^

Здраве

Таблетки за малария

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

През лятото, когато ваканционният период е в разгара си, потокът от туристи в екзотични страни се увеличава значително. Пътуването до страната, което е в тропическата климатична зона, обещава, разбира се, вълнуващи преживявания. За да не засенчи ваканцията си, помнете превантивните мерки за най-често срещаните заболявания в тези географски ширини и опасни за здравето, с причинителите, които може да срещнете. Ако решите да отидете в страните от Азия, Южна и Централна Америка, Тихия океан, трябва да има място за маларийни таблетки в комплекта за пътуване за първа помощ.

Носители на патогена на маларията са комарите от рода Anopheles. Маларията се характеризира с фокални огнища на разпространение. Поради климата, стабилни огнища се формират в страни с топъл и влажен климат. Въпросът е, че узряването на маларийния плазмодиум в тялото на комара се извършва при температура в диапазона от 16 ° C до 30 ° С. За възпроизводството на комари са необходими езера с малък поток с чиста и топла вода.

trusted-source[1], [2], [3]

Как да разпознаем болестта?

Веществата, причиняващи малария, са паразити от вида Plasmodium. Болестта може да бъде с остър или продължителен курс, придружен от повишена температура, повишен размер на черния дроб и развитие на анемия.

Треска треска за малария се повтаря периодично. При някои пациенти, които не са лекувани или не са лекували напълно заболяването, треската се възобновява за една седмица, две или дори 2-3 месеца след отпадането на първата атака.

Инкубационният период трае 7-45 дни. След това при пациенти, които нямат имунитет срещу болестта, може да бъде посочен период, придружен от студени тръпки, главоболие, треска, лошо здраве, болки в мускулите, понякога диария. Понякога инкубацията може да продължи до 14 месеца поради "спящите" форми на хепатоцити на патогени.

Атаката минава през такива етапи: студени тръпки, треска, пот. Сцената на студа се характеризира с бледа и хладна кожа "гъска" със синкав оттенък. След време, което варира от 10 минути до 3 часа, телесната температура се повишава бързо (до 40 ° C и дори по-висока). Станете по-силни от болката в мускулите, главата боли повече, искате да пиете, може да възникне повръщане. По време на горещината кожата става суха и гореща, възникват сърцебиене. След няколко часа се появява пот, температурата спада до поднормални цифри и временно се подобрява здравословното състояние.

Атаката трае от 6 часа до 24 часа или повече. След два или три дни до следващата атака маларията не се проявява. При пациенти с тропическа малария, атаките на треска могат да се появят по-често, до 2 пъти на ден, тъй като в кръвта им могат да се развият няколко поколения патогени, които се развиват според "графика". След 2-3 атаки, можете да откриете увеличение на размера и някои болки в далака и черния дроб. Бързата смърт на червените кръвни клетки причинява анемия и повишаване на концентрацията на билирубин. Поради това епидермисът и лигавиците придобиват жълтеникав оттенък.

Окончателното потвърждаване на диагнозата при наличието на всички тези признаци може да бъде микроскопия с дебела капка и кръвен тест.

Как да не се объркате в имената на таблетки от малария? Това не е толкова трудно. Таблетките са разделени на онези, които се борят с тъканните форми на патогените (shizontocida) и тези, които са предназначени за борба с еритроцитните форми - хематоциди. Ефективността на терапията зависи от навременността и правилния избор на лекарства. При остри форми на малария се използват хематоциди. Ако се открият паразити от групата P.vivax, P.ovale, P. Malariae, се използват препаратите от групата на 4-аминохинолини.

Хлороквин

Хлорокинът е най-популярният от тях. Неговите аналози са Делагил, Хингамин. Farmakodinamika chloroquine е, че лекарството инхибира репликацията на ДНК на патогена, инхибира имунитета, има противовъзпалителен ефект. Индикации за употребата на хлорохин:

  • лечение на остра малария,
  • предотвратяване на малария при тези, които пътуват до райони, където болестта е обща;
  • екстраинтестинална амебична дизентерия;
  • при лечението на ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, фотодерматоза.

