^

Селенцин за косопад и растеж на косата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В забързаната ни ера от широкото въвеждане на иновативни технологии, актуалният проблем с косопада може да изглежда неподходящ и до днес. Независимо от това, рекламата на супер ефективни средства за решаване на този проблем често значително надценява възможностите на козметологичните разработки под формата на шампоани, балсами, маски, възстановяващи спрейове и др. Много от купувачите от собствен опит разбраха, че козметичните продукти не са в състояние да решат повечето дерматологични проблеми, което означава, че медицинският проблем трябва да се лекува със специални терапевтични средства, а не с такива, които временно маскират дефекта. В тази връзка, медицинската козметика „Селенцин” за коса, въпреки доста високата цена, привлича все повече фенове сред онези, чиято привлекателност е изложена на риск поради обилната загуба на буйни коси в миналото.

Показания Селенцин за коса

Трябва да кажа, че в възникването на проблеми с „кожената“ козина на съда на ума, която предпазва мозъка ни от прегряване и хипотермия и в същото време образува уникален и неподражаем образ на всеки човек, като цяло ние сме виновни. Ирационални, изчерпани с витамини и минерали, но изобилно снабдени с химически аромати и често не редовно хранене, изобилие от стресови ситуации, създадени от самия себе си, излагане на модни тенденции, които изискват използването на агресивни продукти за боядисване на коса - това е само скромен списък на нашите „грехове“, които не са по най-добрия начин влияят на състоянието на косата ни.

Също така си струва да се вземе предвид променливостта на модата за носене на шапки, в резултат на което линията на косата често е силно засегната от слънчевата светлина през лятото и хипотермия, което не допринася за здравето на скалпа (и всичко останало), в студения сезон.

И, разбира се, екологичната ситуация не стои настрана, което в повечето региони оставя много да се желае и често е пряко критично. В същото време всички разбираме, че средата, в която живеем, и въздухът, който дишаме, са създаването на нашите ръце - резултат от развитието на индустрията и науката.

Трудно е дори да си представим многокомпонентната формула на това, което дишаме и съответно на косата си, която, с изключение на космените фоликули, е във външната среда. Освен това редовно „отровим“ косата си с химия в състава на бои и нискокачествени шампоани, които проникват през кожата и се отразяват негативно върху космените фоликули, които вече изпитват последиците от недостиг на хранителни вещества поради хранителните предпочитания на съвременните хора.

Въз основа на гореизложеното става ясно, че загубата на коса е пряк и предсказуем резултат от нашия начин на живот, заплащане за развитието на човешката цивилизация, която, избирайки правилната посока, използва потенциално опасни, но генериращи значителни методи за доходи.

Ако по-рано проблемът с косопада се притесняваше предимно по-възрастни хора (предимно мъже), то днес дори децата страдат от него. Освен в ситуации, в които патологичният процес е причинен от хормонални дисбаланси или това е автоимунна или наследствена алопеция, както и случаи на рубцелни промени в скалпа след изгаряния и наранявания. Все повече жени се обръщат към дерматолози и трихолози, осъзнавайки, че един от важните аспекти на тяхната привлекателност е в несигурно състояние или е предразположен към самоунищожение.

Причините за загуба на коса могат да бъдат най-различни и повечето от тях са в компетентността на медицинската козметика за коса, произведена под името "Selenzin". С други думи, показанията за употребата на шампоан и други терапевтични средства от тази марка включват дифузен (често срещан) косопад, причинен от:

 • отрицателни ефекти на външни фактори, т.е. Фактори на околната среда
 • недохранване,
 • използването на агресивни средства за боядисване и измиване на косата (често със съмнително качество), щипци и плаки, спрейове за коса и др.
 • нарушение на целостта на космените фоликули по време на сресване,
 • бременност и кърмене,
 • влиянието на стресовите фактори и др.

Ясно е, че терапевтичните и козметични външни средства не могат да излекуват тялото отвътре и за да постигнете траен резултат, често трябва да прибягвате до сложен ефект паралелно с мерки, насочени към минимизиране на ефекта от фактори, причиняващи косопад. Например, в случай на плешивост, провокирана от стрес, е необходимо възстановяване на нормално психоемоционално състояние и „Селенцин“ ще бъде средство за осигуряване на рехабилитация на скалпа и косата, т.е. Връщането им към нормалното функциониране.

Ако причината беше лошото хранене и липсата на хранителни вещества, необходими за косата в тялото, първо трябва да наситите тялото с липсващите компоненти. Тези компоненти се предлагат в различни форми на козметика Selencin и при правилния им избор, включително както външни, така и вътрешни продукти, косата често може да бъде възстановена без допълнително лечение.

Понякога дори не е храненето, а неправилното разпределение на хранителните вещества в тялото. Това се наблюдава по време на бременност и кърмене, когато тялото на майката е създадено преди всичко, за да осигури на бебето всичко необходимо, а тя самата може да остане само трохи, които не са достатъчни, за да поддържа нормалното функциониране на целия организъм. Кожата и косата не се считат за жизненоважни органи, така че тялото ги спестява на първо място. Но "Селенцин" помага в тази ситуация, доставя компонентите, необходими за живота на косата директно в космените фоликули, така че те не отиват настрани.

В някои случаи, когато човек като цяло е здрав, е достатъчно да се използват продуктите за грижа за скалпа и лечение на косата на косата на марката Selenzin, в други, за да се постигне стабилен резултат, е необходимо допълнително лечение на тялото: нервна, ендокринна, храносмилателна, отделителна и други системи.

Например, загубата на коса, причинена от хормонални нарушения, засягащи както жените, така и мъжете, не може да бъде спряна дори при използване на целия комплекс Selencin. "Selenzin" може да се използва само като помощно средство за засилване на растежа на косата на фона на ефективната хормонална терапия, използването на допълнителни физиотерапевтични методи и др. Трябва да се каже, че дори цялостният подход към лечението на плешивост, провокиран от хормонални причини, не винаги дава положителни резултати, следователно, не си струва да се полагат никакви надежди на Селензин.

