^

Здраве

A
A
A

Синдром на Lennox-Gasto

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдромът Lennox-Gastaut е една от формите на епилепсия. Да разгледаме характеристиките на патологията, методите за диагностика и лечение, както и прогнозата за оздравяването.

Общата форма на епилепсия възниква от лезиите на ЦНС по време на вътрематочното развитие и отрицателните фактори, които възникват по време на раждането и след него. Неврологичното разстройство най-често се диагностицира при деца на възраст от 1 до 5 години, като правило, при момчета. Много често това е резултат от трансформацията на детската енцефалопатия и синдрома на Вест. Следователно, той се отнася до зависими от възрастта и резистентни към терапевтични форми на невралгия.

Болестта се характеризира с комбинация от атонични и тонични припадъци, забавено умствено развитие и атипични отсъствия. Тъй като пациентът расте, природата на гърчовете също се променя, появяват се вторични генерализирани и частични припадъци. В повечето случаи разстройството има лоша прогноза, тъй като на практика не се поддава на пълна лек.

trusted-source[1]

Причини синдром на Lennox-Gasto

Това, което провокира развитието на сериозни неврологични заболявания, все още не е известно. Причините за синдрома на Lennox-gasto са свързани с епилептична активност в мозъка, структурата на мембраната на мозъчните клетки и техните химични характеристики. Поради обширни клинични прояви, нарушението е трудно да се намали до един фактор. Така че, в 70% от случаите, причината остава незасегната, въпреки изчерпателния неврологичен преглед.

Има редица фактори, които могат да провокират генерализирана форма на епилепсия:

 • Аномалии в развитието на мозъка.
 • Вродени патологични заболявания на централната нервна система и мозъка.
 • Преждевременно раждане и асфиксия по време на раждането.
 • Травма на ЦНС в перинаталния период.
 • Отложени тежки инфекциозни заболявания (рубеола, менингит, енцефалит).
 • Кръвно-мозъчните наранявания и нарушения на кръвообращението, причинени от тях.
 • Тумори и абсцеси на мозъка.
 • Често психо-емоционално свръхнатоварване.
 • Претоварване и стрес.
 • Промяна в климатичните условия.

В зависимост от възрастта на пациента, лекарят може да предположи някои или други причини за синдрома на LH. Ако заболяването се появи преди 20-годишна възраст, причината най-вероятно е свързана с увреждане на мозъка по време на бременност или раждане. Ако пристъпите настъпят след 25 години, те могат да бъдат свързани с мозъчни тумори или нарушено кръвообращение. Помислете за възможните причини за синдрома по възраст:

Възраст

Причина

0-2 години

Хипоксия и исхемия в перинаталния период

Травми при раждане

Метаболитни и генетични нарушения

Идиопатични нарушения

Остра инфекция

2-12 години

Краикоцеребрална травма

Инфекция

12-18 години

Идиопатични нарушения

Разни наранявания

Артериовенозни малформации

Синдромът на отнемане с алкохол или силни лекарства

18-35 години

Наранявания

Тумори на мозъка

Алкохолизъм и наркомания

> 35 години

Тумори и съдови лезии на мозъка

Алкохолизъм

Метаболитни нарушения

Наранявания

Според медицинските изследвания фокалните припадъци се основават на лезии на една или повече области на мозъка, за разлика от общите. Но и двата вида нарушения изискват цялостен диагностичен преглед.

trusted-source[2], [3], [4]

Патогенеза

Определящият фактор при развитието на синдрома е дифузната енцефалопатия в мозъка. Патогенезата е ясен механизъм на патофизиологичните процеси. Появата на гърчове се свързва с функционирането на фронталните мозъци на мозъка, където се извършват много биохимични реакции. Честотата и естеството на епилептичните припадъци зависи от тяхното състояние. Друг фактор е възрастта на детето, когато е достигната, фронталните листа се образуват и зрели. Това обяснява съвпадението на периода на появата на болестта и узряването на челните листа.

Според симптоматологията и клиничния курс дефектът се отнася до епилептичния характер на енцефалопатията. Това означава, че това заболяване се счита за преходна форма между епилепсията и пълния епилептичен статус. В 30% от случаите, симптомите не са свързани със съществуващите патологии на мозъка, което може да показва идиопатичен характер на заболяването. Това изисква диференциална диагноза, тъй като може да показва сериозно увреждане на централната нервна система и мозъка. В други случаи това са симптоматични атаки, причинени от тежки мозъчни увреждания. Нарушенията могат да бъдат причинени от инфекциозни заболявания, травми или тежки сортове.

В началото на развитието на синдрома пациентът е регистриран с фокални сигнали в мозъка, които показват, че са включени субкортикални структури в патологичния процес. Значимо значение има мозъчната вълна, тъй като оказва негативно влияние върху нейното функциониране и причинява когнитивно увреждане, което се проявява като епилептични припадъци.

trusted-source[5], [6], [7]

Симптоми синдром на Lennox-Gasto

Неврологичното разстройство най-често се развива при пациенти на възраст между 2-8 години от мъжкия пол. Симптомите на синдрома на Lennox-gasto се характеризират с внезапно начало на пристъпи без видима причина.

Основните признаци на заболяването:

 • Забавено психомоторно развитие или липса на това
 • Нарушения на интелектуалното развитие
 • Нарушения на поведението (хиперактивност, агресия)
 • Преди това, пубертет и свръхестественост
 • Аутизъм и антисоциални черти
 • Хронична психоза

Но в повечето случаи разстройството няма изразени неврологични признаци. Симптоматологията зависи от локализацията и степента на патологията. Най-често пациентите изпитват моторни симптоми, т.е. Спазми на различни мускулни групи. Атаките са краткотрайни и зависят от участващата мускулна тъкан. Да ги разгледаме по-подробно:

 • Тоник - мускулатурата на багажника, врата и крайниците са включени в патологичния процес. Това се проявява като остър торс, кимване, бутане на краката или разтягане на ръцете. Припадъците траят от няколко секунди до минута, най-често настъпват по време на сън или събуждане.
 • Атипичните отсъствия - не са придружени от крампи, но се характеризират със загуба на съзнание, полуотворена уста, потрепване на мускулите на лицето, устните и клепачите. Появяват се често, по правило, по време на периода на събуждане, т.е. През деня. Те траят по-малко от пет секунди, така че те са невидими за другите.
 • Епилептични припадъци от падания - потрепване, рязко повдигане на раменете и изхвърляне на ръце, клякане, торса на багажника, падане напред. Атаките са мимолетни, без да се нарушава съзнанието.

В допълнение към описаните по-горе, могат да възникнат гърчове: миоклонични (спазми на мускулите и крайниците) и генерализирана тонично-клонична. Полиморфизмът на симптомите е отличителен белег на синдрома на Lennox-gasto. Всеки тип припадък има своя собствена диагностична картина.

trusted-source[8]

Първи признаци

Основният симптом на генерализираната форма на епилепсия е крампи с различно естество. Първите признаци се проявяват като краткосрочни спазми на различни части на тялото. За пациентите, които се характеризират с умствена изостаналост, те по-късно започват да пишат, четат и говорят. При по-напреднала възраст умственото забавяне може да се забави. Състоянието на ступора се характеризира с плавен преход към епилепсия, личностни и когнитивни разстройства.

