^

Здраве

Таблетки от епилепсия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Епилепсията е хронично неврологично заболяване, което засяга мозъка. При епилептични припадъци се наблюдават гърчове, съпроводени с прекъсване на съзнанието.

Таблетките от епилепсия могат да намалят силата на импулсите, които дразнят нервните окончания в мозъка. Вследствие на това епилептичната активност намалява, което допринася за нормализирането на нейното функциониране.

Показания Таблетки срещу епилепсия

Лекарствата са показани за частични гърчове с прости или сложни симптоми, психомоторни припадъци, конвулсивни припадъци при сън, дифузни припадъци и смесени видове епилепсия. Предписан е и за такива форми на епилепсия - акинетика, JME, submaximal, IGE.

Имена на таблетки от епилепсия

Най-популярните лекарства за епилепсия са такива таблетки: карбамазепин, валпроат, пиримидон, клоназепам, фенобарбитал, бензодиазепини, фенитони.

trusted-source[1], [2]

Финлепсин

Финлепсин е антиепилептичен агент на основата на карбамазепин, който допринася за нормализирането на настроението, има антиманичен ефект. Той се използва като основно лекарство или в комбинация с други лекарства, тъй като може да повиши антиконвулсантния праг, като по този начин опрости социализацията за хората, които страдат от епилепсия.

trusted-source[3], [4], [5]

Карбамазепин

Карбамазепин е производно на дибензоазепин. Това лекарство има антидиуретичен, антиепилептичен, неврологичен и психотропен ефект. Той насърчава нормализирането на състоянието на мембраните на раздразнени неврони, потиска серийните невронални зауствания и намалява силата на невротрансмисиите на нервните импулси.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Сейзар (Фенитоин, Ламотриджин)

Seizar е антиконвулсант. Въздейства на Na + каналите на пресинаптичната мембрана, намалявайки силата на екскреция на медиаторите през синаптичната цепка. По принцип това потискане на прекомерната изолация на глутамат - аминокиселина, която упражнява вълнуващ ефект. Това е един от основните дразнители, които създават епилептични зауствания в мозъка.

Фенобарбитал

Фенобарбиталът има антиконвулсантен, хипнотичен, седативен и антиспазматичен ефект. Използва се при комбинирана терапия на епилепсия, комбинирана с други лекарства. По принцип такива комбинации се избират индивидуално за всеки пациент въз основа на общото състояние на човека, както и от хода и формата на заболяването. Съществуват и готови комбинирани лекарства на базата на фенобарбитал - това е глюкоферал или глюферал и др.

Клоназепам

Клоназепам има успокояващ, анти-епилептичен, антиконвулсантен ефект върху тялото. Тъй като този антиконвулсивен ефект на лекарството е по-изразен от другите лекарства в тази група, той се използва при лечението на конвулсивни заболявания. Употребата на клоназепам намалява силата и честотата на епилептичните припадъци.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Etosuksimid

Етосуксимидът е антиконвулсант, който потиска невротрансмисията в моторните области на мозъчната кора, като по този начин увеличава прага на резистентност за появата на епилептични припадъци.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Валпроат натрий

Valproate sodium се използва както за самостоятелно лечение, така и за лечение на други антиепилептични лекарства. Самото лекарство е ефективно само за малки форми на заболяването, но за лечение на по-тежки видове епилепсия е необходимо комбинирано лечение. В такива случаи като допълнителни средства се използват лекарства като ламотрижин или фенитоин.

Вигабатрин

Вигабатрин потиска вълнуващите импулси в централната нервна система чрез нормализиране на активността на GABA, който блокира спонтанните невронални зауствания.

Фармакодинамика

По-подробно, свойствата на таблетките за епилепсия се изследват с използване на карбамазепин като пример.

Веществото засяга Na + канали perevozbuzhdonnyh мембрани на нервните окончания, намаляване на влиянието върху тях на аспартат и глутамат, подобрява инхибиторните процеси и взаимодейства с централните Р1-Пуринов рецептори. Антиманичният ефект на лекарството се дължи на потискането на метаболизма на норепинефрин и допамин. При генерализирани или частични атаки има антиконвулсивен ефект. Ефективно намалява агресивността и силната раздразнителност при епилепсия.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Фармакокинетика