Формуляр за освобождаване

Най-често чуваме препратки към ефективен терапевтичен шампоан за коса, наречен Selencin, така че изглежда, че продуктът има форма за единично освобождаване и става неясно как може да помогне при вътрешни проблеми. Но лекарите специалисти, които лекуват кожата и косата, имат по-пълна информация за този инструмент.

Всъщност "Selenzin" е не само шампоан, но и цяла  серия  средства за  коса, обединени от едно име Често за тази серия се говори като за ефективна система за възстановяване, която включва:

 • комплекс от стягащ шампоан и балсам "Терапия за коса",
 • маска за коса от същата линия
 • спрей (нарича се още укрепващ лосион) за грижа за косата, склонна към загуба, т.е.
 • лосион (възстановяващ пептиден комплекс) за отслабена коса (включително андрогенна алопеция)
 • хапчета  или така наречените хомеопатични  витамини  за възстановяване на здравето на скалпа и косата по естествен начин.

Въпреки същото име, различните продукти, включени в серията Selencin, имат различни  състави, но той е подбран по такъв начин, че целият комплекс от компоненти на всеки от продуктите изпълнява една важна функция - възстановяване на скалпа.

Структура

Системата за възстановяване на косата "Selenzin" е разработена от Alcoi-Farm, водеща компания на пазара на производители на здравни продукти. Козметолозите, учените и лекарите работиха върху неговото създаване, опитвайки се да разработят продукт на базата на естествени компоненти, който няма да отстъпва по ефективността на лекарствената „химия“.

Шампоан  "Selenzin"  за коса  - лечебно и възстановяващо и почистващо средство за грижа за скалпа и косата, което включва биологично активни вещества от френски произход (анагелин, който активира дишането на скалпа и обогатяването му с кислород, и seveov, който подобрява притока на кръв към космения фоликул и предпазвайки го от негативни влияния отвън). И двете активни съставки с естествен произход, те са получени от растения (лупина или боб от вълк и мака перуански мак или Meyenbug), които имат богат запас от витамини, протеини от микроелементи и други хранителни вещества, необходими за формирането и растежа на косата. [1]

Спомагателните компоненти са растенията, познати в нашата лента (техните екстракти), като репей, мента и коприва, екстракт от пипер, които отдавна се използват от хората за укрепване и стимулиране на растежа на косата. Съставът на шампоана включва също: ментол, кофеин, витамин Н (известен още като биотин), витамини А и Е, съединение, съдържащо колаген и други вещества, които осигуряват запазването на свойствата на продукта и неговите сапунени и почистващи качества. [2]

Балсам за  коса  "Selenzin" - средство, подобно по медицински състав на шампоан и притежаващи същите свойства, но без сапунена основа. Както всеки балсам за коса, той се използва в допълнение към шампоана. Съдържанието на пантенол помага да се лекуват микротравмите върху кожата и да се предпази от отрицателното въздействие на факторите на околната среда между грижовните процедури.

Обогатяването на  лак за коса  "Selentsin" - удобна форма за използване незаличим стягащ лосион базирани на 9% -ен anagelina добавяне на хмел и коприва екстракти, ментол, витамин А и Н, кератин, колаген, кофеин (стимулант силен антиоксидантен ефект растежа на косата), Лесно се нанася и разпределя върху скалпа, за разлика от шампоана и балсама не изисква изплакване, което означава, че има по-дълъг (продължителен) лечебен ефект. Високото съдържание на анагелин помага в борбата срещу андрогенетичната алопеция. [3],  [4], [5]

Пептиден  лосион  "Селенцин" в ампули - този инструмент не само укрепва косата по време на дифузен косопад, но също така, според рекламата, насърчава лечението на андрогенетична алопеция - хормонозависима форма на заболяването, характеризиращо се с изтъняване и косопад под влияние на андрогени, които се срещат и при мъжете, и в женското тяло (макар и в различни концентрации). С други думи, това е средство за възстановяване на плътността на косата чрез възстановяване на нормалната им структура.

Продуктът съдържа патентования пептиден (протеинов) комплекс Procapil®, който лекува комплекса Capilectine ™ SP и антиоксидантния компонент деметиламиноетанол, който действа подобно на мезотерапията и забавя стареенето на клетките на коли и космените фоликули. Продуктът съдържа също екстракти от американско растение, наречено джудже длан и китайски жител на известния китайски Стимулатор на мозъчната активност на гинко билоба. [6],  [7], [8]

Маска за коса  "Selenzin" - средство от серия медицинска козметика за предотвратяване на косопада и чупливост. В състава му откриваме 2 ефективни естествени стимулатора на растежа на косата: анагелин и кофеин, екстракт от червен пипер, екстракти от репей и коприва, кератин, колаген, както и витамин Е, пантенол и алантоин (компоненти, които подобряват състоянието на скалпа, предотвратяват кожни заболявания, които облекчават дразненето кожа и нейните защитни свойства). [9], [10]

Таблетките от  марката Selencin, която комбинира продукти за лечение на скалпа и косата, са средство за стимулиране на вътрешните сили на тялото, което е характерно за повечето хомеопатични лекарства. Това е многокомпонентен продукт, който включва вещества, разработени и дозирани от хомеопатите по такъв начин, че комбинираното им действие изпълнява предвидените функции - подобряване на храненето и дишането на косата, както и намаляване на неактивните спящи фоликули чрез пренасянето им в активната фаза (фаза на растеж).

Какви хомеопатични компоненти са включени в състава на таблетките? Това са ликоподий, талий ацетикум, силицея, алуминий, селен, натриев хлорат, калиев фосфор. Индивидуално и по-често в комбинации тези лекарства се използват за лечение на различни заболявания, но в този случай акцентът е върху комбинирания им ефект върху скалпа и космените фоликули.

