони, терпеноиди и танини от екстракта от ядрото на птерокарпус (Pterocarpus marsupium) - източноазиатско дърво на семейството бобови. Инструментът се използва не повече от два пъти през седмицата.

Collistar Anti-Loss Revitalizing флакони за загуба на коса и растеж на косата съдържат Trichogen VEG комплекс, стимулиращ космените фоликули, състоящ се от екстракти от женшен и корен от репей, аминокиселини (аргинин, тирозин, орнитин), соев протеин, биотин (витамин B7 или H, насърчаване на регенерацията и диференциацията на епидермалните клетки), никотиномид, пантотенова киселина и цинк. [25]

Възстановява лосион за растежа на косата, които съдържат ампули Селективен (Стимулиращ интензивен лосион SELECTIVE) марка Selective Professional (Tricobiotos SpA). Както е посочено в описанието, лосионът съдържа специални комплекси: стимулиращи ONcare StimulFLUX и защитни DefenseFLUX с витамини и растителни екстракти. Основните им компоненти включват: флавоноиден апигенин от лимонов екстракт (за подобряване на микроциркулацията),  [26] екстракт от олеинова киселина от корените на растението Hemsley amabilis на семейството тикви (инактивира ензима 5α-редуктаза),  [27] аминокиселини (глицин, хистидин, лизин) и биотин.

Също под тази марка са ампули от косопад за мъже Powerizer лосион, стимулиращият ефект на който се осигурява от кофеин, ментол, куркума, екстракт от плодове гуарана (Paullinia cupana), екстракти от корен от ангелика и ангелика (Angelica archangelica). Препоръчва се провеждане на курсове на лечение два пъти годишно, начин на приложение и дозировка: три пъти седмично се нанася съдържанието на една ампула върху кожата в продължение на три месеца.

Екстрактите от корените на джинджифила и аерума, както и евкалиптовото масло, ментол, пиперин, натриев хиалуронат, глутамин и набор от витамини са част от решението, което съдържа Optima ампули - OPTIMA Лечение на косопад.

Витамините С, Е, В1, В5, В6, ниацин, биотин, кипарис и саен етерични масла, както и камфор и ментол съдържат ампули Constant от загуба на коса (Constant Delight).

Kaaral Lotion K05 лосион или K05 ампула подобрява кръвообращението и трофизма на космените фоликули поради екстракти от планинска арника, коприва, етерично масло от чаено дърво и капсаицин горчив пипер. [28]

Ампули за растеж на косата

Укрепване на корените на косата ампули Ducrey - концентриран лосион Ducray Anastim (Ducray laboratories, Франция), който съдържа биотин, никотинова киселина, витамин Е; GP4G (дигуанозин-тетрафосфат) комплекс, регулиращ активността на ензимите, както и екстракт от планктон (Artemia extrax) и корен на бодлива игла (Ruscus aculeatus), която е богата на растителни стероиди.

1 месец Концентрат за ампула за отслабване на косата, Yves Rocher намалява производството на себум и стимулира микроциркулацията на скалпа поради наличието на екстракти от бял лупин (бобово растение с ниско съдържание на изофлавони)  [29] и аюрведична хербиворения (Swertia chirayita) семейство тинтява.

Спининговият екстракт се използва и като част от ампули за анти-косопад (Revlon Professional). Освен това, това лекарство включва екстракт от розмарин (рефлексивно разширяващ кожните капиляри)  [30] и екстракт от шишарки (семен плод) от хмела, източник на фитоестроген. [31]

Екстракт от градинарски семена в комбинация с пантотенова киселина - активните съставки на Kapous Professional лосион, които съдържат ампули Kapus (произведени в Руската федерация).

Salerm ампули (Salerm, Испания) - Salerm Biokera Интензивен лосион за загуба на коса - насърчава растежа на косата чрез локално излагане на терпенови съединения,  [32] мастни киселини и фитостероиди от екстракти от розмарин, мащерка, бергамот и африканска слива (Pygeum africanum).

Ампули Joc (JOC Energizing Treatment), Ariva Skin Care (САЩ) - заздравяват папилите на космения фоликул и противодействат на свързаната с възрастта атрофия. Сред активните съставки, производителят се позовава на витаминен комплекс, канела,  [33] екстракт от джинджифил и съдържащи сяра аминокиселини, включително цистеин  [34] (съставляващ една трета от протеините за коса) и метионин. [35] Доказано е, че цистеинът стимулира растежа на косата, а метионинът увеличава интензивността на кръвоснабдяването на скалпа и космените фоликули.

Стимулирайте микроциркулацията в скалпа и аминослот тирозин,  [36] който се съдържа в неговите разтвори Phyto ампули (Phyto) или Phytocyan ампули от косопад (PhytoCyane Revitalizing, Франция). Също така в списъка на активните компоненти на този инструмент са екстракти от кора от гинко билоба и калина, полифенолни съединения на червено грозде (процианидини), пантотенова киселина и пиридоксин. [37]

Екстрактът от гинко билоба, метионин и биотин съдържат ампули Priorin Bayer (Германия).

Ампули от загуба на коса от Faberlic (Faberlic АД, Русия) съдържат концентрат, състоящ се от комплекс Procapil (биотинил-GHK + цитрусов флавоноид апигенин + олеанолова киселина от корените на китайската Hogweed Heracleum hemsleyanum diels). Също така в разтвора са пантотенова киселина, соев лецитин  [38] и етерично масло от китайска симмондсия (жожоба).

Фитокомплексът в ампули, произведени от Руската федерация “Комплект за първа помощ Агафи” - ампулите на Баба Агафи - е представен от масло от семена от касис, пшеничен зародиш и шипка; маслени екстракти от семена от коприва и бял трън (Silybum marianum); етерично масло от розмарин и витамини А, Е и F.

Условия за съхранение и срок на годност

Оптималните условия за съхранение на ампули от падане и за растеж на косата е място, отдалечено от източници на топлина и светлина, температура - от +15 до + 25 ° С.

На опаковката на всеки продукт производителите посочват крайния срок на годност на ампулите. Отворената ампула не трябва да се съхранява: съдържанието му се използва като еднократна доза.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Ампули от загуба на коса и растеж на косата" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.