Атаките се появяват като принудителни глупости в цялото тяло или в крайниците, остри напрежения върху мускулите на багажника, ръцете или краката и тяхното свиване. Особена опасност представляват паданията, причинени от временна загуба на мускулен тонус. Най-често пристъпите настъпват през нощта. Повечето пациенти изпитват импулсивност, липса на инстинкт за самосъхранение и внимание към себе си.

trusted-source[9], [10], [11]

Синдром на Lennox-Gastaut при деца

Първите симптоми на синдрома на Lennox-gasto при деца се появяват след 1-2 години. Основната клинична проява е церебрална атаксия, нарушение на координацията на движенията и речта, умишлен тремор. До 10-годишна възраст пациентите губят способността си да се движат независимо. Нарушаването на консистенцията на движенията може да се комбинира с дифузна мускулна хипотония, нарушения на движенията на очите и намалени рефлекси на сухожилията. На по-късни етапи има нарушение на умственото и интелектуално развитие.

При деца с генерализирана форма на епилепсия, припадъците (атонични, отсъствия и тонични) са различни по честота и вид. Причината за заболяването може да бъде вродена аномалия в развитието на мозъка и ЦНС, травма в процеса на раждане, мозъчни тумори и други патологии. В зависимост от причината, тези форми на синдрома на Lennox-Gastaut се отличават:

 • Вторична (класическа) - възниква на фона на увреждане на мозъка (травма на раждане), заболявания, тумори.
 • Първично (идиопатично) - няма ясно установена причина.

При мнозинството от пациентите в детска възраст има нарушения на разузнаването и забавяне на психомоторното развитие. Това се проявява като нарушено поведение, импулсивност, липса на самосъхранение, аутизъм, необходимост от повишено внимание. Поради забавянето на развитието вероятността за нормална интелигентност е изключително малка. Основният проблем е свързан с липсата на формиране на умения и пълното или частичното прекратяване на асимилацията на информацията. Според медицинската статистика, половината от пациентите нямат умения за самообслужване, а една четвърт от тези, които оцеляват до юношеството, са изправени пред емоционални и социални проблеми.

Аутизъм, хиперактивност, дефицит на внимание, чести промени в настроението, тенденция към агресия, проблеми с приспособяването в едно общество също могат да възникнат. Съществува определена връзка между възрастта на детето и появата на гърчове. Колкото по-рано синдромът започна да се проявява, толкова по-голямо е намаляването на интелигентността.

Болестта се диагностицира въз основа на анализ на генерализирани гърчове. Задачата на лекаря е да коригира и тонизира припадъци и да идентифицира нетипични отсъствия. Прогнозата за децата е тежка, но променлива. По този начин, пълното облекчаване на разстройството с помощта на лекарствената терапия се извършва в 10-20% от случаите. Миоклиничните пристъпи без тежки CNS и мозъчни патологии са подлежащи на терапия, за разлика от тоничните припадъци със силен спад на интелигентността.

Синдром на Lennox-Gastaut при възрастни

Нежеланите трепвания, загубата на съзнание и периодичната загуба на мускулен тонус са симптоми на синдрома на Lennox-gasto. При възрастни тя може да бъде причинена от краниоцеребрална травма, остри нарушения на церебралната циркулация или кръвоизливи, различни тумори, кисти, стада и мозъчна аневризма. Менингитът, енцефалитът и токсичните мозъчни увреждания, дължащи се на наркотици или алкохол, също могат да предизвикат чувство на неудовлетвореност.

В повечето случаи генерализираните епилептици са съпроводени от нарушение на съзнанието, т.е. Пациентът не си спомня какво се е случило с него. Атаките при възрастни са разделени на няколко групи в зависимост от съпътстващата ги симптоматика:

 • Отсъства - внезапна загуба на съзнание за 5-15 секунди. Ако други симптоми се свържат с припадането (преобръща окото, поддържа клепачите и носа, оближе устни, сърцебиене и дишане), тогава това е сложно отсъствие.
 • Миоклонични - изразени мускулни контракции, потрепвания, накланяне на главата, падане на коленете.
 • Тонично-клоничните тонични конвулсии предизвикват падане, конвулсивно свиване на мускулите на ларинкса и мускулите на мускулите, извиване на багажника. Припадъкът трае от 15 секунди до 1-2 минути.
 • Тонизиращи мускулни спазми от 5 до 30 секунди (разширение на шията, крайниците и багажника).
 • Астатик - внезапна загуба на мускулен тонус във всяка част на тялото. Това може да се прояви като падане на челюстта, падане в главата или пълна падане на тялото, избледняване на едно място за няколко секунди.
 • Клоничен - се среща изключително рядко, подобно на тонично-клоничните пристъпи, тече само без първата фаза.

Въз основа на това признаците на синдром на Lennox-gasto при възрастни не винаги се явяват като гърчове или загуба на съзнание. Ако пристъпите продължават повече от 30 минути, или припадъците се появяват един след друг, това означава тежък епилептичен статус, което е животозастрашаващо. Основната опасност от заболяването е, че невроните умират по време на гърчове. Това може да доведе до епилептична промяна в личността. Пациентите стават агресивни, груби, педантични, неточни, мрачни, емоционални. В този случай има забавяне в мисленето.

Неврологичното разстройство при възрастни е нелечимо. Но при правилния тип гърчове и диагноза, патологията може да бъде лекувана с лекарства. Редовната употреба на антиепилептични лекарства минимизира епилептичните атаки, което ви позволява да се върнете към нормалния живот.

Усложнения и последствия

Синдромът на Lennox-gasto е сложна болест, чието излекуване е невъзможно. Ефектите от патологията се проявяват през целия живот, дори при условие, че наркотиците са причинени от припадъци. Най-често пациентите са изправени пред такива проблеми:

 • Психически скъпоценност
 • Нарушаване на труда и социална адаптация
 • Интелектуални и поведенчески разстройства
 • Промени в психиката
 • Често наранявания и злополуки, дължащи се на гърчове
 • Психологически проблеми

В повечето случаи последствията са от социален характер. Ако болно дете в училище е имало атака, тогава той може да стане изгнаник сред връстници. Въпреки факта, че разстройството не е заразно, не всички хора реагират нормално на проявите си. Под ограничението на физическата активност. Изтласкващата физическа активност може да предизвика атака, причинявайки травма или по-опасни непоправими последици.

