^

Здраве

Възстановяване на липсващ зъб

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възстановяването на липсващия зъб може да се извърши, като се използва метод като имплантиране. Няма нужда от имплант:

  • Заострете съседните зъби.
  • Отнасяйте се към поддържащите зъби и ги проверявайте редовно, поради значително натоварване.
  • Направете мостове от костна тъкан.

Имплантацията на зъби ви позволява бързо и безопасно да възстановите липсващите зъби, без да повредите съседните и да не причинявате увреждане. На върха на импланта, зъболекарят поставя върху зъбната коронка, която завършва процеса на възстановяване на липсващия зъб. Благодарение на короната имплантът е добре защитен и зъбът няма да се разваля.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Към кого да се свържете?

Пълно възстановяване на зъбите

Пълното възстановяване на зъбите в концепцията на много хора е сложна процедура, която отнема много време и изисква много парични ресурси. Преди няколко години всичко беше така, но досега пълното възстановяване на зъбите е достъпно за всички и отнема малко време. Съвременните технологии направиха процеса на възстановяване почти безболезнен, безопасен и с дълъг експлоатационен живот.

При пълна загуба на зъби зъболекарят прави протезен пациент. Бъдещата протеза се създава с помощта на компютърни технологии и мухъл на зъбите на пациента. Протезите са изработени от висококачествени материали, които не се различават външно от естествените зъби.

trusted-source[6], [7], [8]

Възстановяване на счупен зъб

Много хора се страхуват да отидат при зъболекаря, но какво ще стане, ако парче от зъба се счупи и това значително разваля усмивката и създава дискомфорт по време на разговора? В този случай трябва да се свържете с зъболекаря и да поправите счупения зъб. Има няколко метода за възстановяване, които се различават по тяхната ефективност на използваните материали, трайност и разбира се разходи.

Възстановяването на счупен зъб може да се извърши с помощта на композитни материали. Също така се използват за реставрация коронки, зъбни вложки, импланти и протези. Този брой методи и технологии ви позволява да изберете най-подходящата опция за възстановяване. Ако се сблъскате с този вид проблем, не чакайте, но се обърнете към зъболекаря. Колкото по-рано зъбът се възстановява, толкова по-малко вероятно е да навлезе инфекция, която ще причини различни заболявания и възпаления.

Възстановяване на булото на зъба

Възстановяването на куката на зъба може да се извърши по няколко начина. Най-често срещаният метод е възстановяването чрез използване на игли. Пините позволяват не само да се възстановят напълно отстранените и унищожени зъби, но и да се промени положението на зъбите. Това важи особено за пациенти с аномалии на растеж и развитие на зъбите.

Плещите се избират поотделно, т.е. Няма универсални щифтове. Този начин на възстановяване е безопасен и издръжлив. По правило, след процедурата за възстановяване на булото на зъба, пациентът няма усложнения и процесът на рехабилитация не отнема повече от една седмица.

Възстановяване на отстранения зъб

Възстановяването на отстранения зъб е сложна стоматологична процедура, която се състои от няколко етапа. Преди възстановяването зъболекарят проучва зъбите на пациента. Ако има някакви проблеми, които могат да възпрепятстват възстановяването, зъболекарят решава. Това означава, че той е запечатан и лекува съседни зъби, предписва курс на лечение на венците и други.

Има няколко начина за възстановяване на изтрит зъб. Всеки от методите включва използването на специални технологии и материали. Пълно отстраненият зъб може да бъде възстановен с протеза, т.е. Зъбен имплант. Също така за регенерация на зъбите се използват щифтове и зъбни коронки. Преди да започне процедурата, зъболекарят запознава пациента с особеностите на всеки вид възстановяване.

Възстановяване на отрязан зъб

По време на травма или механични увреждания, може да възникне деформация и раздробяване на зъбите. В този случай трябва да кандидатствате за стоматологична помощ и да извършите реставрацията на нарязания зъб. За възстановяване на зъба са използвани различни материали, които ви позволяват да възстановите напълно изгубената част на зъба.

По правило по време на регенерирането на плочата се използват пълнежни материали. Тези материали включват композити и композитни материали. Те се използват за възстановяване на зъбния емайл, който е повреден поради разцепване или кариес. За възстановяване на сложните чипове се използва материал, който се състои от частици кварц или силициев диоксид. Тези материали дават възможност за пълно възстановяване на анатомичната форма на зъба, за пресъздаване на цвета и дори на индивидуалните особености.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.