^

Здраве

Укрепване на зъбния емайл

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъбният емайл е тъканта, която покрива зъбната коронка. Основната му функция е да предпазва зъбите от механични и химични повреди. Дебелината на емайла в дъвкателната част на зъба е максимум 1,7 мм, тя е много по-тънка по страните и няма почти никакъв врат. Тъй като винаги се получава отрицателно въздействие при агресивни фактори на околната среда (в резултат са проблеми, като например механични повреди, флуорен елуиране на емайлирани частици и калций), укрепване на зъбния емайл - необходима процедура за всеки индивид.

trusted-source[1], [2]

Към кого да се свържете?

Средства за укрепване на зъбния емайл

Има много средства за укрепване на зъбния емайл. Сред тях, използването на определени храни.

Сусамовите семена могат да премахнат плаката върху зъбите и да подсилят емайла. Те съдържат много калций, който предпазва зъбите от унищожение.

Твърдите сирена съдържат много фосфати и калций, имат ниско съдържание на сол. Тези свойства спомагат за поддържане на рН баланса на устната кухина, като се елиминира излишната киселина, която стимулира растежа на бактериите в устата.

Киви съдържа много витамин С, което е много важно, тъй като дефицитът на този елемент в организма намалява нивото на производство на колаген. Поради това тъканите са по-лесно изложени на бактерии, започва кървене от венците и дори може да се появи пародонтално заболяване.

Целина, хрян, шийтаке гъби, лук, зелен чай и имат антибактериална активност, насърчаване на почистване на зъбите от плака, защита на устната кухина срещу бактерии размножаване, които причиняват кариес, а също така премахва неприятната миризма от устната кухина.

Лечебни пасти за зъби за укрепване на емайла

Терапевтичната паста за зъби има някои разлики от превантивната - тя съдържа много по-висока концентрация на активни вещества. Терапевтични пасти за зъби за укрепване на зъбния емайл, като Lacalut флуор, президент Уникален, SPLAT Biocalcium, Sensodyne Repair & Protect, Colgate Sensitive Pro-Relief, Biorepair подходящ не само за предотвратяване на кариес и повече и се отнася към началния си етап - тебеширени бели петна цветове, които се появяват върху емайла на зъбите.

Такива дребни петна са последица от деминерализирането на емайла. Те възникват, защото тъканта на емайла е изгубила много микроелементи. Сред лекарствените вещества, които са в състояние да възстановят деминерализираните зони на зъбния емайл и да укрепят здравината си - комбинация от калций и флуорид.

Гелове за укрепване на зъбния емайл

Такава реминерализиращи насърчаване оползотворяването на емайлирани гелове като Elmex Gelee, ROCS Медицински Минерали, Lacalut флуор гел, Кръгче Likvum-гел, Tooth Mousse да лекува венците и укрепва емайла. Поради лошото качество на храната, лошата екология и лошата хигиена на устната кухина, флората в устата може да бъде нарушена. Ниско абразивните гелове с висока концентрация на терапевтични елементи могат да се използват за профилактика или лечение. Те обикновено се прилагат под формата на заявления. За да подобрите качеството на реминерализиращата терапия, можете да използвате капа. След прилагане не се допуска приблизително 1 час за пиене.

Витамини за укрепване на зъбния емайл

За укрепване на емайла, витамини В6 и В12 са подходящи - те имат положителен ефект върху състоянието и функционирането на венците, костите и зъбите.

Като средство за насърчаване на подновяването и укрепването на емайла, действа като витамин D3. Този елемент помага за по-доброто усвояване на калций и фосфор (и тези вещества са в основата на зъбния емайл).

Укрепване на зъбния емайл чрез алтернативни средства

Има различни алтернативни методи за укрепване на емайла на зъбите. Сред най-радикалните мерки - почистване на зъбната тъкан с бялата пулпа от лимонова кора. Но този метод се препоръчва да се използва само ако други варианти изобщо не са възможни, тъй като това вещество агресивно засяга венците и зъбите.