Начинът на приложение и дозата таблетки за малария зависят от това дали е необходимо да се бори с признаци на малария или да се предотврати инфекция, когато пътувате до района, където заболяването е обичайно. Процесът на лечение с хлорокин трае три дни. При признаци на повишена температура приемайте 1 g на първото приемане, след 6-8 часа - 500 mg; на втория и третия ден - 500 mg хлорохин. За да се предотврати заболяването, приемайте 500 mg седмично, строго след 7 дни. Превантивният курс започва 1-2 седмици преди предложеното пътуване и продължава до 6 седмици след пристигането.

Продължителният прием на хлорохин може да предизвика дерматит. Ако това се случи, дозата се намалява или напълно се спира. В някои случаи тези странични ефекти на таблетки от малария, като замаяност, главоболие, гадене, повръщане, загуба на слуха. Те минават сами. Терапията с хлорохин осигурява непрекъснат мониторинг на чернодробната функция, кръвни и уринови тестове. Противопоказания: сърце, бъбреци, черен дроб, хематопоеза.

Мога ли да взема хлорохин бременна? Няма недвусмислен отговор. Безопасността на употребата на таблетки срещу малария по време на бременност не се потвърждава, поради което те се предписват само ако очакваната полза за бъдещата майка надхвърля възможния риск за развитието на бебето. Фармакокинетиката на хлорохина е такава, че неговите метаболити да влязат в кърмата. Това трябва да се има предвид при приемане на лекарството по време на кърмене.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Хинин сулфат

Хининовият сулфат (или хинин хидрохлорид) също така предотвратява растежа на еритетроцитните видове малария. Механизмът на действието му е подобен на хлорохина, но е по-нисък в дейността. Днес хинин се използва с устойчивостта на злокачествения патоген към хиндамин или други антималарийни лекарства: в някои случаи причинителят се неутрализира от действието на хинина. Лекарството потиска центровете, отговорни за поддържането на нормалната телесна температура, а също и - при значителна доза - засяга центровете на мозъка, отговорни за слуха и зрението. Хининовият сулфат намалява сърдечната честота, възбужда клетките на гладките мускули на вътрешните органи, повишава тонуса на матката. Лекарството не се предписва на бременни и кърмещи деца.

Лекарството е противопоказано, ако има признаци на липса на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен ензим, маларийна хемоглобинурия, заболявания на средното и вътрешното ухо. С повишено внимание назначете наркотик за нарушения на сърцето и в периода на носене на детето. За бременни жени, за да се избегне прекратяване на бременността, максималната дневна доза трябва да бъде до 1 г. Тази доза трябва да бъде разделена на 4 до 5 приема.

Hloridin

Ефективен за борба с плазмоди на малария, токсоплазмоза и лейшмания. Инхибира растежа на несвързаните еритроцитни форми на всички видове плазмоди, но действието му е по-бавно от хлорохина. Фармакокинетиката на лекарството: бързо се абсорбира в кръвта и се съхранява дълго време в кръвта, накрая се оттегля само една седмица след последното приемане. Когато приемате хлоридин в комбинация с хлорохин, неговата ефективност се увеличава. Хлоридин се приема 2-3 пъти на интервали от 1-2 месеца.

Може да провокира появата на главоболие, замаяност, болка в сърцето, храносмилателни нарушения, зрително увреждане, косопад. Противопоказан при заболявания на хематопоетичните органи и бъбреците. Лекарството не се предписва по време на бременност.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Meflohyn

Мефлохинът е антипротозолно, антималариално лекарство. Той се приема веднъж на доза от 15-25 mg / kg от основата, ако е необходимо спешно медицинско лечение, ако има съмнение за наличие на малария и няма възможност за получаване на квалифицирана медицинска помощ. За профилактика, 2-3 седмици преди пристигането на територията на маларията, се прилагат 5 mg / kg седмично. Превантивният курс завършва 4 седмици след напускане на опасната зона. Таблетките трябва да се измиват със значително количество вода. Жените в репродуктивна възраст със специални грижи трябва да бъдат давани на тези хапчета от малария. Ако една жена все още приема наркотика, тогава е необходимо да се въздържите от бременност за даден период и до изтичане на 2 месеца от момента на последния прием на мефлоквин.
Лекарството е противопоказано при епилепсия и други видове конвулсивни припадъци с остра психоза. С особено внимание, лекарството се предписва на хора с увредена чернодробна функция.