Всички продукти от серията Wellness Selenzin за коса са обогатени в достатъчни количества с  витамини  и микроелементи, които подобряват състоянието на скалпа и косата, затова обикновено не се изисква допълнителен прием на перорални мултивитаминови комплекси. Всичко обаче зависи от причините за косопада и изтъняване на косата, състоянието на скалпа, степента на пренебрегване на процеса и някои други фактори, които лекарите вземат предвид при предписването на лечение.

Когато препоръчват системата за възстановяване „Селенцин“, те се основават на етиологията на основното заболяване, поради което комбинациите от различни средства от тази серия могат да се различават, както и други цели като част от комплексната терапия.

Фармакодинамика

За да се разбере ефектът върху скалпа и космените фоликули, лечебната серия „Селензин” има и всеки от отделните продукти от серията трябва внимателно да се запознае с компонентите, съставляващи състава им.

Трябва да кажа, че оздравителният комплекс, произведен от Русия, се основава на уникалните разработки на известните козметични лаборатории във Франция (Silab, Naturex), а френската медицинска и декоративна козметика са високо ценени в цял свят. Минералните компоненти в него са подсилени от действието на органични съединения, които усилват и потенцират ефекта на предлаганите продукти за грижа за косата и тяхното лечение.

Сред минералните съставки трябва да се обърне специално внимание на силициевите съединения и селена. Те допринасят за разделянето (размножаването) на кераноцитите в епитела на космените фоликули и подобряват метаболизма в папилата на косата, който е отговорен за състоянието и растежа на косата, както и за образуването на нови фоликули, т.е. За плътността на косата. Смъртта на папилата на косата недвусмислено води до смърт на косъма и за да се спре този процес, е необходимо да се премахне причината за фатални ефекти и да се възстанови микроциркулацията в скалпа (това ще подобри храненето и дишането на космените торбички, ще забави стареенето им и ще възстанови функционалността на папилата на косата).

Фармакодинамиката на  серията "Селенцин" се разглежда в тясна връзка с особеностите на активността на косата. Изучаването на жизнения цикъл на косата и факторите, които влияят върху нейното формиране и развитие, даде възможност на учените да изберат компоненти, които могат да повлияят положително върху растежа на косата и да помогнат за укрепването им.

В своето развитие човешката коса преминава през 3 основни фази: анаген, катаген, телоген. Жива, растяща, здрава коса е тази част от косъма, която е в етап анаген, с продължителност от 2 до 6 години. При обикновен здрав човек повече от 80% от косата е в този етап, което осигурява достатъчна плътност на косата.

Катагенният стадий е така нареченият преходен период между фазите на растеж и покой (продължава около 2-3 седмици), който се характеризира с постепенната смърт на клетките на папила на косата, след което косата или изпада самостоятелно, или лесно се отстранява от неактивната кератинизирана крушка с най-малкото механично въздействие. Всеки ден на този етап имаме по-малко от 2% от косата.

В покой (телоген) обикновено не остава повече от 20% от косата. Продължителността на тази фаза е около 3 месеца, през които косата почива и се подготвя за своя активен етап.

Отрицателният ефект отвън или от страна на собственото ви тяло може да промени не само състоянието на скалпа, но и баланса на косата, разположен на различни етапи на развитие (косата в анагена става много по-малка), да съкрати фазата на растеж и да удължи периода на ниска активност на косата. Но често, за да се възстанови привлекателността на косата, не е достатъчно просто да се премахнат тези фактори, необходими са възстановителни мерки за кожата, съдържаща космените фоликули и отговорна за тяхното хранене и дишане поради проникващата мрежа от малки кръвоносни съдове.

Не може да се спори, че "Селензин" засяга всички причини за косопад, но успешно се бори с последствията от излагането им. Терапевтичните продукти от тази серия имат дерматотропни и себорегулаторни ефекти. Дерматотропното действие е свързано с активиране на регенеративните процеси в скалпа, възстановяване на увредения епител и неговите свойства. Себорегулаторният ефект се свързва с корекцията на мастните жлези, в резултат на което се елиминират възпалението, сърбежът и лющенето на определени части на скалпа, където е нарушено производството на себум, възстановява се нормалната влага на скалпа и структурата на косата.

Терапевтичната козметика за коса "Селенцин" има стимулиращ ефект върху растежа на косата, което ускорява промяната на фазите на жизнения цикъл на косъма (повечето коси се изместват от телогенната фаза към анагенната фаза за по-кратко време). Средство "Selenzin" подобрява кръвоснабдяването на мембраната на космените фоликули, така че кръвта да ги снабдява с достатъчно количество кислород и хранителни вещества. Продуктите съдържат компоненти, които улесняват потока на хранителни вещества и лечебни вещества през кожата. "Селенцин" в таблетки също помага за нормализиране на психоемоционалното състояние, до известна степен коригира хормоналния фон, осигурява нормална нервна регулация на развитието на косата. Можем да кажем, че серията Selencin осигурява както външно, така и вътрешно благоприятно въздействие върху кожата и косата.

Какво обяснява многокомпонентната структура на продуктите от серията Selenzin и положителното отношение към нея от страна на лекарите? Почти всички компоненти на шампоан, балсам, лосиони, маски, таблетки осигуряват лечебен и грижовен ефект, като взаимно подсилват ефектите. Помислете за действието на най-активните вещества в състава на продуктите.

Комплексът Anageline® е вещество, което инхибира превръщането на мъжкия хормон тестостерон в дихидротетстостерон, което се счита за виновно за намаляване на космените фоликули, тяхната атрофия, придружено от изтъняване и косопад. Това е механизмът за развитие на андрогенетична алопеция, който засяга не само много мъже, но и някои жени.

