^

Здраве

A
A
A

Телешко повръщане

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вагиналното повръщане е симптом на развитието на чревна обструкция на различни етиологии. Обикновено такова повръщане се случва, когато дебелото черво се възпрепятства и започва няколко дни след началото на тази остра хирургична патология.

Повръщането от телетата показва, че има сериозна аномалия на стомашно-чревния тракт - или разлят перитонит, или чревна обструкция, или гастроинтестинална фистула.

trusted-source[1]

Причини copremesis

Причината за фекално повръщане обикновено е обструкция на дебелото черво в остра форма. В допълнение, в някои случаи може да се развие и поради появата на гастроинтестиналната фистула.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Патогенеза

Когато се стига до чревна блокада в един от отделите на стомашно-чревния тракт, се образува блок, поради това, което съдържанието на червата се натрупва в тази водеща линия, разширявайки го. Тъй като разширява черва, започва освобождаването на кинини с хистамин, и тези вещества повишават проницаемостта на стените на кръвоносните съдове, а също така да допринесе за изтичане на течността в стомашно-чревния тракт. В този случай загубата на циркулиращ кръвен обем може да достигне до 30-40%. В резултат на факта, че червата механично нараства по размер, възниква повръщане, поради което тялото губи електролити и вода, което впоследствие води до дехидратация и нарушаване на електролитния баланс.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Симптоми copremesis

В случай на повръщане се наблюдават и следните симптоми: понякога пациентът има слабо изпразване. Той също така изпитва болка, дискомфорт и тежест в корема, като в същото време има чувство на обща слабост. Когато има запушване в горната част на червата, често се наблюдава повръщане с телета, няколко пъти на ден.

Усложнения и последствия

Запушването на червата с повръщане може да доведе до такива последици:

  • Проблеми с процеса на храносмилане, както и с усвояването на хранителните вещества в кръвта;
  • Автоинтоксикация на организма чрез разпадни продукти;
  • Поради повръщането и нарушената абсорбция на водата може да настъпи дехидратация;
  • Възможно е да се развият усложнения, които застрашават живота на пациента - сепсис или перитонит.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Диагностика copremesis

Лекарят провежда външен преглед, който ви позволява да идентифицирате какво е ясно видимо черво в корема - изпъква забележимо. Освен това, можете да чуете гърменето на стомаха по време на остри нападения. Също така в хода на проучването има локално подуване, което се нарича синдром на Вал.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Анализи

След диагностичен преглед лекарят трябва да предпише доставката на урина и кръв за общ анализ.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Инструментална диагностика

Процедурите за инструментална диагностика също са предписани.

Необходимо е да се извърши ултразвук и рентгеново изследване. Изследването с ултразвук позволява да се знае диаметърът на чревните бримки и също така да се открие натрупването на свободна течност в коремната кухина - тези фактори потвърждават диагнозата.

В отдела по хирургия може да се извърши ренализа, за да се изследва преминаването на бариета през червата. Барийната суспензия може да се види с флуороскопия, което прави възможно да се установи нивото на обструкция и да се прецени как се развива болестта. Аварийната иригроскопия (клизма с барий) позволява да се идентифицира причината за патологията в дебелото черво. В този случай, дебелото черво е напълно запълнено, след което състоянието му е оценено чрез флуороскопия.

Колоноскопия - в процеса на тази процедура, дебелото черво се изчиства и след това се вкарва ендоскоп през аналния вход, през който органът се изследва отвътре. Този метод ви позволява да идентифицирате тумори, да вземете проба за биопсия и да проведете интубация в мястото на стесняване - това действие ще спаси пациента от прояви на остра форма на чревна обструкция. Благодарение на тези процедури хирургическата интервенция в резултат на онкологично заболяване ще се извърши при по-удобни условия.

Ако диагнозата на заболяването е много трудна, се извършва лапароскопия - през пункцията в предната коремна стена се поставя вътрешен ендоскоп, който ви позволява да изследвате вътрешните органи.

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение copremesis

Лечението на заболяването започва с методи на консервативна терапия. Първоначално, за да се спре повръщането, на пациента се предписва пълна почивка, а също и за отказ от храна. Назогастрална тръба се вкарва в стомаха през носа, което помага да се изпразни съдържанието му. По този начин спирайте повръщането.

Медицина

По време на лечението се извършва интравенозно приложение на лекарства (анестетици, антиспазматици, антиеметици) и разтвори. Употребява се и за прочистване - инжектира се под кожата, за да се стимулира двигателната активност на червата.

Prozerin трябва да се прилага подкожно под кожата 1-2 r / ден. 1 ml от разтвор от 0.05%. Максималната еднократна доза е 0.002 грама на ден можете да въведете не повече от 0006, страничните ефекти на лекарства: обилно изпотяване, повишено отделяне на слюнка, диспепсия, замайване и главоболие, полакиурия, замъглено зрение, мускулни потрепвания език и скелетните мускули. Лекарството е противопоказано при хиперкинеза, епилепсия, инсулти и брадикардия, както и при атеросклероза и бронхиална астма.

Натриев хлорид 0,9% разтвор се използва в силна загуба на екстрацелуларната течност (наблюдавана при устойчиви повръщане), илеус, и хипонатремия и хипохлоремия, комбиниран с дехидратация и като детоксикация лекарство. Противопоказан в ацидоза, хипернатремия и хиперкалиемия, белодробен оток и мозъка претоварване екстрацелуларната течност, лява вентрикуларна недостатъчност в остра форма. Сред нежеланите реакции: хиперхидратация, ацидоза, както и хипокалиемия.

