^

Здраве

Преселване на върха на зъбния корен

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Съвременната хирургия включва извършване на всякакви операции и дори много сложни операции. Много стоматологични заболявания също трябва да бъдат лекувани хирургически. Една такава стоматологична операция е резекция на върха на корена на зъба или, в медицинска гледна точка, апицектомия.

Основната цел на интервенцията е да се премахне тъканният елемент, повреден от патологичния процес. Самата тяло на зъба се запазва. Процедурата се счита за доста сложна, така че по-подробна информация за нея няма да бъде излишна.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Индикации за резекция на върха на зъбния корен

Апикоцектомията се предписва за лечение на пациенти със сложен периодонтит, който се появява при образуването на кисти, грануломи или с инфекция в кореновия канал. Цистичният елемент обикновено е прикрепен към върха на зъбния корен.

В кои случаи трябва да прибягвате до операция?

 • Когато кореновите канали се третират лошо, когато в някои части на необработения канал се появи инфекциозен фокус, който провокира развитието на кистата.
 • Ако има зъб или щифт в кореновия канал, той може да увреди корена на зъба, когато се опитва да премахне кистата.
 • При лечение на зъбна киста, на която е поставена корона, със запечатани коренови канали.
 • Кистическото възпитание с повече от 10 мм е ясен признак за хирургическа интервенция.

Подобно на повечето хирургически операции, резекцията на корена на зъба, освен показанията, има и някои противопоказания, които трябва да се имат предвид при започване на интервенцията:

 • свобода на зъбите;
 • остри инфекциозни процеси в тялото;
 • сериозни сърдечносъдови патологии;
 • остър пародонтит;
 • значителни увреждания на тялото на зъба;
 • пукнатини в корена на зъба.

Техника за резекция

Процедурата на апикектомията обикновено трае не повече от един час. Това може да зависи от местоположението на зъба спрямо зъба. По-лесен за лечение на предния ред зъби.

Оперативната интервенция се осъществява на етапи.

 1. Пациентът е подготвен за процедурата. Ако каналите на засегнатия зъб не са запечатани, те се запечатват за един ден или два преди операцията, но не по-рано.
 2. Интервенцията възниква при локална анестезия. Предварително пациентът се проверява за вероятността от алергия.
 3. Хирургът прави разрез в областта на венците, като излага костта, в която се прави отвор за достъп до кистата.
 4. През дупката лекарят прекъсва корена на върха заедно с кистата.
 5. След отстраняване на големи кисти, образуваната кухина е изпълнена с изкуствена костна тъкан. Ако кистата е малка, тази стъпка се прескача.
 6. Хирургът зашива разрез в смолата, оставяйки малка площ за източване.
 7. За да се предотврати кървенето, лекарят прилага студено в продължение на 20-30 минути. Също така служи като превенция на оток и хематом.

След процедурата пациентът се препоръчва внимателно да спазва правилата за орална хигиена, изплаква зъба с противовъзпалителни разтвори.

Вземете храна не по-рано от 3 часа след интервенцията. В този случай продуктите трябва да бъдат смлени и не трябва да съдържат твърди частици.

На пациента се издава удостоверение за временна неработоспособност, докато шените не бъдат премахнати. Обикновено това се случва на 5-7-ия ден.

Ако не спазвате тези правила, кистата може да се развие отново. В този случай може да се наложи повторна резекция на върха на корена на зъба.

Последици след резекция на върха на зъбния корен

Какви са последствията след процедурата на апицектомия? Най-често това са такива усложнения като:

 • кървене;
 • Перфорация на стената на максиларните синуси;
 • непълно отстраняване на огнището;
 • възпалителна реакция;
 • травматични нервни увреждания.

Освен това кистата може да се развива многократно: най-често става след неграмотна резекция или ако не се спазват правилата за хигиена на устната кухина.

По време на периода на възстановяване трябва да се вземат антибиотици, предписани от стоматолога. Ако лечението се пренебрегне или лечението се промени, тогава патологията може да се развие отново.

Усложненията след резекция на върха на корена на зъба - например сушене на раната, се намаляват до нула, ако спазвате всички необходими асептични правила и вземате антибиотици.

След операцията, животът на засегнатия зъб не се различава от този на здравите зъби. Основното нещо - внимателно следвайте всички препоръки на лекуващия лекар.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Какво ще стане, ако зъбът боли след резекция на върха на корена?

Болката, възникваща след резекция на върха на корена може да е признак за усложнения като:

 • перфорация на максиларните синуси;
 • увреждане на алвеоларния нерв;
 • развитие на гноен процес в раната;
 • лошо качество на почистване на работната кухина и рецидив на кистата.

Освен това е важно да се вземе предвид естеството на болката: болка, стрелба, увеличаване с хапене, постоянно, периодично и т.н.

Ако след операцията имаше болка, тогава за да се изясни диагнозата, трябва да се вземат предвид и други свързани признаци:

 • повишена телесна температура;
 • увеличена болка при накланяне на главата;
 • прекомерна чувствителност на засегнатия зъб;
 • задръстване в носа и т.н.

За да се изясни диагнозата и да се направи план за необходимото лечение, ще е необходимо да се направят някои изследвания, по-специално радиографията и ортопантомографията.

Възстановяване след резекция на върха на корена на зъба

Както вече казахме, процедурата за апицектомията е сложна операция, продължителността на която е около 1 час. С всички препоръки на лекаря, възстановяването е сравнително бързо.

За 2-3 дни трябва да се избягва значителна физическа активност.

Можете да ядете вече 3 часа след интервенцията, но само топла и течна храна. В бъдеще се препоръчва да се откажете от твърде гореща и студена храна, както и от твърде солени и кисели храни.

Нежелателно е да се извършва агресивно избелване на зъби в бъдеще.

През първите няколко дни след операцията може да се притеснявате за подуване на тъканите и малка болка. Въпреки това, с използването на антибиотици и аналгетици, раната бързо се лекува и болката преминава без следа.

Оперативният хирург може да предпише профилактична радиография 2-3 месеца след интервенцията, за да се увери, че инфекциозният процес е успешно спрян.

За 3 месеца след процедурата е препоръчително да се избягва храненето на твърди храни като ядки, семена и др.

В преобладаващото мнозинство от случаите резекция на върха на зъбния корен помага на пациентите да запазят зъба със своите основни функции и също така да предотвратят много зъбни проблеми в бъдеще.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.