Почистете зъбите с напоена с вода прах, която се получава от 2 смачкани таблетки активен въглен - процедурата се извършва два пъти седмично.

Приблизително 7-10 дни вечер изплакнете устата си с обичаен разтвор на сода или морска сол (1 супена лъжица прах за 1 чаша топла вода).

Друг ефективен начин е да се спре консумирането на напитки (например сладка сода), които допринасят за развитието на деминерализация на зъбния емайл.

Укрепване на зъбния емайл у дома

За да укрепите зъбния емайл у дома, трябва да изпълните някои допълнителни процедури в допълнение към измиването на зъбите. Например, нанесете паста върху зъбите и я задръжте за около 2-3 минути - този метод ще помогне на полезните елементи да се абсорбират по-добре в емайла.

Можете да направите малък масаж на дъвка. След като измиете ръцете си, масажирайте пръстите си с повърхността на венците с обикновени кръгови движения - първо от дясно на ляво и после обратно. Този метод подобрява кръвообращението в венците, което от своя страна спомага за подобряване на храненето на емайла.

Независимо извършване на реминерализация на зъбите - се извършва, като се използват продукти, съдържащи калций и други минерални елементи. На първо място, мляко и млечни продукти, и второ - леща, боб, грах, фасул, броколи, целина и други зеленчуци и плодове (трябва да се отбележи, че има нужда да бъдат свежи - единственият начин те ще бъдат най-полезни) , Тази реминерализация трябва да се извършва от всички, но е особено необходима за бременните жени, тъй като те имат по-висок риск от унищожаване на емайла.

Преди да започнете да укрепвате зъбния емайл самостоятелно, трябва да се консултирате със зъболекар, за да получите препоръки за оптималното за вашите зъби терапевтични лекарства, съдържащи флуорид и калций. Също така, лекарят ще може да ви каже как правилно да направите масаж на венците. Само благодарение на правилната грижа на устната кухина зъбите ви ще останат здрави и красиви.

Укрепване на емайла при деца

Укрепването на емайловия зъб на детето може да се извърши чрез процедура на флуориране.

Флуоридът е важен микроелемент за организма, който допринася за правилното развитие на зъбите. В процеса на флуориране зъболекарите използват специфични съединения на това вещество - флуориди. Те могат да намалят разтворимостта на зъбния емайл и да намалят количеството на бактериите, отделени от бактериите. В допълнение, флуоридите помагат за ремонт на повреден емайл.

Има два начина за провеждане на зъбната флуоризация - проста и дълбока.

Простото флуориране се извършва по два начина:

  1. Емайлът е покрит със специален лак, съдържащ флуор. Първо, зъболекарят премахва плаката от зъбите, след това прилага лекарството на тяхната повърхност и след това ги източва с лампа. За да бъде ефекта по-добър, трябва да започнете да извършвате флуориране с лак веднага след като зъбите на бебето се изрязват и да го повтаряте редовно - два пъти годишно.
  2. Налагане на специални впечатления върху зъбите (капачката). Те се произвеждат поотделно за всеки пациент, а отвътре те се пълнят с флуорсъдържащо вещество, например гел с флуорид и аминофлуорид на Parf Fluor Gel или с флуорид. След това те поставят детето на зъбите за около 15 минути. За да бъде резултатът да бъде качествен, е необходимо да извършите 10-15 подобни процедури.

Методът на дълбоко флуориране се счита за най-ефективния начин за възстановяване на зъбния емайл.

В процеса на извършване на такава терапевтична процедура се извършва цял комплекс от действия:

  • Зъбите, както и пространството между тях, се почистват от плака и зъбен камък, след което се сушат напълно;
  • Освен това те прилагат лекарство, съдържащо флуориди, както и медни и магнезиеви соли, и след това отново се изсушават;
  • След това емайлът се обработва с калциев хидроксид.

Молекулите, използвани в процеса на процедурата, се простират дълбоко в микропорите на зъбния емайл, като поощряват качествената реминерализация и осигуряват дълготраен бактерициден ефект. Дълбоката флуоризация на зъбите трябва да се извършва поне веднъж на 12 месеца.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.