Той се абсорбира в стомашно-чревния тракт почти напълно, а по-скоро бавно, тъй като храната не влияе на силата и скоростта на процеса на всмукване. От максималната концентрация след единична таблетка прием достига след 12 часа. Приемане (единичен или многократен) ретард таблетки дава максимална концентрация (индекс под 25%) след 24 часа. Ретард таблетки спрямо се намалява с 15% бионаличност други дозирани форми. С кръвните протеини се свързва в рамките на 70-80%. На слюнката и гръбначномозъчната течност натрупвания се появяват, които са пропорционални на остатъци от активния компонент не свързани към протеини (20-30%). Преминава през плацентата и също влиза в кърмата. Видимият обем на разпределение е в диапазона от 0,8 до 1,9 l / kg. Биологично преобразува в черния дроб (обикновено епокси път), образувайки по този начин няколко метаболити - източник транс-10,11-диол и неговите съединения, включително глюкуронова киселина, N-глюкурониди и монохидроксилатен производно. Полуживот е 25-65 часа, и в случай на продължително използване - 8-29 часа (поради ензимна индукция обмен процес). Пациентите, получаващи индуктори MOS (като фенитоин и фенобарбитал), този период трае в продължение на 8-10 часа. След еднократна 400mg преминава през бъбреците 72% получиха лекарството, а останалите 28% са изход от червата. Урината пропуска непревърнатия 2% карбамазепин и 1% от активното вещество (10,11-епокси производно), и заедно с това около 30% от други метаболитни продукти. При деца, процес екскреция се ускорява, така че може да се наложи дозировки (с преизчисляване от теглото). Антиконвулсивни ефекти могат да траят поне по няколко часа, а максималният - (. В някои случаи до 1 месец) за няколко дни. Antinevralgicheskoe действие трае 8-72 часа и антиманийните 7-10 дни.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Дозиране и администриране

Лечението трябва да започне с употребата на малка доза от лекарството, което е показано във формата на епилепсия на пациента и вида на атаката. Увеличаването на дозата възниква, ако пациентът няма нежелани реакции и припадъците продължават.

Карбамазепин (финлепсин и тимонил, тегретол и карбасан), дифенин (фенитоин), вальпроаты (конвулекс и депакин), а также фенобарбитал (люминал) применяются для подавления парциальных приступов. Первоочередными считаются вальпроаты (средняя суточная дозировка 1000-2500 мг) и карбамазепин (600-1200 мг). Дозу необходимо разделить на 2-3 употребления.

Често се използват и забавят таблетки или лекарства с продължително излагане. За да ги консумирате, трябва 1-2 грама / ден (такива лекарства са тегретол-CR, депакин-хроно, както и филепсин-пера).

trusted-source[44]

Употреба Таблетки срещу епилепсия по време на бременност

Тъй като епилепсията е хронично заболяване, което изисква редовно лечение, е необходимо също да вземете хапчето по време на бременност.

Имаше мнение, че AEP може да има тератогенен ефект, но сега е оправдано употребата на тези лекарства като единствен източник на лечение на епилепсия да допринесе за намаляване на риска от наследствени аномалии в развитието. Проучванията показват, че повече от 10 години на фона на употребата на AEP, честотата на наследените малформации е намаляла до 8,8% от първоначалните 24,1%. В хода на проучванията монотерапията използва лекарства като примидон, фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал и валпроева киселина.

Противопоказания

Таблетките от епилепсия са забранени за хора, страдащи от пристрастяване или алкохолизъм, както и за мускулна слабост. При остра форма на бъбречна недостатъчност, панкреатични заболявания, свръхчувствителност към лекарството, различни видове хепатит, хеморагичен диатеза. Не приемайте тези, които се занимават с дейности, които изискват физическа активност и концентрация.

trusted-source[39], [40]

Странични ефекти Таблетки срещу епилепсия

Лекарства за епилепсия имат тези странични ефекти: гадене, повръщане, тремор и световъртеж, отразяващ въртене или движения на очите, проблеми с функцията на органите на кръвообращението, сънливост, потискане на жизнената дейност на Народното събрание, затруднено дишане, нарушения на кръвното налягане, нарушения на опорно-двигателния апарат. Може да се развие продължителна депресия, бързо умора, раздразнителност. Понякога има алергия или обрив по кожата, който в някои случаи може да отиде при отока на Куинке. Възможна безсъние, диария, психични разстройства, треперене, проблеми със зрението, както и главоболие.

trusted-source[41], [42], [43]

Свръх доза

В случай на предозиране може да се появят симптоми като потискане на централната нервна система, усещането за сънливост, дезориентация, възбудено състояние, поява на халюцинации, а е възможно кома. Може също така да се отбележи, хиперрефлексия, превръщайки се в хипорефлексия, замъглено зрение, проблеми с говора, повтарящи рефлексни движения на очите, дизартрия, нарушена двигателна координация, дискинезия, миоклонични пристъпи, психомоторни нарушения, хипотермия, мидриаза.

