^

Здраве

Здравни центрове

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Курорт специалист е специалист с висше медицинско образование, който изучава въздействието на факторите на околната среда върху човешкото тяло.

От древни времена, горните слоеве на обществото са били на разположение курорти, където хората почиват, забавляват и създават, ние го наричаме, клубове на интереси. Такива места не бяха достъпни за обикновените хора, а там беше изключително трудно и много модерно. След време, а именно след Великата октомврийска революция, в страните от Съветския съюз правителството започна да се грижи за здравето на работническата класа и такива курорти стават достъпни за почти всички. Те започнаха да получават не само релаксация от трудолюбиви дни, но също и за лечение на хронични заболявания, както и за предотвратяване на заболявания и повишаване на цялостния имунитет. По това време е имало нужда да се създаде специална наука, която се наричаше просто - балнеология (от две думи: курорт - директното значение на думата и -ология - наука). Резологията е наука, която изследва въздействието на различни физични свойства върху организма като цяло и върху специфични човешки заболявания. Лекарите в тази област се наричат балнеолози.

trusted-source[1]

Кой е балнеолог?

Спа специалистът разработва индивидуален режим на лечение за пациента или подготвя план за превантивни процедури за възстановяване на здравето на пациента. Резистори обикновено работят с различни изследователски институти, участващи в изучаването на свойствата и въздействието на природните ресурси върху хората.

Един от най-ранните научно-изследователски институти в СССР е Централният институт по балнеология. NA Семашко. В Украйна, такъв изследователски институт се намира в Одеса и се занимава с проучване на балнеология и физическа рехабилитация.

Кога трябва да отида в курорта?

На курортите трябва да се провеждат консултации с назначаването на реставрационен пакет от дейности след операциите, остри заболявания, както и с наличието на хронични бавни заболявания. Препоръчително е да се консултирате с този специалист по планирането на медицинска почивка, тъй като той е този, който може да прецени дали лично имате този или онзи климат.

Какви тестове трябва да правя, когато се обадя на балнеолог?

При планираното позоваване на курорта е желателно комплексна планирана инспекция за наличие на болести в острия период. Общоприетите проучвания включват:

 • общ кръвен тест;
 • биохимичен кръвен тест;
 • общ анализ на урината;
 • ултразвукова диагноза на коремната кухина;
 • Рентгеново изследване на белите дробове;
 • ЕКГ на сърцето;
 • консултация с гинеколог (за жени), уролог (за мъже);
 • консултация с лекуващия лекар.

При определяне на наличието на заболявания в острия и субакутния период, първо трябва да се консултирате с специалист с тесен профил за целите на лечението. След пълно възстановяване можете да се свържете с курорта.

Какви методи на диагностика използва курортът?

В допълнение към основните методи за диагностика, а именно:

 • лабораторно изследване на кръв и урина;
 • ултразвуково изследване на органи;
 • Рентгеново изследване на органи;
 • сърдечна ритъмна електрокардиография.

Лекарят по рехабилитация провежда допълнителни проучвания, като:

 • вегерометрия / ергоспирометрия (анализ на консумацията на кислород и отделянето на въглероден двуокис от пациент под физическо физическо натоварване);
 • спирография (анализ на дихателната система на пациента);
 • Доплерова флоуметрия (оценка на ефективността на микроциркулационния кръвен поток);
 • Холтер изследване на сърцето (оценка на сърцето за откриване на скрити аритмии);
 • електроенцефалография (изследване на мозъчната функция);
 • електромионеврография (оценка на работата на мускулите върху неврологични стимули);
 • стабилизация (оценка на вестибуларния апарат).

Благодарение на тези диагностични техники един балнеолог може да избере най-подходящата медицинска институция за коригиране на определена болест, както и да даде препоръки за диета и упражнения.

Какво прави балнеологът?

Резологията е доста обширна наука, съответно, и има по-тесни специализации на лекарите в спа центъра. Най-важните балнеологични сектори могат да бъдат разгледани:

 • балнеология;
 • pleoterapiyu;
 • климатология;
 • физиотерапия.

