^

Здраве

Сърдечна катетеризация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сърдечна катетеризация кухини се извършва чрез пункция и катетър през кожата в съда - периферна вена (лакътния, субклавиална, югуларната, бедрената) за десностранна или артерия (раменна, бедрената кост, aksillyarpaya, радиотерапия) за лявото сърце.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Процедура за сърдечна катетеризация

В случай на изразена стесняване на аортната клапа или неговата изкуствен протезата, когато е невъзможно да се извърши ретроградна катетър в лявата камера, като се използва transseptal пункция на междупредсърдната преграда в дясното предсърдие в ляво и след това в лявата камера. Най-често използваният достъп до съда съгласно метода на Селдингер (1953 г.). След локална анестезия на кожата и подкожната тъкан на 0,5-1% разтвор на новокаин или 2% разтвор lidokaipa и малък разрез на кожата игла прободен вена или артерия; когато се появи проксималния край на иглата (павилион) кръв (един трябва да се опита за пробиване само предната стена на съда) се въвежда през игла за употреба, иглата и се екстрахира през проводника, които, разбира се, трябва да бъде по-дълъг от катетъра, катетърът в съда се провежда. Катетърът се придвижва до желаното място под рентгеново управление. В случай на плаващия тип катетър с балон Суон Ханс PAS край място на върха на катетъра се определя от кривата на налягането. За предпочитане е разположен в тънкостенни интродюсер съд с хемостатично клапан и страничен клон за миене, и е лесно възможно да се въведе на катетъра и да се замени, ако е необходимо до другия. Катетърът и въвеждащият за предотвратяване на тромбоза се промива с хепаринизиран изотоничен разтвор на натриев хлорид. Чрез прилагането на различни видове катетри, може да достигне до различни части на сърцето и кръвоносните съдове, измерване на налягането в него, като се кръвни проби за оксиметрия и други анализи за определяне прилага РКВ анатомичните параметри, стеснения и др шунт.

Ако не флуороскопско (флуороскопско) контрол на мястото на катетъра, катетри, прилагани с надуваем балон на плаващия край което кръвта може да бъде разширено в дясното предсърдие, дясната камера, налягането в белодробната артерия и да ги регистрират. Белодробна артерия клин налягане позволява индиректно прецени състоянието на лява вентрикуларна функция, си край диастолично налягане (DAC), ЦАП защото лявата камера е средната лявата предсърдна налягане или налягане в белодробните капиляри. Това е важно за контрола на терапията при случаи на хипотония, например СН, с остър миокарден инфаркт. Ако катетъра има допълнително устройство, е възможно да се измери сърдечния дебит, като се използва терморазреждане или боядисване на разреждане, записва интракухинално electrogram, разходите на ендокарда стимулация. Криви интракухинално налягане, при използване тип течност Statham датчик за налягане и ЕКГ са записани на записващо мастиленоструен или компютър с възможност за отпечатване на хартия, те могат да преценят промяната на специално сърдечна патология.

Измерване на сърдечния дебит

Трябва да се отбележи, че няма абсолютно точни методи за измерване на сърдечния дебит. При сърдечна катетеризация най-често се използват три варианта за определяне на сърдечния дебит: методът Fick, методът за термодирекция (термодилуция) и ангиографският метод.

Методът на Фък

Беше предложено от Adolph Фик в 1870. Методът се основава на предположението, че останалата част от кислород в белите дробове е равна на сумата на кислород използва тъкани, и количеството кръв, изтласкан от лявата камера, равен на обема на притока на кръв през белите дробове. Необходимо е да се вземе смесена венозна кръв, тъй като концентрацията на кислород в кръвта на вена кава и коронарния синус варира значително. Кръвта се взема от панкреаса или белодробната артерия, която е за предпочитане. Чрез концентрацията на кислород в артериалната (Ca) и венозна (Sv) кръв може да се установи артериовенозна разлика, но кислород. Изчисляване на кислород абсорбира продължение на една минута, ние може да се изчисли обема на притока на кръв през белите дробове през същия интервал от време гот, например сърдечна изхода (MO) .:

МО = Q / Са - Св (л/мин),

Където Q - абсорбцията на кислорода от тялото (ml / min).

Познавайки МО, можете да изчислите сърдечния индекс (SI). За да направите това, трябва да разделите МО на повърхността на гела на пациента, която се изчислява по височината и телесното му тегло. МО при възрастни обикновено е 5-6 l / min, а SI е 2.8-3.5 l / min / m 2.

trusted-source[10], [11], [12]

Метод за термодирекция

Този метод използва охладен изотоничен разтвор на натриев хлорид (5-10 мл), който се прилага чрез множествена лумен на катетър в дясното предсърдие, на върха на катетъра с термистор намира в белодробната артерия. Кривите се калибрират чрез кратко включване на постоянно съпротивление, което дава отклоненията на записващото устройство, съответстващо на температурната промяна, определена за термистора. Повечето устройства за термодирекция са оборудвани с аналогови изчислителни устройства. Съвременното оборудване ви позволява да произвеждате до 3 измервания на кръвта MO за 1 минута и многократно да повтаряте изследването. Сърдечният изход или МО се определя по следната формула: MO = V (T1-T2) х 60 х 1,08 / S (l / min),

Където V е обемът на вписания индикатор; Т1 е температурата на кръвта; T2 - температура на индикатора; S е площта под кривата на разреждане; 1,08 е коефициент, който зависи от специфичната плътност и топлинния капацитет на кръвта и изотоничния разтвор на натриев хлорид.