Особено внимание се отделя на жените със синдрома, които планират бременност. Гинекологът трябва да знае диагнозата на бъдещата майка на етапа на планирането на детето, за да създаде всички условия за запазване на плода. Консултацията с медицинската генетика е задължителна. Последиците от неврологичното разстройство причиняват редица трудности в ежедневието, но при спазване на медицинските препоръки и лекарствената терапия е възможно да се подобри състоянието на пациента.

trusted-source[12], [13], [14]

Усложнения

Ако заболяването е било открито в детството, тогава когато детето расте, симптомите на синдрома не само продължават, но без правилното лечение започват да напредват. Усложненията се свързват с постоянно намаляване на интелигентността, периодични припадъци и загуба на способност за самообслужване.

Помислете за основните усложнения на генерализираната форма на епилепсия:

 • Епилептичен статус - между пристъпите е кратко време, има много различни нарушения в работата на вътрешните органи. Повечето усложнения засягат сърдечно-съдовата и дихателната система, които могат да причинят смърт.
 • Травми - по време на атака мускулите неволно натискат или релаксират, което води до падания и травми. Остър спад е рискът от фрактури на крайниците или компресионна фрактура на гръбначния стълб. Поради гърчове се откриват лезии на езика и бузите, тъй като по време на поставянето пациентът може да ги ухапе.
 • Психични разстройства - пациентите често живеят в състояние на депресия, асоциално и изолирано от обществото.
 • Неврогенен белодробен оток - патологичното функциониране на нервната система води до повишаване на кръвното налягане. Отокът се развива в резултат на повишено налягане в лявото предсърдие и недостиг на кислород.
 • Внезапна смърт - смъртта може да настъпи по време на атака, придружена от големи гърчове.
 • Синдромът е особено опасен за бременни жени, тъй като атаките му могат да доведат до преждевременно раждане или спонтанен аборт. В допълнение, употребата на антиконвулсанти през периода на бременност заплашва развитието на вродени малформации при детето.

В допълнение към горните усложнения могат да възникнат проблеми при приемането на антиепилептични лекарства. Това се среща при 7-25% от пациентите на различни възрасти. Повечето случаи токсични усложнения (запек, намаляват телесната температура и мускулен тонус), алергична реакция (задух, копривна треска, умора, дерматит), и метаболитни усложнения (нарушения на съня, раздразнителност и нервност, сънливост).

Основната цел на назначено от лекар лечение е да подобри качеството на живот на пациента и да сведе до минимум появата на гърчове. Отказът от лечение или независима промяна на определената или номинирана схема или план за терапия води до това, че синдромът lennoksa-gasto се трансформира в по-сериозна форма на епилепсия.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Диагностика синдром на Lennox-Gasto

Ако различните неврологични симптоми се усещат за дълъг период от време, тогава си заслужава да видите лекар, тъй като това може да показва признаци на сериозна патология. Диагнозата на синдрома на Lennox-gasto се основава на клиничните прояви на болестта и събирането на анамнеза. Състои се от:

 1. Събиране на анамнеза и анализ на жалбите:
 • Когато симптомите на синдрома се появяват за пръв път.
 • Как се извърши доставката, независимо дали са били трудни, продължителни или травматични.
 • Има ли наследствено предразположение?
 • Съответствие на нивото с развитието на възрастта.
 1. Неврологично изследване:
 • Наличие на патологии на ЦНС извън атаката.
 • Разпитване за определяне нивото на психическо развитие.
 1. Инструментална и лабораторна диагностика
 • анализи
 • Електроенцефалография.
 • Компютърна томография.
 • Магнитно резонансно изображение.

Консултацията с епилептолога е задължителна. Лекарят обръща внимание на наличието на генерализирани припадъци, идентифицира тонични пристъпи и атипични отсъствия. Изпитът се провежда по време на събуждане и сън. Това ни позволява да идентифицираме когнитивните увреждания във функционирането на мозъка.

trusted-source[19], [20], [21]

Анализи

Ако подозирате, че имате неврологично заболяване, трябва да преминавате през серия диагностични процедури. В този комплекс са включени анализи и са:

 • Биохимичен и общ кръвен тест
 • Изследване на нивото на кръвната захар
 • Спинална пункция
 • Анализи за инфекциозни заболявания
 • Функционални тестове на черния дроб и бъбреците

С помощта на стандартен кръвен тест е възможно да се определи дали припадъците са свързани с хипогликемия, хипер / хипокалцемия или хипер / хипонатремия. Ако се открият биохимични нарушения, ще им бъде възложена корекцията. Анализите ни позволяват да установим по-рядко срещани причини за заболяването, например: тиреотоксикоза, интоксикация с олово или арсеник, интермитентна порфирия.

Симптомите на синдрома на Lennox-gasto при пациенти в старческа възраст могат да показват остро увреждане на церебралната циркулация или да действат като последица от инфаркт. Ето защо, лабораторната диагностика ще бъде насочена към потвърждаване на тези предположения. Ако се появят генерализирани тонично-клонични пристъпи при пациенти без отклонения от ЦНС, това може да означава лишаване от сън. Това се среща в студентите, хората, работещи в нощната смяна, военните. Ако при анализите не се установят отклонения след еднократно изземване, не се изисква по-нататъшно лечение.

Ако няма патологии след целия комплекс от тестове, най-вероятно пристъпите са идиопатични. Подобна диагноза се прави за множество атаки, които могат да се дължат на тежки лезии на ЦНС или тумори в мозъка.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Инструментална диагностика

Изследването с подозрение за генерализирана форма на епилепсия се състои от набор от различни процедури. Инструменталната диагноза е необходима, за да се потвърдят резултатите от анализите и други видове изследвания. Тя се представя чрез такива методи:

 1. Електроенцефалографията е запис на мозъчната активност, т.е. Измерването на мозъчните вълни. Провежда се в състояние на сън и будност, за да се проследи честотата на възникване на гърчове. При синдрома на Lennox-gasto се наблюдават дифузни бавни остри вълни.
  • Interictal EEG - разкрива конвулсивна активност. Това се проявява като забавяне на фонова активност, комплекси от вълнообразни вълни с честота <2.5 Hz и парабоксими с бързи ритми.
  • Екталната ЕЕГ - зависи от вида на гърчовете. Тоник са показани като пристъпи бързо активност> 2 Hz, атипични отсъствия - бавно шип вълна с честота <2.5Hz, миоклонична - polyspike и понижен тонус - пристъпи бърза активност, шипове (бавни вълни).
 2. Видеоелектроенцефалографията се извършва в болнична среда, тъй като пациентът трябва да бъде под постоянно видео наблюдение от лекар. Предписва се както за първична диагноза, така и след неефективна терапия.
 3. Компютърна томография - мозъчно сканиране се отнася до методите на визуализация. Определя наличието на патологични промени, позволява да се изследва състоянието на меките тъкани и костните структури в реално време.
 4. Магнитно резонансно изображение - този метод се предписва на пациенти с неизползвани гърчове, значителни психически или двигателни проблеми. Чрез MRI можете да определите необходимостта от хирургично лечение.