Алтернативно лечение

Цвеклото може да се използва като алтернативно лечение за повръщане в случай на чревна обструкция. Тинктура се приготвя, както следва - кипете в тенджера (5 литра), почистете 0,5 кг цвекло и ги добавете във водата. Оставя се да заври в продължение на 45 минути, след това се оставя за 3 часа да се влива. След това, тинктурата трябва да бъде филтрирана, добавете към нея 150 грама захар, както и мая (1 ч.л.). Получената напитка трябва да остане за един ден и след това да пие без ограничения по всяко време и във всякакви количества.

Запушването на червата също се лекува с клизми, използващи масло и мляко. Можете да направите смес за клизма по следния начин - загрявате 100 грама мляко и топете 20 грама разтопено масло в него. Полученото лекарство трябва да се излива в клизма, след което може да се използва за инжектиране на пациента в ануса. След това трябва да легнете от лявата си страна за известно време (така че лекарството да е преминало в червата възможно най-дълбоко). Подобна процедура трябва да се извърши преди лягане (2 часа) в продължение на 3 дни.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Билколечение

Билколечението също така помага да се справят с проявите на заболяването.

Ефективна е рецептата, която използва пясък и жълт кантарион. За производството на медикамент трябва да се вземат 100 г острици, както и 70 грама Hypericum, ситно нарязани и ги запълни в термос (обем термос трябва да съдържат най-малко 3 чаши вода (600-650 г)). След това трябва да оставите билките да се варят през нощта и да източите инфузията на следващата сутрин. Лекарството трябва да се приема преди хранене четири пъти дневно в продължение на 1 седмица. Единичната доза трябва да е ¾ стек. (около 175-180 g).

Рекет може също да се използва за лечение на чревна обструкция. Обикновено тази рецепта се използва за деца. Отвара се прави по следния начин: 0,5 ч. Л. Копър за заспиване в чаша, изсипва се с вряща вода, покрива се и се оставя за 15-20 минути. Пиенето на напитки с резене помага за подобряване на чревната перисталтика. Друга алтернатива е използването на чаени чанти с копър - това е по-удобен начин.

Хомеопатия

Хомеопатичната подготовка на Conium се предписва за леко повръщане или за лека перисталтика. Той се използва под езика, докато не се абсорбира напълно - за единична доза от 8 гранули дневно е необходимо да се направят 5 лекарства на ден. Курсът на лечение обикновено трае 8 седмици. Ако е необходимо, той може да бъде преназначен.

Сред противопоказанията за приемане на лекарството е индивидуална свръхчувствителност към всяка съставна субстанция, по време на бременност и кърмене, при бъбречна и епилепсия в тежки форми, както и при деца на възраст под 18 години. Конний се предписва предпазливо при хора с хипотония. Сред нежеланите реакции са редки прояви на дерматит или алергии. В случай на предозиране е възможно понижаване на кръвното налягане.

Оперативно лечение

Оперативно лечение на чревната обструкция се извършва под обща анестезия (ендотрахеална анестезия се използва чрез интубация с допълнително използване на мускулни релаксанти). Наличието на тази патология включва внедряването на средния разрез в коремната кухина (нейната предна стена) - така наречената широка средна лапаротомия. Този разрез е необходим за цялостно изследване на органите отвътре, за да се разкрие причината за появата на чревна обструкция. След като се установи причината, се извършват подходящи хирургични процедури.

Елиминирането на обструкцията може да бъде различен метод - зависи от степента на промените, настъпили в удушената област на червата, от етиологията на заболяването, както и от общото състояние на пациента. Най-често извършват такива процедури:

  • При завъртане се извършва детринтацията;
  • При инвагинация се извършва процес на дезинганизация;
  • Ако има запушване с лепило, се извършва дисекция на срастванията;
  • Ако се наблюдава блокиране на жлъчните камъни поради препятствията, които се възпрепятстват, се извършва отваряне на чревния тракт, за да се премахне тази пречка;
  • Нежизнеспособната част на червата или частта, която е засегната от тумора, е напълно отстранена.

Преди да се извърши операцията, превръзките на краката се извършват с еластична превръзка, за да се предотврати риска от образуване на кръвни съсиреци във вените на гърдите.

Предотвратяване

Като превантивна мярка за появата на болестта или нейния рецидив, патологиите, които нарушават процеса на движение на храната през храносмилателния тракт, трябва да бъдат лекувани своевременно. Между тези методи - планира редовен амбулатория изследване на дебелото черво, за да се открие наличието на ракови тумори, своевременно отстраняване на херния в предната коремна стена, както и отстраняване идентифицирани в тумори на дебелото черво.

След операциите, извършвани в коремната област, пациентът трябва да промени диетата. Храната трябва да се консумира на малки порции, но често (на всеки 2-3 часа). В този случай трябва да ограничите консумацията на храни, които съдържат много фибри, както и различни подправки, тъй като те раздразняват чревната лигавица.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Прогноза

Гърчният повръщане е признак на сериозно заболяване, при което трябва да се очакват неблагоприятни прогнози. Ето защо е изключително важно диагностицирането на чревната обструкция преди началото на повръщане. Често след появата на този симптом пациентът е диагностициран с онкология на червата на последния етап.

trusted-source[49]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.