^

Здраве

Възстановяване на част от зъба

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възстановяването на зъбната част включва използването на два основни метода - облицовката и подложките. Нека разгледаме при какви случаи е най-добре да използваме един или друг метод.

  • Таблата се използват за частично унищожаване, т.е. Когато дефектът може да бъде отстранен с помощта на материали. Този метод на възстановяване се отнася до микропротезиране. Създаването на раздели не отнема много време на пациента, тъй като те са създадени с помощта на предварително направена отливка на челюстите. Най-често използвани фурнири и керамични инлеи.
  • Пиновете се използват за сигурно укрепване на кореновата част на зъбите и възстановяване на короната. Най-често пиновете се използват при възстановяване на целия зъб от корена. Шиповете са изработени от композитни и комбинирани материали.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Към кого да се свържете?

Възстановяване на короната

Възстановяването на короната на зъба е много важен процес, тъй като красотата и естетиката на усмивката зависят от качеството на възстановителната работа. Има няколко метода за възстановяване на короната. Всеки от методите зависи от степента на повреда.

Обърнете внимание, че коронката е част от зъба, която е видима, защото тя излиза над дъвката и основната й функция е преработката на храна. Всичко това предполага, че короната трябва да е достатъчно твърда, за да издържи на товара. Също така, короната не трябва да се поддава на процеса на метаболизъм и окисляване, които се случват в тялото. Ако короната започне да се влошава, тогава е необходимо веднага да потърсите стоматологична помощ, тъй като естествените процеси в тялото ще влошат разрушаването.

Един от методите за възстановяване е инсталирането на незащитена протеза, т.е. Коронки. Короната е изработена от различни материали, които позволяват пълно възстановяване на първоначалната форма на зъба. Най-често короната се използва за тежък разпад на зъбите.

Възстановяване на корена

Възстановяването на корена на зъба е дълъг процес, който ще отнеме не само много време, но и много пари. Ако решите за тази процедура, отидете при зъболекаря. Лекарят трябва да разберете дали сте алергични към каквито и да било лекарства и дали сте имали процедура за възстановяване на корена на зъба преди това.

Зъболекарят ще ви помогне да изберете метода за възстановяване на зъбите и материали, които са идеални за тази процедура. Особено внимание се отделя на избора на материал за реконструкция на зъбите, той трябва да е твърд и устойчив на влага.

Най-лесният и бърз начин да възстановите корена на зъба е да поставите котвите за закрепване. Шиповете са изработени от специална антикорозионна сплав, която има много разновидности, с различен диаметър и дължина. Този метод на възстановяване позволява високо качество, бързо и най-важното, че е напълно безопасно да се възстановят загубените корени на зъбите.

Възстановяване на режещия ръб

Възстановяването на ръба на зъба се използва за патологично абразия на зъбите. По правило тази процедура изисква фронтални резци. Процесът на регенерация на зъбите започва с посещение на зъболекаря. Зъболекарят проучва зъбите на пациента и избира най-подходящия метод за възстановяване.

Зъболекарят избира цвета на материала, който ще възстанови ръба на режещия зъб. Ако предните зъби трябва да бъдат възстановени, се обръща специално внимание на естетичния проблем на процедурата. След цветово съвпадение, зъболекарят дезинфекцира зъбите с паста и ги изолира от слюнката. Повърхността на режещия ръб на зъба се обработва с бор и върху него се полага композитен материал. Материалът е полимеризиран, което позволява напълно да се възстанови зъбът. След това зъболекарят извършва полиране и почистване на възстановения зъб.

Възстановяване на предните зъби

Възстановяването на предните зъби е най-популярната процедура в съвременната стоматология. За възстановяване са подходящи като напълно унищожени зъби и частично повредени или унищожени поради заболявания или възпалителни процеси.

Има преки и косвени методи за възстановяване. Непрекият метод включва използването на инкрустации, фурнири, коронки, облицовки. Това означава, че материалите са направени в стоматологичната лаборатория. Зъболекарят трябва да прецени степента на гниене на зъбите и да избере една от горните възможности за възстановяване на предните зъби. Непреки методи са популярни, тъй като гаранцията за тяхната услуга е повече от 15 години.

Методите за директно възстановяване са най-често използвани за предните зъби. Предимството на тези методи е, че те са по-податливи, което е идеално за предните зъби. Възстановяването се извършва с композитни и пълнежни материали. Материалите имат висока якост и отлично качество, което ви позволява да възстановите всякакви повреди.

Възстановяване на счупен предни зъб

Възстановяването на счупен предни зъб зависи изцяло от степента на увреждане. Ако е повредена малка област от зъбен емайл, зъболекарят може да извърши реставрацията с помощта на пълнежни материали и композитни смоли. Ако зъбът частично се счупи, тогава за възстановяване, се използват корони, фурнири, луминисцентори и други методи.

Фурните и осветителните тела са подходящи за възстановяване на недокоснат зъб. Короните могат да се използват за тежки повреди. Всеки от тези методи има своите предимства. Така например, фурнирите най-често се избират от известни личности, които завладяват феновете със снежнобялите си зъби. Короните са по-прост, по-евтин и по-издръжлив метод за възстановяване, който е идеален за реконструкция на счупен предни зъб.

Възстановяване на зъбната стена

Възстановяването на зъбната стена се извършва от зъболекаря след цялостно изследване на устната кухина на пациента. Зъболекарят трябва да определи причините за унищожаването и, ако е възможно, да ги премахне. Стената на зъба може да се срути по различни причини и под влияние на различни фактори. Най-често пациентите се обръщат към зъболекаря за възстановяване на зъбната стена, която се разрушава поради сериозни кариозни лезии или наранявания.

Методът, по който зъбната стена ще бъде възстановена, зависи от степента на увреждане и физиологичните характеристики на зъба. Естетичните изисквания на пациента също имат значение. За възстановяването могат да се използват такива методи като пълнене, възстановяване с фурнир или протезиране.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.