В допълнение към гореописаните инструментални методи, позитронната емисионна томография може да се използва в диагностичния процес. Той открива белези и лезии в мозъка в области, където се появяват пристъпи. Изчислената томография с един фотон емисии се извършва, когато е необходима хирургическа интервенция. С нейната помощ, лекарят определя коя част от мозъка трябва да бъде премахната. И двата метода се извършват заедно с ЯМР.

Диференциална диагноза

Всяко неврологично разстройство изисква цялостен диагностичен подход. Това е така, защото много патологии имат подобни симптоми. Диференциалната диагноза на синдрома на Lennox-gasto се извършва с:

 • Не-епилептични събития.
 • Епилептична енцефалопатия.
 • Епилепсия с миоклоно-астатични припадъци.
 • Болестта на Реклингхаузен.
 • Неврофиброматоза.
 • Синдром на Луи-Бар.
 • Гръдна склероза.

Задачата на лекарите да изключват всички състояния, които причиняват генерализирани епилептични атаки, и това може да бъде:

 • Мигрена - тежките главоболия с повишена тревожност и крампи по погрешка могат да бъдат объркани с неврологията.
 • Припадъкът е краткотрайна загуба на съзнание, при която потокът от кръв към мозъка намалява. Много често е неправилно диагностицирана и предприета за атака на епилепсия, въпреки факта, че пациентите нямат ритмични контракции и мускулна релаксация.
 • Паническо състояние - частичните припадъци в някои случаи може да приличат на паническо разстройство. Симптомите му включват: бързо сърцебиене, прекомерно изпотяване, задушаване, гръдна болка, студени тръпки, треперене, страх от смърт.
 • Нарушения на съня - нарколепсията е съпроводена с внезапна загуба на мускулен тонус и повишена сънливост през деня, така че може да се обърка със симптомите на синдрома.

Въз основа на резултатите от диагностичните дейности, лекарят избира най-ефективния и безопасен метод на лечение.

Към кого да се свържете?

Лечение синдром на Lennox-Gasto

Основният проблем, пред който са изправени лекарите при лечението на синдрома на Lennox-gasto, е неговата резистентност към всякакъв вид терапия. Следователно, дори при навременна диагностика и правилно проектирана схема, прогнозата остава сериозна. Но благодарение на всеобхватния подход състоянието на пациента може да се подобри. За целта използвайте следните методи:

 • Хирургия - операцията е насочена към отстраняване на тумор или туберкулозна склероза, т.е. Органичен субстрат на патологията. В някои случаи се използва използването на калозиум на корпуса и стимулиране на вагусния нерв.
 • Лекарствена терапия - на пациента се предписват серия от антиконвулсанти с широк спектър на действие. Първоначално, монотерапията с постепенно свързване на други лекарства е ефективна. Ако има подобрения, се добавят лекарства, които са ефективни срещу някои видове гърчове, за да се спрат патологичните симптоми. Задължително е да се вземат средства за подобряване на метаболитните процеси в мозъка.
 • Физиотерапията е масажи, физиотерапевтични упражнения, акупунктура и други процедури, насочени към предотвратяване на появата на синдрома и минимизиране на патологичните му ефекти върху тялото. За да се коригират забавянията в развитието, се провеждат редовни сесии с психолог, учители и логопед.

Но дори приложението на описания по-горе комплекс не гарантира подобрение в състоянието на пациента, което се наблюдава в 14% от случаите. Според медицинската статистика около 10% от децата умират в първите 10 години от живота си. В 100% от случаите се диагностицира различна степен на увреждане на поведението и интелекта.

В допълнение към горните методи има редица експериментални методи за лечение на общата форма на епилепсия:

 • Дълбоко стимулиране на мозъка - генерирането на импулси се насочва към частта от мозъка, която предизвиква епилептични припадъци. Резултатите от метода показаха положителен резултат.
 • Невроимплантация - мозъкът се имплантира със стимулиращи устройства, които откриват гърчове чрез електрическа стимулация на мозъка и ги спират. Съгласно тази техника е разработено стимулиране на тригеминалните нерви, участващи в потискането на конвулсивни припадъци.
 • Стереотактична радиохирургия - с помощта на фокусирани лъчеви греди, лезиите се отстраняват в дълбочината на мозъка. Този метод ви позволява да се откажете от отворената операция, като минимизирате травмата на пациента.

Особено внимание се отделя на облекчаването на гърчове, придружени от падания. Тъй като това влошава степента на епилептична енцефалопатия. Тъй като пациентът расте, основните направления на лечение остават непроменени, само необходимостта от употреба на лекарства, които намаляват страничните ефекти на синдрома се увеличава. В този случай, пълен контрол на гърчове е малко вероятно.

Лечебно лечение

Лечението на синдрома на Lennox-gasto изисква задължително лечение за пациенти от всички възрасти. Лекарствата се избират от лекар въз основа на резултатите от диагнозата. При избора на лекарства се взема предвид вида на гърчовете, тяхната продължителност и други признаци на заболяването. Основните лекарства са производни на валпроева киселина. В допълнение, те могат да бъдат предписани: бензодиазепини, сукцинимиди и други средства. Ако има абсолютна резистентност към горепосочените лекарства, тогава се провежда хормонална терапия в комбинация с антиконвулсанти.

Помислете за популярните антиепилептични лекарства:

 1. Валпроат натрий

Антиконвулсант под формата на таблетки 300/500 mg. Активното вещество е натриев валпроат, спомагателен: хипромелоза, кополивидон, магнезиев стеарат, титанов диоксид, opadrai и други. Механизмът на действие е свързан с повишаване на концентрацията на инхибиторния невротрансмитер GABA в централната нервна система. Активните компоненти засягат калиевите и натриевите канали на невронните мембрани.

След перорално приложение той бързо и напълно се абсорбира в тънките черва. Около 95% от натриевия валпроат се свързва с кръвните протеини и се разпределя в тялото. Метаболизирани в черния дроб, екскретирани под формата на метаболити с урина. Полуживот от 12-16 часа.

 • Индикации за употреба: генерализирани епилептични припадъци, отсъствия, тонично-клонични припадъци, атонични и миоклонични припадъци. Таблетките могат да се използват като спомагателна терапия за фокални и частични атаки.
 • Методът на приложение и дозата зависят от клиничния отговор към лекарството и симптомите на синдрома. В началния етап на терапията е посочена минимална доза за контролиране на гърчове. Възрастни назначават 600 mg на ден с постепенно увеличаване на дозата на всеки 5-7 дни до пълното спиране на пристъпите. Поддържащата доза е 1000-2000 mg на ден, максималната дневна доза е 2500 mg. Дозата за деца и пациенти в старческа възраст се изчислява от лекаря поотделно за всеки пациент.
 • Нежеланите реакции са временни и зависими от дозата. Най-често пациентите се оплакват от главоболие и замайване, гадене, стомашно-чревни раздразнения, метаболитни нарушения. Възможни реакции от хематопоетичната и сърдечно-съдовата система, за елиминирането им, трябва да посетите лекар.
 • Лекарството е противопоказано за индивидуална непоносимост към натриев валпроат и други компоненти. Той не се използва за хроничен и остър хепатит, тежка бъбречна и панкреасна дисфункция, с порфирия и склонност към кървене.
 • При предозиране се появяват такива симптоми: гадене, повръщане, респираторна депресия, главоболие и замаяност. Възможно е да има пристъпи на сънливост, тахикардия, повишено вътречерепно налягане и конвулсии. Няма специфичен антидот, поради което е показана симптоматична терапия.
 1. Depakin

Антиконвулсантно лекарство, действащо върху централната нервна система. Произвежда се под формата на таблетки с активното вещество валпроева киселина. Ефективен при лечението на различни форми на епилепсия, включително синдром на Lennox-gasto. Има седативни и miorelaksiruyuschimi свойства, повишава нивото на гама-аминомаслена киселина в централната нервна система. Това води до намаляване на възбудимостта и конвулсивната активност на моторните места на мозъчната кора. Таблетките подобряват настроението и имат антиаритмично действие.

