^

Здраве

Сиропи за дрезгав глас при дете

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Една от формите на освобождаване на лекарства, използвани за лечение на деца от раждането, са сиропите. При дрезгав глас при дете , причинен от ларингит, кашлица или други настинки, се използват два вида сиропи:

 • Лекарства, които улесняват изхвърлянето на слуз.
 • Лекарства, които потискат кашлицата.

Сиропите за деца, за разлика от препаратите за възрастни, имат по-мек състав и при правилно използване не оказват негативно системно въздействие върху организма.

Помислете за най-ефективните лекарства за деца:

Амбробене

Муколитичен, стимулира пренаталното развитие на белите дробове. Има секретолитични, отхрачващи и секретомоторни свойства. Амбробене стимулира серозните клетки на жлезите на бронхиалната лигавица, нормализира съотношението на серозните и лигавиците на храчките. Намалява вискозитета на храчките и ускорява отделянето им.

 • Показания за употреба: респираторни заболявания с отделяне на вискозни храчки. Бронхит (остър, хроничен), пневмония, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест. Стимулиране на пренаталното развитие на белите дробове, респираторен дистрес синдром при новородени и недоносени деца.
 • Начин на приложение: за деца под две години 2,5 ml 2 пъти дневно, за бебета от 2 до 5 години, 2,5 ml 3 пъти дневно, за пациенти от 5 до 12 години, 5 ml 2-3 пъти дневно ден. Ако се използва разтвор, тогава се използва 1 ml 2 пъти дневно за деца под 2 години, 1 ml 3 пъти дневно от 2 до 5 години и 2 ml за пациенти на възраст 5-12 години.
 • Странични ефекти: алергични реакции, главоболие, слабост, сухота в устата и дихателните пътища, диария, ринорея, дизурия. При продължителна употреба съществува риск от развитие на гадене и повръщане. Не са регистрирани случаи на предозиране.
 • Противопоказания: реакции на свръхчувствителност, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, първи триместър на бременността, кърмене.

Форма на освобождаване: сироп 15 mg/5 ml 100 ml, флакон; перорален разтвор 7,5 mg/ml 100 ml, флакон; ретард капсули, таблетки, инжекционен разтвор.

Амброксол

Производно на бромхексин. Стимулира органите, отговорни за производството на слуз в ларинкса, създавайки добър отхрачващ ефект. Амброксол има муколитични свойства (разреждане на храчките). Стимулира образуването на сърфактант, нормализира променената бронхопулмонална секреция и подобрява реологичните параметри на храчките (намалява вискозитета и адхезивните свойства).

 • Показания за употреба: остри и хронични възпалителни заболявания на бронхите, белите дробове, трахеята. Пневмокониоза, бронхиектазии, подготовка за бронхография. Лекарството може да се използва за стимулиране образуването на повърхностно активно вещество при недоносени бебета и новородени със синдром на дихателна недостатъчност.
 • Начин на приложение: дозировката и продължителността на сиропа се избират от лекуващия лекар, индивидуално за всеки пациент.
 • Странични ефекти: пристъпи на гадене и повръщане, реакции на свръхчувствителност. Предозирането има подобни симптоми, лечението е симптоматично.

Форма на освобождаване: сироп 15 mg/15 ml в бутилки от 100 ml, разтвор за инхалация, таблетки, ампули.

Омнитус

Лекарство на базата на бутамират цитрат. Има бронходилататорни и противовъзпалителни свойства. Потиска кашличните рефлекси, като въздейства върху съответните части на мозъка.

 • Показания за употреба: магарешка кашлица, бронхит, ТОРС, грип и други заболявания със суха кашлица. Лекарството се предписва за премахване на пристъпи на кашлица преди и след хирургични интервенции, по време на операции на органите на гръдната кухина, бронхоскопия.
 • Начин на приложение: за деца от 3 до 6 години, 10 ml сироп 3 пъти дневно, за пациенти от 6 до 9 години, 15 ml 3 пъти дневно, за деца над 9 години, 3 лъжички от лекарството 3-4 пъти на ден. Продължителността на терапията се определя от лекуващия лекар.
 • Странични ефекти: главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, алергични реакции, кожни обриви.
 • Противопоказания: свръхчувствителност към компонентите на лекарството, пациенти под 3-годишна възраст.
 • Предозиране: хипотония, замаяност, повръщане, диария. Лечението е симптоматично с използването на адсорбенти и лаксативи.

