^

Здраве

Surdolog

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сурдологът помага на хората със слухови увреждания отново да чуят очарователния свят на звуците.

trusted-source[1], [2]

Кой е аудиологът?

Сурдологът всъщност е един и същ лекар от ENT, но който знае повече за ушни заболявания, отколкото за други органи на назофаринкса. Сурдологът диагностицира и третира вродени и травматични увреждания на средното ухо. Хирургът-хирург днес е в състояние да извършва чудеса, да прави уникални хирургически интервенции, които в много случаи напълно възстановяват слуха. От ноктите се правят слухови осикли и се защитават в ухото.

Дете, като превантивна мярка е полезно да се разгледа в рамките на първата година от живота, за да проверите слух, при постъпване в училище, и ако има проблеми, както и редовно в епохата на средния и гимназията, грип, морбили или adenoidectomy, отитът, травматично увреждане на мозъка, шум в ушите. Понякога достатъчно фармакотерапия е достатъчно, за да направят слуха нормално. Ако се нуждаете от операция, можете да я включите в чакащия списък, но истината е да изчакате дълго време и да използвате слухов апарат.

Кога трябва да отида при съветника?

Ако сте загрижени за болка и шум в ухото, загуба на слуха, консултирайте се с терапевт. Той ще диагностицира и предпише лечение, индивидуално ще избере и настрои слуховия апарат.

Ако понякога не чувам почука на вратата или телефонът позвъни, ако ви е трудно да се проведе разговор, в който той взе няколко души, участващи или близо искаш да се отбележи, че ви кажа на глас, ако концертът се опитате да седне близо до сцената, проверка на слуха си , Можете също така да се обърнете за съвет към други тесни специалисти, например невролог.

Сурдологът работи в болницата или в обществени и частни центрове.

До девет месеца детето обикновено се вслушва в познати звуци, бълбукане, а от година и половина познава името си, думите "майка", "баща" и няколко други. След две години детето трябва да може да добавя думи към прости изречения.

Тревожност при по-големи деца е влошаването на училищните постижения.

Какви диагностични методи използва супрадологът?

Сурдологът в практиката си използва тимпанометрия - изследване на слуховата тръба и също така оценява слуха при единадесет честоти. Също така, според показанията, се извършва електрохлелеграфия - метод за записване на активността на кохлеята и слуховия нерв при случаи на замайване и загуба на слуха и еякулация. Омроскопията и праховата аудиометрия, рефлексометрията се извършват.

Какво прави аудиологът?

Сурдологът диагностицира и третира увреждания на слуха. Необходимо е да се обърнете към аудиолога, ако е трудно да се определи посоката на звука, ако е трудно да се изясни речта в претъпканите места. Сурдологът изследва ухото с отоскоп и диагностицира слуха, като се обърне към шепот. Въз основа на резултатите от изследването се избира слухов апарат.

Проблемът е, че 8-10% от хората имат загуба на слуха, но не можете да забележите у дома, че не чувате добре, защото можете много да познаете смисъла. Така че мозъкът компенсира увреждането на слуха.

Хирургът става УНГ, който е преминал специализацията в очните заболявания. Какво води до загуба на слуха: 

  1. Навикът не е да се разделиш с играча, а да прекарваш уикенда постоянно на дискотеки и концерти. 
  2. Работете в шумна индустрия без слушалки. 
  3. Наранявания на главата. 
  4. Тежък отит на средното ухо. 
  5. Неуспешно лечение с невротоксични антибиотици. 
  6. Вродени нарушения на структурата на средното и вътрешното ухо или слуховия нерв. 
  7. Придобити невропатии на слуховия нерв след предадените заболявания на мозъка. 
  8. Захарен диабет.

След като лекарят установи нарушение на слуха и разбере защо човек започва да чува зле, той предлага начини за решаване на този проблем.

Притеснявате се, загуба на слуха, внезапно или хронична, отосклероза и шум в ушите, не може да чуе мелодията на телефона или вътрешния разговор, често поиска да се повтарят, от вас се иска да говори по-тихо? Често трябва да направите телевизора по-силен, иначе не чувате нищо? Бързо отидете на аудиолога.

Отосклерозата е заболяване, при което костта на средното ухо расте. Признаците на заболяването са 20% от хората. За пръв път се появява в края на пубертета. Признаци на отосклерозата: шум в ушите, загуба на слуха.

Глухотата е значителна загуба на слуха, при която човек не може да възприема речта, а загубата на слуха е значителна загуба на слуха, при която способността за възприемане на речта се запазва. Глухотата се дължи на наличието на сяра в ушния канал и увреждане на вътрешното ухо или слуховия нерв. В този случай те говорят за неврологична загуба на слуха. Неговите причини: травма, приемане на някои лекарства, заболявания на мозъка, рубеола. Слуховите апарати се използват за компенсиране на загубата на слух със загуба на слуха. Те са прикрепени към гърба или вътре в ухото. Интраканалните апарати са за предпочитане за хора, които са срамежливи от заболяването си, но те са по-скъпи от външните.

Шум в ушите се отбелязва с отит, запушване на слуховата тръба, тумори на средното ухо и травма, както и анемия и атеросклероза и други съдови заболявания.

При всички тези условия ще бъдете подпомогнати от судролог.

Какви заболявания се лекуват от аудиолога?

Сурдологът третира уврежданията на слуха както консервативно, така и оперативно. Използват се лазерно лечение и други видове физиотерапия.

Болестта на Ménière е поражение на вътрешното ухо с намаляване на слуха и шум в ушите. Заболяването започва в 40-50 години. Придружен от шум в ушите и задръстванията им, скованост на ушната мида.

Акустичният неврином е бавно развиващ се доброкачествен тумор, който причинява загуба на чувство за баланс.

Сурдолога третира всички наследствени, вродени и придобити патологии на слуха: отосклероза, перфорация на тимпаничната мембрана и други разстройства. Постепенната загуба на слуха е нормална след 25 години. Отначало човекът престава да чува само звуци с много висока честота. Но все пак изразява глухота, пречи на нормалната комуникация, се счита за ред на нещата, които не са толкова млади, а след 55 години. На тези хора слуховият терапевт избира слуховия апарат.

Важно е изследването в слуховия терапевт да е удобно, особено на детските прием. Ето защо децата се изпробват за слух в игрива форма.

Съвети за аудиолога

Важно е да не се допуска забавяне в развитието на говора в слушащо дете.

Новороденото бебе се разтреперва от плясък на метър от него. В 3 месеца той обърна глава, когато чуете познат глас, една и половина години знае частите на тялото, показвайки им, ако ви попитам, изпълнява прости искания Възрастни изпълнява последователно няколко отбора в 5 години 4 години 2 години - поддържа някакъв обикновен разговор.

Децата, чиито домове са близо до железопътната мрежа, често имат проблеми със слуха. Ако до къщата има шумен път, погрижете се за прозорците и вратите с шумоизолация.

Сурдологът помага на всички, които имат проблеми със слуха, днес те лесно се решават с помощта на слухови апарати.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.