 • Индикации за употреба: генерализирани и малки epipriplets, фокални парциални гърчове с прости и сложни симптоми. Конвулсивен синдром с органични мозъчни заболявания и поведенчески разстройства, тиково, фибрилационно конвулсии. Той може да се използва за маниакално-депресивна психоза, биполярно разстройство и синдром на Вест.
 • Таблетките се приемат перорално, 2-3 пъти на ден, измити с вода. Дозирането се избира от лекаря за всеки пациент поотделно, а телесното тегло на пациента трябва да е повече от 25 кг. За възрастни и юноши назначете 20-30 mg / kg, като постепенно се увеличава до 200 mg дневно с почивка от 3-4 дни.
 • Нежелани реакции: гадене, повръщане, болка в епигастриума, разстроен стомах и панкреас, алергични реакции, главоболие, тремор на крайниците, зрителни нарушения. За да се елиминират горепосочените реакции, се препоръчва да се намали дозата на лекарството и да се потърси консултация с лекар.
 • Противопоказан за употреба с повишена чувствителност към компонентите на лекарството, остър / хроничен хепатит, нарушения на панкреаса, чернодробна недостатъчност. Той не се предписва при пациенти с хеморагичен диатеза, тромбоцитопения, през първия триместър на бременността и по време на кърмене, както и при деца под тригодишна възраст. С особено внимание се използва при левкопения, анемия, умствено изоставане, тромбоцитопения и органични увреждания на централната нервна система. Депакинът е забранен по време на бременност, тъй като в 2% от случаите той може да предизвика вродени малформации в плода (нарушения на развитието на нервната тръба, спина бифида).
 • В случай на предозиране е възможно да има кома, рязко понижение на кръвното налягане, нарушение на дихателните функции. За да се елиминират тези симптоми, се извършва стомашен лаваж и осмотична диуреза. Също така трябва да следите кръвното си налягане, сърдечната честота и дишането. При необходимост се извършва хемодиализа.
 1. Карбамазепин

Антиепилептично, нормално време и антидепресант. Произвежда се под формата на таблетки от 200 mg от 30 и 100 броя на опаковка.

 • Индикации за употреба: психомоторна епилепсия, тежки пристъпи, посттравматични и постепенефалитни атаки, невралгия на тригеминалния нерв. Той е противопоказан при употреба при чернодробни лезии и нарушения на сърдечната проводимост.
 • Таблетките се приемат перорално с дозата, предписана от лекар. За възрастни пациенти, като правило, назначавайте 100 mg 2-3 пъти дневно с постепенно увеличаване на дозата до 800-1200 mg на ден. Дневната доза за деца се изчислява на 20 mg / kg, т.е. От 100 до 600 mg на ден, в зависимост от възрастта.
 • Страничните ефекти са редки, тъй като лекарството се понася добре. В редки случаи има пристъпи на гадене, повръщане, загуба на апетит, главоболие, нарушена координация на движенията и сънливост. За да се намалят нежеланите реакции, е необходимо да се намали дозата на лекарството.
 1. Фенобарбитал

Антипилептично лекарство. Много често се използва като хапче за сън, тъй като в малки дози има успокояващ ефект. Произвежда се под формата на таблетки и прах, подходящи за лечението на деца и възрастни.

 • Индикации за употреба: генерализирани тонично-клонични пристъпи, патологии на нервната система с двигателни възбуди и некоординирани движения, конвулсивни реакции, спастична парализа. В комбинация с вазодилататор и антиспазматични лекарства могат да се използват като успокоителни или хипнотични при невровегетативни разстройства.
 • Лечението на синдрома на Lennox-gasto е дълго, лекарството се приема с минимална доза от 50 mg два пъти дневно и постепенно се повишава до 500 mg на ден. Дозировката за деца се изчислява според възрастта на пациента. Оттеглянето на лекарството трябва да се извършва постепенно, тъй като внезапното оттегляне може да доведе до редица епилептични припадъци.
 • Странични ефекти: понижаване на кръвното налягане, кожни алергични реакции, депресия на ЦНС, промени в кръвната формула.
 • Противопоказан за употреба при тежки бъбречни и чернодробни увреждания, алкохолна и наркотична зависимост, мускулна слабост. Тя не се предписва за лечение през първия триместър на бременността и по време на кърмене.
 1. Окскарбазепин

Антипилептично лекарство, чието действие се основава на стабилизирането на мембраните на прекомерно изтласкани неврони. Инхибира серийните разряди на невроните, намалявайки синаптичните импулси.

 • Показания за употреба: монотерапия и комбинирано лечение на генерализирани епилептични припадъци със загуба или загуба на съзнание, вторична генерализация, тонично-клонични припадъци.
 • Дозирането и продължителността на употребата зависят от симптоматиката на неврологичното разстройство и медицинските показания. При монотерапията, лекарството се приема два пъти дневно, като постепенно се увеличава дозата. Оттеглянето на лекарството трябва да бъде постепенно, за да се предотврати появата на нежелани реакции. Възрастни назначават 600 mg на ден в 2 разделени дози, за деца 3-5 mg / kg. Като част от комбинираното лечение първоначалната доза от 300 mg 2 пъти дневно.
 • Противопоказан за употреба при свръхчувствителност към активни съставки по време на бременност и кърмене за лечение на деца на възраст под две години.
 • Нежеланите реакции се проявяват чрез такива симптоми: сънливост, главоболие, замаяност, гадене, повишена умора, повръщане, гадене, понижен апетит, тремор. В случай на предозиране се появяват същите симптоми. Симптоматична и поддържаща терапия е показана за елиминирането му. Няма специален антидот.

Повечето антиепилептични лекарства, използвани при синдрома на Lennox-gasto, се предписват едновременно с други лекарства с антиспазматичен или успокояващ ефект. Ако пациентът реагира добре на медикаментите и има подобрения в неговото състояние, тогава те могат да бъдат напълно изоставени след 5-10 години, при условие че пристъпите не се усещат през последните две години.