Способността на продуктите от серията Selenzin да се борят с проявите на андрогенетична алопеция до голяма степен зависи от концентрацията на анагелин: колкото по-висока е тя, толкова по-ефективно е лекарството. Най-голямата ефикасност при андроген-зависима алопеция е показана от лосиони Selencin. Спреят съдържа най-високата концентрация на анагелин сред всички лекарства, а пептидният лосион е обогатен с екстракт от джудже длан, който също помага при хормонална алопеция.

Този компонент има ефект, подобен на този на лекарството Finasteride , използвано за лечение на хиперплазия на простатата и плешивост при по-силния пол. Наред с други неща, Anageline® увеличава продължителността на анаген, стимулира кръвообращението в скалпа и доставката на кислород към космените фоликули. С други думи, можем да кажем, че този компонент предотвратява ранния косопад, прави косата по-силна и трайна, подобрява общото състояние на скалпа и скалпа.

Комплексът Seveov ™ насърчава уплътняването на колагеновите влакна, които контролират плътността и влагата на скалпа и косата, което намалява риска от намаляване на плътността на косата, повишава клетъчната активност на фоликулите, което осигурява интензивен растеж на косата (в лабораторията тази цифра е била близо 93%), защитава косата от отрицателното въздействие на външни и вътрешни фактори.

Пептиден комплекс - развитие, което допринася за подобряване на метаболитните процеси в кожните клетки. Това от своя страна ускорява прехода на космените фоликули от телоген към първия етап на анаген и стимулира последващия активен растеж на косата по време на тази фаза, като в същото време увеличава продължителността й и инхибира стареенето на фоликулите.

DMAE е вещество с антиоксидантен ефект, което има и противовъзпалителен ефект при дерматологични проблеми. Нейната функция е да забави процеса на стареене на космените фоликули и кожни клетки, да стимулира кислородния метаболизъм и да поддържа енергийния баланс.

Кофеинът е вещество, известно като естествен стимулатор на растежа на косата и мощен антиоксидант, който намалява вредното въздействие на свободните радикали, които допринасят за унищожаването на витамини и други вещества, необходими на организма. Действието на кофеина е насочено към засилване на доставката на полезни вещества в космените торбички, увеличаване на продължителността на активния етап от развитието на косата и предотвратяване на ранната им загуба.

Благодарение на хидролизата на колаген, косата и вътрешните структури се възстановяват в косъма, което намалява чупливостта и вероятността от разслояване на косъма, подобрява еластичността и здравия блясък. Кератинът (специфичен протеин, който е част от косата), засилва и потенцира ефекта на колагена, обгръща вала на косата, прониква вътре и допринася за възстановяването на структурите му.

Действието им се допълва от алантоин - вещество с омекотяващ и нежен ексфолиращ ефект, поддържащ оптималното ниво на хидратация на кожата и необходимата концентрация на влага в косата. Алантоинът помага за премахването на „мъртвите“ клетки от епидермиса и активира регенеративните процеси в кожата, поради което пилингът отминава, старите кератинизирани слоеве се заменят с активни млади и малки рани по главата се заздравяват.

Биотинът е витамин, който участва активно в синтеза на собствен кератин, стимулира пролиферацията (деленето и размножаването) на клетките и участва в храненето, хидратацията и запазването на еластичните свойства на косата. Ефективно средство в борбата срещу разцепените краища и чупливата коса.

Витамин А е вещество, което подобрява състоянието на скалпа, регулира секрецията на себум, активира растежа и придава сила на косата, предпазва косата от отрицателни влияния отвън. Липсата на този витамин се счита за една от причините за загубата на коса, тяхната повишена чупливост.

Витамин Е е един от известните мощни антиоксиданти, който подобрява състоянието на кожата и храненето на косата. Подобрява кръвоснабдяването на кожата на главата и космените фоликули, овлажнява, омекотява и предпазва косата от вредно UV лъчение и други отрицателни фактори. Смята се, че витамин Е е в състояние да поправи увредената коса.

Витамин В5 (пантотенова киселина, известна още като пантенол) има успокояващ и защитен ефект върху скалпа, запазва еластичността и блясъка на косъма, осигурява запазването на свойствата и структурата на косата под влияние на отрицателните фактори на околната среда.

Екстрактът от червен пипер е отличен антиоксидант и популярен загряващ агент, който осигурява притока на кръв към засегнатите области. Този компонент подобрява кръвоснабдяването на космените фоликули, намалява мазната коса и насърчава проникването на други терапевтични и витаминни компоненти в скалпа.

Екстракт от хмел - екстракт от шишарките на лечебно растение, който осигурява нормализиране на мастните жлези, допринася за насищането на всички структурни компоненти на косата с витамини и минерали. В същото време външният вид на косата се подобрява забележимо, намалява вероятността от косопад поради ранен преход към катагена и телогена.

Ментолът (екстракт от мента) освежава и отпуска скалпа, предотвратява спазъм на съдовете, които хранят епидермиса, подобрява храненето на космените фоликули, осигурява антипрутичен ефект.

Копривата е източник на минерални соли, полезни за кожата и косата, желязо, витамин С и дъвка (използва се в козметиката за ефективно овлажняване и защита на кожата и косата). Растението помага за укрепване и растеж на косата, използва се като защита срещу разцепени краища и чупливост.

Екстрактът от репей съдържа много биологично активни съставки (инулин, пептиди, минерални соли, мастни киселини, флавоноиди (естествени антибиотици), танини и др.). Благодарение на това спомага за активиране на метаболизма в скалпа и космените торбички, за интензивния растеж на младите коси, поддържане на тяхната структура и свойства чрез стимулиране на производството на кератинов протеин и образуването на специални клетки - кератиноцити.