Форма на освобождаване: сироп в бутилки от 200 ml с мерителна лъжица с вместимост 50 ml. Таблетки от 20 и 50 mg в блистери по 10 броя.

Син код 

Антитусивно ненаркотично директно действащо лекарство с активна съставка - бутамират. Активното вещество  Синекод блокира центъра за кашлица в продълговатия мозък и не потиска дихателния център. Също така, лекарството има бронходилататорни и противовъзпалителни свойства, подобрява кръвоснабдяването с кислород и спирометрията.

 • Показания за употреба: непродуктивна кашлица с различна етиология, суха кашлица с магарешка кашлица и респираторни заболявания. Инхибиране на кашличния рефлекс при диагностични и хирургични интервенции.
 • Начин на употреба: преди хранене сиропът се разтваря в малко количество вода. За бебета на 3-6 години се предписва 5 ml сироп 3 пъти на ден, за деца 6-12 години, 10 ml лекарство 3 пъти на ден, за пациенти над 12 години, 15 ml 3 пъти на ден. Ако се използват перорални капки, тогава за бебета от 2 месеца до една година се предписват 10 капки 3-4 пъти на ден, за деца от една година - 15-25 капки 4 пъти на ден. Дозировката и продължителността на терапията се определят от лекуващия лекар, индивидуално за всеки пациент.
 • Странични ефекти: главоболие, умора, световъртеж, гадене, повръщане, нарушения на изпражненията, различни алергични реакции.
 • Противопоказания: свръхчувствителност към компонентите на лекарството, белодробно кървене, първи триместър на бременността. Сиропът не се предписва за деца под 3-годишна възраст, а пероралните капки за бебета до 2 месеца.
 • Предозиране: гадене, повръщане, понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание, виене на свят. За лечение са показани стомашна промивка, прием на ентеросорбенти с по-нататъшна симптоматична терапия.

Форма на освобождаване: сироп в бутилки от 200 ml, капки за перорално приложение от 20 ml в бутилка.

Codelac Neo

Антитусивно лекарство с централно действие. Съдържа активната съставка бутамират цитрат от групата на неопиоидните вещества. Има антитусивни, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Показва бронходилататорна активност.

Показания за употреба: симптоматична терапия на непродуктивна кашлица при различни респираторни заболявания, магарешка кашлица. Суха кашлица преди/след хирургични или диагностични манипулации.

 • Начин на приложение: перорално преди хранене, дозировката и продължителността на терапията се определят от лекуващия лекар. За деца от 3 до 6 години се предписва 5 ml сироп 3 пъти на ден, за пациенти от 6 до 12 години - 10 ml лекарство 2-3 пъти на ден. Средната продължителност на лечението е 3-5 дни.
 • Странични ефекти: главоболие и световъртеж, нарушения на изпражненията, гадене, болка в епигастралната област, различни алергични реакции.
 • Противопоказания: индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството, сиропът е противопоказан за пациенти под 3-годишна възраст и капки за деца под 2-месечна възраст.
 • Предозиране: виене на свят, понижаване на кръвното налягане, гадене и повръщане, повишена сънливост и умора. Няма специфичен антидот, лечението е симптоматично. Показани са стомашна промивка, прием на ентеросорбент и лаксативи.

Форма на освобождаване: сироп от 100 и 200 ml в стъклени бутилки, капки за перорално приложение от 20 ml в бутилки от тъмно стъкло.

Изборът на лекарството е отговорност на лекуващия лекар. Лекарят се фокусира върху тежестта на болезнените симптоми и характеристиките на тялото на пациента.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Сиропи за дрезгав глас при дете" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.