Витамини

При всяко неврологично заболяване тялото изпитва силен стрес и недостиг на хранителни вещества. Витамините при синдром на Lennox-gasto и други форми на епилепсия са необходими за поддържане и укрепване на имунната система. Витамините и минералите са вещества, необходими за нормална жизнена дейност. Те трябва да се приемат само под медицинско наблюдение, тъй като вместо очакваната полза може да се утежни хода на заболяването.

Необходимостта от витамини се дължи на факта, че някои патологии, предавани чрез наследяване, могат да предизвикат епи-припадъци. Например, с недостатъчност и нарушение на метаболизма на витамин B6, припадъците могат да се появят в ранна детска възраст. В допълнение, продължителната употреба на различни антиепилептични лекарства влияе върху нивата на витамин В, С, D и Е в кръвта, както и фолиева киселина, бета-каротин. Липсата на тези вещества може да предизвика разстройства на поведението.

Помислете какви витамини трябва да се използват при лечението на генерализирана форма на епилепсия:

 • В1 (тиамин)

След като е погълнат, той се трансформира в ензим, наречен тиамин пирофосфат, който е необходим за нормалното функциониране на нервната система. Осигурява мозъка и цялата нервна система с хранителни вещества, регулира баланса между вода и сол и отговаря за хормоналното регулиране на нервните тъкани. Основната характеристика на този ензим е, че той използва млечна и пирогроздена киселина. Ако процесът на оползотворяване е недостатъчен, нервната система не получава хормон, ацетилхолин, който заедно с норепинефрин регулира работата на нервните клетки в тялото.

Намира се в тези продукти: боб, зелени зеленчуци, хляб, зърнени храни, ядки, плодове, плодове, водорасли, пикантни билки, корени зеленчуци, месо, млечни продукти. Тоест, да се направи диета, в която B1 не е много трудно. Тъй като тя бързо се консумира, тя трябва постоянно да се попълва. Освен това е необходимо да се подобри абсорбцията на витамин В5.

 • В2 (рибофлавин, лактофлавин)

Водоразтворимият витамин е необходим за образуването на антитела и еритроцити, регулиране на растежа и нормалното функциониране на репродуктивните функции. Отговаря за здравето на ноктите, косата и кожата. Недостигът на това вещество отразява негативно състоянието на тъканите, богати на кръвоносни съдове и капиляри, например мозъчна тъкан. Може да предизвика мозъчна недостатъчност с различна тежест, обща слабост, замаяност, повишен сухожилие и мускулни рефлекси.

B2 се намира в такива продукти: странични продукти (черен дроб, бъбреци), яйчен белтък, риба, сирене, семки, извара, елда, мляко, месо, бобови растения, листни зеленчуци и зеленчуци. Органът не съхранява това вещество в резерв, така че неговият излишък се екскретира в урината. Редовната консумация на описаните по-горе храни ще помогне да се нормализира нивото на В2 в организма.

 • В5 (пантотенова киселина)

Отговорен за обмена на мазнини, аминокиселини и въглехидрати, синтезира жизненоважни мастни киселини. Влизането в тялото се трансформира в пантетин, който е част от коензим А, който е отговорен за ацетилирането и окисляването. B5 е необходим за абсорбцията и метаболизма на витамин B9. Липсата на това вещество се проявява с такива симптоми: раздразнителност, нарушения на съня, умора, болки в главата и мускулите, скованост на крайниците, диспепсия.

Нуждаещи се от органа за този витамин е напълно доволен от нормалния хранителен режим, както B5, съдържащи се в продукти растителен и животински произход на: елда, овесени ядки, грах, чесън, яйчен жълтък, зеленчуци, хляб с трици, карфиол, моркови. В допълнение, тя се синтезира от чревната флора.

 • В6 (пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин, пиридоксафосфат)

Участва в образуването на червени кръвни клетки и в процеса на асимилация на глюкозата от нервните клетки. Участва в протеиновия метаболизъм на аминокиселините. Недостигът на В6 причинява гърчове, раздразнителност, повишена тревожност, дерматит и други кожни реакции, депресивно състояние. Много пациенти изпитват намален апетит, чести атаки на гадене и повръщане, полиневрит.

Високо съдържание В6 е отбелязано в нетретираните зърна от зърнени култури, листни зеленчуци, дрожди, пшеница, ориз и елда, бобови растения, моркови, банани, риба, черен дроб на треска масло и говеда и други странични продукти. А също и в жълтъците, зелето и орехите.

 • В7 (биотин, витамин Н, коензим R)

Подобрява функционирането на нервната система, участва в разграждането на мастни киселини и изгарянето на мазнините. Липсата на витамини причинява такива симптоми: нервност, различни кожни обриви, сънливост, летаргия, раздразнителност, повишена захар и холестерол в кръвта. Веществото се съдържа в мая, домати, соя, жълтък, мляко, карфиол и гъби.

 • C (аскорбинова киселина)

Необходимо е да се засили тялото с продължителна употреба на антиепилептични лекарства, които се метаболизират в черния дроб. Съдържа се в цитрусови плодове и зеленчуци. Витаминът е богат на дива роза, червен пипер, киви, касис, домати, лук.

 • Е (токоферол)

Намалява честотата на епилептичните припадъци при пациенти от всички възрасти. Подмладява тялото, активира процесите на тъканно дишане, намалява кръвосъсирването, подобрява микроциркулацията и предотвратява задръстванията на кръвта. Той прави стените на кръвоносните съдове гладки, предпазвайки ги от натрупването на холестеролни плаки. Съдържа се в растителни масла, покълнали зърна от пшеница и царевица, бобови растения, перлен ечемик, овесена каша, елда, яйца, морски дарове и риба.

Неконтролираното използване на витамини при синдром на Lennox-gasto също е опасно, както и техният дефицит. Всички витаминни комплекси се приемат под строг медицински контрол. Това се дължи на факта, че някои витамини могат да намалят ефективността на антиепилептичните лекарства.

Физиотерапевтично лечение

За предотвратяване и предотвратяване на неврологични нарушения е посочена физиотерапията. Същността му се състои в въздействието върху тялото на различни физически фактори: електромагнитни полета, вода, температура, ултразвук и др. Физиотерапията с право се счита за най-старата посока на медицината, която постоянно се усъвършенства и развива. Предимството на този метод е, че има минимални противопоказания, е безопасно и рядко води до странични реакции.

Физиотерапията се използва като допълнителен метод за лечение. Независимо от това, може да се използва в началните етапи на заболяването, но в повечето случаи се провежда в комбинация с медицински методи и средства.

При синдрома на Lennox-gasto се извършва такава физиотерапия:

 • акупунктура
 • Хидротерапия (масажен душ, сероводород, въглероден диоксид и радонова вана)
 • Електрофореза с лекарствени продукти
 • Хипербарната оксигенация (кислород под високо налягане)
 • Ултрависокочестотна терапия
 • inductothermy
 • Регионална баротерапия

Основният принцип е лечението на курса, тъй като единичните процедури нямат траен ефект. Физиотерапията се провежда ежедневно или след 2-3 дни, продължителността на лечението отнема от 6 до 20 дни. Това осигурява цялостен подход към болестта, тъй като много от системите на тялото, които се нуждаят от подкрепа и стимулиране, са включени в патологичния процес.