Екстрактът от палмова джудже е вещество, използвано за лечение на андрогенетична алопеция. Дихидротестостеронът, образуван под действието на ензима 5-алфа-редуктаза, нахлувайки в космените фоликули, причинява тяхната атрофия (намалява със загуба на функция). По този начин съкращава жизнения цикъл на косата. Чувствителността към половите хормони и по-специално към производно на тестостерон се определя генетично, но може да бъде намалена до известна степен чрез извличане на джудже длан.

Екстрактът от гинко билоба е стимулатор на кръвообращението, който подобрява храненето и дишането на космените фоликули, като по този начин поддържа тяхната функционалност. Това увеличава продължителността на живота на косата. Подобрява неговите свойства (здравина и еластичност), външен вид.

Всички компоненти в продуктите за серия Selencin за коса са безопасни за хора от различни възрасти, така че както възрастни, така и деца могат да ги използват.

Повечето продукти от здравния комплекс се прилагат външно, не проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, в подкожната тъкан и кръвта, поради което  фармакокинетиката  им не се взема предвид от производителя. 

Хомеопатичните таблетки "Селенцин", въпреки че са предназначени за перорално приложение, съдържат минимални дози на активни вещества, метаболизмът и разпределението на които в организма не са в състояние да причинят значителни промени в органите и тъканите на вътрешната среда. Като се има предвид и липсата на отрицателен ефект на лекарството върху органите на отделяне и образуване на кръв, също така не се предоставя информация за фармакокинетиката на таблетките.

Дозиране и администриране

Терапевтичната козметика "Selenzin" е серия от грижовни и уелнес продукти за косата, спомагащи за решаването на проблема с дифузна плешивост и по някакъв начин допринасят за възстановяването на косата по време на андрогенетична алопеция. Изборът на продукти за лечение на кожа и коса трябва да се основава на състоянието на скалпа, медицинската диагноза и препоръките на специалисти.

Ако цената на продуктите от тази серия не ви притеснява, те могат да се използват за превантивни цели, особено когато става въпрос за шампоан, балсам или маска Selencin. За да се предотврати преждевременният косопад, тези средства могат да се използват отделно и в комбинация. За лечение на дифузна алопеция се препоръчва комбинираното използване на тези и някои други средства от серията Selenzin.

Шампоанът за коса се използва за укрепване на косата и предотвратяване на извънсрочната им загуба. Той съдържа компоненти, които увеличават продължителността на активната фаза на развитието на косата, поради което нормалната плътност на косата се поддържа с редовни физиологично определени промени на косата.

Шампоанът трябва да се използва, тъй като косата се изцапва (ежедневно, ако е необходимо), като нанасяте необходимото количество върху ръцете, разпенвате и прехвърляте сапунена пяна върху косата. Активни, но нежни масажиращи движения разпространяват шампоана през косата и оставят за няколко минути. След това продуктът може да се отмие от главата с топла вода. При недостатъчно почистване на косата процедурата се повтаря.

Действието на шампоана се усилва от последващото използване на балсам за изплакване с укрепващ и омекотяващ ефект. Балсамът, подобно на шампоана, намалява интензивността на косопада, регулира влагата им, предотвратява заплитането и улеснява разресването.

Нанасяйте балсам след измиване с шампоан. Чистата коса трябва леко да се потупва с кърпа, за да премахнете излишната влага. След това малко количество балсам се прецежда в дланта на ръката ви и се разпределя през косата. За да се получи претендираният ефект, достатъчно е да оставите балсама върху косата за 2-3 минути, след което се измива старателно с топла вода.

Можете да използвате балсама всеки път след използване на шампоан Selencin или друга марка препарат за коса. Шампоанът и балсамът Селенцин могат да се използват поне всеки ден, но маска от същата серия трябва да се използва не повече от 2 пъти седмично.

Маска за коса "Селенцин" помага за нормализиране на водно-мастния баланс, укрепва и подхранва косата, удължава активния им живот, насърчава лесното разресване на косата. Трябва да се прилага върху измита, навлажнена (не мокра) коса, разпределяйки я през косата и скалпа. Продуктът трябва да остане на главата за 10-15 минути, след което се измива старателно с топла чиста вода, като се опитва да избегне контакт с очите (съдържа червен пипер и причинява силно усещане за парене, когато става въпрос за лигавиците).

Ако шампоанът, балсамът и маската могат да се считат за терапевтични и профилактични средства за дифузна плехоне на нехормонален образец, тогава лосионите Selencin се считат за пълноценен терапевтичен агент за симптоматична терапия. Разбира се, е малко вероятно да бъде възможно да се излекува андроген-зависимата алопеция, като се използва само лосион, но редовната употреба на лекарството в комбинация с други продукти от серията помага да се поддържа привлекателна коса с наследствено предразположение към плешивост. Ако обаче откажете да използвате медицинска козметика, проблемът обикновено се връща.

Selenzin спрей лосион се препоръчва за укрепване на косата чрез активиране на производството на колаген и въвеждането му отвън. Високото съдържание на анагелин ви позволява да го използвате за борба с проявите на андрогенна алопеция. Особено добри резултати се наблюдават при интегрираната употреба на лосион, шампоан и спрей.

Нанасяйте спрея редовно преди лягане. Спрей може предварително да се разклати и да се напръска от разстояние 15-20 см върху скалпа и корените на косата. За по-добро усвояване се препоръчва внимателно масажиране на зоната на приложение. Изплакнете продукта не е необходимо.

За да постигнете стабилен деклариран ефект, трябва да прилагате лосион ежедневно в продължение на поне 2 месеца. Впоследствие честотата на употреба може да бъде намалена. С андроген-зависимия вариант на алопеция, спреят може да се използва като част от сложна терапия, което дава повече шансове за възстановяване на линията на косата.

