^
A
A
A

Пелин срещу рак

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

04 April 2016, 09:00

В САЩ екип от учени е открил нов метод, който може да се бори с раковите клетки. Проучванията бяха проведени от специалисти от Калифорнийския университет, многобройни експерименти показаха, че такова растение, широко разпространено у нас, като пелин, може ефективно да се бори с растежа на раковите тумори. Изследователите установили, че пелин разрушава 98% от раковите клетки за по-малко от един ден. Въз основа на заключенията си учените предложиха, че лекарството, основаващо се на пелин, може ефективно да се справи с раковите клетки и да потисне растежа на тумора, без да има вредни ефекти върху нормалните клетки на човешкото тяло.  

Също така, учените са установили, че пелинът може да се комбинира с други лекарства, например с желязо, в резултат на такъв сложен ефект, терапевтичният ефект само се увеличава.

Терапевтичният ефект на пелин се дължи на съдържащото се в него вещество - артемизинин. Изследванията показват, че това вещество работи най-добре с рак на белите дробове, но също така и при други видове тумори, действа и арттемизинин.

Американски специалисти са изследвали едногодишен пелин, който преди е бил считан за лекарствен продукт и е използван за лечение на малария.

Откриването на специалисти от Калифорнийския университет вече се интересува от фармацевтични компании, единият от които вече е изразил желание да произвежда артемисинин от пелин.

Заслужава да се отбележи, че ако сладък пелин и в действителност е обявил потенциал, лекарството е на прага на нов етап от своето развитие и да бъде в състояние да победи рака - заболяване, чието лечение търсили през целия ХХ век.

Британски специалисти, които преди няколко месеца изобретяваха напълно уникален метод за борба с рака, не останаха настрана - топлинни "нано-гранати". Група от учени от университета в Манчестър представи работата си на конференция в Ливърпул.

Новият метод се основава на следното - за да се доставят противоракови лекарства директно на тумора, под въздействието на определена температура, капсулите с лекарства ще се взривят и освобождават лекарствата, които унищожават тумора отвътре.

Специалистите са разработили специални нанокапсули, в които са поставени микроскопични мъниста с лекарства, единственият проблем е, че нанокапсулите започнаха да се разпадат веднага щом влязоха в човешкото тяло. Но учените успяха да преодолеят тази бариера - капсулите започват да се разпадат само при определени температури. Един от изследователите Костас Костарелос отбеляза, че нанограните са "програмирани" при 42 0 С и са тествани само в лабораторията. Експериментите показаха добър резултат и учените отбелязаха, че има много начини за повишаване на температурата на раковите клетки.

На конференцията учени представиха резултатите от експериментите с гризачи, където с помощта на новия метод успешно се елиминираха туморни тумори, в резултат на това гризачите живееха по-дълго в сравнение с контролната група.

Учените се надяват, че скоро ще могат да продължат изследванията си и да започнат клинични изпитвания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.