Въпреки положителните ефекти на физиотерапия, методът има противопоказания: злокачествени заболявания, хипертония, Етап 3, церебрална атеросклероза, заболяване на системата на хематопоетични, тежко изчерпване на тялото, треска, психози, епилепсия с чести пристъпи. Ефективността на физиотерапевтичното лечение е много по-висока, ако преди това беше курсът на лекарствената терапия, която спря атаките.

Алтернативно лечение

Обобщените епиприплети, придружаващи синдрома на Lennox-gasto, се появяват при хората преди развитието на съвременната медицина и описанието на тази патология. За да бъдат елиминирани, бяха използвани различни методи, но се даде специално предимство на алтернативното лечение.

Помислете за ефективни рецепти за алтернативна медицина:

 • Превъзходното предотвратяване на гърчове от всякаква тежест е сокът от лук. Яденето на ден ½ от крушката може да облекчи атаките, да се направи така, че да се повтарят по-рядко.
 • Спанак сок има подобен ефект. Част от пресни листа се изплаква и смила в миксер. През деня трябва да пиете 100 ml сок преди всяко хранене. Сокът трябва да бъде прясно приготвен.
 • 100 грама корени на сън (ливадна камера), налейте 500 мл алкохол и оставете да се варят на тъмно хладно място в продължение на 10 дни. След това, щам и вземете половин чаша (разреден с вода) 3 пъти на ден за един час преди хранене. Тази рецепта е противопоказана при хронично бъбречно заболяване. Също така не се препоръчва да се променят пропорциите на съставките, тъй като растението е отровно и може да предизвика странични реакции.
 • Антипилептичните свойства имат сок от корените и листата на глухарче. Изплакнете свежи листа и корените на растението под студена вода, нарязани на малки парчета и кипете с вряла вода. Суровините трябва да бъдат смлени в миксер или чрез месомелачка. Получената растителна течност трябва да се филтрира през марля, разрежда се 1: 1 с вода и се вари за 3-5 минути на слаб огън. Вземете лекарството за 1-3 супени лъжици 2-3 пъти дневно в продължение на 20 минути преди хранене. Лекарството може да се съхранява в хладилника, но не повече от три дни.
 • 30 грама смлян корен божур, изсипете 750 мл вряла вода и нека варя в запечатан контейнер за 1-1.5 часа. След това инфузията трябва да се филтрира и да се приема 50 ml преди хранене 2-3 пъти на ден.

Използвайте всякакви рецепти за алтернативно лечение без медицинско разрешение е противопоказано. Освен това е добре да обърнете внимание на факта, че зеленчуковите отвари и инфузиите могат да увеличат киселинността на стомашния сок и да понижат натиска. Ето защо, по време на употребата им, трябва внимателно да планирате вашата диета.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Билколечение

Много лекарства съдържат растителни компоненти, тъй като те имат минимални противопоказания и странични ефекти, ефективно се борят с различни заболявания. Билковото лечение се отнася до методите на алтернативната медицина и позволява пълното използване на стойността на растенията.

Рецепти за билколечение в синдрома на генерализирани епируплети:

 • 30 грама трева рута се пълни с 250 мл вряща вода и се оставя да се варя за 1-2 часа, щам. Вземете 30 ml 2-3 пъти на ден.
 • 100 г сух бичен пелин налейте 350 мл вряща вода и го оставете да седне за 3-4 часа в запечатан контейнер, щам. Вземете 150 ml 2 пъти на ден преди хранене.
 • За да се намали честотата на гърчовете, укрепване и тонизиране на тялото, инфузия от 100 грама сок от зелени върхове на семена овес ще отговарят. Лекарството се приема 2-3 пъти дневно преди хранене.
 • Вземете в равни пропорции конуси от хмел, мента, лимонов балсам, сладка детелина трева, ароматна чесън и корен elecampane. Колекцията трябва да бъде добре смесена, за 30 грама събиране използвайте 250 мл вряла вода и настоявайте, докато се охлади. Вземете 2 пъти дневно, независимо от приема на храна.
 • Вземете в равни пропорции цветовете на невен и лайка, корен валериан, роза бедрата и планинската пепел. 50 g от сместа, изсипете 250 ml вряла вода и гответе на слаб огън за 5 минути. Лекарството трябва да се влива в продължение на 20-30 минути, след което се филтрира и се взима за ½ чаша 3-4 пъти на ден.

Горепосочените рецепти могат да се използват само след разрешение на лекуващия лекар. Независимата им употреба може да доведе до редица неконтролирани нежелани реакции.

Хомеопатия

За лечение на неврологични разстройства се използват много различни методи. Хомеопатията принадлежи към категорията на алтернативните терапии, тъй като не всички лекари са съгласни с неговата ефективност и безопасност на употребата. Но все пак съществуват редица лекарства, които могат да помогнат с патологията на Lennox-gasto.

Най-често за облекчаване на epipriplets, такива вещества се използват:

 • Arnica 3x
 • Argentum metalcum и nitrikum 6
 • Giosciamus 3
 • Kalium bro-matum b
 • Kuprum Metallicum 6
 • Сила 6
 • Серен 6
 • Платина 6
 • Nukus vomics 6

Те се приемат на 8 грамове 4-5 пъти на ден през цялата година. Горният комплекс спомага за облекчаване на гърчовете и намаляване на честотата на появата им. В допълнение, има по-ефективни колекции, например комплекс, разработен от хомеопата Voronsky:

Първият ден

 • Сутрин преди хранене: argentum nitrikum 12, viper 12 за 8-10 граха.
 • Ignacy 30, курум металък 30, найя 12, курум асести-кум 6 за 8-10 грах.
 • Veratrum албум 3, cicuta virosa 3, artemisia 3, кактус Zx за 8-10 грах 2-3 пъти на ден.
 • Viper 12 за 5-8 грах преди лягане.

Вторият ден

 • Преди закуска: argentum nitrikum 12, магнезиев фосфор 3 до 8-10 гранули.
 • Беладона 6, агарикус 6, невежество 3 (30), colocytis Zh - 8-10 горозини.
 • Hyoscyamus 3x, arnica 2, absinthium feta 3x, валерианова фета 2x - 8-10 гранули.
 • Преди лягане - магнезиев фосфор 3 за 7-8 граха.

Третият ден

 • Сутрин преди хранене: argentum nitrikum 12, zincum metalcum 3 - 8-10 зърна
 • Арсеник 30, фосфор 30, аурум бромат 30, цинкатум цинк 30 - 8-10 зърна.
 • Кальциум фосфорикум 6, кураре 6, калиум фосфорикум 6, мента пиперита 3х – 8-10 гранул.
 • Вечер преди лягане: zincum metalcum 3 за 7-8 граха.