Пептидният лосион "Selenzin" се различава от стягащия лосион както по дизайн, така и по състав. Той не съдържа анагелин и неговата ефективност срещу андрогенетичната алопеция е гарантирана благодарение на екстракта от джудже длан. Показанията за употреба на този инструмент са същите като за останалите продукти от серията, но употребата е малко по-различна.

Лосионът има необичайна опаковка: ампули, съдържащи 5 ml от продукта. Преди употреба те се разклащат и напукват носа (има особен риск) чрез завъртане на капака. Съставът се отстранява чрез натискане на ампулите с пръстите на мекото тяло. С пръсти нанесете продукта върху сух скалп и корени на косата.

Разходът на лекарството зависи от размера на засегнатата област, но обикновено за едно лечение половината от съдържанието на 1 ампула е достатъчна (има показател от 2,5 ml). Оставащият лосион в ампулата се използва следващия път, като херметично затваряте ампулата с капак след употреба (можете да съхранявате отворената и запушена ампула за една година).

След като приложите лосиона върху базалната зона, той трябва внимателно да се масажира в скалпа и да се остави върху него, докато се абсорбира напълно. Лосионът за изплакване не е необходим.

Пептидният лосион може да се използва както в комплекс, така и отделно от други продукти от серията Selencin. Продължителността на използване за получаване на претендирания ефект трябва да бъде най-малко 4 месеца. Пакетът с ампули е предназначен за месечен курс на употреба, ако използвате продукта 1 път на ден.

Таблетките Селенцин се използват в съответствие с правилата за приемане на хомеопатични лекарства. Те са предназначени за лечение на алопеция при възрастни. Обикновено се предписват по 1 таблетка 3 пъти на ден. В същото време не е необходимо таблетките да се дъвчат и да се поглъщат, препоръчително е да се държат под езика до пълното им разтваряне.

Препоръчва се прием на хапчета извън храненето (половин час преди хранене или поне час след него). Средно лекарството се предписва в 4-седмичен курс, последван от 7-дневна почивка и курсът се повтаря. Ако е необходимо, след месец може да бъде предписан втори двустепенен курс на лечение със Селенцин. Всичко зависи от диагнозата, тежестта на процеса, индивидуалните характеристики на тялото на пациента.

Хомеопатичното лекарство "Селенцин" под формата, съответстваща на повечето средства от този план, т.е. Под формата на гранули, се предписва на пациенти на възраст над 2 години. Детска доза - от 3 до 5 гранули. Пациенти над 10 години могат да приемат 5-8 гранули. Точната дозировка и честотата на приложение (обикновено 3-5 пъти на ден) се определят от хомеопата.

Продължителността на лечението с хомеопатични гранули е 1-1,5 години или повече. Освен това, след всеки месец лечение, трябва да си направите почивка за 1 седмица.

Най-често прилагането на таблетки и гранули се комбинира с използването на външни средства от серията Selencin за осигуряване на цялостен терапевтичен ефект.

Строгите дозировки на външни агенти, с изключение на пептидния лосион, не са посочени в инструкциите за продуктите Selencin. Количеството на използвания шампоан, балсам, лосион, маска зависи от дебелината и дължината на косата, нейното съдържание на мазнини и замърсяване.

В пояснението към пептидния лосион са посочени препоръчителните дози, но ако е необходимо, те могат да бъдат увеличени без отрицателни последици. Трябва да кажа, че предвид високата цена на продуктите за грижа за косата на тази марка, е малко вероятно някой да иска да го изразходва неикономично, като се има предвид, че ефектът от това няма да се подобри. А случаите на прилагане на лосиони два пъти на ден не са повлияли на ефекта от лечението, нито на здравословното състояние на хората, употребяващи Selenzin.

Няма   съобщения за предозиране на таблетки Селенцин през целия период на тяхното съществуване на пазара. Съдържанието на активни вещества в хомеопатичните лекарства е изключително малко, поради което отравянето с тях е по-скоро изключение.

"Селенцин" за деца

Терапевтичната козметика за коса "Selenzin" е ярък пример за козметични продукти, които не включват възрастови ограничения. Лечебният ефект в него се осигурява благодарение на естествените компоненти, а не на лекарствената химия, които могат да бъдат вредни за деца или възрастни хора.

Употребата на деца на  която и да е от външната козметика на Селенцин е същата като при възрастни. Вярно е, че необходимостта от използване на терапевтични лосиони и маски е изключително рядка, тъй като алопецията в детска възраст се счита за рядко явление, да не говорим за андроген-зависимата й форма, която рядко дебютира на възраст 11-12 години. Обикновено изтъняването на косата при дете се провокира от липса на витамини и минерали, прием на определени лекарства, гъбични инфекции на скалпа (трихофития), радиация, изгаряния, стомашно-чревни заболявания, в резултат на което тялото не получава необходимите микро и макроелементи, системни инфекциозни заболявания.

Според статистиката дифузна или огнищна плешивост в ранна възраст се среща само при 3% от децата и най-често е временна (ако не е генетика, нараняване от изгаряне или автоимунна патология). В повечето случаи е достатъчно да се справите с лечението на основното заболяване, да въведете витамини и минерали в диетата, а също така да лекувате скалпа с помощта на серията Selencin или нейните аналози.

Като част от комплексното лечение на плешивост при деца най-често се предписват шампоан и балсам Селенцин, а ако загубата на коса е резултат от психична травма, хомеопатични гранули от същата серия (ефективна доза се предписва от педиатър или хомеопат). Използването на останалите продукти от серията е възможно само по препоръка на лекар, който трябва да разчита на истинската причина за плешивостта на детето и неговата възраст.

Употреба Селенцин за коса по време на бременност

Продуктите от серията Selencin за скалпа и косата не съдържат компоненти, които могат да навредят на човешкото здраве. Това се отнася за хора от различни възрасти и ситуации. Повечето продукти от серията са за външна употреба. Техните активни вещества практически не проникват в кръвта, оказвайки локален ефект, поради което не могат да повлияят на състоянието и благосъстоянието на тези, които използват козметика за коса.

