^

Какво да очакваме от козметиката "Селензин" с косопад?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 28.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изучавайки състава на медицински и козметични продукти от серията "Селенцин", човек неволно се чуди какъв ефект може да се очаква от използването на този многокомпонентен продукт, в който почти всеки компонент има голяма стойност за косата.

Кофеин, черен пипер, джудже длан, екстракт от коприва и мента са средства, използвани при плешивост с алтернативната медицина, дори дерматолозите и трихолозите са съгласни с ефектите. Кератинът, биотинът, колагенът са вещества, които отдавна са установени в козметологията като средство за професионална грижа за косата. [1],  [2]Всички тези компоненти в различни комбинации могат да бъдат намерени в грижовната козметика за косата на различни марки. Но в същото време не всички продукти с това съдържание имат повече или по-малко изразен терапевтичен ефект. [3]

Производителят на серията за коса  Selenzin, компанията Alkom, се фокусира върху уникални съставки: анагелин, seveov, иновативни пептидни комплекси. Така анагелинът дори в минимална концентрация стимулира клетъчния метаболизъм на космените фоликули с приблизително 21% и намалява активността на ензима, който превръща тестостерона в дихидротетсостерон, не по-лош от финастерид, лекарство, използвано за лечение на алопеция.

Според лабораторни изследвания, seveov помага за стимулиране растежа на косата с 93%. В сравнение с ефекта на кофеина като признат природен стимулант (46%), това се удвоява.

Смята се, че лосионите Selencin с уникален състав могат да забавят стареенето на космените фоликули с 41% и да стимулират растежа на косата по-ефективно от традиционните методи на лечение. В същото време човек постига възстановяване на плътността на косата без използването на химия, болезнени инжекции и трансплантации на коса, без синдром на отнемане на лекарства.

Резултатите от прилагането на  серията в изследваната група от хора с дифузна плешивост показват, че комбинираната употреба на всички външни агенти на Селенцин през първия месец показва положителни промени при 28% от хората от различен пол. След 8 седмици загубата на коса спира при всички пациенти, плътността им се увеличава поради растежа на нова коса и структурата на косата се променя към по-добро (пухкавата коса придоби нормална дебелина). В същото време приемането на хапчета увеличи процента с повече от 10%.

Трябва да кажа, че пациентите не са използвали шампоан и балсам всеки ден, но 2 пъти седмично, маска - 1 път седмично, лосиони - всеки ден (първо укрепване, а след това стимулация). Таблетки се дават на половината от субектите според инструкциите. Стабилен терапевтичен ефект се наблюдава през следващите 3-6 месеца и при двете групи.

Отсъствието на синдром на отнемане и практически пълното отсъствие на оплаквания от дискомфорт по време на използването на козметика може да се счита за едно от големите предимства на тази серия за лечение. И добрите резултати дават надежда на онези хора, които на практика са го загубили, тествайки за себе си неефективни методи за лечение на алопеция.

Отзиви на трихолози

Трихологията е отрасъл на науката, който се занимава с въпроси, свързани с косата: тяхната структура, функциониране и здравословни проблеми на скалпа. Специалистите, участващи в диагностиката и лечението на заболявания на скалпа и косата, се наричат трихолози. В медицинските заведения при липса на трихолог тези въпроси попадат върху плещите на дерматолозите.

Що се отнася до продуктите и препаратите за лечение и подобряване на косата, мнението на трихолозите е най-пълната, безпристрастна и обективна оценка на тях, така че си струва да я изслушате. Какво казват експертите за продуктите за коса и скалп от серията Selenzin?

Веднага трябва да се каже, че експертите по косата не смятат системата за възстановяване на Селенцин като универсално хапче за алопеция. Да, козметиката има благоприятен ефект върху процесите, протичащи в скалпа, подобрява кръвоснабдяването на косата и нейното насищане с хранителни вещества, което е полезно за всяка етиология на плешивостта, но всичко това може да се нарече лечение на последствията, а не на самата болест.