Продължителността на курса се определя от лекаря, поотделно за всеки пациент. Но, като правило, за постоянно премахване на гърчове направи 3-4 цикъла с 1-2 дни почивка.

Оперативно лечение

Хирургично лечение на общата форма на епилепсия е възможно в случаите, когато резултатите от диагнозата показват, че припадъците се появяват на малки, ясно определени области на мозъка. В този случай засегнатите области не нарушават жизненоважни функции, т.е. Не засягат речта, слуха, зрението и други. Оперативното лечение се извършва при 20% от пациентите с различни форми на епилепсия. Нейната основна цел е да подобри качеството на живот и да сведе до минимум броя на гърчовете.

Индикация за операцията:

 • Атаките с атоничен характер внезапно падат без припадъци.
 • Частични припадъци с вторична генерализация и загуба на съзнание.
 • Частични припадъци със запазено съзнание.
 • Прогресивна склероза на хипокампуса на темпоралния лоб.

Процесът на предварително оперативно планиране и самите хирургични методи се подобряват всеки ден. Операцията става възможно най-сигурна благодарение на методите за визуализация и мониторинг на целия процес. Преди лечението пациентът е подложен на серия от диагностични изследвания, за да се определи дали е необходима хирургична интервенция. Основните са:

 • MRI - идентифицира патологичните зони на мозъчната тъкан, при които се появяват пристъпи.
 • Видео наблюдение на ЕЕГ - наблюдение на пациент в болница с постоянно фиксиране на мозъчната активност.
 • Мониторинг на амбулаторната ЕЕГ - изследване на състоянието на мозъка и централната нервна система в ежедневния живот на пациента.

Тези тестове могат точно да определят засегнатата тъкан. Ако според техните резултати се установи, че патологичната активност задържа няколко места, се използват по-инвазивни методи за мониторинг.

Видове операции:

 • Ресекция на темпоралния лоб - по време на процедурата епилептогенният фокус се изрязва или отстранява. Най-често се намира в предната или офталмологичната част. Ако искате да махнете мозъчната тъкан зад темпоралния лоб, тогава се извършва екстремусната резекция.
 • Лесиектоктомия - този метод е насочен към елиминиране на изолирани лезии, т. Е. Травмирани области или области с патологии. Те могат да бъдат тумори или малформации на кръвоносните съдове.
 • Калосотомията на corpus callosum е частично или пълно отстраняване на невронните връзки между полукълба, за да се предотврати разпространението на тумори, които причиняват синдрома. Операцията се извършва при пациенти с тежки, неконтролирани форми на епилепсия, придружени от атонични атаки.
 • Функционалната хемисфектоктомия е пълното отстраняване на едно полукълбо на мозъка. Най-често се извършва за деца под 13-годишна възраст, в които едно от полукълбото има необичайно функциониране.
 • Стимулиране на вулканизирания нерв - под кожата имплантира електронно устройство, което стимулира вулканичния нерв, който е отговорен за връзката между мозъка и вътрешните органи. След такава операция конвулсивната активност е значително намалена.
 • Множество суббиологични дисекции - отстраняване на патологични огнища, които не могат да бъдат отстранени без значителен неврологичен риск. Лекарят прави много транцекции в тъканите, за да предотврати разпространението на епилептични импулси. Този метод ви позволява да поддържате нормалното функциониране на мозъка.
 • Имплантиране на невростимулатора (RNS) - под кожата в областта на невростимулатора на импланта на черепа. Устройството е свързано с чифт електроди, разположени върху мозъчните тъкани, които реагират на атаки. Невростимулаторът следи патологичната активност и стимулира мозъка, нормализира функционирането му и предотвратява нападението.

В зависимост от избрания вид операция ефективността му се оценява на 50-80%. Атаките напълно изчезват при някои пациенти, а в други - стават по-малко изразени и по-рядко. Но независимо от резултатите от операцията, пациентът все още трябва да приема предписани медикаменти, но с намалена доза.

Както всяка операция, хирургичното лечение на синдрома на Lennox-gasto е свързано с определени рискове. На първо място, това са постоперативни инфекции, кървене или реакции към употребяваните лекарства, анестезия. Съществува риск от неврологични нарушения, т.е. Загуба на зрение, памет, двигателна активност. Не забравяйте, че дори внимателно планираната и успешно изпълнена операция не може да гарантира възстановяването.

Предотвратяване

Принципите на превенция на синдрома на Lennox-gasto не са развити, тъй като патологията има непредвидими причини (травми, тумори, менингити), които я причиняват. Предотвратяването е насочено към облекчаване на състоянието на пациента и подобряване на качеството на живота му.

Превантивни мерки:

 • Пълна нощна почивка - лош или фрагментарен сън може да предизвика припадъци. Много е важно да се регулира съня и събуждането.
 • Хранене - различните хранителни алергии причиняват не само гърчове, но и главоболие, дискомфорт в храносмилателния тракт, мигрена. Внимателно следвайте диетата и внимателно изберете храни, богати на витамини и минерали.
 • Вредни навици - алкохолът, тютюнопушенето и наркоманията са противопоказани за хора с епилептични атаки с всякаква сериозност, тъй като те могат да ги провокират.
 • Релаксация и физическо здраве - медитация и дълбоко дишане намаляват пристъпите и облекчават безпокойството. Редовното упражнение увеличава тона и подобрява цялостното благосъстояние.
 • Емоционален и психологически произход - много пациенти и техните близки се нуждаят от професионална психологическа подкрепа. Това ще нормализира отношенията, ще се научи да приема болестта и да се бори с нейните прояви.

В допълнение към горепосочените препоръки е необходимо стриктно да се следват лекарствата, предписани от лекаря, тъй като развитието на заболяването зависи от това. Категорично е противопоказано, че сами да нагласите дозата или да вземете каквито и да е лекарства. Също така се препоръчва да се носи специална медицинска гривна. Това ще помогне на лекарите и другите да се ориентират, ако се изискват медицински грижи. Пациентът трябва да бъде прикрепен към активния социален живот. Тъй като неконтролираните крампи засягат живота, причинявайки атаки на апатия и депресия.

trusted-source[35]

Прогноза

Болестта е с лоша прогноза и почти не се поддава на лекарствена терапия. Около 10% от случаите водят до смърт на пациенти през първите десет години от живота. При 80-90% от гърчовете продължават и в по-напреднала възраст. Неблагоприятни по отношение на прогнозните критерии такива фактори са: висока честота на пароксизма, конвулсивен синдром на фона на умствена изостаналост, откриване на патология в ранна детска възраст.

Синдромът на Lennox-gasto е сериозна диагноза, чиято леталност е свързана с травматизация по време на припадъци с падане. В същото време 95% от пациентите имат сериозни умствени и неврологични аномалии, различни степени на умствена изостаналост, 40% не разполагат с възможност за самообслужване.

trusted-source[36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.