Възможна тахикардия, припадане, понижаване или повишаване на кръвното налягане, затруднено дишане, белодробен оток, гастростаза, повръщане с гадене, понижена двигателна активност на дебелото черво. Възможно е да има забавяне на уринирането, олигурия или анурия, подуване, хипонатриемия. Възможните последствия от предозирането могат да бъдат и хипергликемия, увеличаване или намаляване на броя на левкоцитите, глюкозурия, както и метаболитна ацидоза.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Взаимодействия с други лекарства

Тъй като не ламотрижин може да причини сериозни забавяне или индукция на чернодробните окислителни ензими, ефектът на комбинация с лекарства, които се метаболизират от Р450 ензимна система цитохром, ще бъде ниска.

Метаболизъм на лекарствата, които са биологично преобразувани в черния дроб (микрозомален окислителни ензими активирани), се увеличава чрез комбинация с барбитурати. Следователно IDA ефективност (като аценокумарол, варфарин, feninion т.н.) се намалява. В този случай, трябва да се комбинират използването на показатели за наблюдение на нивата на антикоагулация корекция на дозата. Това също намалява ефекта от кортикостероиди, дигиталисови лекарства, метронидазол, доксициклин и хлорамфеникол (полуживот на доксициклин се намалява и този ефект е понякога продължава в продължение на 2 седмици. Анулиране след Барбитурат употреба). Същият ефект е и естрогени, трициклични антидепресанти, парацетамол и салицилати. Фенобарбитал намалява абсорбцията на гризеофулвин, понижаване на ниво му в кръвта.

Непредсказуемите барбитурати оказват влияние върху метаболизма на антиконвулсанти, хидантоинови производни - съдържанието на фенитоин може да се увеличи или намали, така че трябва да наблюдавате плазмената концентрация. Валпроевата киселина и натриевият валпроат повишават фенобарбитала в кръвта и на свой ред намаляват насищането на клоназепам с карбамазепин в плазмата.

В комбинация с други лекарства, които потискат функциите на централната нервна система (хипнотици, успокоителни средства, успокоителни и някои антихистамини), това може да доведе до адитивно потискащи ефекти. Моноаминооксидите удължават продължителността на експозицията на фенобарбитал (вероятно защото потискат метаболизма на това вещество).

trusted-source[52], [53]

Условия за съхранение

Таблетките от епилепсия трябва да се съхраняват на сухо място, затворено от слънцето. Температурата не трябва да надвишава 25 градуса.

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58]

Срок на годност

Срокът на годност на таблетките за епилепсия е 3 години.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63]

Лечение на епилепсия без таблетки

Таблетките от епилепсия не са единственият начин за лечение на това заболяване. Съществуват и алтернативни терапии.

Една от рецепти е тинктура на имел на алкохол (една седмица настояват на тъмно сухо място). Използвайте за 10 дни за 4 капки сутрин на празен стомах. След това направете 10-дневна почивка и повторете курса отново. Аналог на това лекарство е приспособяването на розовия радиолиза към алкохола.

Друго средство за лечение - с помощта на "маржин корен". Изкопайте растението, отсечете около 50 грама, измийте и изсипете 0,5 литра водка. Напълнете сместа в продължение на 3 седмици. На тъмно. За употреба е необходимо тинктурата да се разтвори във вода (1 стек). Дозировка: за възрастни 20 капки сутрин, 25 - следобед, 30 - преди лягане. За деца - в зависимост от възрастта (ако детето е на 8 години - 8 капки на стек, дневно 3 рубли на ден).

В някои случаи трябва да се отървете от епилепсия хирургично. Този метод се използва, ако пациентът има симптоматично заболяване, което се е появило в резултат на появата на мозъчен тумор или кавернома. Премахването на патологичния фокус облекчава пациентите при 90% от случаите на припадъци.

Понякога е необходимо да се премахне не само самия тумор, но и част от кортекса около злокачествената формация. За да се увеличи ефективността, операцията се извършва чрез електрокортикография. С негова помощ, EEG импулсите, идващи от повърхността на мозъка, се записват, така че е възможно да се определи кои области на кортекса около лезията също са включени в епилептогенната активност.

Показания за оперативно лечение на епилепсия са такива фактори:

  • Лекарствата не дават необходимия ефект;
  • Медикаментите са ефективни, но пациентът не може да толерира страничните ефекти, произтичащи от приемането им;
  • Формата на епилепсията, която се наблюдава при пациента, може да бъде излекувана само чрез хирургическа интервенция.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки от епилепсия" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.