Ако косата е била повредена от слънчева радиация, химията на боите и шампоаните е станала жертва на топлинни ефекти, в резултат на което тяхната структура и функционалност са нарушени (косата става суха, безжизнена, започва да пада, да се чупи и др.) се справят с ефектите на отрицателните фактори и възстановяват косата. В случай на загуба на коса, причинена от стресови ситуации, можете да се възползвате и от продуктите, но за да бъде резултатът стабилен, трябва да поставите в ред нервната система, която е отговорна за регулирането на процесите, протичащи в нашата кожа и организма като цяло.

Що се отнася до андрогенетичната алопеция, трихолозите смятат, че прогнозата за лечението на патологични продукти "Селенцин" не е толкова розова. И са съвсем разбираеми. Какви могат да бъдат гаранциите срещу използването на козметика, ако това генетично причинено заболяване не винаги е успешно при сложно лечение с медикаменти и физиотерапия, затова често трансплантацията на коса остава единственият изход?

Ситуацията с плешивост на фона на заболявания е още по-сложна, било то дифузна плешивост, причинена от патологични хормонални нарушения (ендокринни заболявания) или фокална алопеция, която е свързана с автоимунни процеси. В тези случаи употребата на козметика Selencin не се оправдава, тъй като не може да повлияе на процесите, протичащи вътре в тялото, ефектите от които усещаме върху състоянието на кожата, косата и ноктите. При активен патологичен процес "Selenzin" не е ефективен, ако не вземете предвид възможния краткосрочен ефект.

"Селенцин" няма да помогне при рубцелна алопеция, тъй като няма способността да променя структурата и свойствата на тъканта на белега.

В случаите, когато от медицинската козметика може да се очаква положителен резултат от излагане на кожа и коса, е важно да се разбере, че ефектите, декларирани от нейните производители и тестери, са възможни, но при условие на сложно използване на цялата серия. Въпреки че ефективността на хомеопатичните таблетки и гранули все още се съмнява сред повечето лекари по традиционна медицина (това се отнася за почти всички хомеопатични лекарства, ефектът от които е свързан с ефекта на „плацебо“, базиран на вярата в ползата на лекарството), но в серията има още 5 продукта които трябва да се използват заедно.

По принцип много дерматолози и трихолози препоръчват продуктите от серията Selencin на своите пациенти, осъзнавайки, че тази козметика определено ще бъде полезна за скалпа и косата, дори ако не дава изразен ефект. И не е нужно да мислите, че това се прави, за да помогнете на аптеките и търговските обекти с „постъпленията“. Лекарят все пак ще разчита на диагнозата и е малко вероятно да предложи скъпа козметика на някой, когото определено няма да помогне.

Въпреки че няма твърдо убеждение, че козметиката ще помогне на бременна жена, също така не може да има жертва на грешен подбор на контрацептиви, жертви на радиация или лекарства и т.н. Все пак това е козметика, а не лекарство и дори медицински препарати, които имат строги показания за употреба и конкретни дозировки, не винаги и не винаги помагат на всички. Например, същото лекарство Миноксидил, което е популярно с алопеция , не дава 100% гаранция за решаване на проблема с косопада. Много зависи от причината за патологичното състояние, степента на неговото пренебрегване, характеристиките на тялото на пациента (реакцията към едно и също лекарство или козметика може да варира от човек на човек).

Отзиви на клиенти

Серия козметика "Selencin" за коса, човек може да започне да прилага по различни причини. Някой хареса рекламата, предоставена любезно от медиите или съсед (приятел, роднини), а друг придоби и започна да използва продуктите по препоръка на дерматолог или трихолог. Каква е разликата между тях?

Първо, въпросът е, имало ли е необходимост от закупуване на скъпа козметика? Ентусиазираните отзиви на дамата, която успя да възстанови изтънялата коса, не може да бъде повод да опитате продукта върху себе си, ако нямате косопад, те не стават по-тънки, не променят коренно структурата и външния си вид. Ако косата на някого е била оскъдна от раждането (такава наследствена черта), Малко вероятно Селензин да промени ситуацията. Но надежди за чудо - това са повечето  отрицателни отзиви  за лечебната серия.

Второ, лекарят, предписвайки това или онова лекарство, разчита на фактите (на които той поставя диагнозата), а не на предположения. Самите ние решаваме защо косата струи и какво може да им помогне, не на базата на обективна реалност, а на базата на субективно мнение.