Предимствата на термодирекцията, както и необходимостта от катетеризация само на венозния слой, правят този метод в момента най-подходящ за определяне на сърдечния дебит в клиничната практика.

Някои технически аспекти на работата на лабораторията за катетеризация

Ангиографски катетеризация лабораторен персонал включва главата, лекари, медицински сестри и работещи Rentgenotechnika (дефектоскопи) ако е приложимо kinorentgeno- и големи стрелба. В сътрудничество, използвайки само видеофилми и запис на компютърни изображения, рентгеновите лаборатории не са необходими. Всички лабораторни персонал трябва да притежава техники кардиопулмонарен реанимация, които в опериращ рентгенова шкаф трябва да бъде подходящи лекарства, дефибрилатор, устройство за електрическа стимулация на сърцето с набор от електроди-катетър, доставка централната кислород и (за предпочитане) апарат за изкуствена вентилация: белите дробове.

Сложни и рискови диагностични процедури и PCI (ангиопластика, стентиране, атеректомия и др.), Е желателно да се извършват в болници, където има кардио бригада. Според препоръките на Американския колеж по кардиология Американска асоциация / Heart, ангиопластика и изследване на пациенти с висок риск от усложнения, AMI може да се извършва от опитни, квалифициран персонал в болницата без сърдечна подкрепа на операция, ако пациентът не може да бъде транспортирана до по-подходящо място, без допълнителен риск. В Европа и някои други страни (особено в Русия) са все по-често извършване на ендоваскуларна интервенция без присъствието на кардиохирурзи, тъй като необходимостта аварийно ръчно сърдечна операция е много ниска в момента. Достатъчно е да се съгласите с всяка близка клиника за сърдечно-съдова хирургия за спешен трансфер до пациента в случай на пери- и пост-процедурни усложнения.

За да се поддържа във форма, квалификацията и уменията на операторите в лабораторията в годината трябва да се извършват най-малко 300 процедури, всеки лекар трябва да направи една година не по-малко от 150 диагностични процедури. За катетеризация и ангиография се изисква инсталиране висока резолюция rentgenoangiograficheskaya, система за ЕКГ наблюдение и интраваскуларна налягане, обработка и архивиране на ангиографски изображения, стерилни инструменти и различни видове катетри (различни видове катетри за коронарна ангиография са описани по-долу). Ангиографски инсталация трябва да бъде снабден с приставка за kinoangiograficheskogo компютър или цифрови изображения и архивиране, може да се получи изображение в онлайн режим, т.е.. Е. След количествен компютърен анализ на ангиограми.

Промени в кривите на налягането в интрававита

Кривите на интраваскуларно налягане могат да варират при различни патологични състояния. Тези промени служат за диагностициране на пациенти с различни сърдечни патологии по време на изследването.

За да се разберат причините за промените в налягането в сърдечните кухини, е необходимо да има представа за временната връзка между механичните и електрическите процеси, възникващи по време на сърдечния цикъл. Амплитудата на а-вълната в десния атриум е по-висока от амплитудата на у-вълната. Излишъкът на вълни към а-вълната в кривата на налягането от дясното предсърдие нарушение на запълване на предсърдие през вентрикуларна систола, което се случва, когато трикуспидалната клапа недостатъчност или дефект

Стеноза на трикуспидалната клапа кривата на налягането в дясното предсърдие се доближава до тази в лявото предсърдие по време на митралната клапа или констриктивен перикардит, когато в средата и края на диастола има спад и плато, типични за високо кръвно налягане по време на началото на систола. Средният лявата предсърдна налягане достатъчно точно съответства белодробната артерия клин налягане и диастолното налягане в белодробната багажника. Когато митрална клапа става без намаляване бързо налягане по време на началото на систола (намаляване на вълни), и след това постепенно увеличаване в края му диастола (диастаза). Това отразява постигането на баланс на налягането в атриума и вентрикулите в късната фаза на вентрикуларен пълнеж. В контраст, при пациенти с митрална стеноза намаляване на вълни е бавен, налягането в лявото предсърдие продължава да намалява през диастола и диастаза признаци на импулс налягане в лявото предсърдие не е като консервирани градиент атриовентрикуларен налягане. Ако митрална стеноза придружава от нормален синусов ритъм на вълната в лявото предсърдие и предсърдно свиване запазва определя създаването на голям градиент на налягане. При пациенти с изолирана митрална регургитация, v-валът е ясно изразен и има вертикално низходящо коляно на у-линията.