Козметиката "Sedentin" е предназначена за грижа за скалпа и косата, съответно всички продукти, с изключение на таблетки, се прилагат строго в областта на главата. Единственият досаден фактор може да бъде само миризмата, чувствителността към която е чисто индивидуална.

Всичко предполага, че при нормална поносимост към миризмата на продуктите (най-често говорят за лека миризма на кафе), козметиката "Селензин" по никакъв начин не може да повлияе на здравето на бъдещата майка, хода на бременността, развитието на плода.

Няма противопоказания за употребата на козметика по време на кърмене, тъй като активните и спомагателни вещества на козметиката не проникват в кръвта, а още повече в кърмата. Тази козметика не е по-опасна от козметиката на всяка друга марка продукти за грижа и е много по-безопасна от някои медицински шампоани (например продукти за въшки).

Но с хапчета "Selenzin" трябва да бъдете внимателни. Няма директни противопоказания при употребата им по време на бременност и кърмене, но дори лекарите предпочитат да го играят безопасно, предписвайки лекарството само в тези случаи, плодът се развива добре и нищо не застрашава хода на бременността. Все пак загубата на коса при бъдеща майка не е опасна за живота ситуация, освен че може да провокира нервни сривове при някои емоционално нестабилни жени, което може да доведе до спонтанно прекъсване на бременността. В този случай има смисъл да се стабилизира състоянието на бъдещата майка и да й се помогне да реши проблема с плешивостта с помощта на медицински средства, включително таблетки Селенцин.

При кърмене всичко, което майката яде, може да премине в кърмата, включително активните вещества на лекарствата. С майчиното мляко това влиза и в тялото на бебето и възниква въпросът дали има нужда от всичко, което мама приема. Повечето лекари смятат, че дори сравнително безопасни хомеопатични лекарства не трябва да се приемат без спешна нужда от тези, които кърмят, или ще трябва да решат възможността за преминаване на бебето към изкуствено хранене.

Противопоказания

Дори най-безопасните лекарства имат поне едно противопоказание. Всички продукти на системата за подобряване на косата Selenzin имат такова противопоказание.

Това е феномен, наречен индивидуална непоносимост или свръхчувствителност към козметичен продукт, когато контактът с него предизвиква нежелани реакции. Когато става дума за миризма, реакциите могат да се различават само по сила: от враждебност до аромат до сериозни алергични (запушване на носа, хрема, кихане) и анафилактични (Quincke edema) реакции. Последните по отношение на козметиката, използвана външно, са изключение.

Свръхчувствителността може да се прояви и при директен контакт на козметика и човешка кожа под формата на зачервяване, сърбеж и обрив. Най-често потребителите се оплакват от сърбеж и лющене на скалпа (пърхот). Когато се появят такива симптоми, продуктът не се препоръчва.

Трябва да кажа, че по отношение на многокомпонентните препарати и козметика, повишената чувствителност обикновено се проявява към един, по-рядко два или повече компонента, а не към целия продукт като цяло. Ако човек знае неговия досаден фактор, струва си да използва само онзи грим, който не го съдържа. Ако този фактор присъства в шампоана Selencin, но не е в лосиона или маската, трябва да дадете предпочитание на последния, като използвате различна марка шампоан или използвате различна терапевтична серия козметика за коса.

Друг момент, който трябва да имате предвид при предписването на хомеопатични таблетки "Селенцин". Те съдържат лактоза в състава си, следователно, в случай на нарушение на метаболизма на лактозата, лекарството не може да се използва.

Хомеопатичните лекарства "Selenzin" трябва да се използват в съответствие с целта. Таблетките не се използват в педиатричната практика, а гранули са разрешени от 2-годишна възраст.

От страничните ефекти на козметиката Selenzin, включително таблетки, се споменават само възможни алергични реакции и миризма на кафе, която не всеки харесва. Споменава се също така за усещане за слепване и небрежен вид на косата след прилагане на пептидния лосион (това чувство е субективно и обикновено се появява при тези, които използват продукта не само вечер, според инструкциите, но и сутрин).

Взаимодействия с други лекарства

Общоприетата норма във фармацевтичната и козметичната промишленост е наличието на пояснения или информация за използването и съхранението на произведените продукти. Такава информация има и върху опаковките на продукти от серията Selencin за коса. Посочената норма не е случайна, тъй като декларираният от производителя ефект е възможен само ако средствата от серията за лечение се използват правилно.

Тъй като външните продукти на Selencin не се считат за пълноценни лекарства, на опаковката няма индикация за тяхното взаимодействие с други лекарства, т.е. Лекарства и вещества, които могат да причинят негативни реакции. Липсата на този параграф показва, че не е имало значително взаимодействие между козметиката Selencin и всички други козметични или лекарствени продукти, което означава, че няма ограничения за комбинацията от различни продукти.

Въпреки че козметолозите все още настояват, че по-голям ефект може да се постигне с помощта на продукти за грижа за косата и кожата от една и съща марка или серия, а не чрез комбиниране на козметика от различни производители.

Селенцин таблетки и гранули се считат за хомеопатични лекарства, но такива лекарства обикновено не влизат в значителни лекарствени взаимодействия поради ниското съдържание на активни вещества.

Условия за съхранение

Като се имат предвид инструкциите за употреба на козметична серия "Selenzin", трябва да обърнете внимание на  срока на годност на  всеки използван продукт. Тази информация трябва да бъде посочена на картона и вътрешната опаковка (контейнер) на козметиката.

Трябва да се каже, че средствата за външна употреба, при спазване на условията за  съхранение  (обикновено означават температура от 5 до 25 градуса), не губят свойствата си за измиване. Но лечебните свойства могат да бъдат значително намалени, тъй като растителните екстракти и някои други компоненти имат ограничен срок на годност.