Човек има генетично засилена свръхчувствителност към андрогени и той обвинява стреса и неблагоприятната среда за всичко и всички се изненадват, че рекламираният Селензин не му помага, макар че съсед, благодарение на него, има прекрасна коса, дори и да е преживял развода. Често факторите действат заедно, но лечението на въздействието на фактори от екзогенна и ендогенна природа ще бъде различно, докато управлението на влиянието на последните често е много по-трудно. Ето още една причина за отрицателни отзиви.

Все още има такива невероятни хора, които нямат проблеми с косата, но имат маниакално желание да ги подобрят. Обикновено това са едни и същи личности, които наистина обичат да пишат отзиви под всякакви публикации. Ясно е, че използването на козметика Selencin, която помага за лечение на косата и не върши чудеса, обаче получава отрицателна оценка, както всяка друга.

Трето, като си записва час, лекарят се основава на реалното състояние на нещата и решава какви средства и в какви комбинации могат да помогнат на човек. Например, струва ли си да се ограничите до шампоан и балсам или да свържете маска и лосиони за лечение, човек има ли нужда само от стягащ лосион или трябва да се използва в комбинация с възстановяващ. Лекарят разработва схема на лечение дори когато препоръчва медицинска козметика, но при липса на знания и опит действаме на случаен принцип и тогава се възмущаваме от липсата на ефект.

Да, назначенията на лекаря не винаги отговарят на очакванията (ефектът може да не е), но въпреки това вероятността за положителен резултат в този случай е по-голяма, ако вземете предвид статистиката. Много млади жени, чиято коса започна значително да изтънява по време на бременността, просто са възхитени от тази възможност да запазят красива прическа по безопасен начин за тях и техните деца. "Селенцин" прави възможно спирането на патологичния косопад при деца и юноши, за лечението на които не са подходящи всички лекарства. Но лечението на плешивост при повечето хора все още се провежда чрез опити и грешки, въпреки че всичко показва, че лекарството трябва да помогне.

След като прегледате отзивите в Интернет, можете да видите, че тяхното разпространение е приблизително същото. Броят на отрицателните и положителните отзиви е приблизително равен. Тоест, да се каже, че козметиката "Selenzin" не е ефективна е невъзможно, защото има хора, които са постигнали добри резултати с нейната помощ. Друго нещо е, че подобно лечение не е подходящо за всички, особено ако причините за проблеми с косата не се вземат предвид, а самият факт е само посочен.

Често можете да прочетете в рецензии, нещо подобно: "Измивах косата си с шампоан Селенцин за един месец, но косата ми не стана по-гъста." Така че може би един месец не е достатъчен за косата, която е повлияна неблагоприятно от няколко месеца и години? Може би се нуждаят от по-дълга и по-интензивна терапия от просто измиване с шампоан, който е на главата ви само за 2-3 минути?

Освен това производителят не обещава, че косата ще расте с такава скорост, че след месец от нулата тя ще бъде равна на тези, чиято дължина е повече от 10-15 см. Дори здравата коса расте не повече от един и половина сантиметра за месец, което едва ли забелязваме с над 80 хиляди косми на главата си. За да видите осезаем положителен резултат от използването на медицинска козметика, се нуждаете от повече от един месец от нейната употреба. В допълнение, дори леките подобрения през този период (от 2 до 4 седмици на употреба) могат да се считат за положителен, окуражаващ резултат.

Трябва да кажа, че проблемът с плешивостта остава актуален и днес, въпреки многото разработени методи и схеми на лечение. Разнообразието от причини за патология и техните едновременни ефекти усложняват диагнозата и избора на ефективни методи за подобряване на скалпа и косата. И ако вземем предвид, че влиянието на някои вътрешни и наследствени фактори е трудно да се сведе до минимум, става ясно, че общ подход към лечението на алопеция и универсални терапевтични средства просто не може да съществува.

Козметиката за коса Selencin е само една от възможностите, предоставени ни за подобряване на скалпа и косата и, може би, в конкретни случаи, ще помогне за решаването на такъв многостранен и труден проблем на дифузен косопад. Като се има предвид мащабността на този проблем, дори спирането на патологичния косопад при половината от пациентите може да се счита за голямо постижение, особено ако това може да се постигне без използването на вредна за организма химия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.