Балнеология е специална секция, в която спа-лекарите изучават физикохимичните свойства на минералните води, както и влиянието им върху човешкото тяло. Благодарение на тази част от балнеологията бяха идентифицирани най-ценните естествени източници. Те включват минерална вода Essentuki курорти, Mirgorod, Morshyn, Боржоми, Пятигорск, Кисловодск, Трускавец, Zheleznogorsk и много други. Минералната вода се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, както и някои ендокринни заболявания. Балнеологът знае кои видове минерална вода е най-добре да предприеме с това или онова заболяване.

Плеотерапията или терапията с кал е много важна част, в която лекарите от Спа изучават ефекта на терапевтичната кал върху кожата, вътрешните органи и тялото като цяло. Gryazerapiya се използва за лечение на голям брой заболявания, а именно с проблеми на опорно-двигателния апарат, изгаряния или измръзване, нарушения на неврологията, кожни заболявания и много други. По този начин прилагайте техниката на приложение на отделните части на тялото (крака, крака, ръце, врата, гърба) или цялото тяло. Така че лечението с кал се използва в гинекологията и урологията за лечение на женско и мъжко безплодие. Основните курорти, специализирани в плейотерапията, включват: Саки, устието на Одеса, калните бани Славянск, Липецк и други градове.

Климатотерапията е фундаментална част, в която спа-лекарите изследват ефекта от климатичните условия в курортните райони върху човешкото тяло. Климатичните фактори включват типа на климата, височината над морското равнище, присъствието на самото море, влажността и температурата на въздуха, ултравиолетовата радиация и много други. Например, за лечение на респираторни органи, морският климат на такива курортни зони като Крим и Краснодарската територия е идеален. Високопланински курорти като Карпатите и Кавказ ще са идеални за увеличаване на метаболизма и лечение на ендокринни заболявания, както и на кръвни заболявания.

Физиотерапия - раздел, чрез който лекарите-балнеолози извършват сложно въздействие върху човешкото тяло. За физическа терапия включва лечебна физкултура, масаж, излагане на различни устройства, базирани на областите на действие (електрически, магнитни и електромагнитни) вълни (оптични, механични), както и приемането на специални терапевтични вани, инхалации и много други. Физиотерапията се използва при комплексно лечение на различни хронични заболявания. Комплексът от физиотерапевтични процедури се избира индивидуално от спа-доктора въз основа на медицинската история на пациента и допълнителни проучвания.

Какви заболявания се лекуват от балнеолога?

Балнеология се развива набор от дейности, които помагат да се справят с присъствието на различни заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, пептична язва, диабет, камъни в жлъчката заболяване), дихателните пътища (астма, хроничен бронхит, туберкулоза), пикочо-половата система (пиелонефрит, цистит, възпаление на органите малкия таз, безплодие), опорно-двигателния апарат (артрит, остеопороза, ревматизъм), нервна система (невропатия, инсулт) и много други.

Съвети на балнеолог

Всеки организъм има свой "ресурс". За да се избегне преждевременното стареене на тялото, не е необходимо да се пренебрегва годишният отпуск, като се използва максимално за възстановяване на тялото. За да се максимизират терапевтичните свойства на природните ресурси, лечението трябва да бъде най-малко 14 дни (в идеалния случай 21 дни). Когато преминавате курс на лечение, трябва да следвате диета и умерено упражнение.

При планиране на релаксираща почивка най-добре е да се консултирате с балнеолог за съвет. Той ще може да избере здравен курорт не само във вашето населено място, но и в чужбина. Така че, може да се считат за най-известните курорти на Европа: Монтекатини Терме (Италия), бани в Будапеща (Унгария), Карлови Вари и Frantiskovy Лазне (Чехия), Баден и Бад Ишл (Австрия), Баден-Баден (Германия) и много други ,

Трябва също да се помни, че при някои заболявания някои методи на лечение са противопоказани. Така например, противопоказания за лечение с кал са: онкологични заболявания, кървене, кожни заболявания в остър стадий, някои неврологични и кардиологични заболявания, както и състоянието на бременността. Таласотерапията е забранена за някои заболявания на щитовидната жлеза, повишените нива на естрогените в кръвта при жените, както и алергична реакция към ултравиолетова радиация. Лечението в планините не препоръчва хипотония, тъй като високото ниво над морето може да доведе до още по-голямо намаляване на кръвното налягане.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.