Примахин

За да се предотврати повторната поява на заболяването след завършване на курса на хематоцидите, се препоръчва курс на тъканна хоризонция: първокуин (прогуанил, преметамин). Тези таблетки от малария унищожават екзоеритроцитните патогени в черния дроб. Primachin също така неутрализира сексуалните форми на паразити в червените кръвни клетки и унищожава "спящите" паразити в черния дроб.

Primachin отнема 14 дни до 0,25 mg на килограм тегло на ден. Наблясъците, които са устойчиви на наркотиците, се намират на брега на Тихия океан и в страните от азиатския регион. След това е необходимо да приемете Primax на 0,25 mg / kg на ден в продължение на 21 дни.

Примакс обикновено се толерира, но в някои случаи има болки в коремната област, лошо храносмилане, болка в сърцето, слабост. Всички тези заболявания преминават след края на курса на лечение с primaquin. Ако пациентът има причина да подозира анемия или аномалия на червените кръвни клетки, е необходимо да предпише лекарството предпазливо. Primax е противопоказан при наличие на други остри инфекции или по време на период на обостряне на ревматизъм. Лекарството трябва да се приема с лекарства, които потискат хемопоезата.

Hinocid

Помага да се избегнат отдалечени рецидиви, неутрализиращи сексуалните форми на всички видове маларийни плазмодии. При приемането на лекарството понякога има гадене, главоболие, наркотична треска, устни и нокти придобиват синкав оттенък, работата на бъбреците и пикочния мехур може да бъде нарушена. Всички тези нежелани реакции изчезват след края на курса на лечение с хиноцид. Лекарството не се предписва едновременно с други лекарства за малария, тъй като токсичността му се увеличава.

Bigumal

Действието на bigum е подобно на хлорид, но продължава по-малко. Ефектът от лечението не идва толкова бързо, колкото при употребата на хлорохин. Bigumal се използва в ограничен вид, тъй като лекарството действа по-бавно, бързо се отделя от тялото и бързо се развива устойчивост към него. Бигумал има курс от 4 до 5 дни. Ако заболяването е тежко, терапията може да продължи до 7 дни. Лекарството обикновено се толерира.

Fansidar

Fundsidar се използва за форми на малария, устойчиви на хлорохин, и се предписва в комбинация с хинин. Терапията започва на третия ден от курса по хинин. За да се предотврати седмично назначаване.

При предозиране на антималарийни лекарства се появяват гадене, повръщане, световъртеж, признаци на нервната и сърдечно-съдовата система. В тези случаи е необходимо да се измие стомаха. След свръхдоза е необходимо дългосрочно проследяване на параметрите на хемодинамиката, ЕКГ и състоянието на нервната система.

Едновременно с назначаването на анти-маларийни лекарства за пациенти с тежка форма на малария лекарите, намаляване на интоксикация и лекарства, които подобряват кръвообращението, както и витамини и средства за нормализиране на съсирването на кръвта.

Всички тези лекарства не само оказват силно въздействие върху плазмодиевата малария, но и засягат човешкото тяло. Внимателно прочетете инструкциите, преди да вземете таблетките от малария, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства, като в някои случаи критично отслабват или засилват ефекта си. Необходимо е да се придържате към режима и режима на лечение или профилактика, да не употребявате лекарства с изтекъл срок на годност или с нарушени условия на съхранение. Дори ако отдавна сте напуснали района, където маларията е преобладаваща, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате треска - маларията може да се прояви дори след няколко месеца.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки за малария" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.