^
A
A
A

От безсъние буди помага

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

20 July 2016, 11:00

Не по обичайния начин за решаване на тези общи проблеми като хронично безсъние, са дадени от експерти от Пенсилвания - според техните указания, човек с нарушения на съня нужда възможно най-малко, за да бъде в леглото, това ще ви помогне да заспите по-бързо и да се отървем от безсъние. Констатациите на учените са потвърдени от тестове, при които участват хора с различни нарушения на съня - според резултатите от изследванията до 80% от доброволците започват да спят по-добре.

Необичайният метод също помага на хората с нарушения на съня да предотвратят развитието на продължителна или хронична безсъние

В хода на тестовете пенсилванските учени препоръчаха на участниците в експеримента да излязат от леглото и да останат будни, ако все още не са успели да заспиват няколко часа преди звъненето на звънеца. Според експерти този подход до известна степен е когнитивна поведенческа терапия. В повечето случаи, един човек, страдащи от безсъние, прекарва нощта в леглото, опитвайки се да спят в една болезнена, и това е, което води до дисбаланс между естествения процес на съня и способността да се спи. Опитвайки се да спи, да се хвърля и да се обръща в леглото, човек изглежда укрепва безсънието, т.е. Сякаш дава на тялото сигнал "Не спи."

В един необичаен експеримент, присъстваха над 400 души, е проведено изследването, в частен изследователски университет на САЩ (Пенсилвания), 36 участници са имали остър безсъние, но скоро повечето от тях успяха да се справят с проблема, а останалата част от доброволците не се оплакват от сериозни проблеми със заспиването. По време на експеримента, която продължи в продължение на 6 месеца, 394 участници постепенно спят проблеми изчезнаха, но 31 човека остра форма на хронично безсъние, придобито.

При фаза на дълбок сън участниците без сериозни нарушения на съня са по-малко склонни да бъдат в леглото, в сравнение с тези, които са се отървали от проблемите със заспиването.

Някои от участниците, страдащи от остро безсъние, намаляване на времето, прекарано в леглото, в резултат на проблеми с заспиването постепенно изчезна, участниците, които не спазват препоръките на експертите и прекараха повече време в леглото (отидоха и преди, се мъчех да спи до сутринта), разработена хронична безсъние.

Очевидно, събуждането помага да се справим с безсънието, т.е. Много часове на опит за сън само изострят проблема и могат да доведат до развитие на хронични форми на нарушения на съня. Експертите подчертават, че по-малко време да прекарват в леглото в напразен опит да спят в продължение на най-малко половин час, по-добре е да се изправи и да прекарват времето си с нещо приятно - в резултат на заспиване проблемът ще изчезне от само себе си.

Разстройствата на съня се изследват от учени от различни страни, тъй като милиони хора по света страдат от тази патология. В Китай например експертите са установили, че причината за безсъние е патологии в мозъка - намаляване на целостта на бялото вещество в определени области на дясното полукълбо и таламуса. Китайските експерти предполагат, че аномалиите в тези области на мозъка причиняват безсъние и депресия, а самите анормални процеси се провокират от намаляването на миелиновата обвивка на нервните влакна.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.