^
A
A
A

Бактериите могат да задействат диабет тип I

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

23 May 2016, 09:00

Експертите от Университета в Кардиф са открили, че една от причините за диабет тип I може да бъде бактерии, които са "принудени" да се работи срещу организма имунната и разрушават клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. В по-ранни изследвания, учените са установили, че определен тип бели кръвни клетки (NKT-лимфоцити) разрушава инсулин-продуциращи клетки, където тези клетки защитават организма от различни вътреклетъчни инфекции и тумори.

Ново проучване е предназначено да установи причините за това поведение на клетките, за което доброволецът, пациент с диабет тип 1, извлича НКТ-лимфоцити и ги анализира.

Според д-р Дейвид Коул рецепторите на повърхността на лимфоцитите проверяват околната среда и дават сигнали за по-нататъшни действия. По време на изследването на лимфоцитите, учените са открили, че понякога те са засегнати от патогенни бактерии, които променят поведението си и ги "принуждават" да атакуват бета клетки, като по този начин провокират развитието на диабет тип I.

Водещият автор на изследователския проект отбеляза, че NKT-лимфоцитите ефективно защитават тялото ни от различни инфекции, но когато тези клетки започват да "работят" срещу тялото, възможно най-сериозните последици са възможни.

Резултатите от тяхното изследване, учените, публикувани в една от научните публикации, според голяма част от изследователския екип, това е първото изследване, което показва, че бактериите могат да повлияят на клетките и да променят поведението си, но освен това, откритието дава тласък за изучаване на механизма на действие на други автоимунни заболявания. Професор Коул заяви, че учените трябва да се направи много работа, преди да успее да разбере истинските причини за диабет тип I, е известно днес, че развитието на болестта може да се отрази на околната среда и наследствени фактори, но последните проучвания, са добавили към списъка на външни фактори.

Захарният диабет тип I се развива главно при деца и юноши и в повечето случаи болестта не е свързана със специфична диета. Причините за този тип диабет са проучени малко досега, освен това няма специално лечение, което да помогне дълго време да се справят с тежките симптоми на болестта. Но учените се надяват, че новото проучване ще помогне да се разбере по-добре механизмът на развитие на този тип диабет и да се развие ефективен метод на лечение.

Диабетът води до тежки последици, според някои доклади, милиони хора по света страдат от това заболяване. Въпреки това, учените предсказват увеличение на честотата на диабета до 2025 г. Поне два пъти. Предполага се, че на всеки 10 секунди светът диагностицира диабета при 2 нови пациенти, което е около 7 милиона случая годишно, около половината от случаите са диагностицирани на възраст от 40 до 60 години, повече от половината от пациентите живеят в развиващите се страни.

Най-тежката ситуация се наблюдава в Близкия изток, Австралия, в страните в близост до Карибите, където 20% от пациентите са деца (от 12-годишна възраст).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.