На кривата на лявото вентрикуларно налягане CVD непосредствено предхожда началото на изометричната му контракция и се намира непосредствено след а-вълната пред c-вълната на лявото предсърдно налягане. Левокамерните циститни фиброиди могат да се увеличат в следните случаи: сърдечна недостатъчност, ако вентрикулатът има голямо натоварване, причинено от излишък на кръвен поток, например с аортна или митрална недостатъчност; хипертрофия на лявата камера, придружена от понижаване на нейната гъвкавост, еластичност и съответствие; рестриктивна кардиомиопатия; констриктивен перикардит; сърдечна тампонада, причинена от перикарден излив.

Когато аортна клапа, което е придружено от затруднено кръв изтичане от лявата камера и повишено налягане в него спрямо систолно налягане в аортата, т. Е. Появата на градиент на налягане, ляво вентрикуларно налягане крива наподобява krivaya.davleniya време изометрични контракции. Очертанията му са по-симетрични и максималното налягане се развива по-късно, отколкото при здрави индивиди. Подобна картина се наблюдава при записване на налягане в дясната камера при пациенти с белодробна артерия. Кривите на кръвното налягане също могат да се различават при пациенти със стеноза на аортната аорта от различни видове. По този начин, когато стеноза на клапана е бавен и забавено нарастване на артериална пулсовата вълна, и хипертрофична кардиомиопатия първоначално рязко увеличение на налягане дава път на бързо намаляване и след това вторично положителен вълна отразява запушване по време на систола.

trusted-source[13], [14], [15]

Извлечени индекси на интравентрикуларното налягане

Скоростта на промяна / увеличение на кривата на вътрешно радиално налягане по време на фазата на изовулиевото свиване се нарича първото производно - dp / dt. Преди това тя се използва за оценка на контрактилитета на вентрикуларния миокард. Стойността на dp / dt и второто производно, dp / dt / p, се изчисляват от кривата на интравентрикуларното налягане, използвайки електронна и компютърна технология. Максималните стойности на тези показатели са индекси на скоростта на вентрикуларното свиване и спомагат за възстановяване на контрактилитета и инотропния статус на сърцето. За съжаление, голяма разпространение на тези показатели в различни категории пациенти не позволява да се развиват някакви средните стандарти, но те са доста приложим при един пациент с изходни данни и по време на лечение с лекарства, които подобряват функцията на сърдечния мускул sokratitelpuyu на.

Към настоящия момент, като в арсенал от изследване на пациенти, методи като ехокардиография в различните му варианти, компютър (СТ), електронно-лъчева и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), както е важно, тъй като преди, тези показатели за диагностика на сърдечна патология имаме.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Усложнения на сърдечната катетеризация

Сърдечна катетеризация е относително безопасен, но като всеки инвазивна процедура, тя има определен процент от усложнения, свързани с двете си намеса, както и с общото състояние на пациента. Използването на инвазивни процедури и подобрени неинвазивни тънки катетри, нисък осмоларитет и / или нейонен PKB, модерни ангиографски системи с компютърна обработка на изображения в централата в реално време, може значително да се намалят случаите на усложнения. Така смъртност при сърдечна катетеризация лаборатории в основен ангиографски не превишава 0,1%. C. Rerine et al. Отчита общата смъртност до 0,14%, както и при пациенти на възраст до 1 година е 1.75% при хора на възраст над 60 години - 0.25%, с един кораб коронарни лезии - 0.03%, три съд - 0 , 16%, и с лезия на основния LCA багажник - 0.86%. В скорост сърдечна недостатъчност смъртност също се увеличава от Nuna Клас: III при FC - 0.02%, III и IV FC - 0.12 и 0.67%, съответно. При някои пациенти рискът от сериозни усложнения се увеличава. Той пациенти с нестабилна и напредва ангина, последните (по-малко от 7 дни) инфаркт на миокарда, признаци на белодробен оток вследствие на миокардна исхемия, липса на III-IV FC кръвоносната изразени дясна вентрикуларна недостатъчност, клапни сърдечни заболявания (изразени аортна стеноза и аортна регургитация с импулсен налягане по-голямо от 80 mm Hg. Ст.), вродено сърдечно заболяване с белодробна хипертония и дясната сърдечна недостатъчност.

В мултивариантен анализ на 58,332 пациенти предиктори на сериозни усложнения са изразени като застойна сърдечна недостатъчност, хипертония, тежки гуми, заболяване на аортната и митрална клапани, бъбречна недостатъчност, нестабилна стенокардия и остър миокарден инфаркт в рамките на 24 часа от кардиомиопатия. При 80-годишни пациенти леталността с инвазивни диагностични процедури също се повишава до 0.8%, а честотата на съдовите усложнения при мястото на пробиване достига 5%.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.