^

Здраве

Възстановяване на формата на зъба

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

До ден днешен зъболекарските услуги ви позволяват напълно да възстановите загубените зъби. Една от популярните процедури е възстановяването на формата на зъбите. Реставрацията се извършва от зъболекаря, като се избира подходящият материал за предстоящите работи.

Ако зъбът е напълно унищожен, тогава възстановяването се извършва с помощта на компютърна реконструкция и зъби. Възстановяване на зъба може да се използва изкуствен зъб, т.е. Имплант или зъбна корона. Тези методи се различават по тяхната цена, продължителност на работа и резултат. Изкуственият зъб изглежда много естествен, както и качествена корона. Преди да избере конкретен метод за възстановяване, зъболекарят запознава пациента с всички характеристики на всеки от използваните методи и материали.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Към кого да се свържете?

Възстановяване на анатомичната форма на зъба

Възстановяването на анатомичната форма на зъба е пряко свързано с функционалните характеристики на храносмилателния тракт. Тъй като зъбите попадат върху товара под формата на дъвчене на храна, поради това, с течение на времето те се изтриват. При извършване на възстановяване на анатомичната форма на зъба зъболекарят трябва да вземе предвид всички тези нюанси.

Математическите пропорции позволяват да се определи положението на зъбите в долната и горната челюсти. Възстановете зъбите с компютърна реконструкция и отливки. Протезите на зъбите са изработени от висококачествени, устойчиви материали, които лесно ще издържат на товара. Възстановените зъби могат да бъдат прикрепени към щифт или да бъдат демонтируема зъбна пластина, т.е. Протеза.

Възстановяване на разделен зъб

Възстановяването на нарязан зъб е процедура, която се използва в случай на увреждане на зъбите след травма или механични увреждания. Има различни методи, които правят възможно възстановяването на парче от зъба по качествен и надежден начин.

Ако пациентът се откъсне от дъвката или от предния резец, зъболекарят използва зъбите на зъбите. Те ефективно възстановяват разделянето и изглеждат съвсем естествени. Фотополимери, композитни материали и материали за пълнене се използват като материали за редукция. Зъболекарят избира подходящия цвят на материала и започва процедурата по възстановяване.

Възстановяване на зъба на корена

Възстановяването на зъба в корена може да се осъществи чрез закрепване на технологията. Обикновено този метод на възстановяване е подходящ за пациенти, чиито зъби не са напълно унищожени. Вложката за щифтове се произвежда в стоматологичната лаборатория и се монтира на мястото на изгубения зъб.

Друг метод за възстановяване на зъба в корена е монтирането на щифта и зъбната корона. Зъболекарят създава зъбна корона, която може да бъде изработена от качествен порцелан или по-евтини материали, като например метал с позлата. На мястото на изгубения зъб се поставя щифт, който ще държи короната. Коронката е поставена под зъбите, така че пациентът да не изпитва дискомфорт. Този метод ви позволява надеждно и най-важното, бързо да възстановите всеки зъб на корена.

Възстановяване на унищожен зъб

В практиката на зъболекаря има различни процедури за лечение и реконструкция на зъбите, но най-неотложна за пациенти на всяка възраст е възстановяването на унищожения зъб. Има няколко начина за възстановяване.

  • Пин и печат.
  • Таб (пинов зъб).
  • Зъбна корона.

Преди да започне процесът на реконструкция на унищожения зъб, лекарят извършва отлагането на всички зъби. Методът на възстановяване се избира от лекаря и зависи от степента на зъбния кариес, състоянието на други зъби върху начина на живот и възрастта на пациента.

По този начин, много експерти смятат, че възстановяването на повредени зъби с помощта на игла с печат е най-добре се извършва в случай, че унищожаването не надвишава 1/3 от общия обем на короната на зъба. Ако зъбът е унищожен наполовина, препоръчително е да използвате щифт за зъби. Когато зъбът е счупен на повече от половината, зъбната корона се използва за възстановяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.