Външните средства "Selenzin" се препоръчва да се използват до 2 години от датата на издаване. Що се отнася до пептидния лосион, след отваряне на ампулата, срокът му на годност се намалява наполовина (до 1 година).

Хомеопатичните препарати "Селензин" се съхраняват в продължение на 5 години при температура в диапазона 15-25 градуса. След срока на годност те трябва да бъдат изхвърлени.

Срок на годност

Аналози

Днес нямаме недостиг на козметични продукти за коса с деклариран ефект от укрепване на косата по цялата дължина и предотвратяване на косопада. Но в повечето случаи лечебният ефект е само рекламен сюжет.

Факт е, че загубата на 50-125 косъма на ден не се счита за патология. Това е нормален физиологичен процес на смяна на косата. Според същата схема клетките на кожата ни също се актуализират, което не причинява толкова много шум около нас.

Колко релевантен е проблемът с укрепването на косата с темп на косопад? Заслужава ли си да се притеснявате? Вероятно не. Укрепващите шампоани, балсами, лосиони и маски е малко вероятно да повлияят значително на загубата на коса, ако това е физиологично определено. А с патологично изтъняване на косата конвенционалната козметика с 1-2 наистина подходящи активни съставки няма да даде очаквания ефект.

Тук е необходим интегриран подход, който включва не само грижа, но и лечение на скалпа, където се образуват космени фоликули, т.е. Използването на медицинска козметика в комбинация с вътрешно лечение на организма, независимо дали става въпрос за заболяване или недостиг на вещества, необходими за жизнената му дейност. В тази връзка козметиката "Selenzin" за коса има предимство пред конвенционалната грижа за козметика.

Избирайки аналози, трябва да обърнете внимание на медицинския състав на продуктите. Ефектът от лечението, одобрен от трихолозите, се притежава от продукти на базата на миноксидил: лосион и шампоан MinoMax, лосиони Regein за жени, SPECTRAL UHP 5% и Kirkland, шампоан за плешивост на Revita, комплекс за борба с плешивостта Revivogen Combo, спрей Generolon за мъже и жени, разтвор на Мексидил и някои други. Разработването на тези инструменти се извършва в научни и фармацевтични лаборатории специално за борба с алопецията, а не само за грижа за косата.

Но ефективната борба срещу подобен проблем е невъзможна, без да се повлияе отвътре. Това се улеснява от приема на балансирани витаминно-минерални комплекси, които са в сериите "Селенцин", "Миномакс" и някои други. Пивоварната мая с добавки, които спомагат за укрепване на косата, също може да има някакъв ефект.

Лекарите във връзка с алопеция могат да предложат следните витамини за коса: "Перфектно", "Ревалид", "Пантовигар" и техните аналози.

"Perfectil" е витаминно-минерален комплекс, разработен от британски учени за лечение на дерматит, акне и алопеция, с промяна в състоянието на кожата и косата и преждевременно стареене. Съдържа 11 витамина, включително биотин, пантотенова киселина, витамини Е и С, група В, както и 9 микроелемента, бета-каротин (предшественик на витамин А), аминокиселини, екстракт от репей и ехинацея. Цялото това богатство в строго определени дози се поставя в капсули, които трябва да се приемат ежедневно по 1 бройка след хранене за периода, предписан от лекаря.

Но е важно да запомните, че комплексът има някои противопоказания, които освен свръхчувствителност към компонентите на лекарството включват: хипервитаминоза, причинена от излишък от един или повече витамини, включени в лекарството, тежка бъбречна недостатъчност, туберкулоза, левкемия, ревматизъм, множествена склероза и някои други патологии, които могат да бъдат прочетени в инструкциите за лекарството. Комплексът не се предписва по време на бременност и кърмене, не се използва в педиатрията.

В допълнение към алергичните реакции, "Perfect" може да причини проблеми от храносмилателната система и неврологични разстройства.

"Revalid" - мултивитаминен комплекс в капсули, който съдържа аминокиселини, витамини В1, В5, В6, микроелементи (цинк, желязо, мед), мая, екстракт от пшеничен зародиш. Комплексът се използва за лечение на алопеция от различно естество (често като част от сложна терапия), с изключение на патологията от хормонален характер, както и нарушения на свойствата и структурата на косата, кожата, ноктите.

Лекарството е предназначено за лечение на пациенти на възраст над 12 години, които трябва да приемат 3-6 капсули на ден, в зависимост от тежестта на алопецията. Курсът на лечение е 1-3 месеца с възможност за повторно лечение.

Комплексът не се предписва на бременни жени и кърмещи майки, както и на хора със свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Сред страничните ефекти има и алергични реакции и леки неврологични разстройства.

"Пантовигар" е капсулов препарат с по-скромен състав на базата на медицинска мая, към който се добавят тиамин, пантотенова киселина, две аминокиселини, които подобряват състоянието на кожата, и кератин, като основа за строителния материал на косата. Комплексът се използва за дифузен косопад с нехормонален характер, в нарушение на структурата на косата и ноктите.

Лекарството е предназначено за лечение на възрастни пациенти. Трябва да го приемате три пъти на ден по 1 капсула от 3 месеца до шест месеца.

Комплексът не се предписва за деца и кърмачки, както и за хора с алергични реакции към компонентите на лекарството. По време на бременността прилагането му е възможно според показанията само в 3-ти триместър.

Може да предизвика както алергични реакции, така и стомашно-чревни симптоми.

Както можете да видите, в допълнение към "Selenzin" има и други средства за подпомагане на борбата с алопецията, но не всички от тях са одобрени за употреба в детска възраст, по време на бременност и кърмене, не всички са толкова безопасни с минимум противопоказания и странични ефекти.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Селенцин за косопад и растеж на косата" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.